FONTOS


 

Kovács Ágnesre nehéz csata vár a 200 méteres mellúszás döntőjében
Kidobtuk a horgonyt a szlovákok ellen


Most jön a java! Tudják ezt a magyar férfi vízilabda-válogatott játékosai is, akik tegnap Szlovákia ellen játszották az utolsó, viszonylag könnyűnek mondható mérkőzésüket a fukuokai "vizes" sportok világbajnokságán. Ma a jugoszlávok az ellenfelek, csütörtökön az olaszok következnek, aztán pedig - legalábbis ezért jöttek ide a Kemény-legények - jöhet az elődöntő szombaton és a döntő vasárnap.

De jobb nem inni előre a medve bőrére, mert az eddig látottak alapján a mackó nem adja olcsón a bundáját. Magyarán Kásáséknak iszonyúan nehéz dolguk lesz, ha a gyűjteményükből hiányzó nemes érmet, a világbajnoki aranyat haza akarják hozni Magyarországra.


Benedek Tibor (szemben) egy gólt dobott, és jól védekezett
Fotó: Reuters/Kimimasa Majama

Ezt bizonyította a szlovákok elleni találkozó is. Már a meccs előtt hideg zuhany érte mindkét csapatot, ezúttal azonban a szó szoros értelmében, mivel a szervezők két locsolószerkezettel spriccelték a hideg(ebb) vizet a medencébe, ráadásul a japánokra jellemző ötletességgel a vízsugár mögé három, egyenként 35 centiméter átmérőjű szobai ventillátort is beállítottak azzal a céllal, hogy lehűtsék a vizet.

A meleg vízben eleinte nem nyújtott langyos teljesítményt a válogatott, a játékosok szépen kidolgozták a helyzeteket, és általában jól is fejezték be az akciókat. A harmadik negyedet Kiss Gergely nyitotta két gyors góllal (a balkezes magyar klasszis volt a csapat legjobbja a maga négy találatával), aztán - az uszodai szleng egyik kedvelt fordulatával élve - kidobta a horgonyt olimpiai bajnok együttesünk. A szlovákok a lefújásig ötször jártak túl a védelmünk és Szécsi kapus eszén, a másik oldalon pedig csupán Vári lövése vánszorgott át a gólvonalon. Mindegy, a lényeg, hogy nyertünk 9-8-ra, de az előbb emlegetett vasmacskát a jugoszlávok ellen otthon kell hagyni.

A szövetségi kapitány réveteg tekintettel értékelte a mérkőzést, látszott, nyomasztja az, amit az utolsó két negyedben látott.

- Tény, hogy eddig egyetlen meccsen sem sikerült az elejétől a végéig összpontosítanunk, de nem hiszem, hogy ennek fizikai okai lennének. Mi lelkesítettük fel a szlovákokat akkor, amikor a harmadik negyedtől sorra hagytuk ki a helyzeteket, pedig egészen addig szépen játszottunk. Aztán banális hibákat követtünk el, szenvedtünk a felállt védelem ellen, kint járattuk a labdát, nem tudtuk beadni a centereinknek. Csak abban reménykedhetünk, hogy a következő meccseken nem lesznek ilyen kihagyások - mondta Kemény Dénes.

Nenad Manojlovics, a jugoszlávok trénere eleinte nem kívánt beszélni a szerdai jugoszláv-magyar mérkőzésről, de aztán kötélnek állt.

- Magyarországon mindenki úgy gondolja, hogy nekünk van a legjobb csapatunk, de az Eb-n önök voltak a legerősebbek. A szerdai mérkőzésen eldől-e, melyik napjaink legjobb válogatottja?

- Magyarország nagyon-nagyon erős, az egyik legerősebb, de nem tudom megmondani, melyik a világ legjobb csapata - válaszolta Manojlovics. - Valóban így gondolom. Mi sem játszottunk úgy Budapesten, ahogy tudunk, és itt is nagyon sok minden befolyásolja a teljesítményünket. Ön is érzi ezt a pokoli meleget, látja, hogy szinte nincs néző a mérkőzéseken, tudja, hogy meleg a víz, nem megfelelőek a labdák. Ez alapján hogyan tudná bárki is megmondani, ki a legjobb?

Talán némileg megnyugtató lehet a számunkra, hogy a jugoszlávok is szenvedtek kedden a görögök ellen, akiket csak kemény küzdelemben, 4-3-ra tudtak legyőzni.

Nagy küzdelem vár ma Kovács Ágnesre is, aki a második helyen jutott tegnap döntőbe legerősebb számában, a 200 méteres mellúszásban (2:25,83 perc). A táv olimpiai bajnokánál csak a román Caslaru úszott gyorsabban (2:25,00), de a szakemberek szerint nagyon nehéz jósolni az elődöntőfutamok eredményeiből.

"Ági végig szépen, okosan tempózott" - értékelt Kiss László szövetségi kapitány. "Úgy érzem, elsősorban a román Caslarura és a kíniai világcsúcstartóra kell odafigyelnie a fináléban, hiszen ők ketten nemcsak 200 mellen kitűnők, hanem vegyesúszók is, ezért az állóképességükkel nem lehet gond kétszázon."

"Örülök annak, hogy a román és az amerikai lány között úszom, éppen így képzeltem. Hogy menynyi maradt bennem? Majd kiderül. Valószínűleg gyorsabban tudok úszni holnap, de hogy menynyivel, azt most nem tudom megjósolni" - nyilatkozta Kovács, majd szaladt "levezetni" a nyitott medencéhez.

Edzője, Turi György gyors egymásutánban két szál cigarettát szívott el a nagy izgalmakra. - Abszolút elégedett vagyok az elődöntővel - magyarázta. - Ági azt csinálta, amit megbeszéltünk: hoszszú, erőteljes húzásokkal haladt előre, és az utolsó hatvanon a szokásos jó hajráját mutatta be. Azt hiszem, óriási taktikai harc lesz a holnapi döntőben. Szerintem a kínai világcsúcstartó, Csi Huj a középfutamban blöffölt, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni. Úgy vélem, mindenképpen ott lesz ő is a végén.

Az előfutamokban Zubor Attila 200 méter gyorson 16. lett, de az elődöntőtől visszalépett.

Megint kisebb csodát hajtott végre az ausztrál Ian Thorpe, aki gyorsúszásban előbb a 200 méteren jutott a második helyen a döntőbe, majd a tartalékolt energiáit mozgósítva alig fél óra múlva - több mint két másodperccel megjavítva saját, március végén úszott világcsúcsát - megnyerte a 800-as döntőt, s ezzel már a harmadik világbajnoki címét szerezte Fukuokában. A nap második rekordjáról az amerikai Michael Phepls gondoskodott, aki szintén a saját idejéből faragott le 33 századot 200 pillangón.

Eredmények: vízilabda, férfiak, középdöntő, 1. forduló, E csoport: Olasz-ország-Kazahsztán 13-3, Magyarország- Szlovákia 9-8 (magyar góllövők: Kiss 4, Kásás, Benedek, Vári, Varga Zs., Varga T.), Jugoszlávia-Görögország 4-3. A csoport állása: 1. Magyarország 6 pont (4), 2. Olaszország 5 (3), 3. Jugoszlávia 5 (3), 4. Görögország 2 (2), 5. Szlovákia 0, 6. Kazahsztán 0. (Zárójelben a selejtezőcsoportból hozott pontok száma.) F csoport: Oroszország-Ausztrália 8-3, Spanyolország-Egyesült Államok 10-4, Horvátország-Hollandia 12-3. A csoport állása: 1. Spanyolország 6, 2. Oroszország 6, 3. Horvátország 4, 4. Hollandia 2, 5. Egyesült Államok 0, 6. Ausztrália 0. A 12-16. helyért, G csoport: Brazília-Japán 13-6, Németország-Kanada 6-6.

Úszás, férfiak, 100 m mell. Világbajnok: Szludnov (orosz) 1:00,16, 2. Fioravanti (olasz) 1:00,47, 3. Moses (amerikai) 1:00,61. 200 m pillangó. Vb: Phelps (amerikai) 1:54,58 - világcsúcs, 2. Malchow (amerikai) 1:55,28, 3. Poljakov (orosz) 1:55,68. 800 m gyors. Vb: Thorpe (ausztrál) 7:39,16 - világcsúcs, 2. Hackett (ausztrál) 7:40,34, 3. Smith (brit) 7:51,12. Nők, 50 m hát. Vb: Cope (amerikai) 28,51, 2. Buschschulte (német) 28,53, 3. Coughlin (amerikai) 28,54.

Műugrás, férfiak, 3 m. Vb: Szajutyin 725,82, 2. Wang (kínai) 717,27, 3. Teraucsi (japán) 712,38, ... 9. Lengyel Imre 613,74.

Kemenczky Zoltán, Magyar Nemzet 2001.07.25.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK