FONTOS


 

Női pólócsapatunk már elődöntős az úszó-, műúszó-, műugró- és vízilabda-világbajnokságon
Kovács Ágnes világbajnok


Zseniális versenyzéssel védte meg világbajnoki címét Kovács Ágnes 200 méteres mellúszásban a fukuokai "vizes" világbajnokságon. A magyar úszósport egyedüli világklasszisa az utolsó húsz méteren mindenkit faképnél hagyott, így a táv olimpiai bajnoka 1998 után másodszor nyert vb-aranyérmet. Női vízilabdázóink az elődöntőbe jutottak, a férfiak 8-7-re kikaptak Jugoszláviától, ma Olaszország ellen javíthatnak.

Kovács Ágnes jóvoltából végre a magyar Himnusz is felcsendült a Marine Messe uszodában. A 200 méteres mellúszás immár többszörösen megkoronázott királynője ezúttal is legyőzhetetlen volt, s nagyszerű versenytaktikával akkor úszott az élre, amikor kellett: az utolsó métereken. Hetediknek fordult ötven méternél, negyedik volt száznál, százötvennél pedig harmadikként érintette a falat. Aztán mint Sydneyben ...


Kovács Ágnes a célban boldogan, hiszen ismét visszaverte a trónkövetelők támadását
Fotó: Reuters/Mark Baker

"Százötven méternél már biztos voltam benne, hogy megnyeri - mondta Turi György, Kovács edzője. - Minden komoly ellenfeléről részletes időtáblákat gyártottunk, tudtuk, a verseny mely szakaszában ki mire képes. Óriási taktikai csatát jósoltam, az is lett. Ági nagyon éretten versenyzett."

Kovács Ágnes a döntő után mentegetőző, sejtelmes mosollyal érkezett az úgynevezett vegyes zónába, ahol az újságírók a versenyzőkkel találkozhatnak.

"Végig a román Caslarut figyeltem magam mellett, és éreztem, hogy lehagyom. A kínaiakat nem láttam. Arra próbáltam ügyelni, hogy ne ússzam ki magam már száznál, hogy maradjon tartalék a végére" - hangzott a húszéves úszócsillag gyorsértékelése.

Bár az edzők a vegyes zónán kívül szokták várni versenyzőiket, Kiss László szövetségi kapitány és Turi György természetesen nem bírta kivárni, hogy tanítványuk kiszabaduljon az újságírók karmaiból, így elébe jöttek.

"Nagyon-nagyon reméltem, hogy újra meg tudja csinálni azt, amit Sydneyben. Okosan kísérte most is a mezőnyt, majd óriási hajrát vágott ki. A magyar úszósportnak nagyon kellett ez az aranyérem. Szívből köszönöm Turi Gyuri barátomnak, hogy ilyen jó munkát végzett" - lelkendezett Kiss László. A két szakember a hátsó kijáratnál üldögélve várta a doppingvizsgálatra rendelt kétszeres világbajnokot.

"Nagyon fáj, hogy szeptemberben itthagy bennünket, amikor elvállaltam a vezetőedzői tisztet a Spartacusnál, reménykedtem abban, hogy még sokáig fog tartani a közös munkánk - mondta Turi. - Azonban az ő érdeke, hogy Amerikába menjen tanulni. Itthon a sportot nem tudja magas szinten űzni a tanulás mellett, nincsenek meg hozzá a feltételek."

"Ha valakit szeretünk, akkor el kell fogadnunk a döntéseit. Ági felnőtt ember, képes felelősen dönteni. Azt hiszem, jó edző kezei közé kerül az ősztől" - tette hozzá Kiss László.

A nap másik magyar szereplője, Gáspár Zsolt a 100 pillangó előfutamában a 18. időt érte el, így nem jutott tovább.

Fantasztikus csatát hozott a férfi 200 méteres gyors fináléja, amelyben az ausztrálok "Torpedója", Ian Thorpe visszavágott a holland Hoogenbandnak, aki a tavalyi olimpián hazai pályán nyert előtte aranyérmet. Az ausztrálok 18 éves sztárja négy napon belül harmadszor javított világcsúcsot, ugyanis harmadik egyéni aranyérmét is rekorddal nyerte.

"Úgy érzem, elsősorban saját magamat győztem le. Nagyon kemény küzdelem volt, Pieter remek fickó, megtiszteltetés vele egy medencében versenyezni" - értékelte a sikerét Thorpe.

Ha az ausztrál gyorsúszónők látták volna a magyar bajnokságot, akkor a Spartacus példájából okulva nem követik el azt a hibát, hogy örömükben idő előtt a medencébe ugranak. Így jelenleg a harmadikként célba érő brit csapat a 4x200 m-es női gyorsváltó világbajnoka, miután az első és második helyen végzett ausztrál, illetve amerikai stafétát a versenyt követően kizárták.

Az ausztrálokat a beugrás miatt diszkvalifikálták, az amerikaiak pedig állítólag szabálytalanul váltottak. Mindkét ország csapatvezetője óvást nyújtott be, a FINA fellebbviteli bizottsága csütörtökön tárgyalja az ügyet, csak utána lesz hivatalos sorrend.

Nem indult túl jól a tegnapi nap, pedig tökéletes lehetett volna. Férfi vízilabdában azonban ismét elveszítettünk egy rendkívül fontos csatát a legnagyobb ellenféllel, Jugoszláviával szemben. Pedig ha legyőzzük az Európa-bajnok együttest, ma akár Martin György elnököt, Jakab Zoltán főtitkárt vagy Dubecz József erőnléti edzőt is beküldhette volna Kemény Dénes szövetségi kapitány Kásás, Kiss vagy Molnár helyett az olaszok ellen, ugyanis a négy közé jutás az utolsó mérkőzés eredményétől függetlenül biztos lett volna.

De felesleges már ezen merengeni, hiszen a jugók elődöntősök, a magyar és az olasz válogatott közül pedig az egyik csak az alsóházban folytathatja a magyar idő szerint ma 11 órakor kezdődő találkozót követően. Győzelem vagy bukás!

Döntetlenre ugyanis nem lehet játszani, pedig még az is nekünk lenne jó, tekintve, hogy az olaszok tegnap 8-7-re kikaptak Görögországtól, így csak a magyarok legyőzése árán léphetnek tovább.

Nem így tervezték, de mi sem így gondoltuk. Kásásék feladata az lett volna, hogy elvégezzék a "piszkos" munkát, azaz kiejtsék a Manojlovics-kommandót, ma pedig behúzhatták volna magukkal a taljánokat a négy közé. Megnyugtató lett volna egy "jugoszlávmentes" végjáték, de ehhez az is kellett volna, hogy az olaszok legyőzzék a görögöket. Persze tegnap este már annak örült inkább a magyar küldöttség, hogy ez nem sikerült Silipóéknak, hiszen így valamelyest nőttek az esélyeink velük szemben.

A "mi lett volna, ha ..." helyett azonban fontosabb, hogy mi volt és hogy mi van. A valóság pedig az, hogy tegnap simán kikaptunk Szapicséktól a Hakata-no-Mori Center Court majdnem üres lelátói előtt.

A harmadik negyed végén történt egy s más, ami "betett" a magyar pólósoknak, bár addig is a jugoszlávok irányították a mérkőzést. Végig ők vezettek, a mieink csak 1-1-nél tudtak egyenlíteni. Pedig megkapták a jogos emberelőnyöket, a bíráskodásra nem lehetett panasz, a lövések azonban fölé, mellé és a blokkba szálltak, a centereinket pedig eltüntették.
B A harmadik játékrészből 1:22 perc volt hátra, amikor 4-3-nál előbb Jelenics centerből, majd Uszkokovics az elsüllyedő Kósz fölött a jobb szélről lőtt akciógólt, így majdnem reménytelen helyzetből, háromgólos hátrányból vágtak neki az utolsó negyednek. Kásásék 7-3-nál kezdtek el hajrázni, sajnos későn. Bár öt perc alatt feljöttek egy találatnyira (7-6), Szapics 48 másodperccel a vége előtt bosszantó akciógólt lőtt Kósz kapujának jobb oldalába, és ezzel Jugoszlávia már bejutott az elődöntőbe (8-7).

"Nem tudom, hogyan oldom meg ezt a helyzetet. Egyszerűen nincs meg bennünk az a gyilkos düh, aminek köszönhetően a jugoszlávok mérkőzésről mérkőzésre maximálisan tudnak összpontosítani. Öt meccs alatt nem sikerült, egyelőre fogalmam sincs, hogyan kerülhetnénk hasonló állapotba holnapig" - mondta kissé tanácstalanul a szövetségi kapitány, Kemény Dénes. "Nem a jugoszlávok lettek jobbak az olimpia óta, mi nyújtjuk csak a kétharmadát a korábbi teljesítményünknek. Hogy mi ez, tudat alatti megelégedettség, fásultság, feszült idegesség, nem tudom. Olyan ez a csapat, mintha kicsit megöregedett volna, pedig még fiatal. Mindenki teszi a dolgát, de míg korábban talán csak akkor nem foglalkoztak a vízilabdával, amikor aludtak, ezt most nem érzem ilyen határozottan. Lehet, hogy most egy más habitusú edző jobban fel tudná rázni őket, de én nem tudok kibújni a bőrömből. Nagyon nehéz a csúcson maradni egy megnyert olimpia után, de a holnapi mérkőzésen szeretnénk kivívni a továbbjutást."

Borúra derű, hogy a női válogatott gyorsvonatként robogott át a kazah együttesen. Faragó Tamás Európa-bajnok "hableányai" 12-5-re győztek, és az elődöntőben az orosz csapat ellen nyerő kanadai válogatottal találkoznak ma magyar idő szerint 9.15-kor.

Vízilabda

Férfiak, középdöntő, E csoport: Jugoszlávia-Magyarország 8-7 (góllövők: Szapics 3, Uszkokovics 2, Trbojevics, Jelenics, Szavics, ill. Kásás 3, Vári, Kiss 2-2), Szlovákia-Kazahsztán 7-10, Görög-ország-Olaszország 8-7. A csoport állása: 1. Jugoszlávia 7 pont, 2. Magyarország 6, 3. Olaszország 5, 4. Görögország 4, 5. Kazahsztán 2, 6. Szlovákia 0. F csoport: Hollandia-Spanyolország 5-10, Egyesült Államok-Ausztrália 5-5, Horvátország-Oroszország 7-8. A csoport állása: 1. Spanyolország 8 pont (34-14), 2. Oroszország 8 (35-26), 3. Horvátország 4, 4. Egyesült Államok 2 (24-31), 5. Hollandia 2 (21-36), 6. Ausztrália 0.

Nők, negyeddöntő: Magyarország- Kazahsztán 12-5 (g.: Valkay E., Valkay Á., Pelle 2-2, Tiba, Sipos, Stieber, Rédei, Drávucz, Szremkó). Oroszország-Kanada 8-9, Olaszország-Ausztrália 4-1, Egyesült Államok-Görögország 10-3.

Úszás

Férfiak, 50 m hát: 1. Bal (amerikai) 25,34, 2. Rupprath (német) 25,44, 3. Welsh (ausztrál) 25,49. 200 m gyors: 1. Thorpe (ausztrál) 1:44,06 - világcsúcs, 2. Van den Hoogenband (holland) 1:45,81, 3. Keller (amerikai) 1:47,10.

Nők, 200 m mell: 1. Kovács Ágnes 2:24,90, 2. Csi Huj (kínai) 2:25,09, 3. Luo (kínai) 2:25,29. 100 m gyors: 1. De Bruijn (holland) 54,18, 2. Meissner (német) 55,07, 3. Völker (német) 55,11.

Műugrás. Női torony: 1. Xu (kínai) 532,65, 2. Duan (kínai) 522,54, 3. Tourky (ausztrál) 511,50.

Kemenczky Zoltán, Magyar Nemzet 2001.07.26.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK