FONTOS


 

Kemény Dénes: Az Európa-bajnokság csalódás volt, a világbajnoki szereplés kudarc
A nők játsszák, a férfiak nézhetik...


Döntőbe jutott a magyar női vízilabda-válogatott, de nem kerültek a legjobb négy közé a férfiak a Fukuokában zajló úszó-, műugró- és vízilabda-világbajnokságon. Az olimpiai bajnoki férficsapat ezzel öt év után újra érem nélkül marad világversenyen. Országos csúccsal került a fináléba Zubor Attila 100 gyorson és Bodrogi Viktor a 200 méteres hátúszásban, a világbajnok Kovács Ágnes pedig 50 méteren is döntős.

Így múlik el a világ dicsősége. Amire gondolni sem mertünk, az tegnap bekövetkezett. Az olim-piai és kétszeres Európa-bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott nem jutott be a legjobb négy közé a fukuokai világbajnokságon, miután 3-2-es vereséget szenvedett Olaszországtól a Hakata-no-Mori Center Courtban.


A magyar női válogatott Európa után a világot is meghódíthatja
Fotó: MTI/EPA/AFP/Kitamura Tosifumi

Nem is olyan régen már megízlelhettük a keserűségét annak, amikor egy bálvány ledől. Ez a tegnapi ugyanakkora pofon volt, mint amekkorát júniusban Kovács István profi ökölvívó-világbajnok kapott az argentin Chacóntól. Az az ütés akkor nemcsak Kokót, a magyar sportszerető közvéleményt is megrendítette.

A hazai szurkolók által - Kemény Dénes szövetségi kapitánynak a jugoszlávok elleni szerdai vereség után mondott szavaival élve - "félistenekként" tisztelt pólósok visszatértek a földre.

Az olaszok ellen tegnap a döntetlen is elég lett volna a négy közé jutáshoz, de kikaptunk. A mieink kálváriájáról majdnem mindent elárul, hogy Biros 19 (!) perc után lőtte az első gólunkat. Ekkor 2-0-ra vezetett a talján együttes. Újabb vészjósló esemény következett a harmadik negyed utolsó percében, amikor Kásás kipontozódott. Ennek ellenére az utolsó pillanatig megvolt az esélyünk, azonban az utolsó másodpercekben, magyar emberelőnynél Kiss Gergely lövése fölé szállt, minden elveszett.

Egy pillanatra úgy lehetett érezni, hogy megáll az idő. Kellett néhány másodperc, hogy felfogjuk, mi is történt valójában. A magyar férfi vízilabda-válogatott az 1996-os atlantai olimpia óta először nem jutott be világversenyen a legjobb négy közé. Csak az ötödik helyért játszhat. Ezt még leírni is fáj ...

Mi történt a világverő, egyeduralkodónak hitt csapatunkkal az olimpia után? - kérdeztük a meccs után Varga Zsolttól, attól a játékostól, aki Sydneyben a társaság "pszichológusa", szellemi vezére is volt.

"Igazából nem tudom megmondani - válaszolta -, csak azt tudom, hogy az olimpia óta nem volt megállás, egyikünk sem bírt még rövid időre sem kiszállni a taposómalomból. Az ellenfelek persze hasonló cipőben járnak, a különbség talán annyi, hogy lehet, éhesebbek nálunk. Nagyon nehéz most higgadtan értékelni a történteket, de tudomásul kell venni, hogy nem nyerhetünk mindig. Mi lenne, ha mindenhol előre kioszthatnák az aranyérmet? Ennek ellenére mélyen magunkba kell néznünk, és tanulnunk kell a hibáinkból."

Kemény Dénes verítékben fürödve érkezett, és keserűen mondta: "Ugyanaz a véleményem, mint tegnap. Csak a kétharmadára voltunk képesek annak a teljesítménynek, amivel korábban versenyeket nyertünk. A játékosok és a csapat jelenlegi állapota nem tette lehetővé, hogy a saját játékunkat játsszuk, az egyszerű vízilabdában pedig, láthatták, nem voltunk jók. Mi is tisztában vagyunk azzal, hogy a magyar válogatottnak ezzel a játékosállománnyal bárhol kötelező eljutni a negyeddöntőig. Az Európa-bajnokság után azt mondtam, hogy csalódás a bronzérem, akkor most kudarc a szereplésünk. Hogy vissza tudunk-e kapaszkodni arra a szintre, ahol voltunk, nem tudom, de remélem."

A siratódal után azonban szóljanak a fanfárok is, méghozzá a női válogatottnak! Faragó Tamás szövetségi kapitány csapata ugyanis Kanada 4-3-as legyőzésével bejutott a világbajnoki döntőbe, amelyet ma magyar idő szerint 9.15-kor az olaszok ellen kell megvívnia. Megismétlődik tehát a júniusi, budapesti Európ-bajnokság fináléja, ahol magyar siker született. Reméljük, a sors ismétli önmagát.

Faragó Tamás a Nishi Civic uszoda előterében figyelte a monitorokat, nézte, ahogyan Olaszország 8-6-ra legyőzi az Egyesült Államokat az elődöntő másik mérkőzésén.

"Tamás, ha lehet egy kérésünk, nyerjétek meg a rendes játékidőben a meccset, különben nem érünk át a fiúk mérkőzésére, a másik uszodába!" - hangzott az újságírói kívánság. "Azon leszünk" - ígérte a szakember, aki ezzel együtt sokkal idegesebbnek tűnt, mint a korábbi találkozók előtt.

"Igen kemény mérkőzés lesz, a kanadaiak hihetetlenül jó pólósok. Ez már a csoportmérkőzésen is látszott, de az itt már nem számít" - mondta Faragó, akinek a megérzései nem csaltak, az elődöntő tényleg idegőrlőre sikeredett. Az utolsó negyedet még az észak-amerikai együttes kezdte 3-2-es vezetéssel, de ekkor változott a lapjárás, és ismét előkerült két magyar ász. Az egyik ismét Sós Ildikó, a kapusunk volt, aki addig is jól védett, az utolsó hét percben azonban fantasztikusan. Három-háromnál hárította Begin négyméteresét, majd kevéssel a vége előtt egy elérhetetlennek tűnő lövést tornászott ki a felső sarokból. Ekkor már 4-3-ra mi vezettünk, méghozzá Primász Ágnes jóvoltából. A szülőföld után sóvárgó, ezért néha kicsit rosszkedvű klasszisunk biztos kézzel vágott be két emberelőnyt, így ezúttal ő volt a másik nyerő ember Sós mellett. Emellett védekezésben az egész csapat kiemelkedőt nyújtott.

"Tudtam, hogy a végén Sós Ildikó megint parádézni fog" - mondta a lefújás után meghatottan Gábor Antal csapatorvos, Valkay Erzsébet pedig csak annyit tudott kinyögni túláradó örömében: "Ez hihetetlen, nem hiszem el, nem hiszem el, hogy sikerült!"

"Remény és hit, ezt mondtam a csapatnak, és a lányok ehhez tartották ma magukat. Nagyon jól védekeztünk, és fantasztikus volt a kapusunk, de a szerencse is mellénk állt" - értékelt Faragó Tamás.

Bár nem volt magyar résztvevő a tegnapi úszódöntőkben, mégis nem akármilyen sikereknek örülhettünk a Marine Messe uszodában. Kovács Ágnes az 50 méteres mellúszásban, Zubor Attila száz gyorson, míg Bodrogi Viktor 200 háton jutott a mai fináléba, nem is akárhogyan. Zubornál például csak a Fukuokában már négy aranyérmet nyerő és három világcsúcsott úszó ausztrál Ian Thorpe és a holland Pieter van den Hoogenband volt gyorsabb az elődöntőben. Zubor természetesen országos csúcscsal ért célba (49,32 mp), pontosan egy tizeddel javította meg saját korábbi rekordját.

Az ifjú Bodrogi Viktor szintén a harmadik legjobb időeredményt produkálta (1:59,24), ami öt századdal jobb saját országos rekordjánál.

A szerdán 200 mellen világbajnoki címet szerző Kovács Ágnest 50 méteren öten előzték meg az elődöntő két futamában, a magyar úszókirálynő így a hetes pályáról vág neki ma a legrövidebb távnak. Titkon talán még abban is reménykedhetünk, hogy úszóink éremmel zárják a világbajnokságot.

Úszás. Férfiak, 200 m mell. Világbajnok: Hansen (amerikai) 2:10,69, 2. Podoprigora (osztrák) 2:11,09, 3. Kitajima (japán) 2:11,21. 100 m pillangó. Vb: Frölander (svéd) 52,10, 2. Crocker (amerikai) 52,25, 3. Huegill (ausztrál) 52,36. 200 m vegyes. Vb: Rosolino (olasz) 1:59,71, 2. Wilkens (amerikai) 2:0073, 3. Norris (ausztrál) 2:00,91.

Nők, 50 m pillangó. Vb: De Bruijn (holland) 25,90, 2. Alshammar (svéd) 26,18, 3. Kammerling (svéd) 26,45. 200 m hát. Vb: Mocanu (román) 2:09,94, 2. Komarova (orosz) 2:10,43, 3. Fargus (brit) 2:11,05.

A Nemzetközi Úszószövetség megsemmisítette Ausztrália és az Egyesült Államok válogatottjának a 200 méteres női gyorsúszóváltók versenyében elért eredményét, és a két csapatot kizárta. Az aranyérmet Nagy-Britannia nyerte a németek és a japánok előtt.

Vízilabda. Férfiak, középdöntőkör, E csoport: Olaszország-Magyarország 3-2 (magyar góllövők: Biros, Varga T.), Jugoszlávia-Kazahsztán 16-6, Szlovákia-Görögország 2-4.

F csoport: Hollandia-Ausztrália 5-6, Egyesült Államok-Horvátország 5-11, Oroszország-Spanyolország 8-9.

A szombati elődöntők párosítása: Jugoszlávia-Oroszország, Spanyolország- Olaszország. Magyarország az Egyesült Államokkal mérkőzik, s győzelem esetén az ötödik helyért játszhat vasárnap.

G csoport: Brazília-Kanada 10-3, Németország-Japán 10-3. 13. helyezett: Brazília, 14. Németország, 15. Kanada, 16. Japán.

Nők, elődöntők: Magyarország-Kanada 4-3 (g.: Primász 2, Rédei, Tiba), Olaszország-Egyesült Államok 8-6. Az 5-8. helyért: Oroszország-Kazahsztán 8-5, Görögország-Ausztrália 2-9. A 9-12. helyért: Hollandia-Japán 6-4, Brazília-Új-Zéland 11-2.

Műugrás. Férfiak, páros toronyugrás 10 m. Vb: Liang Tien, Csia Hu (kínai) 361,41, 2. Rueda, Platas (mexikói) 336,63 3. Volodkov, Szaharov (ukrán) 336,06. Nők, páros műugrás, 3 m. Vb: Vu Min-hszia, Kuo Csing-csing (kínai) 347,31, 2. Pahalina, Iljina (orosz) 320,61, 3. Kotzian, Schmalfuss (német) 303,03.

Kemenczky Zoltán, Magyar Nemzet 2001.07.27.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK