FONTOS


 

Olaszország 7-3-ra győzött a pólódöntőben a magyar csapat ellen az úszó-, műugró- és vízilabda-világbajnokságon
Az ezüstérem is bravúros teljesítmény


Ezüstérmes lett a magyar női vízilabda-válogatott Fukuokában a "vizes" világbajnokságon, miután a tegnapi fináléban 7-3-as vereséget szenvedett Olaszországtól. Úszóink közül Zubor Attila 100 gyorson ötödik, Bodrogi Viktor 200 háton hatodik, Kovács Ágnes 50 mellen nyolcadik lett.

Egymás kezét fogó, integető, mosolygós, boldog magyar lányokat láthatott a fukuokai Nishi Civic uszoda közönsége tegnap a női vízilabdatorna eredményhirdetésén. Bár nem sikerült megismételni az 1994-es világbajnoki győzelmet, miután a magyar válogatott 7-3-ra kikapott Olaszországtól a döntőben, az ezüstérem így is fantasztikus sikernek számít.

"Azt szoktam mondani, hogy egy világbajnoki döntőt nem túlélni, hanem megélni kell, mert csodálatos dolog, nem szabad, hogy a tét rányomja a bélyegét az ember játékára. Ez már így is nagyszerű, hiszen nézzék csak meg, az ötödik helyért az olimpiai bajnok Ausztrália és Oroszország mérkőzött. Ilyen mezőnyben a döntőbe jutni ..." - magyarázta még a finálé előtt Faragó Tamás szövetségi kapitány. Edzőként volt már a kontinensbajnok mestere, a világbajnoki címet azonban ezúttal nem sikerült csapatának megszereznie.


Női csapatunk a dobogó második fokán mély meghajlással köszönte meg a közönség biztatását
Fotó: Reuters/Eriko Sugita

"Nem vagyok csalódott, hiszen nagyszerű eredmény az ezüstérem. Annak örülök most leginkább, hogy vége ennek az iszonyatosan kemény idénynek, amely azért igen sikeres volt. Igaz, azt kicsit sajnálom, hogy éppen a világbajnoki döntőben játszottunk a legrosszabbul ebben az évben" - értékelt már az elveszített finálé után a kapitány.

Valkay Erzsébet szeme is megtelt egy pillanatra könnyel, ám ő és a csapat többi tagja is tudott örülni a második helynek.

"Fantasztikusan jól játszottak az olaszok, ma képtelenek voltunk őket legyőzni, a lövéseink egyszerűen nem mentek be. De hát az ő számukra ez volt az utolsó lehetőség, hogy nyerjenek egy vb-t: két év múlva, Barcelonában már nem sokan lesznek ott a mostaniak közül. Mi pedig a jövő csapata vagyunk" - mondta az idősebbik Valkay nővér.

Kijöttek a női döntőre a tegnap szabadnapos férficsapat tagjai, akik - ha már nem jutottak be a négy közé (ilyesmi világversenyen utoljára az 1994-es vb-n fordult elő a magyar válogatottal, a dobogóról pedig legutóbb az atlantai olimpián maradtak le) - legalább a lányok sikerének szerettek volna örülni. De ezt a vb-t valamiért az olaszoknak kellett megnyerniük. Talán úgy volt igazságos, hogy a 10-8-ra elveszített budapesti Eb-döntő után most ők győzzenek.

Pierluigi Formiconi szövetségi kapitány együttese nagy napot fogott ki a vb-döntőben. Az első negyedet 3-0-ra nyerték Allucciék, a kapus, Conti fantasztikusan védett, a magyarok pedig helyzetbe is nehezen kerültek. Nem baj, majd jönnek menetrend szerint a nyerő embereink - gondoltuk ekkor, de aztán kiderült, ezúttal senki sem nyeri meg nekünk a meccset. Amikor az utolsó negyedet 6-2-es előnnyel kezdték a taljánok, még mindig maradt egy cseppnyi remény, de Miceli negyedik gólja (7-2) után bele kellett nyugodnunk a megmásíthatatlanba. Csak egyetlen jellemző adat összehasonlításképpen a két csapat közötti különbség nagyságáról: az olaszok 13 lövésből hét gólt szereztek, a magyar lányok harminc próbálkozásából három kötött ki Conti kapujában.

Nem sikerült megszerezni a remélt harmadik érmet úszásban, így most már minden valószínűség szerint egy arany- és egy bronzéremmel térhetnek haza a magyarok Japánból. Ha a magyar küldöttség egészét nézzük, akkor nem nagy felelőtlenség már most kijelenteni, hogy minden medálból egyet szerzünk (jobban mondva szereztünk) Fukuokában.

De visszatérve az úszókhoz: maximális elismerést érdemel Zubor Attila azért a teljesítményéért, amelyet a 100 méteres gyorsúszás döntőjében nyújtott. Igaz ugyan, hogy a Marine Messe uszodában immáron öt világbajnoki aranyérmet "összetempózó" Ian Thorpe nem éppen a rövid távok specialistája, mégis szinte döbbenet volt nézni, ahogy Zubor vele csatázott a negyedik helyért. Aztán persze a 18 éves ausztrál fenomén előbb ért a célba, és Zubor csak ötödik lett. Ha azonban azt nézzük, kik tudták megelőzni, ez az ötödik hely egészen máshogy hangzik. Ráadásul a magyar úszó nagyszerű országos csúcsot úszott (49,13), s két egymást követő napon javította meg a hazai rekordot.

Bodrogi Viktor 200 háton meglepetésre készült, végül azonban "csak" hatodikként csapott a célba. A versenyző elmondta: gyengén kezdett, s később már ezért nem sikerült feljebb kapaszkodnia.

A 200 méteren világbajnok, 100-on bronzérmes mellúszókirálynő, Kovács Ágnes az ötven méteres döntőben utolsó lett (a győztes kínai Luo egy századdal maradt el a világcsúcstól), mégis felszabadultan, boldogan mondta: "Már alig vártam, hogy vége legyen, annyira fáradt vagyok. Azért öszszességében jól sikerült, nem?"

De, vághatnánk rá azonnal. Hiszen előre megmondta, a sprinttávon csak levezetésképpen indul el. Köztudott, hogy Kovács Ágnes csodálatosan úszik, de a rajtjai szörnyűek, éppen ezért ötvenen csodaszámba ment volna az újabb dobogós helyezés.

Az ausztrál úszóválogatott viszont, úgy tűnik, megtanult a vízen járni, legalábbis olyan sebességgel szelték a habokat az ötödik kontinens legjobbjai, mint egy szárnyashajó. Ezúttal a 4x200-as gyorsúszóváltójuk javította meg potom két és fél másodperccel a világcsúcsot - ki másét, mint a saját, tavaly Sydneyben úszott rekordjukat. A befejező ember ezúttal is Ian Thorpe volt, aki csak nyolc századdal volt lassabb saját, két nappal azelőtt felállított 1:44,06 perces világcsúcsánál, de ahhoz így is elég gyors volt, hogy a váltó minden idők legjobb eredményével érjen a célba.

"Arigato!" (Köszönöm - a szerk.) - mondta japánul Thorpe. "Imádom ezt a csapatot. Ezt az aranyérmet a női vegyesúszó-válogatottnak ajánljuk a szerdai produkciójáért, mert győzött, de kizárták. Az aranyérem nem számít, csak az, hogy mindig a tőlem telhető legjobbat ússzam."

Fukuokába érkezik vasárnap, a világbajnokság utolsó napján Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság új, belga elnöke. A "vizes" világbajnokság az első nemzetközi sportesemény, amelyet Rogge a beiktatása után megtisztel a jelenlétével.

Eredmények. Férfiak, 100 m gyors. Világbajnok: Ervin (amerikai) 48,33, 2. Van den Hoogenband (holland) 48,43, 3. Frölander (svéd) 48,79, ...5. Zubor Attila 49,13. 200 m hát. Vb: Peirsol (amerikai) 1:57,13, 2. Rogan (osztrák) 1:58,07, 3. Arnarson (izlandi) 1:58,37, ...6. Bodrogi Viktor 1:59,74. 4x200 m gyorsváltó. Vb: Ausztrália (Hackett, Klim, Kirby, Thorpe) 7:04,66 - világcsúcs, 2. Olaszország (Brembilla, Pelliciari, Beccari, Rosolino) 7:10,86, 3. Egyesült Államok (Goldblatt, Dusing, Carvin, Keller) 7:13,69.

Nők, 50 m mell. Vb: Luo Csüe-jüan (kínai) 30,84, 2. Kowal (amerikai) 31,37, 3. Baker (brit) 31,40 ...8. Kovács Á. 32,05. 200 m gyors. Vb: Rooney (ausztrál) 1:58,57, 2. Jang-ju (kínai) 1:58,78, 3. Potec (román) 1:58,85. 200 m vegyes. Vb: Bowen (amerikai) 2:11,93, 2. Klocskova (ukrán) 2:12,30, 3. Csi-huj (kínai) 2:12,46.

Vízilabda, nők, döntő: Olaszország- Magyarország 7-3. A 3. helyért: Egyesült Államok-Kanada 5-6. Az 5. helyért: Ausztrália-Oroszország 8-6. A 7. helyért: Görögország-Kazahsztán 7-2. A végeredmény: 1. Olaszország, 2. Magyarország (Sós Ildikó, Szép Brigitta, Kissné Dancsa Katalin, Drávucz Rita, Pelle Anikó, Primász Ágnes, Rédei Katalin, Sipos Edit, Stieber Mercédesz, Szremkó Krisztina, Tiba Zsuzsanna, Valkay Ágnes, Valkay Erzsébet), 3. Kanada, 4. Egyesült Államok, 5. Ausztrália, 6. Oroszország.

Műugrás. Férfiak, 1 m: 1. Wang Feng (kínai) 444,03, 2. Wang Tian-ling (kínai) 433,14, 3. Dobroskok (orosz) 414,21.

Kemenczky Zoltán, Magyar Nemzet 2001.07.28.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK