FONTOS


 

Kijelölték a világbajnoki csapatot
Öten mennek Fukuokába

Kijelölték a fukuokai (július 16-21.) világbajnokságra utazó hosszútávúszó-válogatott keretet. Mint Perlaky Gábor, a Magyar Hosszútávúszó-szövetség elnöke elmondta, a csapatról jobbára a tavalyi szereplés alapján döntöttek, mivel az időjárás - és a korai nevezési határidő - nem tette lehetővé, hogy válogatóversenyen döntsenek az utazókról. A csapatot szemlélve feltűnő, hogy több, medencében is remeklő úszó is tagja a válogatottnak. A múlt hét végén zárult székesfehérvári országos bajnokságon Cselényi Balázs az 1500 méteres gyorsúszás, Tószegi Márton pedig a 800 méteres gyorsúszás bajnoki címét nyerte el. Szintén a medencés versenyeken jeleskedett Nagy-Pál Levente is, valamint a mindössze tizenhat éves Barsi Claudia, akit a Bp. Spartacus adott kölcsön a vb-re. Nem mellékesen Balázs Eszter is a faltól falig úszás képviselője volt korábban. Ebből is látszik, a hosszútávúszók szoros kapcsolatra törekednek a medencés "kollégákkal".

"Külföldön sokkal nagyobb az átjárás a medencések és a hosszútávúszók között. Remélem, a jövőben még szorosabb lesz a viszony, hiszen aki már járt vb-n vagy Európa-bajnokságon, láthatta, a hosszútávúszók teljes jogú tagjai az úszók családjának, nem tesznek különbséget a medencés és a hosszú távú aranyérmek között. Itthon más a helyzet, elég ha csak azt említem, ki sem jutnánk Fukuokába, ha az ISM és néhány szponzor nem támogatna minket" - vélekedett Perlaky.

Mindamellett, hosszútávúszó-éremben nem igen reménykedhetünk Fukuokában, az elnök szerint minden versenyzőnek esélye van a 12-15. helyre, ám a szűk elitbe nehézkes lesz bekerülni. A vb programja amúgy egy számmal bűvült, a korábbi 5 és 25 km-es táv mellé beiktatták a 10 kilométeres versenyt is. Éremben tehát nem reménykedhetünk, pedig nem volt mindig így, néhány éve Kovács Ritának hívták a női szakág egyeduralkodóját. Rita viszont befejezte az úszást. Gyorsan tegyük hozzá: sajnos...

Hosszútávúszó-világbajnokság (július 16-21., Fukuoka, Momocsi Park). A magyar válogatott keret. Férfiak. Cselényi Balázs (BVSC, 25 km), Nagy-Pál Levente (Jövő SC, 25 km), Tószegi Márton (Jövő SC, 5 km, 10 km). Nők. Balázs Eszter (Bp Honvéd, 25 km), Barsi Claudia (Bp. Spartacus, 5 km, 10 km)

Sal, Nemzeti Sport 2001.06.28.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK