FONTOS


 

Siker Spanyolországban
Működő gépezet, homokkal

Jóllehet az augusztusi világbajnokság odébb van, férfi juniorválogatottunk -- miheztartás végett -- tornagyőzelemmel nyitotta az idényt, méghozzá három igen rangos ellenfelét megelőzve. A spanyolországi Reusban rendezett négyes viadalon fiaink veretlenül végeztek az élen, igaz, felesleges volna áthallásosan tálalni az eseményeket, hogy bezzeg ők legyőzték azokat, akiket a nagyoknak nem sikerült a Margitszigeten, elvégre tizenéves ifjaknál hatványozottan érvényes az egyszer fent, egyszer lent effektus.

"Legfeljebb önbizalmat adhat, hogy elsők lettünk, ennél többről nem is érdemes beszélni -- kommentálta a történéseket Merész András szövetségi kapitány. -- Elsősorban az egyéni teljesítményekre voltam kíváncsi, s bár kaptam értékes információkat, a végleges csapatot majd a tíznapos horvátországi és a kéthetes szegedi összetartás után fogom kihirdetni."

A mieink a jugoszlávok ellen kezdtek, s ugyan nem indult túl jól a találkozó (0--2), kisvártatva összekapták magukat, s végül fordulatos mérkőzésen, némi szerencsével nyertek. "Döntetlenszagú volt a derbi, ám a befejezés előtt nem sokkal kaptunk egy emberelőnyt, abból pedig egy négyméterest" -- vázolta a végjáték történéseit Merész. Szombaton este aztán kiszabadult a szellem a palackból, a srácok egészen zseniális pólóval valósággal lerohanták az olaszokat, "vezettek már nyolccal is, amikor ellenfelünk kezdett magához térni" -- idézte fel a történéseket a szakvezető. Aki szerint a zárónap délelőttjén, a házigazdákkal vívott találkozón együttesének tagjain kiütközött a felkészülési időszakhoz "méltó" fáradtság, és a hazai pálya előnyét élvező hispánok már két góllal is vezettek. "Ettől aztán elhitték, hogy a bab is hús, s hogy nekik mindent szabad, egyikük odavágott Kovács Olivérnek, amiért először sima kiállítást kapott, ám amikor megmutattuk a bírónak, hogy Olivér szája átlyukadt az ütéstől, végleg, csere nélkül kiküldték a spanyolt." A Honvéd pólósának ajkát három öltéssel kellett összevarrni, ugyanakkor a magyar emberfór nemigen akart összeállni, hiszen a másfélnegyednyi előny ellenére csupán döntetlenre végeztünk a nagy vetélytárssal (amely tavaly egyedüliként tudta legyőzni válogatottunkat, s ez a körülmények összejátszása okán, az Eb-érembe került).

Az eredmény értékeléséhez persze azt sem árt tudni, hogy csapatunk ugyan a tengerparton lakott, ám ennek pusztán a hátrányait "élvezgethették" az urak, elvégre Merész reggel nyolctól rendre a homokban futtatta a legényeket, akiknek ezek után kellett helytállniuk a medencében. Igaz, jutalom gyanánt vasárnap délután elvitték az első helyzetteket hullámvasutazni: "a gyerekek élvezkedtek, mi pedig videóztuk őket" -- szögezte le Merész, mondván, a maga részéről merészség lett volna az utasokkal legalább háromszor felforduló vonatocskába beszállnia...

A magyar csapat mérkőzései: Jugoszlávia 9--8, Olaszország 10--4, Spanyolország 8--8. A torna végeredménye: 1. Magyarország 5, 2. Spanyolország 3, 3. Jugoszlávia 2, 4. Olaszország

CSG, Nemzeti Sport 2001.07.03.

Még most is fáj

Dr. Kemény Dénes szövetségi kapitány világverő vízilabda-válogatottja a budapesti Eb-n harmadik lett, de a fukuokai vb-n (július 16-a és 29-e között) szeretne visszakapaszkodni a csúcsra. A hét végén Bilbaóban vizitelnek a fiúk egy nemzetközi tornán.

- Ez az első lépcsőfok ahhoz, hogy végre komplett, egészséges csapattal mutathassuk meg, mit tudunk - mondta Kemény.

Az Eb-elődöntőben, az olaszok elleni vereséget még nem sikerült teljesen feldolgozni, teszi hozzá. Egyébként Vári és Molnár sérülésével nincs gond, ott lesznek a vb-n.

- Pozitív és negatív tapasztalatokat gyűjtöttünk az Eb-n. Az a feladat, hogy ez utóbbiakat elfelejtsük. Kicsit változtattam a felkészülésen, de csak annyiban, hogy az a fukuokai szereplésünket segítse.

(buda), A színes Sport 2001.07.03.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK