FONTOS


 

Nemzetközi felkészülési torna, Bilbao
Ismét a régi úton: jókedvvel, bőséggel

Magyarország-Oroszország 10-8 (3-0, 2-1, 2-3, 3-4)

Portugaletei uszoda, 200 néző. V: Bras (holland), Cabello (spanyol)

Szécsi, Biros 1, Kásás 2, Vári, Molnár T. 2, Benedek 1, Kiss G. 2
Csere:, Varga Zs. 1, Varga T., Steinmetz B. 1, Székely
Szövetségi kapitány: Kemény Dénes

Szmirnov, Zinnurov 2, Jerisov 1, Kozlov, Csomakidze 3, Gorskov 1, Jacev 1
Csere: Balasov, Panfili, Zakirov, Garbuzov, Rekecsinszkij
Szövetségi kapitány: Alekszander Kabanov

Gól - emberelőnyből: 8/3, ill. 4/3
A másik mérkőzésen: Spanyolország-Románia 12-6 (5-1, 1-1, 3-3, 3-1)

Hogy azért ne legyen annyira egyszerű a helyzet, Fodor Rajmund torka úgy döntött, egy kicsit lassítja "gazdája" formába lendülését, azaz az első komoly tesztre négy cserejátékossal vonult fel együttesünk. Ettől - no és a budapesti negyeddöntő nem túl vidám emlékétől - függetlenül viharos jókedv uralkodott fiaink körében a melegítésnél, s hamar kiderült, hogy a jókedv bőséggel párosul, már ami a remekbeszabott megoldásokat illeti. Rögvest az első támadásban emberelőnybe kerültek az oroszok, ám Szécsi két hiperbravúrral jelezte, továbbra is szenzációs formában van. Ezt aláhúzandó két perc múlva fejjel hárította Gorskov egy az egyes ziccerét, majd odaért Zinnurov szintén százszázalékos helyzetből elengedett labdájára is. Ilyen támasszal a háta mögött könnyű támadni, s a nyitónegyed produkcióját csupán azért nem illethetjük szuperlatívuszokkal, mert két emberfórt is parlagon hagytak fiaink. Három akciógól viszont beakadt, Steinmetz több mint látványos ejtéssel nyitott (hét méterről engedte el, a támadóidőtől "szorongatva"), aztán Kiss Gergő és Kásás egy lefordulást fejezett be magabiztosan.

Védelmi páncélunkon Jerisov okozott apróbb horpadást, habár ehhez kellett Vári szertelen kalandozása, amelyből megindulhattak az orosz "tankok". Miután Kemény lerendezte a védőt - "Attila, ez nem dzsembori, ez egy orosz-magyar" -, minden visszatért a rendes kerékvágásba. Csomakidzét lenyűgöző hatékonysággal semlegesítették védőink, kontraszt gyanánt a másik oldalon mindkét centerünk betalált. Előbb egy szemmel alig követhető adogatással sikerült Kásásnak és Kissnek úgy megbolondítania az vetélytársakat, hogy a végén egyik emberünk mellett sem állt szorosan védő, többek között Molnár is odébblépett, ami a zsákolás kategóriája. Varga Zsolton már ketten lovagoltak, neki azonban ez meg sem kottyant (5-1).

Az ember hovatovább azon kezdett merengeni, mennyi energiát spórolhattunk volna meg bő két hete a szigeten egy ilyen kezdéssel az Eb-negyeddöntőn, ám Jerisovék hamar visszatérítették a földre. Merthogy két, a mázli jegyeit is magán hordozó góllal hamar látótávolságon belülre kerültek (Zinnurov egy Szécsi által védett labdát segített be előnyből, egy méterről, míg Gorskov labdája Kásás kezéről pattant be). Ettől fogva kissé idegőrlő időtöltés kezdődött: a védekezésben kíméletlenül őrlő vetélytársak megkezdték vabankos játékukat, mely hajrávízilabda arról ismert, hogy a labdaszerzést követően őrült fröccsel megindulnak előre, ha elsőre nem sikerül a lerohanás, betörésekkel próbálják szétzilálni az ellenoldalt. Ami kétféle véget érhet: vagy ziccerbe kerül valaki, vagy három méterről nézi a róla meglóduló hátát, merthogy a nagy őrületben könnyebb hibázni is. Avagy megvolt az esélyük, hogy feljöjjenek egyre, ehelyett Benedek tekerhetett el (6-3). Eztán megint sikerült beszedni ugyanazt a gólt, amit a Hajósban (Zinnurov tette be a labdát a középkezdést követően hat másodperccel, egy villámgyors zárást követően), s miután Varga Tamás előnyből leadott lövését védte Szmirnov, izgulhattunk egy keveset. Csakhogy a védelem szilárdan állt a lábán, sőt, két gyors keresztpassz után Kásás végre besimította ötödik emberelőnyünket, a Garbuzov ötméteres pattintását lécre nyomó Szécsi pedig gondoskodott a közte három megtartásáról.

Az utolsó negyed hasonló felelgetős jegyében telt, kétszer hátrányban kaptunk gólt, ám Kiss is bevágott egy előnyt, majd Szécsi újabb labdanyelését követően Biros is meglóghatott. Csomakidze centergólja szép volt, az időkérés szervezettségének esetlegessége viszont a javunkra dolgozott: Kemény elkurjantotta magát, senki sem figyelt oda, pólósai is inkább Molnár megjátszásával voltak elfoglalva, így a kapitány kisvártatva csendben sompolygott a kispad felé, tizedik gólunkat követően. Egy perccel a vége előtt Csomakidze még kihasznált egy védelmi megingást, győzelmünket azonban nem fenyegette veszély - mint ahogy egyre inkább az a kívülálló érzése: ugyanezt mondhatjuk, ha válogatottunk sikeres vb-szereplésére gondolunk.

Mestermérleg

Kemény Dénes: - Magunknak tettük nehézzé a mérkőzést, de azért úgy érzem, jó úton járunk.

A nap második mérkőzésén:
Spanyolország-Románia 12-6 (5-1, 1-1, 3-3, 3-1)

A torna állása két forduló után:
1. Magyarország 4 pont (24-21)
2. Spanyolország 4 (21-11)
3. Oroszország 0 (13-18)
4. Románia 0 (10-26)

A bilbaói öböl széléről

Megjöttek Kiss Gergő elkallódott csomagjai. Szépen, apránként. Az első táska még csütörtök este. A második péntek reggel. Igaz, a tisztálkodóeszközöket rejtő tasak nélkül. No most két eset lehetséges: 1. kilopták; 2. keddre várható. Ugyan az első valószínűbb, mint a második, a végeredményen ez mit sem változtat: kedvenc fogkeféjét aligha látja viszont.

Végre kisütött a nap, azaz délelőtt megtartatott az edzés. Ámbátor kissé vontatottan indult, Molnár Tamás ugyanis csak egészen hosszas vajúdás után csatlakozott a bemelegítéshez. Az ok: végeláthatatlan, egyszersmind meddő kosárlabdacsatába bonyolódott az MTV riporterével, Mezei Dániellel. Ötszáz forint volt a tét, ám a kis bőrlabda sehogy sem akart az uszodafalra nem e célra felszerelt, ugyanakkor e célra is használható, saccra tizenöt centi átmérőj? gy?r?be hullani. Nulla-nullánál aztán Molnár elment "élsportolni", jóllehet megjegyzendő, Mezei az edzés közepén felvetette, hogy be kéne fejezni a mérkőzést. Az "első félidőt" megtekintő szövetségi elnök, Martin György erre rögvest közölte, hogy jó volna mihamarabb nekifogni, elvégre lassan tizenegy óra, a busz pedig háromnegyed tizenkettőkor indul vissza a szállodába...

Kásás Tamás gyakorol. Ez nála alapvetően két m?fajban lehetséges: vízilabdában és parodizálásban. Most ez utóbbira fektette a fő hangsúlyt, minthogy az étkezéseknél rendre látótávolságra ül az oroszok legjobbjától, Alekszandr Jerisovtól. A zseniális pólós ősztől a Posillipo Napolit fogja erősíteni, márpedig aki az olasz bajnokcsapatban szerepel, az nem úszhatja meg Kásás mimikát utánzó bemutatóit. Nos az első benyomások alapján Kása jó úton halad, már az orrát is vissza tudja úgy görbíteni, ahogy Jerisov orcája közepén ül, amúgy hegyesen - igaz, egyelőre csak az ujja segítségével.

CSG, Nemzeti Sport 2001.07.08.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK