FONTOS


 

A bilbaói tizenhárom utazik a világbajnokságra
Többen húzzák a szekeret

Leszámítva a baszkföldi torna utolsó napjának malőrjét - Varga Zsoltot végleg, csere nélkül állította ki az olasz játékvezető, Salino, akit amúgy a bemutatáskor véletlenül spanyolnak mondtak (nohát úgy is bíráskodott)-, döntően pozitív élményekkel vághat neki férfiválogatottunk a fukuokai világbajnokságnak. Mégpedig változatlan összetételben, elvégre Kemény Dénes vasárnap este, Bilbaóból hazafelé jövet, a párizsi de Gaulle-reptér egyik emeleti várójában közölte játékosaival, mindannyian készülődhetnek a távol-keleti utazásra.

- Tekintettel arra, hogy a csapat játéka ebben a felállásban egyértelműen javuló tendenciát mutatott, nincs okom arra, hogy változtassak - jelentette ki a szakvezető. - A pozitív összbenyomás alapja egyértelműen az, hogy a hét végén két-három, az Eb-n tudása alatt teljesítő játékos is megindult felfelé, és természetesen további lehetőségeink vannak az előrelépésre, mi több, biztos vagyok benne, hogy még ennél is jobban fogunk játszani. Egész egyszerűen azért, mert ilyen közegben hirtelen sokkal nagyobb kedvvel fog vízilabdázni mindenki. Ellentétben az Európa-bajnoksággal, amelyen három kiemelkedő teljesítményt láthattunk, Bilbaóban már öt-hat pólósunk nyújtott átlag felettit.

- Azaz az Eb előtti időszakhoz képest döntő változás, hogy ezúttal úgy látja, nem csupán a szívükben bízhatnak legjobbjaink?

- Teljes mértékben bizakodó vagyok, végre sokan húzzák a szekeret, amely így remélhetőleg megfelelő irányba és sebességgel fog haladni. Ha jó formában vannak a kulcsemberek, a sok közül sokkal nagyobb eséllyel lesz három-négy, aki kimagaslóan teljesít, mint az Eb-n, ahol azért kellett szorítanunk, hogy a három jó formában lévő egyaránt hozza magát. És ha a csapat is hozza az átlagát, az a három-négy kiemelkedő produkció elég, több nem is kell, elvégre a mérkőzéseket eldönteni képes embereink közül egy adott meccsen úgysem játszhat az összes egyszerre világszínvonalon. Természetesen azt még el kell érnünk, hogy a felfelé ívelő formákban ne következzék be törés, és persze arra is, hogy akik visszaestek júniushoz képest - mert vannak ilyenek -, azokat "feltámasszuk".

- Muszáj közbevetni: Kósz Zoltán a tizenkét negyedből csupán az első kettő során állt a kapu előtt, a két fontos derbin Szécsi Zoltánra esett a választása.

- Legyen elég annyi, hogy Kósz Zolin is látom a formajavulás egyértelm? jeleit. Olyanokat is, amelyeket egy kívülálló talán nem vesz észre: vasárnap például szinte nem lehetett neki gólt lőni a bemelegítésnél. A fontos vb-meccsekig van idő, Zoli gond nélkül belelendülhet, és ugyanez a véleményem a többiekről is. Simán megoldható, hogy mind a tizenhárom srác megfelelő állapotba kerüljön a rajtig.

- Egyik-másik játékosa úgy nyilatkozott: jellemző, hogy amikor az első két nap során végre megindul valami, a harmadik nap orrba verik őket. Ön szerint milyen nyomokat hagy csapatában a vasárnapi vereség, illetve annak körülményei?

- Meggyőződésem, hogy semmilyet. Egyedül bennem hagyott. Emberfelettit nyújtottunk védekezésben, támadásban viszont többször is kellemetlenebb helyzetbe hozhattuk volna a bírópárost, több kiállítást harcolhattunk volna ki, amennyiben kissé agresszívebben mozgunk elöl. Nyerni aligha tudtunk volna, de mondjuk egy 9-7-et kihozhattunk volna a meccsből - persze, az is lehet cél, hogy ne kapjunk ki tízzel. Mint ahogy tisztában vagyok azzal is, ilyen szituációra nem lehet felkészülni, és a jövőben sem fogunk. A szaldó mindenesetre pozitív: nem csináltunk magunkból áldozatot, minden elismerésem a fiúké, hogy pókerarccal játszották végig az összecsapást.

A vb-csapat

Kapusok: Kósz Zoltán, Szécsi Zoltán
Centerek: Molnár Tamás, Varga I Zsolt
Bekkek: Steinmetz Barnabás, Varga Tamás, Vári Attila
Középső átlövők: Biros Péter, Kásás Tamás
Balszélsők: Fodor Rajmund, Székely Bulcsú
Jobbszélsők: Benedek Tibor, Kiss Gergely

Hétfőtől szerdáig háromnapos pihenőt kaptak a játékosok, csütörtökön 11.30-kor lesz legközelebb edzés a margitszigeti Hajós Alfréd uszodában, majd délután Frankfurton keresztül repül Szöulba a válogatott, ahol öt napot tölt akklimatizációval és tréningekkel.

CSG, Nemzeti Sport 2001.07.10.

Bilbaóban visszakaptuk azt, amit a kassai tornán elszenvedtek a spanyolok
Marad a leosztás

A pofon sohasem jön jókor. Hát még ha valaki kettőt kap. Varga Zsoltnak kettőt bemostak a bilbaói tornán a spanyolok. Nem csoda, hogy visszaütött. Kiállították, emiatt 10-5-re kikaptunk a rendező ország válogatottjától. De emiatt nincs vész, a fukuokai vb előtt például Kiss Gergely azt mondja: frissebbek, jókedvűbbek, minden lehet a Japánban sorra kerülő vb-n.

Arról faggatjuk Gergőt, jogos volt-e Varga kiállítása?

- Inkább amolyan sportdiplomáciai egalizálásról van szó - véli Kiss. - Tavaly egy kassai tornán a spanyol együttesből állítottak ki hasonló ok miatt egy pólóst - most visszakaptuk a kölcsönt. Zsolt amúgy azt mondta, tök véletlenül találta el a spanyol srácot.


Megy a Gergő-féle balos

Kemény Dénes szövetségi kapitány legénysége pár nap pihenőt kapott. Csütörtök délelőtt lesz a magyarországi búcsútréning, délután elutaznak a fiúk Szöulba a vb-t megelőző edzőtáborozásra. (Az Eb-csapatból Märcz és Kiss Cs. esett ki.) A dél-koreai készülődésről hiányzik Horvátország, noha eredetileg úgy volt, velük gyakorol a Kemény-csapat.

- A fukuokai leosztás ugyanaz marad, mint a pesti Eb-n, az európaiak futnak versenyt az érmekért - tippel Kiss Gergely - , bár az Egyesült Államok - a volt horvát mester, Rudics szövetségi kapitánykodásával - meglepetésre készül. A tengerentúliak közül Ausztrália aligha lesz ellenfél.

Kiss Gergő szerint az Eb óta frissült a magyar együttes, ott leszünk a végső befutónál.

sz-ó, A színes Sport 2001.07.10.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK