FONTOS


 

Szöulban végzi az utolsó simításokat a férfiválogatott
Úsztak, aztán utaztak

Kemény Dénes és stábja három nap szünet után, az elutazás előtt kiadós úszótréninget vezényelt a Margitszigeten. A múlt heti bilbaói torna óta pihenek a játékosok, pihent maga a kapitány is (még a telefonját is átirányíttatta), hogy aztán csütörtök délelőtt újra összejöjjenek. Huzamos ideig, három hétig, a világbajnokság végéig.

"Bilbaóban nagyon jól éreztük magunkat, és várhatóan a szöuli és a fukuokai tartózkodás alkalmával is könnyebb dolgunk lesz"-utalt a rögtönzött sajtótájékoztatón kissé morózusan Kemény Dénes a válogatottat körülvevő helyzetre, mind a médiát, mind a szurkolókat, szakembereket beleértve, akik kétségkívül mindent tudni akarnak a történésekről. Rengetegen kíváncsiak a csapatra (az elutazás előtti tréningen is több tucat érdeklődő jelent meg), az Eb ideje alatt is minden Kásásról, Molnárról, Kószról és a többiekről szólt, ahogy természetes. Ez ellen nehéz mit tenni - ha kell egyáltalán...

Persze az kétségtelen, a kapitány és játékosai nincsenek könnyű helyzetben, sokszor egy perc nyugtuk sincs, de hátilyen a sztárok - a szép az, hogy a jelzőben semmi túlzás sincs! - élete. "Akkor viszont már baj van, amikor a munka rovására megy ez az egész" -mondta Kemény, amivel viszont nem lehet vitatkozni.

Mint ahogy azzal sem, hogy Eb-bronz ide vagy oda, a világbajnokság egyik esélyese a magyar válogatott. Különösen annak tudatában, hogy a kontinensviadal óta eltelt kevés időben felfelé ível klasszisaink formája, a spanyolországi produkció no meg az úszótesztek arra engednek következtetni, Fukuokában szép napok, győzelmek követik egymást. "Ha a fiúk tudásuk nyolcvan százalékát képesek lesznek kihozni magukból, akkor nagyobb baj már nem lehet"-ecsetelte a mester, aki nem győzte hangsúlyozni, egyelőre az első, a kazahok elleni meccsel foglalkozik, nem tekint annyira előre, mint esetleg mások. Hétfőig Szöulban akklimatizálódik a gárda (csütörtökön negyed hatkor frankfurti csatlakozással vette Dél-Korea felé az irányt a küldöttség -a női együttes majd csak vasárnap utazik), ahol a helyi válogatott ellen végzi majd el az utolsó simításokat.

A felvetésre, miszerint pluszmotivációt jelentene az a tény, hogy a csapatnak csupán a vb-arany hiányzik a kollekcióból, a "talán nem is ez, hanem az, hogy a vébét követően sokáig nem lesz komoly esemény"válasz érkezett Kemény Dénestől, akinek feszültsége mindazonáltal érthető. Amióta ő a kapitány, mindig mindenhol dobogóra állhatott a válogatott, s ezt a hagyományt most sem akarja megszakítani. Sőt nyugodtan kijelenthetjük, az előző világbajnoki produkciót feltétlenül túl akarja szárnyalni.

Három éve Perthben második lett az együttes...

Reptéri torta Benedeknek

Az ünnepelt sem kapott kegyelmet. Ott úszott a többiekkel, egy, két, tíz, száz hossz, a kívülálló már a látványba is beleborzongott. Ők viszont bírták, szakadatlanul mentek előre. Benedek Tibor (aki a vb-k történetében a második legtöbb magyar gólt dobta, a maga negyven találatával tizeneggyel van lemaradva az élen álló Faragó Tamástól) is. Ő volt az ünnepelt. Olimpiai bajnokunk ugyanis csütörtökön ünnepelte 29. születésnapját. Egy olyan napon, amikor délelőtt úszás úszás, délután pedig utazás utazás hátán...

"Van ilyen" - kacsintott a Roma csapatát a Pro Recco együttesére váltó balkezes fenomén, akin nyoma sem volt a másfél órás tréning után a fáradságnak. Persze mindig is csodálták a fizikai állapotát (mint ahogy a csuklószorítós kezét...), ami a világbajnokságon is kamatozhat majd. Aztán ha Japánban minden valóra válik, akkor kezdődik majd csak az igazi ünneplés. Úgyhogy szülinapi buli egyelőre elhalasztva.

A torta ettől függetlenül járt: a pólós óriási meglepetésére Ferihegyen, a beszállás előtt a malévosok megvendégelték a csapatot egy üdítőre, és ajándékként egy nagy tortát adtak át neki. Egy szál gyertya díszelget raja -naná, hogy a leleményesebbje már mondta is: "Tibi, látod, már csak egy kell a harminchoz..."

Amler Zoltán, Nemzeti Sport 2001.07.13.

Fukuokában megmutathatják a pólósok
Aranypótlás

Kevésbé népszerű futballcsapatok edzésein nincs annyi néző, mint a pólósokén. Igaz, a hódolók egy része tollal, fényképezőgéppel, tévékamerával szerelkezett fel. Úgymond hivatalból nézik a vb előtti utolsó hazai edzést. Van is mit nézni, jól meghajtja Benedekéket Kemény kapitány.

A medence szélén ülő lányok a bennfentesek titokzatos mosolyával figyelik a gyakorlást. Nagy titkok tudói lehetnek, egykedvűen figyelik a sajtóhad ostromát. Az uszodai gyerekek azonban őszinte lelkesedéssel fogják a tollat, és a játékosokról készült posztert, s várják az edzés végét, s azt, hogy a habokból kiemelkedő félistenek aláírják a képeket. A kapitány kevesebb lelkesedéssel, kötelességtudóan áll a sajtó rendelkezésére. Mint mondja, túl sok időt rabol el a játékosoktól ez a megnövekedett érdeklődés.


Az utolsó hazai tanácsokat osztogatja Kemény kapitány

- A fukuokai vb-rajt előtt öt napot Szöulban töltünk, ahol fizikailag, szellemileg regenerálódhat a gárda - mondja a kapitány. - Nem kell az Eb eseményeivel törődnünk, sem azzal, hogy milyen a jugoszláv gárda, a csoportmérkőzésekre - Kazahsztán, Görögország, Németország - koncentrálunk.

A magyar csapat - a hazai pályán szerzett Eb-bronz-érem ellenére - a vb egyik favoritja. S ha tudásának, felkészültségének megfelelően játszik, akkor aligha lehet túl nagy baj. Nem beszélve arról, hogy a Kemény-csapat az elmúlt években szinte mindent megnyert, amit csak lehetett, egyedül a vb-arany hiányzik a tarsolyból. Itt az idő a kollekció pótlására.

jánosy, A színes Sport 2001.07.13.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK