FONTOS


 

9. úszó, műugró, műúszó, hosszútávúszó és vízilabda világbajnokság , Fukuoka
Hétfőtől Japán a vizes világ közepe

Hétfőtől Fukuokára figyel a vizes világ, a műúszók és a hosszútávúszók főszereplésével rajtol az immár kilencedik vizes világbajnokság. Habár a vízilabdások csak szerdán, az úszók és műugrók pedig csak vasárnap kezdik meg menetelésüket, addig is érdemes lesz Japánra figyelni. Érdemes, hiszen hétfőn rögvest két magyarnak is drukkolhatunk a hosszútávúszóknál. Hétfőn reggel a Momocsi Beachen a férfiak öt kilométeres versenyében Tószegi Márton, a hölgyek ugyanezen távján pedig Barsi Claudia próbálkozik a jó szerepléssel. Perlaky Gábor, a Magyar Hosszútávúszó-szövetség elnöke szerint már az is komoly fegyvertény lenne, ha a legjobb tizenkettő közé kerülne a két magyar maratonúszó. Ami bizonyos, néhány évvel ezelőtt más volt a helyzet, a nyíregyházi Kovács Rita személyében mi adtuk a világ legjobb női hosszútávúszóját. Rita azonban már befejezte a versenyzést, így pedig éremről kár is ábrándozni. És nem csupán az öt kilométeres táv esetében, gyanítható, 25 km-en és az újdonságnak számító tíz kilométeres távon sem a magyarok diktálják majd az iramot.

A műúszók esetében sajnos hosszú idő után nincs kiért szorítanunk, az olimpián is járt Hámori Zsuzsanna, Marschalkó Petra kettős ugyanis nem lesz ott Fukuokában. A sokra hivatott páros anyagi okok miatt nem tudott repülőre szállni. A távolmaradásuk fájdalmas, hiszen kora tavasszal még úgy volt, Sydney után Japánban is bemutathatják a gyakorlatukat. Azonban a honi szövetségben eluralkodó hatalmi harcnak ők is áldozatul estek. Mint ismeretes a tavaly decemberben megválasztott Pázmányi Gábor több támogatóval is szerződéskötés előtt állt, ám a fúrást-faragást látva jobbnak tartotta ha távozik az elnöki tisztségből. Ami tény, hosszú évek után magyar résztvevő nélkül zajlik a szinkronúszó világbajnokság.

Vízcseppek

A Japánok büszkék arra, hogy Fukuokában rendezik a vizes világbajnokságot és még az sem törte le őket, hogy Oszaka a minap elesett a 2008-as olimpia rendezésétől. Úszó világversenynek meglehetősen régen, még tizenöt éve volt gazdája a távol-keleti ország, akkor Tokióban tartották az úszók szenior világbajnokságát.

A statisztikáknál Európa a nyerő, az öreg kontinens ötven országgal képviselteti magát a világbajnokságon. A további sorrend: Ázsia (41), Amerika (38), Afrika (34) és a sort Óceánia (13) zárja. A legtöbb indulót viszont a várttal ellentétben nem Japán delegálja, az ausztrálok ugyanis 52 (!) résztvevőt neveztek. A szokásokhoz híven a tévések, újságírók csapata sem kicsiny, 1500 televíziós és tollforgató tudósít majd a vb-ről.

Az esemény hivatalos honlapján a legjobb úszókról külön is olvashatnak. A fukuokai szervezők a magyar úszók esetében Kovács Ágnes, Czene Attila és Szabados Béla életútját ismertetik. Csupán az a bökkenő, hogy az utóbbi kettő ott sem lesz a világbajnokságon...

Sárkánybéka

A világbajnokság kabalája Pachabo leginkább egy béka és egy sárkány házasságának gyümölcsére hasonlít. A figura a fantázia szüleménye, pontosabban szólva, egy helyi legenda továbbfejlesztett prototipusa. Fukuokában ugyanis több legenda is terjeng egy Kappa nevű vízben élő állatkáról. Immár a kisöccsét, Pachabot is megismerhettük...

Tempók és pontok

MűÚSZÁS

Július 16. (hétfő). Egyéni és páros kötelező. Július 17. (kedd). Egyéni szabadonválasztott és csapat kötelező. Július 18. (szerda). Páros és csapat szabadonválasztott . Július 19. (csütörtök). Egyéni döntő (címvédő: Szedakova, orosz, magyar induló: -). Július 20. (péntek). Páros döntő (cv: Brusznyikina, Szedakova, orosz, ...25. Hámori, Marschalkó, mi: -). Július 21. (szombat). Csapat döntő (cv: Oroszország, mi: -)

HOSSZÚTÁVÚSZÁS

Július 16. (hétfő). Férfi 5 km (cv: -, mi: Tószegi Márton). Női 5 km (cv: -, mi: Barsi Claudia). Július 18. (szerda). Férfi 10 km (cv: -, mi: Tószegi). Női 10 km (cv: -, mi: Barsi). Július 21. (szombat). Férfi 25 km (cv: Akatyev, orosz, ...26. Győrffy, mi: Cselényi Balázs, Nagy-Pál Levente). Női 25 km (cv: Smith, amerikai, ...17. Kasparik,mi: Balázs Eszter)

Helyszíni szemle

Marine Messe Fukuoka

A megnyitó és a záróünnepség helyszíne. Fedett, egy tíz pályás versenymedence (3 méter mély), valamint egy nyolcpályás edzőmedence (kétméter mély) áll a sportolók rendelkezésére

Sportág: Úszás, műúszás

Fukuoka Prefectural Pool

Fedett, egy minden igényt kielégítő 20x22 méteres, öt méter mély medence várja az ugrókat

Sportág: Műugás

Hakata-no-Mori Center Court

Fedett, egy 35x22 méteres, két méter mély medence áll a sportolók rendelkezésére

Sportág: férfi vízilabda

Nisi Civic Pool Complex

Fedett, 50x25 méteres, három-három és fél méter mély medence várja a csapatokat

Sportág: női vízilabda

Momocsi Beach

A kellemes óceánparton lesz a maratonúszás világbajnokságának rajtja

Sportág: hosszútávúszás

Nemzeti Sport 2001.07.16.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK