FONTOS


 

Ebéd közben vitték doppingellenőrzésre Kovács Ágnest és Risztov Évát
Az aranyérmet sem adják olcsón

Hamar rátaláltak a doppingellenőrök a Fukuokában tréningező magyar úszóválogatottra. A vasárnapi világbajnoki rajtra készülő keretet ebéd közben keresték fel a kontroll ürügyén. Gyanítható, a sydneyi olimpiai szereplés alapján válogattak, hiszen az ötkarikás bajnok Kovács Ági mellett Czene Attilától szerettek volna mintát venni. Midőn a csapatvezetőség közölte velük, "Attila Csene" nem tagja a küldöttségnek, Batházi István nevét emlegették. Mivel ő sem kvalifikálta magát Fukuokába, végül is az immár hétszeres ifjúsági Európa-bajnok Risztov Évára esett a választásuk. Kovács Ági mellett tehát az egykori hódmezővásárhelyi tehetség is lemaradt a desszertről, ám mindezt senki sem bánta. Kiss László szövetségi kapitányt végképp nem, hiszen évek óta sűrűbb és váratlanabb ellenőrzéseket sürget. A hétfős válogatott amúgy kezdi "kiheverni" a hétórás átállást, no meg a Budapest-Párizs-Szöul-Fukuoka repülőutat. Az akklimatizálódást csupán a helyi időjárás zavarja, pontosabban az esős, párás idő és a hozzá társuló 32-34 fokos meleg.

A verseny helyszínéül szolgáló Marine Messe elnevezésű fedett uszodába még nem nyertek bebocsátást a mieink - egyébiránt egy mobil, tízpályás medence ad majd otthont az úszó vb-nek -, csupán a nyitott medencét használhatták. Kiss kapitány a riválisokról eddig nem sokat tudott meg, az amerikai és ausztrál úszókkal edzésen sem találkoztak, a britekkel is csak azért, mert ugyanabban az amúgy méregdrága szállodában laknak. A méregdrága magyarra fordítva: teljes ellátással 66 ezer forintba kerül egy éjszaka... (és még egy megdöbbentő adat: egy "normális" pólót 24 ezer forintért kínálnak). Na de nem vásárolni ment a magyar csapat Japánba - nehézkes is lenne -, hanem éremért. Mindezt Kovács Ágitól várja a küldöttség. Aki Kiss László megfogalmazása szerint "jól mozog", ami hat nappal a vb rajtja előtt mindenképpen megnyugtató.

Ami biztos, a kétszáz mell aranyát sem adják olcsón Fukuokában...

Hosszútávúszás. Viola Valli és Luca Baldini nyert öt kilométeren

Olasz dupla a nyitányon

S. E.

Magyar idő szerint hétfő hajnalban megszületett a kilencedik vizes világbajnokság első aranyérme. A jeles medália Olaszországba került, miután a női öt kilométeres futam végeztével a dallamos nevű Viola Valli diadalmaskodott. A Hakata-öbölben megejtett hosszútávúszó-vb nyitónapja amúgy elsöprő talján sikert hozott, hiszen Valli mellett a férfiak öt kilométeres számában is olasz győzelem született, ott Luca Baldini lett az első.


Valli és Baldini

A hölgyek versenye előtt szinte mindenki biztosra vette, a maratoni úszás nagyasszonya, a német Peggy Büchse csakúgy, mint hosszú évek óta, Fukuokában sem talál legyőzőre. Ezt támasztotta alá, hogy a novemberi, honolului maratoni világbajnokságon is ő nyert öt kilométeren, ahol nem mellékesen Valli csak harmadik lett. Nos az előzetes jóslatokkal nem foglalkozott a 29 éves Viola Valli, és huszonhat másodpercces előnnyel Büchse előtt ért célba.

"Fantasztikus, nem hittem volna" - lihegte a célba érkezés után Valli kisasszony, Büchse pedig mást nem is tehetett, két puszival köszöntötte legyőzőjét. A harmadik helyen amúgy az ausztrál Hayley Lewis ért célba, aki saját bevallása szerint csupán edzésképpen tempózott. Lewis ugyanis tagja az ötödik kontinens medencés válogatottjának is, 1500 méter gyorson áll rajtkőre a vasárnap kezdődő világbajnokságon. A jelek szerint nincs gond a formájával...

Némi meglepetésre a korábbi évek meghatározó klasszisai közül az olasz Casprini csak ötödik lett, a dobogóra mindig jó holland Van Dijk pedig csak hatodik. Az első hosszútávúszó világversenyén szereplő magyar Barsi Claudia nem járt sikerrel, a huszonharmadik helyen zárta a vb-futamot. A Bp. Spartacus medencés úszója persze még javíthat, hiszen szerdán tíz kilométeren is megpróbálkozik a legjobb húsz közé kerüléssel.


Luca Baldini és Marco Formentini

Az olasz örömünnep a férfi öt kilométeres verseny végén tetőzött, hiszen a zöld-fehér-piros színekért krallozó Luca Baldini lett a világbajnok, ráadásul a harmadik helyen is talján maratonista végzett, nevezetesen Marco Formentini. Baldini győzelme - aki amúgy Formentinihez hasonlóan az olasz hadsereg tagja - nem okozott különösebb meglepetést, fölényére pedig jellemző, hogy csaknem egy percet vert rá a második helyezett orosz Bezrucsenkóra. A magyar induló, Tószegi Márton - Barsihoz hasonlóan - nem tudta beverekedni magát a legjobb húsz közé, a huszonkettedik helyen végzett. Talán tíz kilométeren több sikerrel jár. A hosszútávúszásban egyre inkább meghatározó olaszok pedig két szám alatt három érmet tehettek zsebre. Kezdetnek nem is olyan rossz...

5 km

Férfiak. Világbajnok: Luca Baldini (Olaszország) 55:37, 2. Jevgenyij Bezrucsenko (Oroszország) 56:31, 3. Marco Formentini (Olaszország) 56:42, 4. M. Leonard (Egyesült Államok) 56:43, 5. S. Shepherd (Új-Zéland) 56:44, 6. A. Sanacsev (Oroszország) 56:54, ...22. Tószegi Márton (Magyarország) 59:15

Nők. Vb: Viola Valli (Olaszország) 1:00.23, 2. Peggy Büchse (Németország) 1:00.49, 3. Hayley Lewis (Ausztrália) 1:00.52, 4. A. Maurer (Németország) 1:00.54, 5. V. Casprini (Olaszország) 1:01:06, 6. E. Van Dijk (Hollandia) 1:01:08, ...23. Barsi Claudia (Magyarország) 1:07:44

Műúszás

Brusznyikina: mint mindig

Munkatársunktól

Nem hozott meglepetést a műúszók egyéni versenye, a kötelező program után - mint az várható volt - az orosz Olga Brusznyikina áll az élen. Szedakova visszavonulása óta az első számú orosz versenyzőnek tartott Brusznyikina a hazai medencében versenyző Tacsibanát, valamint a francia Dedieut előzte meg a kötelező során.

Az egyéni viadal nem hozott meglepetést, a párosok kötelezője viszont igen. Mivel egyéniben és csapatban évek óta nem bír a világ az oroszokkal, a pontozók úgy látták, a párosoknál megbontható az orosz fal. Persze az őrségváltást elősegítheti, hogy Brusznyikina a párost kihagyta, így pedig a pontozók körében még kevésbé ismert Davidova, Jermakova kettős mutatta be a gyakorlatát. Velük pedig "megcsinálthatták" a bírák, hogy a Tacsibana, Takeda kettőst a nyakukba akasszák. A kötelező után a japán páros az oroszokkal holtversenyben áll, de nem elképzelhetetlen, hogy a szabadon választott vagy legkésőbb a döntő után a távol-keleti páros kerül az első helyre.

Egyéni kötelező. 1. Brusznyikina (orosz) 34.650, 2. Tacsibana (japán) 34.300, 3. Dedieu (francia) 34.067, 4. Kozlova (amerikai) 33.623, 5. Carver-Dias (kanadai) 33.390, 6. Mengual (spanyol) 32.958

Páros kötelező. 1. Tacsibana, Takeda (japán) és Davidova, Jermakova (orosz) 34.300-34.300, 3. Carver-Dias, Letourneau (kanadai) 33.740, 4. Martin, McFall (amerikai) 33.553, 5. Dedieu, Glez (francia) 33.273, 6. Mengual, Tirados (spanyol) 33.227.

Vizesmenü

Július 17. (kedd)

MűÚSZÁS. Egyéni szabadonválasztott és csapat kötelező

Érem(l)eső
Ország A E B
Olaszország 2 - 1
Németország - 1 -
Oroszország - 1 -
Ausztrália - - 1

Vízcseppek

A hivatalos adatok szerint 108 ország televíziója mintegy 900 órában közvetít Fukuokából. Mindez annyit tesz, hogy csaknem 600 millió nézője lehet a vizes világbajnokságnak. A rendkívüli érdeklődést jelzi, hogy 1500 újságíró, rádiós és tévés tudósít a medencék partjairól. A fukuokai vb-re forgalomba hozott 128 ezer jegy 80 százaléka, mintegy 100 ezer darab már elővételben elfogyott. Az is eldőlt, hogy 136 ország 1498 versenyzője indul Fukuokában. Mindez rekordnak számít, hiszen a legutóbbi, perthi világbajnokságon 121 ország 1371 sportolója vett részt.

Sal, Nemzeti Sport 2001.07.17.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK