FONTOS


 

A nadrág jó, a dressz nem - az eredmény viszont szenzációs. Kanada kipipálva
Amikor a ruha is teszi az embert

Világbajnokság, Fukuoka. Nők, B-csoport, 1. forduló
MAGYARORSZÁG-KANADA 5-4 (1-1, 1-0, 0-1, 3-2)

A mérkőzés osztályzata: 3
Nishi Civic Pool, 300 néző. V: Clemencon (francia), Balfanbajev (kazah)
Gól - emberelőnyből: 7/3, ill. 8/2

MAGYARORSZÁG: SÓS, Tiba, Sipos 1, Stieber, Drávucz, Pelle, VALKAY Á. 2
CSERE: PRIMÁSZ 2, Valkay E., Szremkó, Rédei, Dancsa
Szövetségi kapitány: Faragó Tamás

KANADA: Whynter, Lize, Dewar, Arpin 1, Collins, Dow 1, Begin
CSERE: Campbell, Gardiner, DIONNE 2, Salat, Horn Miller
Szövetségi kapitány: Daniel Berthelette

A ruha. Mert ez is fontos. A nemzetközi szövetség nem cicózik, írott szabályai be nem tartásáért keményen fed. Majd büntet a hírek szerint...

Így Faragó Tamás kénytelen-kelletlen hosszú nadrágban izzadta végig a padon csapata első fukuokai vb-meccsét. Rikító piros nadrágban. "Ezt sem gondoltam volna, hogy valaha ilyet is felveszek. Sebaj, a munkásmozgalmak gyökerei..." - mosolygott a maga stílusában két szervező trikót viselő japán emberke között. A magassági differenciát tán nem kell ecsetelni, maradjunk annyiban, jól mutatott a kapitány úr a lábait körülvevő ázsiaiak között. Különösen a piros pantallóban.

No és jól mutatott Rédei Kata is vízilabdákkal mintázott úszódresszében - apró szépséghiba, mindez csak bajt hozott számára. Gianni Lonzi, a FINA olasz mindenhatója már a kezdéskor sem nézte jó szemmel, hogy Európa-bajnok védőjátékosunk dressze eltér társaitól, azaz hogy nem egyen a szerkó, a szünetben pedig hevesen gesztikulálva nyilvánította ki nemtetszését, büntetést ígérve a legközelebbi ilyenért. Mindazonáltal nem is Lonzi szavaiaval volt a gond (ha nem tetszett neki az egyedi dressz, vessen magára...), hanem azzal, hogy a bírókra hatott a delegát közreműködése. Rédei kétszer ugrott a vízbe, és láss csodát, mindkét alkalommal pillanatok alatt kiszórták. És hogy ne érje szó a ház elejét, a "piszkos munkát" elosztották egymás között, előbb a francia, majd a kazah fütyült.

Kritikus szituációkban - tegyük hozzá. A második negyedben 2-1-es, a negyedikben 3-2-es magyar vezetésnél. Szerencsére átvészelte válogatottunk ezt is, meg azt is (Primász szerelte Dewart, utóbb Sós hatástalanította Campbell kísérletét), mint ahogy az összes kritikus pillanatban valaminél fogva felé billent a mérleg. Az olimpiai ötödik, a meccs, mi több, sokak szerint a vébé esélyesének tartott Kanada például 1-0-ás vezetése után elhúzhatott volna, de Begin elszórakozta a helyzetet, emberelőnyben Lize Sipos kezébe lőtte a zsugát (persze számunkra hízelgőbb a Sipos blokkolt elsőrangúan fogalmazás...), és Salat húzása sem járt sikerrel.

Csoda ezek után, ha végre-valahára megszületett a torna első magyar gólja? Sokág vártunk rá, megérte. Harmadik fórunkat (jobb, ha az első kettőt nem is említjük...) Valkay Ágnes kíméletlenül bevarrta, keresztbe, blokk és kapus mellett.

A második hét percben aztán a vezetést is megszerezték a mieink, Sipos kapáslövése a szélről bevánszorgott valahogy Whynter kezei között - a kis magyar kolónia Martin György elnökkel az élen meg is jegyezte: ezúttal nem a lövés minősége, hanem az értéke volt felbecsülhetetlen. Igen ám, de újabb hosszú, mintegy tízperces gólcsend köszönt az együttesre. Volt, hogy emberelőnyben három próbálkozás után sem sikerült bepréselni a labdát a kapuba, később Primász ejtése, Sipos középre helyezett lövése került feljegyzésre. No és számtalan olyan akció, amelyből az ellen kontrázhatott.

A juharlevelesek azonban nem éltek a tálcán kínált lehetőséggel. Sokszor gyermeteg hibákat vétettek (a női lélek kiszámíthatatlansága került szóba a lelátón - nem véletlenül...), előnyt rontottak, Stieber több esetben könnyedén szerelte őket, szerencséjük sem volt, egy szó, mit száz, ebben a periódusban ők is mindösssze egy gólra voltak képesek, azaz összeségében 2-2-vel kezdtek neki a felek a záró negyednek.

Amelyben aztán több találat született, mint az azt megelőző háromban! Köszönhetően pédául az Eb gólkirálynőjének, Primász Ágnesnek. A dunaújvárosi hölgy addig nem sokat produkált, ám amikor kellett, amikor a két pont sorsa forgott kockán, amikor már nem szabadott hibázni, nos, ő akkor magassabb sebességi fokozatra kapcsolt. Nem félt, hogy újra "lefullad", beleállt egyszer, beleállt mégegyszer, a negyed két emberelőnyös magyar helyzetét őrült magabiztosan váltotta gólra. Egyszersmind a padlóba döngölte Kanada csapatát - klasszishoz méltó teljesítménnyel.

A végelszámolásnál rengeteget jelentő sikerhez (különösen úgy, hogy később a csoportunkban óriási meglepetésre Görögország legyőzte az olimpiai bajnok Ausztráliát, mintegy megnyitva a kapukat a mieink előtt a szextett élére kerüléshez) persze szükség volt Valkay Ágnes és Sós Ildikó remeklésére, valamint a csapatkapitány, Stieber Mercédesz megszokott alázatos, csupaszív játékra.

No és a piros nadrágjára, amely nélkül ugyebár le sem ülhetett volna a kispadra...

Mestermérleg

Faragó Tamás: - Szenzációsak voltak a lányok. Úgy verték meg a jó erőkből álló ellenfelet, hogy tulajdonképpen nem is játszottak nagyon jól. Egy napja vagyunk csak a helyszínen, szemben a hetek óta a földrészen tartózkodó riválissal, úgyhogy többet nem is várhattam. Nagyon örülök, bízom a hasonló folytatásban.

Daniel Berthelette: - Bosszant, hogy kikaptunk, de igazán a negyeddöntőre készülünk. Rosszul játszottunk, bennünk maradt hat vagy hét gól is, ezért tudtak nyerni a magyarok.

Csoportmérkőzések, 1. forduló, további eredmények

A-csoport: Oroszország-Új-Zéland 19-4 (4-1, 5-0, 5-2, 5-1). Gólszerzők: Tolkunova 5, Salomova 3, T. Petrova 3, Linkova 3, Sepelina 2, Konukh 2, Kutuzova, ill. Claridge, Thomson, Stewart, Hillhouse. Kazahsztán-Brazília 5-4 (0-1, 2-1, 2-0, 1-2). G: Shishova 2, Koroleva, Galkina, Jakajeva, ill. Pedrosa 3, Fernández. Egyesült Államok-Olaszország 8-8 (2-1, 2-3, 2-2, 2-2). G: Moody 3, Simmons 2, Lorenz 2, Dingeldein, ill. Miceli 2, Malato 2, Allucci, Bosurgi, di Mario, Grego

Az állás
1. Oroszország 1 1 - - 19-4 2
2. Kazahsztán 1 1 - - 5-4 2
3. Egyesült Államok 1 - 1 - 8-8 1
3. Olaszország 1 - 1 - 8-8 1
5. Brazília 1 - - 1 4-5 0
6. Új-Zéland 1 - - 1 4-19 0

B-csoport: Japán-Hollandia 7-8 (3-2, 2-3, 0-2, 2-1). G: Hagiwara 4, Mimaki, Mizuta, Koiso, ill. van den Berg 4, de Bruijn 2, Oostendorp, Kappen. Görögország-Ausztrália 9-7 (3-2, 3-1, 2-3, 1-1). G: Asilian 3, Kozomboli 2, Moraitidou 2, Oikonomopoulou, Antonakou, ill. Fox 2, Higgins, Cuffe, Castle, Mayer, Mills

Az állás
1. Görögország 1 1 - - 9-7 2
2. Hollandia 1 1 - - 8-7 2
3. Magyarország 1 1 - - 5-4 2
4. Kanada 1 - - 1 4-5
5. Japán 1 - - 1 7-8
6. Ausztrália 1 - - 1 7-9

Vizes menü

Július 19., csütörtök. 2. forduló. A-csoport: Oroszország-Brazília 10 (3), Egyesült Államok-Kazahsztán 13.45 (6.45), Új-Zéland-Olaszország 16.15 (9.15). B-csoport: Japán-Ausztrália 11.15 (4.15), Hollandia-Kanada 12.30 (5.30), Görögország-Magyarország 15 (8).

A csütörtöki ellenfél: Görögország

Meglepően jól kezdtek

Most légy okos, Domonkos - szólt egyöntetűen a magyar bírói (Kosztolánczy György és Juhász György képviseli hazánkat a vb-n a bírói karban) és újságírói had a görög-ausztrál meccs után. Történt, hogy a görögök nagyszerű teljesítménnyel, tulajdonképpen könnyedén győzték le az olimpiai bajnokot. Előzetesen biztos két pontot terveztünk ellenük, ám ezek után nem árt óvatosabbnak lennünk. A tudáskülönbség bátran állítható, felénk billenti a mérleg nyelvét, ettől függetlenül nagyon oda kell figyelniük Stieberéknek, hogy őket ne érje meglepetés.

Eddigi vb-találkozók ellene:

1998 - 9-6

Össz. vb-mérleg ellene: 1 1 - - 9-6

Teniszpályán hét éve már nyertünk világbajnokságot

A nemesség kötelez

"Ready? Play." Ezúttal nem hangzik el a Hakata-no-mori Center Courton a teniszmérkőzéseket indító bírói mondat ("Elkészültek? Játék!"), habár a hely szellemére tekintettel akár ezzel is lehetne kezdeni a férfiak világbajnokságát. Elvégre - mint említettük -, az urak tornáját a fukuokai teniszközpont centerpályájára állított medencében rendezik meg, elejétől a végéig. Kissé furává teszi a helyszínt, hogy csupán a lelátó felső karéjáról lehet látni a vízi történéseket, azaz itt nem csupán a japánok relatív érdektelensége miatt lesznek jóval kevesebben, mint egy hónapja a Margitszigeten: jó, ha kétezren férnek el a tribünökön.

Persze, ez nemigen izgat bennünket, sokkal jobban érdekel, hogy a csapat valóban "ready"-e arra, hogy végre játssza (play...) a vízilabdát, ne csupán "kiszenvedje" magából, mint az Európa-bajnokság második felének kulcsmérkőzésein. Az előjelek biztatóak, egyfelől a kulcsjátékosok mozdulatain és jókedélyén érződik, pozitív fordulat után vagyunk, másfelől az is látszik, hogy még nem szárnyal a csapat. Ami szintén reményt keltő, elvégre a győztes világversenyek előtt is némi izzadságszag terjengett a levegőben, hogy aztán a fontos pillanatokban beinduljon a tankhadosztály. Ráadásul ezen a vébén nem kell mindjárt a startnál összpontosítani a tűzerőt, mint 1998-ban, Perthben, ahol is az első két napon húsz óra leforgása alatt találkoztunk az olaszokkal és a jugoszlávokkal, élet-halál mérkőzéseken. Ezúttal a papírforma szerint a középdöntő utolsó két összecsapásán látjuk viszont az Eb két finalistáját, igaz, addig muszáj volna négyből négy meccset fogni (a vitt pontok miatt), ami nem tűnik túl nehéz feladatnak, ám könnyűnek sem, hiszen szombaton az örökkön veszélyes görögökkel kell meccselnünk. Sőt, már a kazahokat sem illik félvállról venni a nyitányon, avagy nem a perthi 17-3-ból kell kiindulni, hanem abból, hogy az egykoron Szentesen is megfordult Aszkar Orazalinov vezette grémium tavaly az olimpia első körében csupán 8-7-re veszített a spanyolokkal szemben úgy, hogy az akkor címvédő hispánok csupán Klarics spori "heveny" bírói közbeavatkozásának köszönhették a negyedik negyed 2-0-ját. A kazahok később sem szenvedtek nagyarányú vereségeket, sőt, a házigazda ausztrálokkal szemben is kicsikartak egy döntetlent, így épp hogy lemaradtak a negyeddöntőről.

Tartani ugyanakkor nem kell tőlük, hiszen egyetlen olyan klasszisuk sincs, mint amilyenből a magyar gárdában akad legalább nyolc - a meccs elsősorban arra lesz jó, hogy kiderüljön: döntésképes embereink közül hányan tértek teljes mértékben magukhoz. Utolsó tréningünkön amúgy a spanyolokkal gyakoroltunk egy keveset, igaz, ezúttal csak az előny-hátrány megjátszást. Különösen a védekezés tűnt egészen kiválónak, de a figurák végighúzogatása sem ment rosszul, elvégre Jesús Rollán többször is harsány nyafogással nyugtázta, hogy a labda mögötte kötött ki.

A cél - ellentétben a tenisszel - a továbbiakban is ez: a hálóba vágni a labdát. A körítésben amúgy kifejezetten jó előjelet vélhetünk felfedezni, elvégre eddig egyszer, Rómában rendezték a vébé meccseit a helybéli teniszcentrum - a Foro Italico - centerpályájára rakott medencében, és akkor a magyar lányoknak szólt a himnusz a viadal végén.

Fiaink esetében pedig nem csupán a hagyomány, de az elmúlt években kivívott nemesség is kötelez.

Csoportbeosztás

A-csoport
Németország
Görögország
Magyarország
Kazahsztán

B-csoport
Szlovákia
Jugoszlávia
Olaszország
Brazília

C-csoport
Egyesült Államok
Oroszország
Hollandia
Kanada

D-csoport
Horvátország
Japán
Spanyolország
Ausztrália

Vizes menü

Július 19., csütörtök. Csoportmérkőzések, 1. forduló. A-csoport: Görögország-Németország 10.30 (magyar idő szerint: 3.30), Magyarország-Kazahsztán 18 (11). B-csoport: Szlovákia-Jugoszlávia 9 (2), Olaszország-Brazília 15 (8). C-csoport: Egyesült Államok-Oroszország 12 (5), Hollandia-Kanada 16.30 (9.30). D-csoport: Japán-Horvátország 13.30 (6.30), Spanyolország-Ausztrália 19.30 (12.30). Július 21., szombat, 2. forduló. A-csoport: Görögország-Magyarország 15 (8), Németország-Kazahsztán 19.30 (12.30). B-csoport: Jugoszlávia-Olaszország 12 (5), Szlovákia-Brazília 18 (11). C-csoport: Egyesült Államok-Kanada 9 (2), Oroszország-Hollandia 16.30 (9.30). D-csoport: Horvátország-Ausztrália 10.30 (3.30), Japán-Spanyolország 13.30 (6.30). Július 22., vasárnap, 3. forduló:

A-csoport: Görögország-Kazahsztán 10.30 (3.30), Németország-Magyarország 16.30 (9.30). B-csoport: Jugoszlávia-Brazília 9 (2), Szlovákia-Olaszország 13.30 (6.30). C-csoport: Oroszország-Kanada 12 (5), Egyesült Államok-Hollandia 18 (11). D-csoport: Japán-Ausztrália 15 (8), Horvátország-Spanyolország 19.30 (12.30). Július 24., kedd. Alsóházi helyosztók, 1. forduló: B4-C4 9 (2), A4-D4 10.30 (3.30). Középdöntő. 1. forduló: A1-B3 12 (5), C1-D3 13.30 (6.30), A3-B1 (15 (8), C3-D1 16.30 (9.30), A2-B2 (18 (11), C2-D2 19.30 (12.30). Július 25., szerda. Alsóházi helyosztó, 2. forduló: A4-B4 9 (2), C4-D4 10.30 (3.30). Középdöntő, 2. forduló: A2-B1 12 (5), C2-D1 13.30 (6.30), A3-B3 15 (8), C3-D3 16.30 (9.30), A1-B2 18 (11), C1-D2 19.30 (12.30). Július 26., csütörtök. Alsóházi helyosztó, 3. forduló: B4-D4 9 (2), A4-C4 10.30 (3.30). Középdöntő, 3. forduló: A3-B2 12 (5), C3-D2 13.30 (6.30), A2-B3 15 (8), C2-D3 16.30 (9.30), A1-B1 18 (11), C1-D1 19.30 (12.30). Július 28., péntek. A 9-12. helyért: 9 (2) és 10.30 (3.30). Az 5-8. helyért: 12 (5) és 13.30 (6.30). Elődöntő: 15 (8) és 16.30 (9.30). Július 29., vasárnap. A 11. helyért: 9 (2). A 9. helyért: 10.30 (3.30). A 7. helyért: 12 (5). Az 5. helyért: 13.30 (6.30). A 3. helyért: 15 (8). Döntő: 16.30 (9.30)

A fukuokai magyar válogatott: Kósz Zoltán, Szécsi Zoltán - kapusok, Benedek Tibor, Biros Péter, Fodor Rajmund, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás, Steinmetz Barnabás, Székely Bulcsú, Varga Tamás, Varga I Zsolt, Vári Attila - mezőnyjátékosok

Múltidéző
Ország A E B
Szovjetunió 2 1 1
Jugoszlávia 2 - 3
Olaszország 2 1 1
Magyarország 1 4 1
Spanyolország 1 2 -
NSZK - - 1
Ororszország - - 1

A csütörtöki ellenfél: Kazahsztán

Nem lehet akadály

A mieink a kazahok ellen eddigi két vb-meccsüket gond nélkül, simán hozták. Most sem lehet másképpen, noha figyelmeztető jelek azért utaltak arra (különösen a sydneyi találkozók), hogy a szovjet iskolát képviselő ellenfél feljövőben van a képzeletbeli ranglétrán.

Eddigi vb-találkozók ellene:

1994 - 12-7

1998 - 17-3

Össz. vb-mérleg ellene: 2 2 - - 29-10


CSG, Nemzeti Sport 2001.07.19.

A Valkay nővérek mindig nyernek!

A nővérek tényleg nyerők, kedden, női vízilabda-válogatottunk vb-bemutatkozásának előestéjén ők voltak a legjobbak a csapat esti társasjátékpartiján. Szerdán pólótudásukkal járultak hozzá Kanada legyőzéséhez.

Valkay Ági lőtte a mieink első és utolsó gólját, amely után már 5-2-re is vezetett a magyar válogatott. Ez talán túlságosan megnyugtatta lányainkat, a juharlevelesek azt kívánták bizonyítani, nem véletlenül tartják őket a világbajnoki cím egyik várományosának. Utánunk eredtek, de az egyenlítésre nem maradt idejük, válogatottunk 5-4-re nyert.

Dr. Martin György, a vízilabda-szövetség elnöke szerint egyik legnehezebb ellenfelét győzte le együttesünk. Dr. Faragó Tamás szövetségi kapitány így nyilatkozott:
- A kanadaiak voltak a találkozó favoritjai, aki azonban érmes akar lenni, annak őket is le kell győzni. Márpedig mi nemesfémért jöttünk ide.

Az biztos, hogy Fukuoka nem a rövid utak világversenyeként vonul majd be az úszó- és vízilabda-vb-k történetébe. A másfél milliós városnak ennél egymástól távolabbi szegleteibe nem is tehették volna az egyes versenyszínhelyeket. Ráadásul a várost körülölelő tenger apró, s nagyobb öblein átívelő, olykor két-három emeletes hidak, felüljárók még tovább növelik a távolságérzetet a látogatóban. Fukuoka sokarcú város, csúnya ipartelepekkel, lerobbant pályaudvarokkal és a XXII. századot idéző, tátott szájú csodálatot kiváltó épületekkel.

Bár az úszók és a férfi vízilabdázók még nem szálltak vízbe, két világcsúcs máris született, elvégre 136 ország versenyzői csapnak össze a medencékben, a sportolók száma eléri a másfél ezret is. Az is amolyan csúcsféleségnek számít, hogy a viadalok belépőjegyeit már csaknem teljes egészében értékesítették. A szinkronúszó- csapatok szerdai elődöntője előtt két órával másfél ezres sor állt a még csukott bejárat előtt, noha az uszodára kitették a táblát: minden jegy eladva.

Női vízilabda-találkozó: Magyarország - Kanada 5-4 (1-1, 1-0, 0-1, 3-2). Góllövőink: Valkay Ágnes 2, Primász 2, Sipos

Török László, A színes Sport 2001.07.19.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK