FONTOS


 

Gáspár Zsolt száz pillangón be akar törni a világelitbe
Mindörökké Güttler

Tizenhárom éve, a szöuli olimpián robbant be a világelitbe. Azóta is oda tartozik. A szöuli dobogósok közül - az összes számot nézve - rajta kívül már senki sem úszik. Ő igen, rendületlenül. Már kitalálhatták, a harminchárom éves Güttler Károlyról van szó, aki Fukuokában a negyedik világbajnokságán indul. A vb-k közül legjobban hét éve, Rómában ment neki, akkor kétszáz mellen a második lett az azóta már visszavonult Rózsa Norbert mögött. A Bp. Spartacus klasszisa Fukuokában száz mellen és a 4x100 méteres vegyes váltó tagjaként lép rajtkőre. Mint mondja (hiába, ő sem fiatalodik) a váltó immár fontosabb, száz mellen bemelegítésképpen startol. Persze őt ismerve könnyen megeshet, "bemelegítésként" ott lesz a nyolcas fináléban. Az utolsó mohikán - akinek eszébe sem jut visszavonulni - a világbajnoksággal kapcsolatban derűlátó, csupán az átállással vannak gondjai.

"Már nem is annyira, de volt olyan éjszaka, amikor három-négy órát is csak a plafont néztem, képtelen voltam elaludni. A nehezén már túlvagyok, ám ennél is fontosabb, hogy a fáradtság ellenére élvezem az úszást, már-már szárnyalok" - mondja a telefon másik oldalán Güttler Károly.

Száz mellen amúgy a nevezési listán a nyolcadik időeredmény a magyar veteráné, ami jó kiindulási alap lehet. Ami szintén jó előjel, Ázsia eddig "bejött" Güttlernek, hiszen az első kiugró sikerét egy "házzal" arrébb, Szöulban érte el.

"Nem sok hasonlóság van Szöul és Fukuoka között, de nekem is eszembe jutott már, hogy ha ott jól ment, talán itt sem vallok szégyent. Százon a döntő csodás lenne, a váltóval viszont szeretnénk megismételni a sydneyi olimpiai szereplést, ahol ugyebár ötödikek lettünk" - fogalmazott Güttler, akire már-már biológiai csodaként tekintenek a nemzetközi szakemberek, hiszen harminchárom évesen a legritkább esetben tartozik valaki a világ legjobbjai közé. Güttler kivétel. Őt ismerve, tán a budapesti olimpián fog búcsúzni. Már ha lesz...

Güttler már bevéste nevét a márványtáblába, Gáspár Zsolt viszont pont most hajt azért, hogy csatlakozzon a közvetlen elithez. Száz pillangón évek óta ott toporog a küszöbön. Két éve az isztambuli Európa-bajnokságon ötödik lett, és az ő főszereplése is kellett ahhoz, hogy az olimpián ötödik legyen a férfi 4x100 méteres vegyes váltó.

"Bár az átállással én is szenvedek, alapvetően megnyugtató a formám, így csak azt mondhatom, az Eb után a fukuokai világbajnokságon is szeretnék döntőbe jutni. A nevezési listán a tizennegyedik időeredmény az enyém, ám ez semmit sem jelent, hiszen ennek alapján le sem kellene úszni a versenyt. Az uszoda nekem tetszik, az, hogy három méter mély a medence, még előnyt is jelenthet, hiszen kevesebb lesz a hullámzás. Meglátjuk" - adott szakmai értékelést Gáspár, aki amúgy a tengerentúlon tanul és úszik. A száz pillangó mellett ötven pillangón is elindul (ott kevesebb az esélye), ám Güttlerhez hasonlóan a vegyes váltóban szeretne nagyot úszni. Egy biztos, ha a sydneyi formáját hozza, megnyugodhatunk...

Úszás. Omszkban, egy kétszobás panelben él családjával a történelmi világcsúcs gazdája

Szludnov: én vagyok a legjobb!

Niszkács László

Roman Szludnov. Immár legenda. Habár nagymedencében még Európa-bajnoki győzelemre sem futotta az erejéből, mégis több szó esik róla, mint például az olimpiai bajnok olasz Domenico Fioravantiról. Szludnov ugyanis csodát tett, a június végi moszkvai bajnokságon - a világon elsőként - egy percen belül teljesítette a százméteres mellúszást (59.97). Mint alább kiderül, a huszonegy éves omszki fiatalember a vasárnap rajtoló fukuokai világbajnokságon is egy percen belül akarja letudni a távot. Az 59.97-es produkcióra pedig a következőképpen emlékezik:

ROMAN SZLUDNOV

Született: 1980. február 24., Omszk

Edzője: Natalja Roscsina

Legjobb eredményei: olimpiai 3. hely (100 m mell, 2000); 2x rövid pályás világbajnok (100 m mell, 200 m mell, 2000); rövid pályás Európa-bajnok (100 m mell, 1999); világcsúcstartó (100 m mell, 59.97)

- A korszakos világrekordom utáni este egyáltalán nem tudtam aludni - mondja Szludnov. - Próbáltam megemészteni, hogy micsoda eredményt értem el. Megfordult a fejemben az is, vajon mit gondolhat most az olasz Fioravanti, aki száz mellen megnyerte az olimpiát. Talán a sors akarta, hogy Sydneyben ő győzzön, de én lépjem át a bűvös, egyperces határt. Utólag bevallom, már Sydneyben szerettem volna megúszni ezt az időeredményt, úgy éreztem, lehet rá esélyem, ám magamnak is csalódást okoztam a harmadik helyezéssel.

- A hírek szerint olyannyira csalódott volt, hogy teljesen leállt az edzésekkel...

- Nem láttam értelmét, abszurdnak tűnt a gondolat, hogy tovább ússzak. Később úgy gondoltam, egy évet mindenképpen kihagyok, tehát Fukuokában sem álltam volna rajthoz. Mégis ott leszek.

- Miért döntött a folytatás mellett?

- Édesanyám - aki egyben az edzőm is - győzött meg. Azt mondta, Roman, ez a semmittevés nem illik egy profihoz, ússzál csak, az való neked!

- Ugyebár Omszkban él. Minden adott az ön által említett profizmushoz?

- Áááá..., dehogy! Az uszodában a pénzhiány miatt időről időre leállítják a vízmelegítőt. Harminc percnél tovább nem lehet kibírni, nem vagyok jegesmedve. Ennek megfelelően fél óra úszás után mindig szaunázok, felmelegítem az izomzatomat, hogy aztán ismét visszamerészkedjek a medencébe. Lehet, hogy ez a fajta edzésmódszer hozta meg a sikert, persze ez csak vicc...

- Immár a harmadik világrekordját úszta Moszkvában. Ennyire gyors az olimpiai uszoda vize?

- A nagy világversenyeken az ember fél, hogy legyőzik, nem elsősorban az órát nézi, hanem az ellenfelekre figyel. Moszkvában, hazai medencében minden másképp van. Kisebb a stressz, a közönség pedig fantasztikus. - Igaz, hogy a történelmi világcsúcs közben, a fordulónál arra is volt ideje, hogy felpillantson az eredményjelzőre?

- Pontosan így történt. Felnéztem, láttam, hogy tizennégy századdal gyorsabb vagyok, mint a korábbi rekordomnál ötven méter után, ez pedig megnyugtatott.

- Mi mondott a csúcs láttán az édesanyja, aki ugyebár az edzője is?

- Csupán annyit: Roman, ez ragyogó!

- Fukuokában a történelmi rekordon is tud faragni?

- Szeretném bebizonyítani, hogy méltó vagyok a világbajnoki címre, tudatosítani akarom mindenkiben, nemcsak gyors vagyok, hanem a legjobb a világon.

- Több barátja van, amióta szalad a szekér?

- Igen, érezhetően, barátnőm ellenben jelenleg nincs. Nem izgulok, idővel biztosan lesz.

- Úgy hírlik, imádja Amerikát...

- Pontosan így van, ha befejezem az úszást, szeretnék az Egyesült Államokban élni. Oroszországban nehéz az élet, a tengerentúlon több esély van arra, hogy az ember megvalósítsa a céljait.

- Nem hinném, hogy jelenleg anyagi gondjai lennének...

- Nincsenek anyagi problémáim, de azért többre vágyom annál, hogy a szüleimmel és a testvéremmel egy kétszobás panellakásban éljem le az életemet.

- Miért nem vett lakást az olimpiai bronzért járó pénzből?

- Viccel? Egy nem túl jó autóra volt elég...

Műúszás

Japán előzés

S. E.

Amint várható volt, a párosok szabadonválasztott gyakorlata során előzésbe kezdett a japán Tacsibana, Takeda kettős, a Brusznyikinát nélkülöző orosz páros a jelek szerint nem bír a hazai medencében versenyző japán egységgel. A csapatoknál ellenben továbbra is az oroszok diktálnak, szinte biztosra vehető, a finálé után is a moszkvai egylet zár az élen.

Páros szabadonválasztott. 1. Tacsibana, Takeda (japán) 98.650, 2. Davidova, Jermakova (orosz) 98.476, 3. Carver-Dias, Letourneau (kanadai) 96.660, 4. Martin, McFall (amerikai) 96.169, 5. Dedieu, Glez (francia) 94.937, 6. Mengual, Tirados (spanyol) 94.327 - a legjobb tizenkét páros került döntőbe

Csapat szabadonválasztott. 1. Oroszország 98.569, 2. Japán 98.169, 3. Kanada 97.193, 4. Egyesült Államok 96.113, 5. Spanyolország 94.993, 6. Olaszország 94.660 - a legjobb tizenkét csapat jutott a döntőbe.

Vizesmenü

Július 19. (csütörtök). Egyéni döntő

Hosszútávúszás. A bronzérmes Pampanát kizárták könyökölésért

Az oroszok pezsgőzhettek

S. E.

Hétfőn az olaszok pezsgőzhettek (az öt kilométer aranyát a férfiaknál Baldini, a hölgyeknél Valli nyerte) szerdán, a tíz kilométeres vb-futam után ellenben az oroszoknak volt miért örülniük. A keletiek három érmet könyvelhettek el, hiszen a férfiaknál az öt kilométeren ezüstérmes Jevgenyij Bezrucsenko nyert - megelőzve a szintén orosz Gyjatcsint -, a hölgyeknél pedig Abisszova ezüstérme miatt tapsolhattak Moszkvában.

A férfiaknál a már emlíett olaszoknak egy bronz és némi bosszúság jutott. A verseny végén még Samuele Pampana tudhatta magáénak a harmadik helyezést, ám utólag törölték az eredményét, ugyanis a rendezők szerint a hajrá során többször is könyökkel próbált előnyt kovácsolni az ezüstérmes Gyjatcsinnal szemben. Pampana ügyében az olaszok azonnal óvást jelentettek be, ám a FINA bürö csak mosolygott a beadványon. A bronz így is Olaszországba került, hiszen Pampana kizárása után Venturini léphetett fel a dobogó legalsó fokára. A magyar induló Tószegi Márton kevés sikerélménnyel gazdagodott, a huszonnegyedik, vagyis az utolsó helyen végzett.

A hölgyek versenye már kevesebb izgalmat hozott, a sportág nagyasszonya, a német Peggy Büchse az öt kilométeres ezüst után most nem engedte át másnak a világbajnoki aranyérmet. Pedig az orosz Irina Abisszova mindent megpróbált. Az ő teljesítménye nem kis bravúr, főleg ha azt vesszük, nemrég halt meg az edzője. Jelenleg - Bezrucsenkóval együtt - az oroszok korábbi világklasszisa, Alekszej Akatyev irányítja a tréningjeit. A hölgyek versenye során több örömünk akadt, hiszen Barsi Claudia a tizenhatodik helyen fejezte be a versenyt. Talán huszonöt kilométeren ennél is jobb helyezést érnek el a magyar érdekeltek.

10 km

Férfiak. Világbajnok: Jevgenyij Bezrucsenko (Oroszország) 2:01:04, 2. Vlagyimir Gyjatcsin (Oroszország) 2:01:06, 3. Fabio Venturini (Olaszország) 2:01:11, 4. J. Flanagan (Egyesület Államok) 2:01:16, 5. P. Sztojcsev (Bulgária) 2:01:22, 6. S. Shepherd (Új-Zéland) 2:01:30, ...24. Tószegi Márton (Magyarország) 2:24:20

Nők. Vb: Peggy Büchse (Németország) 2:17.32, 2. Irina Abisszova (Oroszország) 2:17:47, 3. Edith van Dijk (Hollandia) 2:17:52, 4. K. Stutzel (Kanada) 2:18:41, 5. H. Lewis (Ausztrália) 2:18:47, 6. B. Kamrau (Németország) 2:18:50, ...16. Barsi Claudia (Magyarország) 2:27:05

Érem(l)eső

Ország A E B

Oroszország 2 2 -

Olaszország 2 - 2

Németország 1 1 -

Ausztrália - - 1

Hollandia - - 1

Vízcseppek

Eldőlt, a kilencvenes évek legjobb úszója, az orosz Alekszandr Popov nem tud rajthoz állni a vasárnap kezdődő fukuokai úszó világbajnokságon. Az Ausztráliában élő klasszis Moszkvában, a NOB-kongresszus idején betegedett meg. Bár az orvosok mindent megtettek, hogy talpra állítsák a torokgyulladással küszködő versenyzőt, Popov bejelentette: nincs mit tenni, lemondja a fukuokai utazást.

Esterházy Péter után szabadon kijelenthetjük: azért a férfi pólótorna "még fog kapni egy vajszínű árnyalatot". A japánok ugyanis zseniális szervezőkészségüktől elbódulva kiiktatták az emberi tényezőt, és úgy vélték, egy élsportolót a legkevésbé sem zavar, ha az egyik uszodában kell a bemelegítés úszásrészét elvégeznie, míg a meccsek helyszínéül szolgáló medencében a labdás gyakorlatokat. Igaz, a kettő közé egy "mindössze ötperces buszutat" iktattak be. Merthogy a Hakata-no-mori Center voltaképpen a helybéli teniszkomplexum, ennek a centerpályájára állítottak fel egy harmincöt méteres mobilmedencét. Több kőhajításnyira van egy kisebb uszoda, idegondolták a melegítési procedúra első félidejét. Amikor ez kiderült, kisebb zúgolódás támadt, ám az illetékesek közölték, hogy a tévéközvetítések miatt nem lehet a mérkőzések között félórásnál nagyobb szünetet tartani. E képtelen megoldás ellensúlyozására még nem készült haditerv, Kemény Dénes első hallásra annyit mondott, megpróbálnak csak a meccs helyszínén melegíteni, az adott fél órában, ami akár 35 perc is lehet, amennyiben az előző derbin pörög az óra a sok zónázás, kevés füttyszó miatt. Arra momentán ne gondoljunk, mi történik egy "robosztusabb" intermezzo esetén...

Sal, Nemzeti Sport 2001.07.19.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK