FONTOS


 

Nem volt kétgólos
Nekünk is döcögött

Férfiak, B-csoport, 1. forduló
MAGYARORSZÁG--KAZAHSZTÁN 7--3 (1--2, 2--0, 3--0, 1--1)

A mérkőzés osztályzata: 3
Hakata-no Mori, 150 néző. V: Klooper (holland), Fernández (spanyol)
Gól -- emberelőnyből: 5/2, ill. 5/1

MAGYARORSZÁG: SZÉCSI, Fodor, Molnár T. 1, Kásás 1, STEINMETZ B., Benedek 1, Kiss G. 1
CSERE: Varga I Zs. 1, Vári, Biros 1, Székely, Varga T. 1
Szöv. kapitány: Kemény Dénes

KAZAHSZTÁN: Sedov, Drozdov, A. Szevosztyanov, Zacsev, Zilaljev 1, Zagorujko 2, Szmolovij
CSERE: S. Szevasztyanov, Gajdukov, Gorovoj, Prokin
Szöv. kapitány: Aszkar Orazalinov

Valljuk be, sajnos itt Fukuokában a kutyát sem érdekli a vízilabda.

Nyolcezer szurkoló helyett ezúttal másfélszáz mínusz nyolcvan előtt mérkőzhetett például a férfiak első csoportmeccsén a magyar válogatott (nem az A-, hanem a B-csoportban, végül ugyanis a jugoszláv négyes kapta az előbbi besorolást). A mínusz nyolcvan alatt a FINA diplomatáit és a rivális pólósokat tessenek érteni...

Talán ez a nagyfokú érdektelenség is közrejátszott csapatunk bágyadt, álmos, hibát hibára halmozó kezdésében. Nem hittünk a szemünknek, mintha nem is a mieink lettek volna a vízben egy darabig. Artyomij Szevosztyanov (akkor már inkább valami Hagavara vagy ilyesmi...) bizony könnyen elintézhette volna, hogy végképp kijöjjünk a sodrunkból. Megkegyelmezett. Köszönjük meg neki. Persze, nem önszántából tette mindezt. Úszott ő gyorsan Szécsi kapuja felé, a labdát is megkapta (tényleg lekontráztak bennünket...?!), fel is nézett, igazi vízilabdás létére cselekedett. Na de a befejezés?

Indult is a magyar kontra, amelynek végén Benedek lövése csiklandozta meg Sedov kapus hónalját, a rendeltetési helyére jutattva ezzel a labdát. Fél perc volt hátra ekkor az első negyedből -- ezzel a találattal lett 2--1 a részeredmény.

Oda...

Igen, Kazahsztán válogatottja vezetett, és mint a fentiekből kiderülhetett, "normál" esetben 3--0-át mutatott volna a korszerűnek egyáltalán nem nevezhető (talán ha az igazit, a szettekhez szokott táblát használták volna...) eredményjelző. Na de említett úriember elbaltázta az elbaltázhatatlant, és végül csak eggyel mentek az első pihenő előtt a kazahok.

Ezúttal ennek is örülnünk kellett.

A mieink támadásai nem "ültek", a bejátszások nem sikerültek, ha pedig mégis bejutott a labda a centerhez, Molnár Tamáshoz, rögvest körülvette őt két-három védő, érvényesítve a több-kevesebb elvet. Benedek a kapufa szilárdságát is tesztelte (jelentem, erre nincs panasz), Biros a kapus hasával tette ugyanezt (hasizom megfelelő). Egy szó mint száz, kereste a fonalat a csapat.

A vérszemet kapó rivális meg a levegőt, ami az idő múlásával vészesen fogyni kezdett nála. Várható volt, hogy a maguk által diktált iramot nem sokáig bírják szuflával a kazahok, szép lassan felőrölte őket Kemény Dénes együttese. Kellett ehhez néhány Szécsi-bravúr, némi szerencse, na de leginkább a sziklakemény védekezés. Ezt egy percig sem érhette panasz, hátul Steinmetz Barnával az élen jó teljesítményt nyújtottak játékosaink. Az idő múlásával magabiztosabb is lett a társaság -- Biros lőtt, újra lövőkedvében volt. Varga Tamás sem tétlenkedett sokáig, bejött, vágott hát egy hatalmasat.

Szép lassan tehát el-el húztak fiaink, akiknek a tökéletestől ugyan messze volt a játékuk (állítólag a labdák túlzott keménysége is zavarta őket), de a kezdeti nehézségek után végül is könnyedén nyertek. Különben is, ez volt az első nap (amelyet kicsit érthetetlen módon mindjárt egy szünnap követ...), amelyen a jugoszlávoknál, az olaszoknál és az oroszoknál is döcögött a szekér, sokkal többet nem is várhattunk.

Maximum nézőből...

Mestermérleg

Kemény Dénes: -- Támadásszövésben és helyzetkihasználásban is sokat kell még javulnunk.

Aszkar Orazalinov: -- Szünetig jól tartottunk magunkat, de utána rengeteget hibáztunk, ez pedig csak vereséget eredményezhetett.

További eredmények. Csoportmérkőzések, 1. forduló

A-csoport: Jugoszlávia--Szlovákia 7--6 (1--1, 2--2, 2--2, 2--1). Gólszerzők: Sapics 2, Jelenics 2, Trbojevics, Ikodinovics, Csirics, ill. Baco 3, Polacik, Cipov, Gyurcsi. Olaszország--Brazília 6--1 (3--0, 0--0, 2--0, 1--1). G: A. Calcaterra 2, Postiglione, Binchi, Rath, Silipo, ill. F. Perrone.


Buonocore és Henriques

Az állás
1. Olaszország 1 1 -- `-- 6--1 2
2. Jugoszlávia 1 1 -- -- 7--6 2
3. Szlovákia 1 -- -- 1 6--7 0
4. Brazília 1 -- -- 1 1--6 0

B-csoport: Németország--Görögország 9--8 (2--1, 2--2, 3--3, 2--2). G: Dierolf 3, Schertwits 2, Wollthan, Kaiser, Mackeben, Pohlmann, ill. Hatzitheodoru 3, Afrudakisz 2, Mazisz, Ludisz, Kalakonasz

Az állás
1. Magyarország 1 1 -- -- 7--3 2
2. Németország 1 1 -- -- 9--8 2
3. Görögország 1 -- -- 1 8--9 0
4. Kazahsztán 1 -- -- 1 3--7 0

C-csoport: Oroszország--Egyesült Államok 10--9 (3--3, 1--1, 4--3, 2--2). G: Jerisov 3, Balasov 2, Csomakidze 2, Gorskov 2, Zacsev, ill. Azevedo 3, Kern 3, Wigo, Schumacher, Beabuien.

Hollandia--Kanada 10--4 (0--1, 1--0, 5--3, 4--0). G: Uri 3, Boom 2, Silvis 2, Van den Meer 2, De Bruijn, ill. Lazavevic, Block, Bader, Sabo

Az állás
1. Hollandia 1 1 -- -- 10-- 4 2
2. Oroszország 1 1 -- -- 10-- 9 2
3. Egyesült Államok 1 -- -- 1 9--10 0
4. Kanada 1 -- -- 1 4--10

D-csoport: Japán--Horvátország 2--8 (1--0, 1--2, 0--5, 0--1). G: Nakagava, Oja, ill. Djogas 2, Ivanis 2, Smodlaka, Barac, Hinic, V. Kobescak. Spanyolország--Ausztrália 8--1 (2--1, 1--0, 4--0, 1--0). G: Marcos 2, Pérez 2, I. Moro 2, Sanz, Gómez, ill. Thomas

Az állás
1. Spanyolország 1 1 -- -- 8--1 2
2. Horvátország 1 1 -- -- 8--2 2
3. Japán 1 -- -- 1 2--8 0
4. Ausztrália 1 -- -- 1 1--8 0

***

Át akarják írni a 2002-es versenynaptárt

Eb: jövőre megint a Szigeten?

Az Európai Úszóliga (LEN) illetékesei kezdik belátni, hogy az idei szezon nem kifejezetten sportolócentrikus, néhány heti felkészülés után egy hónapon belül Európa-bajnokságon és világbajnokságon szerepelni ugyan lehetséges, magas színvonalon játszani viszont képtelenség. Köztünk legyen szólva, a margitszigeti Európa-bajnokság színvonala elmaradt az olimpiáétól. Hogy itt, Fukuokában beindul-e a gépezet, pusztán remélni lehet, ám az első körben nyújtott produkció -- legalábbis a férfiaknál -- még az előző világversenyek nyitónapján látottaktól is elmarad.

Ugyanakkor az is tény, hogy az előzetes elképzelések szerint két esztendő múlva ismét a vízilabdázók nyakába szakadna mindkét esemény -- míg 2002 kissé lukasnak ígérkezik. Július-augusztus folyamán ugyan elindulna a Világliga, ám annak sikere egyelőre kérdéses, ezért a FINA a két éve már elparentált Világkupa felújítását tervezi.

Tekintettel arra, hogy a LEN nem kelhet versenyre a világszövetséggel (amely erre az olimpiai ciklusra állt át a kétévenkénti vb-k rendszerére: több esemény, több bevétel -- ezzel egyszersmind kiütötte a nyeregből a kisebb európai szervezetet), a Japánba ellátogató Alphonse Angella szolid tapogatózásba kezdett. A LEN vízilabda-bizottságának elnöke úgy véli, jobb lenne, ha 2003-ban csak a vébére koncentrálhatnának az érdekeltek, így az Eb-t előre hoznák egy évvel, cserébe ezért a rugalmasságért a FINA esetleg eltekinthetne a Világkupa megrendezésétől. Mindenki jól járna: az Eb lenne a fő esemény, senkinek nem kéne belepusztulnia a nagy hajtásba. A francia pólófőnöknek amúgy már a helyszínnel kapcsolatban is határozott elképzelései vannak: információink szerint szívesen visszajönne a Margitszigetre.

Természetesen az elgondolás és a megvalósítás között egyelőre szakadék tátong, ám a Hajós képbe kerülésén a legkevésbé sem csodálkozunk. Különösen a több mint bántó japán érdektelenséget látva...

CSG, Nemzeti Sport 2001.07.20.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK