FONTOS


 

Győzelem Görögország ellen
Változnak az idők, ez már nem edzés

Nők, B-csoport, 2. forduló
MAGYARORSZÁG--GÖRÖGORSZÁG 8--5 (3--1, 0--2, 2--1, 3--1)

A mérkőzés osztályzata: 3
Nishi Civic Pool, 200 néző. V: Prihodko (kazah), Bertocci (amerikai)
Gól -- emberelőnyből: 8/3, ill. 12/3
Négyméteresből: 1/1, ill. --

MAGYARORSZÁG: Sós, STIEBER 3, Rédei, Drávucz, Szremkó, PELLE 3, Valkay Á. 1
CSERE: Sipos, Primász, Dancsa, Tiba, VALKAY E., 1
Szövetségi kapitány: Faragó Tamás

GÖRÖGORSZÁG: Ellinaki, Aszilian, Pateru 1, KOZOMBOLI 2, Oikonomopulu, Moraitidu, Antonaku
CSERE: Petszali, Diamanidi, Maneta, Rumpeszi 2, Moraiti
Szövetségi kapitány: Fondosz Mudatsziosz

Faragó Tamás állt az uszoda főbejárata előtt, a lányokat várta. Mentek hozzá libasorban a hazai, sőt más nemzetbéli újságírók, így interjút adott angolul, németül, olaszul, spanyolul, talán még japánul is (más nemzet nyelvén még véletlenül sem diskurálnak a hazaiak...), nem lehet azt mondani, hogy ne lett volna készséges a kapitány.

Na de amikor az öltözőből kiértek a lányok! Akkor nem volt pardon, csapot-papot otthagyott, elvégre fontos feladata volt. A férfiak meccsére siető játékosaihoz ugyanis szólnia kellett...

A dicséret a lefújás után megvolt, ezúttal másról volt szó. Hogy miről is? Talán nem haragszik meg érte, ha idézzük a csapathoz szóló rövid mondókáját.

"Lányok, jó volt, nyertünk, eddig rendben. Na de...! Higgyétek el, velem sokkal, de sokkal jobban tudtok vízilabdázni. Ne a saját fejetek után menjetek, ha azt csináljátok, amit kérek, jobbak vagytok. Ha nem hallgattok éppen rám, kérdezzétek a Stieber Mercit. Megéri, higgyétek el."

Ennyi. Lelkibeszéd. Merthogy győzelem ide vagy oda, maradéktlanul nem volt elégedett a vezér. Százszor megnyert meccset tettek izgalmassá a lányok egészen az utolsó negyed elejéig, ahelyett, hogy a végén pihenhettek, lazíthattak volna, minden egyes másodpercben koncentrálniuk, gürizniük kellett. Persze, így vagy úgy, a lényeg a két pont -- Faragó maximalizmusát meg mindenki ismeri...

Mellesleg roppantul fontossá váltak a csoportmeccsek. Ugye emlékeznek? Hányszor, de hányszor nyilatkozta Faragó, hogy a vb eleje csak edzésnek jó, tulajdonképpen nem is nagyon érdekli, majd a negyeddöntőtől indul a menet, stb.

Ehhez képest így fest a jelenlegi állapot: "Gyerekek, meg kell nyerni a csoportot!"

Görögország válogatottja ugyanis az első napon mindent összekutyult, legyőzte az ausztrálokat, felrúgva az előzetes számításokat. Miután a mieink meg Kanadát intézték el, egycsapásra létfontosságú csatává vált a magyar-görög derbi. A két pont birtokosa (azaz hála istennek a mi Eb aranyérmes csapatunk!) még japán mértékkel mérve is óriásit lépett a szextett megnyerése felé. Ami előre gondolva kicsit a negyeddöntőben a kazah válogatottat jelentheti.

Nem az olaszokat, nem az oroszokat és nem is a betonkemény amerikaiakat!

Csodás lenne...!

A mérkőzésen egyébként ragyogóan indult, Pelle, majd Stieber íratkozott fel a góllövőlistára, majd az ellen legjobbja, Kozomboli csavarjára kisvártatva a mieink legjobbja, Stieber válaszolt. A második negyedben azonban jött a hidegzuhany (fedett uszoda melege ide vagy oda, eltekintettünk volna tőle...), teljes blokk elöl, azaz szünet után kezdődhetet minden elölről.

Keződött. Ha új széria akkor Pelle (az első akciógól itt), majd a Valkay testvérpár produkciója: Ágnes passzol, Erzsébet befejez. Mint az Eb-n, ahol nem egyszer mutatták meg a nagyérdeműnek, összeszokott párost alkotnak. Igen ám, de korai volt a megnyugvás, korai volt azt hinni, kézben a mecss (Faragó pont erre figyelmeztette övéit), hiszen a látható felengedést pillanatok alatt kihasználták a görögök.

Újra izgulhattunk, ám hála az égnek, emberelőnyben játszva is kontrát ítéltek a bírók a rivális ellen. Ha mi velünk történik, bizonyosan lehúzzuk a vizet a játékvezetőkről -- ezúttal egy "thank you" -val is beérjük...

Mellesleg az összecsapás megnyerésében jelentős érdemeket szerzett az a Stieber Mercédesz, akit a kapitány fentebb idézett lelkibeszédében csak Mercinek említett. A "cséká" nagyvonalú játéka mellett ezúttal Pellével az oldalán a góllövés terhét is magára vállalta, ahogy jellemezte őt edzője: "Mintha magamat látnám benne, csak nőben."

Azt tudjuk, milyen játékos volt Faragó -- aki nem tudta, most már sejtheti, milyen lehet hölgykoszorúnk királynője...

Újabb két pont a zsákban hát -- most már edzeni is lehet.

No, nem a csoportmeccseken, ahogy előzetesen tervben volt, hanem a pénteki szünnapon. Bár, ha ezúttal is másfélórás buszútnyira jelölik ki a tréning helyét, ahol labdázni sem lehet... Akkor marad mondjuk a Fukuokát keresztbe szelő Mikasa folyó. Ott már csak a név miatt is illik a sárga gömböket kézbe venni...

Mestermérleg

Faragó Tamás: -- Magunknak tettük nehézzé a meccset, sokkal könnyebben is nyerhettünk volna. Ettől függetlenül, ha valaki a rajt előtt azt mondja, különösebb akklimatizálódás nélkül két nap elteltével a csoport élén állunk, és jó esélyünk van ott is maradni, akkor lehet, furán nézek rá... A védekezésünk egyébként ezúttal is elsőrangó volt.

Fondos Mudatsziosz: -- Mindent egybevetve jól rajtoltunk, ami rendkívül biztató a jövőre nézve. Ezúttal ugyan kevés gólt lőttünk, fontos szituációkban rontottunk, de ne felejtsük, az Európa-bajnokkal játszottunk.

További eredmények. Csoportmérkőzések, 2. forduló

A-csoport: Oroszország--Brazília 12--2 (4--1, 2--0, 3--1, 3--0). G: T. Petrova 2, Linkova 2, Konuh 2, Szepelina, Salimova, Klocskova, Szmurova, Vasziljeva, Kutuzova, ill. Beer, Lissoni. Egyesült Államok--Kazahsztán 13--2 (2--0, 4--1, 4--0, 3--1). G: Lorenz 3, Villa 2, Stachowski 2, Dingeldein 2, Moody 2, Petri, Johnson, ill. Zubkova, Koroljeva. Olaszország--Új-Zéland 18--1(8--0, 4--0, 2--0, 4--1). G: Di Mario 5, Bosurgi 4, Miceli 3, Malato 3, Sciolti 2, Araujo, ill. Williams

Az állás
1. Oroszország 2 2 -- -- 31--6 4
2. Olaszország 2 1 1 -- 26--9 3
3. Egyesült Államok 2 1 1 -- 21--10 3
4. Kazahsztán 2 1 -- 1 7--17 2
5. Brazília 2 -- -- 2 6--17 0
6. Új-Zéland 2 -- -- 2 5--37 0

B-csoport: Japán--Ausztrália 2--9 (0--3, 0--3, 1--0, 1--3). G: Ajicsi, Hagivara, ill. Higgins 3, Mayer 2, Cuffe, Castle, Hooper, Mandell. Kanada--Hollandia 6--4 (2--0, 1--0, 2--1, 1--3). G: Begin 2, Lize, Arpin, Campbell, Collins, ill. De Bruijn 2, Guichelaar, Peerenboom.

Az állás
1. Magyarország 2 2 -- -- 13--9 4
2. Ausztrália 2 1 -- 1 16--11 2
3. Kanada 2 1 -- 1 10--9 2
4. Görögország 2 1 -- 1 14--15 2
5. Hollandia 2 1 -- 1 12--13 2
6. Japán 2 -- -- 2 9--17 0

CSG, Nemzeti Sport 2001.07.20.

Két pólósdiadal

Tegnap a fukuokai vizes vb-n férfi vízilabdázóink is megkezdték a harcot. Nyertek! Ráadásul gyönyörű környezetben, a város zöldövezeti részén játszottak. A szép környezet itt párját ritkítja, mert a metropolis úgy tud terjeszkedni, ha minden talpalatnyi területet beépítenek.

E domboldalon azonban a zöld az úr. És a sport. Mert hogy kőhajításnyira egymástól van egy űrkorszakbeli fedett lelátójú futballpálya, egy atlétikai stadion, valamint egy 13 pályás - köztük négy fedett - teniszcentrum, amelynek remek centerpályáján egy mobil medencét állítottak fel. Abban küzdenek a férfi vízilabdázók. Igaz, be kell érniük rövidebb bemelegítési idővel - másik medence nincs a telepen, sőt a közelben sem - a lelátó ugyan 3000 néző számára ad helyet, ez azonban nagynak bizonyult. Alig néhány tucatnyi japán néző "izgulta" végig a mérkőzéseket, pedig volt köztük jó néhány szoros összecsapás is. Ezek közé tartozott a mieink Kazahsztán elleni találkozója is. Bár a végeredmény - 7-3 a javunkra - magabiztos győzelmet sejtet, ám kicsit "dadogott" a mieink játéka. Így fordult elő, hogy a kazahok vezettek 2-0-ra. Vezethettek volna 3-0-ra is, de egy biztos helyzetet elhibáztak, s az ellentámadásból Benedek szépített. Kiss remek szóló után lőtt góljával és Varga Tamás bombájával a második negyed végére visszaállt a dolgok rendje, nyert a Kemény-legénység:

Magyarország - Kazahsztán 7-3 (1-2, 2-0, 3-0, 1-1). Góllövőink: Benedek, Varga T., Varga Zs., Kásás, Kiss, Molnár, Biros.

Lányaink a korábban az olimpiai bajnok ausztrálokat verő görögökkel találkoztak. A meccset remek erőnlétüknek köszönhetően pompás negyedik negyedbeli játékukkal nyerték meg: Magyarország - Görögország 8-5.

Györe Lajos, a csapat edzője a meccs után így nyilatkozott:

- Nem ijedős csapat a miénk, ezért verhettük biztosan az első forduló meglepetésegyüttesét.

Török László, A színes Sport 2001.07.20.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK