FONTOS


 

Két jugó majdnem összeverekedett a meccs után
Kegyetlenkedve osztozkodtak

Akár a mi malmunkra is hajthatja a vizet az olasz-jugoszláv mérkőzés döntetlenje, amely egy kegyetlenül kemény összecsapáson született meg. Az Eb-döntő ismétlése igazi ember ember elleni játékot hozott - bár azt lehetett hinni, hogy az olaszok felőrlődnek a fizikálisan jóval erősebb plávik által, nem egyszer megcsodált, hatalmas szívük, továbbá hatalmas termetű kapusuk, Tempesti meghozta számukra az üdvözülést.

Mindkét fél bedobta teljes harci repertorját védekezésben, a harmadik negyedtől a kispadok felől folyamatos harsogás hallatszott a bírókat kizökkentendő, akik próbálták tartani a ritmust, ám olykor bizony elvesztették a fonalat, és ezzel inkább az olaszoknak kedveztek. Igaz, a jugók is adták alájuk a lovat, elvégre képtelenek voltak levetkezni a Budapesten már bemutatott, brutalitásba hajló harcmodorukat. Míg ők három góljukból egyet emberelőnyből, kettőt pedig akcióból értek el, addig a taljánok két ízben is négyest lőhettek azért, mert a kiállított még odapakolt egyet az egyszer már letaglózott centernek (viszont tanulság, hogy a büntetőket megadták ugyan Tulgáék, ám egyik ütés után sem állítottak ki még csak cserével sem).

A meccset végül az döntötte el, hogy egyrészt Tempesti odaért Uszkokovics ravasz lövésére emberhátrányban, 3-2-nél, aztán egy támadással később Rath addig lovagolt Jelenics hátán eszményi vonaglások közepette, míg az alul fulladozó center ellen ítéltek, hogy a túloldalon Alessandro Calcaterra több mint gyanús módon - fogta a bekkjét ballal - jusson csavarási lehetőséghez, amivel élt is (mindazonáltal ennyit megérdemelt, hiszen szinte egyedül centerezte végig a meccset, öccse, Roberto ugyanis az első két találkozón nem szerepelhetett Sydneyből hozott eltiltása miatt).

Így osztozkodtak hát meg a pontokon 24-16-os lövőarány mellett (az olaszok kísérleteztek jóval többször), ám hogy mindez nem tartozott a szalonremi kategóriájába, azt jól mutatja: a meccs lefújása után a teljesen felhevült Alekszandar Csirics kis híján összeverekedett - egyik csapattársával...

Vízilabda. Férfiasították a lányok pályaméreteit

Búcsú a hirtelen haláltól

Hat év után ismét szabálymódosító kongresszust tartott a FINA, amelyen három, igen fajsúlyos döntés született. Ami a legfundamentálisabbnak mondható, a női pólóban használt pálya méreteinek megváltoztatása. Azon az alapon, hogy a többi csapatjátékban is ugyanakkora területen játszik a két nem, a jövőben a lányoknál is 30 méterre kerül egymástól a két alapvonal az eddigi 25 helyett. Ugyan Európa több küldötte - így a magyar is - a javaslat ellen volt, hiszen a hölgyek számára a jelenben is eléggé embert próbáló a legnagyobb fizikai kihívást jelentő csapatjáték űzése, ám a többség a nagypályára adta a voksát.

Ezen túlmenően a hosszabbításhoz nyúltak hozzá: egyrészt a kétszer három perc során engedélyeznek egy harmadik időkérést is (bár ha valaki nem használta el az előző kettőt négy negyed alatt, kikérheti a ráadásban), viszont kétszer három perc után vége lesz, ha nem is a meccsnek, de a játéknak bizonyosan, még iksz esetén is. Merthogy eltörölték a hirtelen halál (újabb keletű nevén: aranygól) intézményét, és visszatértek a négymétereslövésekhez. Ennek lebonyolítása a futballéhoz hasonlatos: az első etapban ötöt-ötöt dobnak a csapatok, s ha ezalatt nem dől el a meccs, az első hibáig pörög a rulett.

Kiegészítésül még olyan "kozmetikai" kérdésekben döntöttek, mint a sapkák színe: ezentúl nem kötelező a fehér és a kék, lehet nemzeti avagy klubszín szerint variálni, de a két gárda által használt sapkáknak el kell különülniük egymástól. Végül, de nem utolsósorban a gólbírókat is megszabadították zászlóiktól, a többivel egyetemben két hónap múlva életbe lépő rendelkezés szerint a kapuvonalon ülők is kézzel mutogatnak a jövőben.

VÍZILABDA. Négyes döntő, de csak három hely kiadó

Világliga - jövőre

Hosszas huzavona után erre is pontot tettek a nagyurak. A Világliga indítását idénre tervezték, ám hála istennek, végül meggondolták magukat. Egészen pontosabban, a magyar férfiválogatott vezetése ijeszthette meg őket, mondván, hogy Kemény Dénes csapata az Eb-s és vb-s nyáron plusz még egy ilyen sorozatot nem kívánt lejátszani, egy ilyen őrültségbe nem mehetett bele. Gyanítjuk, a riválisok sem, de ők nem emelték fel ennnyire a hangukat. Mi igen. Megérte.

Immárom bizonyos, hogy a nemzetközi szövetség égisze alatt rajtoló tornát jövő nyáron rendezik meg először.

A lebonyolítása kissé fura, de idővel majd biztosan hozzászoknak a csapatok. Eszerint minden résztvevő (pontosabban a "buliba" bevett nyolc gárda) elutazik a csoportellenfeleihez egy hosszú hétvégére, amikor is két meccset is játszik a riválissal. Az annyi, mint csapatonként tizenkettő összecsapás. A két csoportgyőztes kerül az összesített eredmények alapján a négyes fináléba - azzal a megkötéssel, hogy a döntőt rendező görögök mindenképpen résztvevők. Azaz, a spanyol és az olasz együttes tulajdonképpen egy helyért vetekszik majd. Megmosolyogtató...

Világliga, 2002-es program

A-csoport

1-2. forduló. Június 29.-július 1.: Brazília-Olaszország, Spanyolország-Görögország. 3-4. forduló. Július 5-7.: Brazília-Spanyolország, Görögország-Olaszország. 5-6. forduló. Július 12-14.: Olaszország-Görögország, Spanyolország-Brazília. 7-8. forduló. Július 16-17.: Görögország-Brazília, Olaszország-Spanyolország. 9-10. forduló. Július 19-21.: Görögország-Spanyolország, Olaszország-Brazília. 11-12. forduló. Július 26-28.: Brazília-Görögország, Spanyolország-Olaszország

B-csoport

1-2. forduló. Június 29.-július 1.: Egyesült Államok-Horvátország, Oroszország-Magyarország. 3-4. forduló. Július 5-7.: Egyesült Államok-Oroszország, Horvátország-Magyarország. 5-6. forduló. Július 12-14.: Oroszország-Egyesült Államok, Magyarország-Horvátország. 7-8. forduló. Július 16-17.: Horvátország-Egyesült Államok, Magyarország-Oroszország. 9-10. forduló. Július 19-21.: Horvátország-Oroszország, Magyarország-Egyesült Államok. 11-12. forduló. Július 26-28.: Egyesült Államok-Magyarország, Oroszország-Horvátország

Négyes döntő, Athén

Augusztus 1-4.: biztos résztvevő - Görögország

Péndíjazás

A négyes döntőbe be nem jutó csapatok: 20 ezer dollár

Negyedik helyezett: 30 ezer dollár

Harmadik helyezett: 50 ezer dollár

Második helyezett: 70 ezer dollár

Győztes: 100 ezer dollár

CSG, Nemzeti Sport 2001.07.22.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK