FONTOS


 

A káprázatosan védő Sós Ildikó vezényletével csoportgyőztes lett a női csapat, és közel került a négy közé jutáshoz
Manó az óriások földjén

MAGYARORSZÁG-AUSZTRÁLIA 4-3 (1-1, 0-1, 1-1, 2-0)

Nők, B-csoport, 4. forduló
A mérkőzés osztályzata: 3
Nishi civi Pool, 300 néző. V: Hausce (német), Aglialoro (olasz)
Gól - emberelőnyből: 8/0, ill. 6/2
Négyméteresből: 1/1, ill. -

MAGYARORSZÁG: SÓS, Tiba, Sipos, Stieber, DRÁVUCZ, Pelle 2, VALKAY Á. 2
CSERE: Rédei, Szremkó, Primász, Valkay E., Dancsa
Szövetségi kapitány: Faragó Tamás

AUSZTRÁLIA: KNOX, HIGGINS, Castle, Mayer 1, Mandell, Fox 1, Mills
CSERE: Cauffe, Woods, Brooks 1, Hooper, Flaskas
Szövetségi kapitány: Görgényi István

Az élet néha kiszámíthatatlan dolgokat produkál.


Az asztrál Bronwyn Mayer (halra) harca Tiba Zsuzsannával
Fotó: Eriko Sugita (Reuters)
Gondolta-e volna például Faragó Tamás és Görgényi István a hetvenes évek közepén, hogy egyszer majd egymással néznek farkasszemet? Ők, akik hat éven keresztül egy csapatban, a Vasasban tették a dolgukat, egymás oldalán harcoltak, most szembetalálták magukat. No nem játékosként, hiszen azok az idők elmúltak, hanem edzőként. Ráadásul a szakma legmagasabb pozíciójában, a szövetségi kapitányi székben.

A "Göresz" becenéven elhíresült mester már csúcsra ért (Sydneyben csodálatos döntő után ünnepelhetett Ausztrália élén), míg "Tonó" oda igyekszik. Mi tagadás, meglehetősen jó úton jár: bemutatkozásképpen egy Eb-arany a Margitszigeten, ezúttal pedig valószínűleg a vb-elődöntőbe vezette a lányokat.

Hiszen lehet, ezzel kellett volna kezdeni: a hollandok elleni utolsó találkozótól függetlenül csoportgyőztes lett a magyar női válogatott, amely szerdán kilencvenkilenc százalék, hogy a sokkal gyengébb képességű kazahok ellen játssza majd a negyeddöntőt.

Óriási!

"Hajtós, jó csapat a magyar" - foglalta össze jellemzését ebbe a tőmondatba Görgényi még a meccs előtt, bevallva, esélyesebbnek tartja a mieinket. Öt játékosát kell nélkülöznie az aranycsapatból, de mint mondta, két center, közülük is Gusterson hiánya ér fel egy ménkűcsapással. Dicsérte a magyar együttest, úgy tűnt, nem is hisz a sikerben.

Na, de úgy csak tűnt!


A magyar női pólócsapat az olimpiai bajnok ausztrálokat győzte le. Fekete sapkában Valkay Erzsébet, mögötte Melissa Mills
Kép:Reuters - Eriko Sugita
Kérem szépen, így még egészen biztosan nem térképezte fel senki a Faragó-csapatot, mint Görgényi. Szinte hihetetlen, de az ausztrálok még emberhátrányban is embert fogtak! Tudták, kit nem szabad engedni lőni - Stieberen, Valkay Ágin és Primászon az esetek többségében fórban is lógott egy-egy fehér sapkás. A precíz felkészítés legjellemzőbb momentumát még az első negyedben láthattuk: a kontinensviadal gólkirálynője, Primász egy pillanatra kiszabadult a szorításból, s a tőle megszokott csuklómozdulattal hajította el a labdát. Általában sikerrel jár. Általában. Mert most két kézzel húzta le a labdát a kapus a jobb felső (!) sarokból...

Tudta, hova jön a lövés - edzője megmondta neki. Ugye emlékeznek? Görgényi a Szigeten kamerával izzadt a lelátón. Íme, az eredmény...

Mindazonáltal így sem tudta elérni, hogy kifogjanak játékosai a mieinken. Nem, mert arra, hogy Sós Ildikó élete egyik legjobb napját fogja ki, ő sem számíthatott. Márpedig kapusunk olyan produkcióval rukkolt elő, amely méltán emeli őt posztja legnagyobbjai közé. "Manó" - nevével ellentétben - óriás volt, mindenhova odaért. Amit például három perccel a vége előtt kifogott! Döntő helyzetben, 3-3-nál!

És ez csak egy volt - lehet, a legfontosabb - a megannyi bravúr közül.

Mindenképpen bizakodásra adhat még okot az a tény is, hogy az utolsó játékrészben nyerte meg csapatunk a csoportrangadót. Nem játszottak jól a lányok, külön "bravúr", mind a nyolc emberelőnyüket kihagyták, de a szívük vitte őket előre, hallatlan küzdőszellemüket nem lehet eléggé dicsérni. Vesztett állásból , 1-2-ről és 2-3-ról fordítottak (Valkay Ágnes csodagóljára nincs jelző...), s tartották meg a nagy nehezen kicsikart előnyt - ez utóbbiban a végén fantasztikus érzéssel blokkoló Drávucz Rita is főszerepet játszott.

Szívszorítóan kedves, lelkes (és eredményes!) csapat ez - csoda, hogy a lányok kérésére a lapunk által közölt fukuokai számra tucatszámra jönnek a faxok...?

Mestermérleg

Faragó Tamás: - Nagyon boldog vagyok. Gyengébb teljesítményünket óriási akarat ellensúlyozta ezen a döntő fontosságú mérkőzésen.

Görgényi István: - Lesznek még fontosabb meccsek is...

További eredmények

A-csoport: Egyesült Államok-Oroszország 2-1 (2-0, 0-1, 0-0, 0-0). G: Lorenz, Johnson, ill. Vasziljeva. Brazília-Új-Zéland 7-4 (1-1, 0-1, 2-0, 4-2). G: Pedrosa 5, Vasconcelos, Beer, ill. Milich, Thomson, Hillhouse. Olaszország-Kazahsztán 8-6 (3-0, 2-1, 1-3, 2-2). G: Di Mario 2, Consoli 2, Micceli, Allucci, Bosurgi, Musmumeci, ill. Sisova 2, Ignatyeva 2, Koroljova, Galkina

Az állás
1. Egyesült Államok 4 3 1 - 35-13 7
2. Oroszország 4 3 - 1 45-14 6
3. Olaszország 4 2 1 1 40-28 5
4. Kazahsztán 4 2 - 2 27-29 4
5. Brazília 4 1 - 3 15-33 2
6. Új-Zéland 4 - - 4 13-58 0

B-csoport: Görögország-Hollandia 5-2 (1-1, 1-0, 0-0, 3-1). G: Kozomboli 2, Diamanidi, Oikonomopulu, Moraiti, ill. Kappen, Van der Ham. Japán-Kanada 4-7 (1-1, 2-1, 0-1, 1-4). G: Hagivara 2, Kojszo 2, ill. Arpin 2, Dow 2, Gardiner, Dewar, Campbell

Az állás
1. Magyarország 4 4 - - 26-15 8
2. Kanada 4 3 - 1 24-17 6
3. Ausztrália 4 2 - 2 26-18 4
4. Görögország 4 2 - 2 23-25 4
5. Hollandia 4 1 - 3 17-25 2
6. Japán 4 - - 4 16-33 0

Vizesmenü

Nők. Július 23., hétfő. 5. forduló. A-csoport: Kazahsztán-Oroszország 10 (magyar idő szerint: 3), Brazília-Olaszország 12.30 (5.30), Új-Zéland-Egyesült Államok 16.15 (9.15). B-csoport: Magyarország-Hollandia 11.15 (4.15), Kanada-Ausztrália 13.45 (6.45), Japán-Görögország 15 (8)

A hétfői ellenfél: Hollandia

Szebb napokat is átéltek már...

Nincs mit szépíteni, leszerepelt ezen a vébén a holland együttes. Immáron bizonyos, hogy a nem is oly rég még szebb napokat látott tulipános hölgykoszorú nem kerülhet a legjobb nyolc közé!

Eddigi vb-találkozók ellene:

1986 - 6-11

1994 - 8-10, 7-5

1998 - 4-7
Össz. vb-mérleg ellene: 4 1 - 3 25-33

Negyvenhét fok: férfiválogatottunk kezd belemelegedni

A becsület többet ér

MAGYARORSZÁG-NÉMETORSZÁG 14-7 (4-2, 3-3, 3-1, 4-1)

Hakata-no-mori Teniszcentrum, 400 néző. V: Antsziferov (orosz), Turcotte (kanadai)
Gól - emberelőnyből: 6/5, ill. 7/3

MAGYARORSZÁG: KÓSZ, Fodor 1, KÁSÁS 2, Steinmetz B. 1, MOLNÁR T. 2, BENEDEK 3, KISS G. 2
Csere: SZÉKELY 1, Varga T., Varga Zs., Vári 1, Biros 1
Szövetségi kapitány: Kemény Dénes

NÉMETORSZÁG: Tschigir, Mackeben, Zellmer, Wollthan, Schertwits, DIEROLF 2, WEISSINGER 2
Csere: Kohle, Purschke 1, Kreuzmann 1, Kaiser 1, Pohlmann
Szövetségi kapitány: Hagen Stamm

Az időjárás egészen baráti: fiainknak szinte be sem kell melegíteniük soros mérkőzésükre, elég, ha kiállnak a napra. Ott ugyanis délután négy tájt 47 fokot mutat a hőmérő, azaz a forróság még a leginkább bekötött izmot is kiolvasztja... No most, ha egy efféle mesterséges műanyagmedencét reggeltől késő délutánig folyamatosan melegít a tüzesen lesütő nyári nap sugára, akkor el lehet képzelni, hogy a megszokott 25-27 fokos helyett hovatovább bugyborékoló vízben kell helytállniuk a pólósoknak.

Egy szó, mint száz, mire elkezdtük a németek elleni meccset, akár kolbászt is lehetett volna főzni a 35-ször 22 méter átmérőjű lábasban, ráadásul egy hurkának rosszindulattal sem nevezhető gárda volt a mieink ellenfele. Ehhez képest a második rész közepén gusztustalan szövegek kezdtek terjedni a tribünön, elsősorban a hellének FINA-képviselője, Dimitrisz Diatesszopulosz jóvoltából. A köpcös görög nagyobb lángon égett, mint elmaradhatatlan szivarja, az összes körötte tartózkodóval közölte, a vak is látja, hogy itt színház folyik, a magyarok csak két-három góllal fogják megverni a germánokat, így mindenki jól jár, a németek bejutnak, lesz két pontjuk, hiszen magukkal hozzák a görög eredményt, miközben a kazahok kiesnek.

Jóllehet, a Kemény-érában sohasem volt divatban (de azt megelőzőleg, Horkai György kapitánykodása alatt sem) az összekacsintós játszadozás, a görögök nyilván magukból indultak ki, amikor egy-egy kihagyott ziccerünk után nekiálltak hőzöngeni. Mert ilyenből akadt néhány - más kérdés, hogy támadásszövésünk igencsak összeállt, így belefért ez a pazarlás is, elvégre percenként alakítottunk ki jobbnál jobb helyzeteket Tschigir kapuja előtt. Ebben óriási szerepe volt Kósz Zoltánnak, aki az Eb hollandokkal vívott csoportmeccse óta először védte végig a 28 percet - s Sydney óta először hozta igazi formáját. Minden egyes negyed elején akadt egy német kontra, ő azonban mindannyiszor odaért a lövésre, megadva az alaphangot, a többi bravúrjáról nem is beszélve. Márpedig ha Kósz remekel, akkor akciózni is könnyebb. Fel is csendült a muzsikaszó, ahogy Székely belöbbölt labdáját Kásás az üres kapuba tolta, ahogy Benedek leírhatatlan bombája bevágódott a lécről, ahogy Steinmetz ejtett egy lefordulás végén, ahogy Kiss Gergő mellső középtartásból, kapásból a léc alá zúdította a labdát, ahogy Vári pattintott vagy ahogy Székely megadta a kegyelemdöfést. Egyszóval vasárnap végre beindulni látszott a gépezet, s ennek meg is lett az eredménye: 14 gól, amivel beállítottuk az oroszok Kanada ellen elért csúcsát.

Sajnos a görög "szálat" nem tudtuk elvarrni, Diatesszopulosz az utolsó negyed szupervágtáját látva az ötödik perc táján elpárolgott, azaz pusztán magunk számára jegyezhettük meg amúgy csendben: akadnak még széles e világon, akik becsületesen játsszák ezt a sportágat.

Mestermérleg

Kemény Dénes: - Végre hamar kézben volt a meccs, és sikerült is kézben tartanunk. Kezd a csapat belelendülni, ami nem azt jelenti, hogy nincsenek hibák, ám sokkal több a biztató momentum.

Hagen Stamm: - Csalódott vagyok. Mindent megpróbáltunk a magyarok ellen, ám ez egy elképesztően erős csapat.

További eredmények

A-csoport: Jugoszlávia-Brazília 13-5 (4-1, 3-1, 1-2, 5-1). Gólszerzők: Sapics 4, Ikodinovics 2, Trbojevics 2, Savics, Uszkokovics, Csirics, Pekovics, Jelenics, ill. R. Perrone 2, F. Perrone, Machado, Galindo. Olaszország-Szlovákia 11-5 (2-1, 4-2, 4-1, 1-1). G: Anghelini 3, Rath 2, A. Calcaterra 2, Postiglione, Binchi, R. Calcaterra, Felugo, ill. Polacsik 2, Cipov 2, Baco

A végeredmény
1. Olaszország 3 2 1 - 20- 9 5
2. Jugoszlávia 3 2 1 - 23-14 5
3. Szlovákia 3 1 - 2 19-23 2
4. Brazília 3 - - 3 11-27 0

B-csoport: Görögország-Kazahsztán 5-4 (0-1, 2-1, 2-0, 1-2). G: Afrudakisz 2, Ludisz, Hadziteodoru, Kalakonasz, ill. Szmolovij 2, Drozdov, Zacsev

A végeredmény
1. Magyarország 3 3 - - 32-20 6
2. Görögország 3 1 - 2 23-24 2
3. Kazahsztán 3 1 - 2 13-16 2
4. Németország 3 1 - 2 20-28 2

C-csoport: Oroszország-Kanada 14-6 (4-3, 1-1, 3-1, 6-1). G: Jerisov 3, Zinnurov 3, Balasov 2, Jacev, Csomakidze, Panfili, Gorskov, Zakrov, Garbuzov, ill. Sabo 2, Block, Cosic, Marks, Nathaniel Miller. Hollandia-Egyesült Államok 6-5 (1-1, 2-2, 1-1, 2-1). G: Van den Meer 2, Havenga 2, De Bruijn, Silvis, ill. Pope, Azevedo, Beaubien, Kern, Bailey

A végeredmény
1. Oroszország 3 3 - - 33-22 6
2. Hollandia 3 2 - 1 23-18 4
3. Egyesült Államok 3 1 - 2 20-19 2
4. Kanada 3 - - 3 13-30 0

D-csoport: Japán-Ausztrália 5-6 (3-2, 0-0, 1-1, 1-3). G: Aojagi 3, Nakagava, Szato, ill. Thomas 3, Woods, Whakan, Kovalenko. Spanyolország-Horvátország 6-4 (3-0, 0-3, 3-0, 0-1). G: Hernández 3, Marcos, Pérez, D. Moro, ill. Smodlaka, Barac, Hinic, V. Kobescak

A végeredmény
1. Spanyolország 3 3 - - 26- 6 6
2. Horvátország 2 2 - - 20-14 4
3. Ausztrália 3 1 - 2 13-21 2
4. Japán 3 - - 3 8-26 0

Vizesmenü

Férfiak. Július 24., kedd. Alsóházi helyosztók, 1. forduló: Németország-Kanada 9 (magyar idő szerint: 2), Japán-Brazília 10.30 (3.30). Középdöntő. 1. forduló: Olaszország-Kazahsztán 12 (5), Oroszország-Ausztrália 13.30 (6.30), Szlovákia-Magyarország 15 (8), Egyesült Államok-Spanyolország 16.30 (9.30), Jugoszlávia-Görögország 18 (11), Hollandia-Horvátország 19.30 (12.30)

CSG, Nemzeti Sport 2001.07.23.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK