FONTOS


 

Risztov és Horváth hatodik, Szludnov pedig ismét percen belül száz mellen
Kovács Ági: bronzos boldogság

"Ágikám, bronzérem százon, nagyon szép" - mondta Kiss László, majd átölelte Ágikát, vagyis Kovács Ágnest. Aki, ha Európa-bajnokságon nyeri ezt a bizonyos bronzérmet - kis túlzással élve - tán át sem veszi. De hétfőn világbajnokságon nyerte Fukuokában, a Marine Messe uszodában, így örömmel oda állt a dobogóra. Világbajnokságon és ez a kulcsszó.

Százon ugyanis az öreg kontinensen verhetetlen, olimpián és vb-n eddig azonban bármennyire szerette volna, lemaradt a medálokról.

Atlanta, olimpia - hetedik hely. Perth, világbajnokság - negyedik hely. Sydney, újabb olimpia, ötödik hely. Jelentjük, az éremmentes széria lezárult, hiszen száz mellen Fukuokában: 1. Luo Csüe-csüan, 2. Jones, 3. Kovács Ágnes!

Nem ő volt a favorit. Nem tőle várták az aranyat. Meglehet, ez is megnyugtatta. Amúgy hamar kiderült, Luo Csüe-csüant lasszóval sem foghatja meg a mezőny és az is, az ezüst a Jones-család lakásában köt ki. A bronzra viszont az ötvenes forduló után ketten is beneveztek. Kovács Ági és a dél-afrikai Sarah Poewe. Őt jól ismerjük. Éveken át Budapesten edzőtáborozott. Kovács Ágival együtt. Néhány pillanatig úgy tetszett, övé lesz a harmadik sorszámú medália, ám Ági a hajrá során jól növelte a tempószámot, ami ha két századdal is, de bronzérmet ért. Ő az eredményhirdetésre sietett, Turi György, az olimpiai bajnok trénere viszont ahogy tehette, dohányozni. Két slukk között aztán kicsit ő is felengedett: "A bronzérem tökéletes, örülök, hogy Áginak végre százon is van világbajnoki érme, ám az edző mindig maximalista, szerettem volna, ha jobban úszik mint az elődöntőben. Egy biztos, a kínait nagyon nehéz lett volna megverni." - kommentálta a látottakat Turi, majd Kiss László szövetségi kapitány is: ,,Ági mérföldkőhöz érkezett, ez az érem nagy lökést adhat a kétszáz mell előtt".

A bronz értékéről pedig csak annyit, a negyedik Poewe rövid pályás világbajnok, az ötödik Quann a szám sydneyi győztese, a hatodik Kowal pedig a legutóbbi vb-győztese. Úsztak még... - Kovács Ági mögött.

A magyar klasszis mellett a kétszáz pillangó döntőjében Risztov Éva, a száz hát fináléjában pedig Horváth Péter lépett rajtkőre. Ami közös bennük: mindkettőjüket "elvitte a szívük", mindketten hatodikok lettek. A különbség: Horváth igen, Risztov kevésbé örült a helyezésnek. Ő többet remélt. Titkon akár érmet is. Igaz, ami igaz, száz után a harmadik helyen állt. Százötven után a negyediken, a célba pedig már hatodikként érkezett: "Bosszant, mert meg volt a lehetősége arra, hogy akár érmes is legyek. Tudom, hogy nagy dolog tizenöt évesen a világ hatodik legjobb kétszázas pillangósának lenni, de én többre számítottam." - nyilatkozta a spartacusos tehetség.

Turi György szerint százötven méterig minden a megbeszéltek szerint történt a vízben, utána viszont kevésvé: "Sajnos elkezdett nézelődni, azt kémlelte, hogyan áll, ezzel pedig ki is esett a ritmusból. Ennek ellenére nagyon elégedett vagyok vele, az ifi Eb után a vb-n is bizonyította, fiatal kora ellenére már most ott van a világ élvonalában" - vélekedett Turi.

Risztov szomorkodott (nincs miért, talán már ő is tudja), Horváth ellenkezőleg: "Két éve úszom háton, világbajnoki döntőben lehettem és bár elmaradtam az egyéni csúcsomtól, az sem ért volna többet, hiszen nagyon erős volt a mezőny" - összegzett Horváth, aki ötven után még a harmadik helyen állt. Talán ez volt a baj. Mindezzel Gyertyánffy Tamás, a Füles becenévre hallgató úszó edzője is egyetért: "Sajnos nem a saját ritmusában úszott, hanem felvette az egyes pályán szokatlanul erősen kezdő ausztrál Welsh tempóját. Nem kellett volna, hiszen így a hajrára nem maradt energiája." - "szakmázott" Gyertyánffy.

És még nincs vége a felsorolásnak. A három döntős mellett Bodrogi Viktor (200 m pillangó) és Güttler Károly (100 m mell) az elődöntőben volt érdekelt. Egyikük sem gondolt döntőre - vagy csak titkon - ennek ellenére a harmincharmadik életévét taposó Güttler 1:02.18-ig jutott, Bodrogi pedig még Darnyi Tamás 1991-ben úszott kétszáz pillangós országos rekordját is megközelítette: "A kétszáz hát a hangsúlyos, de cseppet sem bánom, hogy ilyen jól ment a pillangó. A futam során éreztem, hogy remekül megy, talán még maradt is bennem" - mondta a százhalombattai Bodrogi, az edzője, Vizi Csaba pedig csak annyit tett hozzá, az 1:58.60 kifejezetten jó előjel a hátúszás előtt. Ő pedig csak tudja...

Güttler amúgy részese lehetett az orosz Roman Szludnov szédületes úszásának, aki száz mellen immár másodszor úszott egy percen belül. Ráadásul ismét faragott három századot a történelmi 59.97-en, és nem elképzelhetetlen, a keddi döntőben is valami hasonlót tervez.

A hétfői nap amúgy az aranyak tekintetében ausztrál és német duplázást hozott, valamint két Európa-rekordot is. Itt már a németek domináltak, a kétszáz pillangó ezüstérmese, Annika Mehlhorn, valamint a germánok női 4x100 méteres gyorsváltója írta át a kontinensrekordot.

Számunkra viszont ennél is fontosabb, hogy hétfőn megszületett a világbajnokság első magyar érme. Egy bronz. Talán a kétszáz mell után akad fényesebb is...

Érdemes volt körmöt festeni

Kovács Ági mosolyog, teli szájjal. Kétszáz mellen mindent elért. Százon viszont még van némi hiányérzete. Most pótolta. Európában ezen a távon is egyeduralkodó, az öreg földrészt elhagyva viszont százon még nem nyert érmet. Mostanáig. Az eredményhirdetésnél most is előkerült a piros-fehér-zöld zászló, és csak úgy, mint Sydneyben, a körmét is nemzeti színekbe öltöztette. Megérte a készülődés...

- A döntő előtt úgy számoltam, a kínai Luo Csüe-csüant nem lehet megverni, és azt is sejtettem, hogy az olimpiai ezüstérmes ausztrál Jones is hozza magát. Mivel a két amerikai, az ötkarikás bajnok Quann, és a volt világbajnok Kowal már az elődöntőben is gyengélkedett, úgy éreztem a bronzéremre lehet esélyem. Bejött, ez életem első érme Európán kívül - hadarta Kovács Ági még az eredményhirdetésre várva, az uszoda egyik sarkában.

- Magyarán tökéletesen elégedett...

- Igen, nincs miért bosszankodnom. A verseny közben éreztem, a kínai és az ausztrál nagyon elment, valahol sejtettem, ha a mellettem úszó dél-afrikai Poewe előtt végzek, jó lehetek az éremre. Ez is sikerült, hiszen két századdal megelőztem.

- Százon az olimpián és most is jobban úszott az elődöntőben, mint a fináléban. Ez már mindig így lesz?

- Így alakult, mindamellett nem idegesít, hiszen, ha jobban úszok, most akkor sem lett volna esélyem az ezüstre. Nehéz volt, de egyáltalán nem idegeskedtem, sokkal nyugodtabb vagyok, mint az olimpián. Ott nagyobb volt a tét, éreztem, mindenki csak tőlem reméli az eredményt. Hétfőn a magyarok közül nem csak én voltam döntős, ami jó, ráadásul engem is megnyugtatott.

- Egy érem már a vitrinben van. Hányat tervez még Fukuokában?

- Fáradt vagyok, de kétszázon - ahol én vagyok a címvédő -, mindenképpen szeretném hozni magamat. Nem aranyban gondolkodom, hanem éremben, hiszen most még nem lehet tudni, mint nyújt a két kínai.

- Hívta már a mamát telefonon?

- Még arra sem volt időm, hogy rendesen megtörölközzek. Hívni fogom, de kérem írja meg: éreztem mama, hogy velem vagy és sietek haza! És még valami.

- Nocsak...

- Köszönöm az edzőmnek, Turi Györgynek azt, hogy végül is érmes lettem, ám volt még valaki, aki sokat segített. Batházi Pistire gondolok, aki bár nem jutott ki a vb-re, nem állt le az edzésekkel, hanem engem segített, nap nap után ott úszott velem. Szóval, köszi Pisti! Egyébként a két százados győzelmemről egyből beugrott a legutóbbi vb, ahol ugyancsak százon, két századdal maradtam le a dobogóról. Gondolom, elhiszi, hogy szivesebben emlékszem majd Fukuokára.

Férfiak

50 m gyors. Döntő. Világbajnok: Anthony Ervin (Egyesült Államok) 22.09, 2. Pieter van den Hoogenband (Hollandia) 22.16, 3. Roland Schöman (Dél-Afrika) és Jamanoi Tomihiro (Japán) 22.18-22.18, 5. B. Hawke (Ausztrália) 22.39, 6. V. Sirsov (Ukrajna) 22.42, ...14. Zubor Attila (Magyarország)

800 m gyors. Előfutam: 1. Thorpe (ausztrál) 7:52.74, 2. Hackett (ausztrál) 7:54.22, 3. Smith (brit) 7:56.73.

100 m hát. Döntő. Vb: Matt Welsh (Ausztrália) 54.31, 2. Orn Arnarson (Izland) 54.75, 3. Steffen Driesen (Németország) 54.91, 4. R. Ball (Egyesült Államok) 54.97, 5. M. Rogan (Ausztria) 55.23, 6. Horváth Péter (Magyarország) 55.43, ...18. Bodrogi Viktor (Magyarország)

100 m mell. Előfutam: 1. Szludnov (orosz) 1:00.40, 2. Kitadzsima (japán) 1:00.95, 3. Moses (amerikai) 1:01.12, ...13. Güttler Károly 1:02.50 - Güttler továbbjutott. Elődöntő: 1. Szludnov 59.94 - világcsúcs, régi: 59.97, Szludnov, 2001., 2. Moses 1:00.55, 3. Kitadzsima 1:00.61, ...12. Güttler 1:02.18 - Güttler nem jutott tovább.

200 m pillangó. Előfutam: 1. Esposito (francia) 1:56.05, 2. Phelps (amerikai) 1:56.11, 3. Malchow (amerikai) 1:56.13, ...16. Bodrogi Viktor 2:00.54 - Bodrogi továbbjutott. Elődöntő: 1. Esposito és Malchow 1:55.03-1:55.03, 3. Phelps (amerikai) 1:56.41, ...12. Bodrogi 1:58.60 - Bodrogi nem jutott tovább

Nők

800 m gyors. Döntő. Vb: Hannah Stockbauer (Németország) 8:24.66, 2. Diana Munz (Egyesült Állanok) 8:28.84, 3. Kaitlin Sandeno (Egyesült Államok) 8:31.45, 4. Csen Hua (Kína) 8:31.66, 5. F. Rigamonti (Svájc) 8:33.79, 6. R. Cooke (Nagy-Britannia) 8:36.67

50 m hát. Előfutam: 1. Cope (amerikai) 28.60, 2. Buschschulte (német) 28.62, 3. Völker (német) 28.72. Elődöntő: 1. Coughlin (amerikai) 28.49, 2. Völker 28.51, 3. Buschschulte 28.66

100 m mell. Döntő. Vb: Luo Csüe-csüan (Kína) 1:07.18, 2. Leisel Jones (Ausztrália) 1:07.96, 3. Kovács Ágnes (Magyarország, egyesület: Bp. Spartacus, edző: Turi György) 1:08.50, 4. S. Poewe (Dél-Afrika) 1:08.52, 5. M. Quann (Egyesült Államok) 1:08.80, 6. K. Kowal (Egyesült Államok) 1:08.92

200 m pillangó. Döntő. Vb: Petria Thomas (Ausztrália) 2:06.73, 2. Annika Mehlhorn (Németország) 2:06.97 - Európa-csúcs, régi: 2:07.81, Jedrzejczak (lengyel) - 2000., 3. Kailin Sandeno (Egyesült Állanok) 2:08.52, 4. J. Nakanisi (Japán) 2:09.08, 5. M. Jacobsen (Dánia) 2:09.57, 6. Risztov Éva (Magyarország) 2:10.11.

4x100 m gyorsváltó. Előfutam: 1. Németország 3:41.40, 2. Egyesült Államok 3:41.49, 3. Ausztrália 3:41.76. Döntő. Vb: Németország (Petra Dallman, Antje Buschschulte, Katrin Meissner, Sandra Völker) 3:39.58 - Európa-csúcs, régi: 3:39.83, Hollandia - 2000., 2. Egyesült Államok (Colleen Lanne, Erin Phenix, Martiza Correia, Courtney Shealy) és Nagy-Britannia (Alison Sheppard, Melanie Marshsall, Rosalind Brett, Karen Pickering) 3:40.80-3:40.80, 4. Svédország (j. Lillhage, J. Sjöberg, T. Alshammar, A. Kammerling) 3:41.18, 5. Kína (Jang Ju, Hszüe Han, Csu Jing-vej, Hszü Jang-vej)3:41.32, 6. Ausztrália (S. Ryan, P. Thomas, L. Munz, G. Rooney) 3.42.01

Érem(l)eső
Ország A E B
Oroszország 4 5 1
Ausztrália 4 2 1
Németország 3 2 3
Kína 3 1 1
Olaszország 3 - 3
Egyesült Államok 1 3 2
Japán 1 1 3
Kanada 1 - 2
Ukrajna 1 - -
Hollandia - 3 1
Franciaország - 2 1
Nagy-Britannia - 1 -
Mexikó - 1 -
Izlanda - 1 -
Dél-Afrika - - 1
MAGYARORSZÁG - - 1
Románia - - 1

Vizesmenü

Július 24. (kedd)

Előfutamok, 2 óra. Férfiak. 200 m gyors, 50 m hát (Horváth Péter). Nők. 100 m gyors, 200 m mell (Kovács Ágnes).

Elődöntő, 11 óra. Férfiak. 200 m gyors, 50 m hát. Nők. 100 m gyors, 200 m mell. Döntő, 11 óra. Férfiak. 800 m gyors, 100 m mell, 200 m pillangó. Nők. 50 m hát.

A pólót nem szereti, de a nápolyi magyar légiósokat ismeri

Rosolinót nem nyomasztja Thorpe egyeduralma

Ha olasz úszósport, akkor - Domenico Fioravanti mellett - Massimiliano Rosolino. Szőkített haj, fülbevaló, tetoválás. Tán zenésznek nézné az ember, ha nem tudná, a világ egyik legjobb gyorsúszója áll vele szemben, aki azonban nem gyorson, kétszáz vegyesen lett olimpiai bajnok Sydneyben. Kétszáz vegyes. Egykor Darnyi Tamás és Czene Attila felségterülete volt. Most a nápolyi Rosolino ül a trónon. Jól érzi magát, eszében sincs elhagyni. Fukuokában amúgy egy csatát már elvesztett, négyszáz gyorson - olimpiai ezüstérmesként - nem volt esélye a végül világrekordot úszó Ian Thorpe ellen, sőt a futam végére olyannyira összezuhant, hogy a dobogóról is lemaradt.

- Kétszáz méterig úgy éreztem, lépést tudok tartani Thorpe-pal, utána viszont olyan ritmusváltással állt elő, amely nekem már sok volt. Sajnos az utolsó száz méterre nagyon visszaestem.

- Mit szól Thorpe újabb világcsúcsához?

- Nem csodálkozom, benne volt az úszásában.

- Nem nyomasztó ellene versenyezni?

- Miért lenne az?

- Akárhogy is nézzük, a négyszáz gyors örökranglistáján a legjobb tíz időeredményből hét az ausztrál nevéhez fűződik. Kívülről úgy tetszik, mintha csak játszana a mezőnnyel.

- Ha úgy állnék fel a rajtkőre, hogy azt mondogatom magamban, nézd, Massimiliano, Thorpe ellen nincs esélyed, szóval ebben az esetben nem lenne értelme az egésznek. Az embernek hinnie kell magában, úgy érzem, ennek köszönhetem az is, hogy Sydneyben háromszor is dobogóra állhattam.

- Gyorsúszóként robbant be a világelitbe, ennek ellenére kétszáz vegyesen lett ötkarikás bajnok.

- Korábban is úsztam vegyesen, ám az utóbbi években egyre inkább ráéreztem. Ennek a gyümölcse volt Sydney, ahol ugyebár én lettem az olimpiai bajnok.

- Fukuokában is nyerni fog kétszáz vegyesen?

- Nehéz ügy. Többen tudnak két perc egy másodpercen belül. Higgye el, tényleg nem tudom, hogy mire lesz elég a felkészültségem.

- Azt tudja, hogy az atlantai olimpiai bajnok, vagyis a magyar Czene Attila nincs itt a világbajnokságon?

- Nincs? Látja, ezt eddig nem tudtam. Régi szokásom, hogy nem nézegetem a rajtlistát, nem mással, csak magammal foglalkozom.

- Most, hogy már tudja, örül, hogy nincs itt Czene?

- Mondom, nem foglalkozom a riválisokkal.

- Ismeri a Nápolyban pólózó magyarokat?

- Hogyne, persze. Az én egyesületem csapatában játszott Kiss Gergely, de ismerem a Posillipós Kásást és Steinmetzet is.

- Szereti a pólót?

- Nem. Pontosabban fogalmazva egy átlagos olasz bajnokit meg nem néznék, csak akkor figyelem, ha világversenyen játszik a válogatott. Akkor viszont időm nincs rá, hiszen Fukuokában még egy percig sem láttam az olasz férfiválogatottat. Tényleg, nem tudja, kivel játszunk kedden?

MASSIMILIANO ROSOLINO

Született: 1978, július 11., Nápoly

Állampolgársága: olasz

Edzője: Ricardo Siniscalco

Klubja: Canottiéri Napoli

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (200 m vegyes, 2000), olimpiai 2. hely (400 m gyors, 2000), olimpai 3. hely (200 m gyors, 2000); világbajnoki 2. hely (200 m gyors, 1998); Európa-bajnok (200 m vegyes, 2000), 3x Eb 2. hely (200 m gyors, 400 m gyors, 1997, 200 m vegyes, 1999), 2x Eb 3. hely (4x200 m gyorsváltó, 1995, 200 m gyors, 1999)

Top 10 (200 m vegyes)
1:58.16 Sievinen (finn) 1994
1:58.98 Rosolino (olasz) 2000
1:59.36 Darnyi (magyar) 1991
1:59.77 Dolan (amerikai) 2000
1:59.91 Czene (magyar) 1996
2:00.11 Wharton (amerikai) 1989
2:00.26 Dunn (ausztrál) 1998
2:00.38 Myden (kanadai) 1998
2:00.67 Wilkens (amerikai) 2000
2:00.77 Wouda (holland) 1997

Sal, Nemzeti Sport 2001.07.24.

Megvan az első érem

Kovács Ági boldogan mosolyog, látszik, valóban maradéktalanul elégedett a 100 méteres mellúszásban megszerzett bronzéremmel. "Világbajnokságon, vagy olimpián még nem szereztem érmet ezen a távon. Nem csoda, hogy boldog vagyok, és nem csak azért, mert ez remek előjel a 200 méteres táv előtt" - nyilatkozta Ági.

A másik két magyar hatodik lett. Horváth Péter élete legjobb eredményét érte el 100 háton, a többszörös ifi Európa-bajnok Risztov Éva viszont kicsit elpityeregte magát: "Nem értem, jó volt a taktikám, nagyon szerettem volna érmet nyerni." A nap menője az orosz Roman Szludnov volt, aki a 100 méteres mellúszás középdöntője után magától értetődő természetességgel nyilatkozta:

- Húsz napja javítottam utoljára világcsúcsot. A mai futam előtt éreztem, hogy remek formában vagyok. A mai döntőre újabb világcsúcsot ígérek.


Vb-n ezen a távon első érmét szerezte Ági

Az 50 méteres férfi gyorsúszás döntőjében az olim- piai bajnok amerikai Erwin diadalmaskodott. Az ezüstérmes holland Van Hoogenband nem látszott csalódottnak az éremosztás után: "Aki ilyen pocsékul rajtol, mint én, ebben a számban elbúcsúzhat az aranyéremtől. Amúgy abszolút elégedett vagyok a második helyemmel."

Tegnap férfi vízilabdázóink megérdemelt pihenőnapjukat töltötték, majd ma Szlovákia ellen meccselnek. A lányok egy számukra tét nélküli mérkőzésen 9-4-re verték Hollandiát, s szerdán Kazahsztán ellen játszanak.

- Három babonánk van, amely a jó játék mellett garantálja a győzelmet. Az egyik, hogy a bemutatáshoz kézen fogva vonulunk ki, a másik a testfestés, azaz valamennyien fölpingáljuk a hátunkra, karunkra a piros-fehér-zöld magyar zászlót. A harmadikat csak a döntő után árulom el, hátha különben nem hoz szerencsét - mondta Soós Ildikó kapus.

A nap világbajnokai:

Férfiak. Úszás. 50 m gyors: Anthony Ervin (amerikai) 22.09 mp, 100 m hát: Matt Welsh (ausztrál) 54.31 mp.

Nők. Úszás. 100 m mell: Lo Hszüe-csüan (kínai) 1:07.18 perc,

200 m pillangó: Petria Thomas (ausztrál) 2:06.73 perc, 800 m gyors: Hannah Stockbaurer (német) 8:24.66 perc, 4x100 m-es gyorsváltó: 1. Németország (Petra Dallmann, Antje Buschschulte, Katrin Meissner, Sandra Völker) 3:39.58 perc - Új Európa-csúcs. Műugrás. 1m: Blythe Hartley (kanadai) 300.81 pont

Magyarország - Hollandia 9-4 (0-1, 4-1, 2-0, 3-2). Góllövőink: Stieber 2, Pelle 2, Valkay 2, Primász 2, Rédei

Török László, A színes Sport 2001.07.24.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK