FONTOS


 

Százszázalékos teljesítménnyel kezdheti a kieséses rendszert Faragó Tamás csapata
Könnyelműség kizárva

MAGYARORSZÁG-HOLLANDIA 9-4 (0-1, 4-1, 2-0, 3-2)

Nők, B-csoport, 5. forduló
A mérkőzés osztáyzata:3
Nishi Civic Pool, 300 néző. V: Fernández (spanyol), Chaney (amerikai)
Gól - emberelőnyből: 5/2, ill. 8/3
Négyméteresből: 1/1, ill. 1/1

MAGYARORSZÁG: SÓS, Tiba, Sipos, Drávucz, Valkay E., PELLE 2, VALKAY Á. 2
CSERE: Dancsa, STIEBER 2, RÉDEI 1, Primász 2, Szremkó
Szövetségi kapitány: Faragó Tamás

HOLLANDIA: Ars, Verburg, Guichelaar, Kappen 2, van den Berg, van der Sloot, de Bruijn 1
CSERE: van der Ham, Rodenhuis 1, Koot, Oostendorp, Peerenboom
Szövetségi kapitány: Peter Paul Metz

Nehéz meccs volt.

No, ezt ezúttal ne szó szerint tessenek érteni, hiszen a huszonnyolc perc tulajdonképpen igazi macska-egér játékot hozott (az egerek "természetesen" a hollandok voltak - és nem a sajtimádatuk miatt...), az első negyedtől eltekinve azt történt a medencében amit a mieink akartak.

A jelző inkább a találkozó háttere miatt helyénvaló. Ahogy a másodedző, Györe Lajos fogalmazott megkönnyebülten a lefújás után: "Kutya kemény meccs volt. Tudja miért? Mert végig koncentrálni kellett, miközben legbelül senki sem akart koncentrálni. De hát még sem tehettük meg, hogy alszunk egy jót..."

A BVSC-TBÉSZ szakvezetője mi másra, a tétnélküliségre utalt. A magyar női válogatott ugyanis az ausztrálok - no meg persze a kanadaiak, a görögök és a japánok - legyőzésével az utolsó összecsapástól függetlenül biztosította első helyét a szextett élén, míg a tulipánosok helyzete pont háromszázhatvan fokkal tért el a mieinkétől. Nekik sikerült elérniük azt a "bravúrt", hogy négy találkozó után elszálljanak, s csak a 9-12. helyért folytathassák a küzdelmeket.

Így múlik el a világ dicsősége...

A kilencvenes évek női pólója leginkább Hollandiáról szólt - az az ő balszerencséjük, hogy csak 2000-ben került fel az ötkarikás műsorba a hölgyek vetélkedése. Minden bizonnyal olimpiai bajnokokat tisztelheténk már az ellenfélben - 1992-ban és 1996-ban is a dobogó tetejére kerülhettek volna. Volna. Sydneyben megvolt a lehetőségük - nem tudtak élni vele. Azóta leeresztettek.

Emlékezhetünk rá, a Margitszigeten is lebőgtek, ott sem kerültek a legjobbak közé. Ellenünk ugyan pontot szereztek, ám akkor három perccel a vége előtt, 12-9-es vezetésnél nemes egyszerűséggel elszórakozták a mieink a találkozót.

Így utólag végiggondolva nem volt kár érte...

Nem, mert akkor kaptak észbe Faragó Tamás tanítványai: "Ajaj, ha nem figyelünk oda, ha könnyelműsködünk, még baj is lehet." Nem lett. Azóta mindig, minden meccsre odafigyelnek. Nincs könnyelműség, csak játék. Profi módon. Ahogy a kapitány, a maximalizmusáról közismert Faragó megköveteli.

Még egy ilyen, teljesen tét nélküli, sarkosan fogalmazva felesleges összecsapáson is.

Kezdjük például Sós Ildivel. Az ausztrálok ellen megnyerte a meccset a csapatnak, ezúttal akár pihenhetett is volna. Nem tette. Odaállt, és kivédte a szemüket a támadóknak. Vagy említsük Valkay Ágit, aki ugyanúgy pörgött, minthogyha mondjuk élet-halál harc derbin lenne a vízben. Szélső létére centert fogott, szerelt - és mellesleg meglőtte megint a maga kettőjét. Egyébként is az jellemző a csapatra, hogy minden egyes tagja hozzáteszi a játékhoz azt a plusszt, ami elengedhetetlen felétele a terveknek. Mert azok biz nem olyan kicsik mint az itteni emberek...

A középső két negyed 6-1-es szériája döntöttel el ezt az összecsapást, amelyben Primász Ági büntetőt és egy elcsuklózott, rafinát gólt vállalt, Rédei Kata egy átlövést, Pelle Anikó egy pattintást, míg Stieber Mercédesz két meseszép találattal jelezte, ő sem akar kilógni a sorból. Hát, kilógott. Felfelé. A sok jó között talán a legjobb volt a mezőnyben.

Mindazonáltal tisztában van küldöttségünk, csak ezt követően kezdődik majd a világbajnokság. A mezőnyben egyedüliként elért százszázalékos teljesítmény "csak" arra volt jó, hogy a negyeddöntőben a kazahok ellen szálljon vízbe az Eb-aranyérmes alakulat.

Na de arra nagyon!

Mestermérleg

Faragó Tamás: - A holland válogatottat akkor is dicsőség legyőzni, ha mostanában nem éppen a csúcskorszakát éli. Mint eddig a világbajnokságon, ezúttal is a védekezésünknek köszönhetjük a sikert, hiszen amíg az Eb-n a lőtt gólok számával sikerült meglepnünk a többi csapatot, addig itt hátul teljesítünk csodálatosan. A védelem, élén kapusunkkal, Sós Ildivel bravúrt bravúrra halmoz, amire majd az elődöntőben is nagy szükség lesz. Mert azt talán mondanom sem kell, a kazahokat fél kézzel is ki kell ejtenünk.

Peter Paul Metz: - Szerintem a legjobb nyolc csapat közé tartozunk mi is, de sajnos irtóan nehéz csoportba kerültünk. Nem vagyok keserű, hiszen véleményem szerint ez a csapat idővel újra a legszűkebb élvonalba kerülhet. Természtesen boldog sem vagyok, hiszen ezzel nem is tudtuk magunkat kvalifikálni a jövő évi Világkupára. A magyarokról annyit, hogy egységes, jó csapatuk van, amely akár meg is nyerheti a világbajnokságot, ha le tudja majd győzni az amerikaiakat. Ebben viszont nem vagyok biztos.

További eredmények

A-csoport: Olaszország-Brazília 18-7 (5-3, 4-2, 3-1, 6-1). Gólszerzők: Micceli 4, Allucci 2, Sciolti 2, di Mario 2, Consoli 2, Araujo 2, Bosurgi, Malato, Musumeci, Grego, ill. Roriz 3, Beer 2, Secches, Pedrosa. Oroszország-Kazahsztán 10-3 (2-1, 3-0, 2-2, 3-0). G: Sepelina, Tolkunova, Salimova, Klocskova, Szmurova, T. Petrova, Linkova, Konuk, Vasziljeva, Kutuzova, ill. Galkina, Mihajlova, Jakajeva. Egyesült Államok-Új-Zéland 15-3 (3-2, 6-1, 4-0, 2-0). G: Villa 4, Dingeldein 2, Petri 2, Sheehy, Sommons, Moody, Stachowski, von Schwartz, Johnson, Lorenz, ill. Thomson 2, Hillhouse

A végeredmény
1. Egyesült Államok 5 4 1 - 50-16 9
2. Oroszország 5 4 - 1 55-17 8
3. Olaszország 5 3 1 1 58-35 7
4. Kazahsztán 5 2 - 3 30-39 4
5. Brazília 5 1 - 4 22-51 2
6. Új-Zéland 5 - - 5 16-73 0

B-csoport: Japán-Görögország 3-5 (0-2, 2-0, 0-2, 1-1). G: Kakosi, Ajicsi, Hagivara, ill. Kozomboli 4, Oikonomopulu. Ausztrália-Kanada 6-4 (1-0, 1-2, 2-1, 2-1). G: Cuffe 3, Mayer, Woods, Fox, ill. Arpin 2, Gardiner, Dow

A végeredmény
1. Magyarország 5 5 - - 35-19 10
2. Ausztrália 5 3 - 2 32-22 6
3. Kanada 5 3 - 2 28-23 6
4. Görögország 5 3 - 2 28-27 6
5. Hollandia 5 1 - 4 21-34 2
6. Japán 5 - - 5 19-38 0

Vizesmenü

Július 25., szerda. A 9-12. helyért: Brazília-Japán 10 (magyar idő szerint: 3), Új-Zéland-Hollandia 11.15 (4.15). Negyeddöntők: Egyesült Államok-Görögország 12.30 (5.30), Oroszország-Kanada 13.45 (6.45), Olaszország-Ausztrália 15 (8), Kazahsztán-Magyarország 16.15 (9.15)

Kemény Dénes vizes továbbképzést tartott a centereknek

Kisujjában volt az ín

A párával súlyosbított gyilkos hőség hétfőn is ugyanoly fojtogatóan lengte körbe az Isten szabad ege alá kényszerítetteket, ezért aztán a magyar válogatott délutáni edzésén ritka pillanatoknak lehettünk szemtanúi. Kemény Dénes korábban is be-beugrott a vízbe egy kis felfrissülés végett, most azonban nem állta meg, hogy némi továbbképzést ne tartson a centereknek, elsősorban Molnár Tamásnak. A hetvenes évek magyar bajnoki góllövőlistáján többször is az élbolyban zárt mester néhány extra helyezkedési trükköt mutatott a hetvenes évek közepén született középcsatárnak, akinek agilitására - Varga Zsoltéval egyetemben - mostantól lesz igazán szüksége együttesünknek. Eddig ugyanis nem ezen a poszton nyertük meg a meccseket, sőt, a korábban megszokotthoz képest is kevesebbet szállított ez a "szekció". Márpedig a középdöntőben esedékes találkozókra muszáj feljavulniuk, az ugyanis biztos, hogy az olaszok és a jugoszlávok ellen sokkal többször kényszerülünk hat a hat ellen támadni, mint az eddigi vetélytársakkal szemben, akiket könnyedén lekontrázgattunk.

Habár a mieink kondícióját ismerve - a legjobbak közé tartozik, magától értetődő módon - az sem kizárt, hogy rajtuk lassít a legkevésbé a forróság, ellentétben mondjuk a nagyobb kiterjedésű jugoszlávokkal (velük délben találkozunk), akik simán megfőhetnek az adott körülmények közepette. Igaz, Vári Attila a németekkel vívott összecsapást követően azt lihegte, hogy "olyan, mintha három meccset játszottunk volna egyhuzamban", akad viszont ellenpélda is, a fáradhatatlanul száguldozó Székely Bulcsú: "a Fradiban eltöltött öt év után ez szinte hidegzuhanynak hat..." No igen, aki nap nap után a népligeti "gőzfürdőben" tréningezik, annak a fukuokai "teniszmedence" szinte felüdülés.

De hogy az állandó időjárás-jelentés után valami újat, pontosabban ujjat is mondjunk: nincsenek jó híreink kapusainkról. Szécsi Zoltán jobbján a mutató- és a középső ujj van összeragtapaszozva még a nyitónap kapufás kalandja miatt, míg Kósz Zoltán bal kisujjában az egyik német lövés elszakította az ínt, azaz a felső perc egykedvűen csüngne lefelé, amennyiben a női válogatott orvosa, Gábor Antal nem hordana magával mindenféle speciális síneket (ámbátor ez inkább hasonlít egy hatalmas gyűszűre). Noha mindkét hálóőr állítja, megjárták már jó néhányszor a hadak útját, azaz meg sem kottyan nekik egy-egy ilyen baleset, a gond akkor van, ha egy labda úgy találja el a sérült részt, hogy azzal nem lehet tovább a krecli előtt maradni. Mindenesetre bízzunk abban, hogy bármelyikükre is esik a nagy derbiken Kemény választása, végig tudják védeni a négyszer hét percet. Ez különösen Kósz esetében igaz, elvégre neki a kisujjában van a kapustudomány...

A keddi ellenfél: Szlovákia

Polacik is a fedélzeten

A csapat kisebb palotaforradalom után érkezett a világbajnokságra, elvégre a játékosok megfúrták Bottlik Lászlót, akinek majd' évtizednyi kapitánykodás után le kellett köszönnie posztjáról. Utódja, Ondrej Gajdac csupán egy hónapra, azaz a vébé idejére vállalta az edzősködést, azaz együttesével egyetemben "ahogy esik, úgy puffan" alapon kezeli ezt az eseményt. Egyetlen újítása az őskövületnek számító, de még mindig remek megoldásokra képes balkezes center, Roman Polacik reaktiválása volt (a szakvezető mellesleg tökéletesen beszél magyarul, így a közös edzésbeosztást kihasználván bő negyedórát diskurált Kemény Dénessel, majd a buszokra várakozva még folytatták a baráti eszmecserét). A szlovákok amúgy nem jelenthetnek gondot, saját medencéjükben is rendre fölényesen verjük őket. Remek kapusuk, Gergely István például a budapesti Eb csoportmeccsei után közölte: "Jobb, hogy a jugoszlávokkal találkozunk a negyeddöntőben, az ő játékuk fekszik nekünk - a magyarok viszont mindig kitömnek minket."

Világbajnokságon eddig még nem játszott egymással a két csapat

Vizesmenü

Július 24., kedd. Alsóházi helyosztók, 1. forduló: Németország-Kanada 9 (2), Japán-Brazília-D4 10.30 (3.30). Középdöntő, 1. forduló. 1. csoport: Olaszország-Kazahsztán 12 (5), Szlovákia-Magyarország 15 (8), Jugoszlávia-Görögország 18 (11). 2. csoport: Oroszország-Ausztrália 13.30 (6.30), Egyesült Államok-Spanyolország 16.30 (9.30), Hollandia-Horvátország 19.30 (12.30). Július 25., szerda. Alsóházi helyosztó, 2. forduló: Brazília-Németország 9 (2), Japán-Kanada 10.30 (3.30). Középdöntő, 2. forduló. 1. csoport: Jugoszlávia-Magyarország 12 (5), Szlovákia-Kazahsztán 15 (8), Olaszország-Görögország 18 (11). 2. csoport: Hollandia-Spanyolország 13.30 (6.30), Egyesült Államok-Ausztrália 16.30 (9.30), Oroszország-Spanyolország 19.30 (12.30)

Középdöntő

Az állás

1. csoport
1. Magyarország 2 2 - - 15-8 4
2. Olaszország 2 1 1 - 14-8 3
3. Jugoszlávia 2 1 1 - 10-9 3
4. Görögország 2 1 - 1 10-12 2
5. Kazahsztán 2 - - 2 7-12 0
6. Szlovákia 2 - - 2 11-18 0

Az állás

2. csoport
1. Spanyolország 2 2 - - 14-5 4
2. Oroszország 2 2 - - 19-16 4
3. Horvátország 2 1 - 2 12-12 2
4. Hollandia 2 1 - 1 13-14 2
5. Egyesült Államok 2 - - 2 14-16 0
6. Ausztrália 2 - - 2 7-16 0

Vízcseppek

Egészen fura hangeffektekből áll össze a fukuokai utca hangulata. Napkelte után az egyébként is rendkívül halk autókat simán elnyomja a falombok között megbúvó kabócák őrületes ciripelése, amelyet a jelzőlámpáknál a vakok számára játszott különféle zenei kompozíciók egészítenek ki (minden zebrához másfajta muzsika társul, nehogy a rászorulók máskor induljanak neki a kereszteződésnek). Alkonyattájt aztán a bogarak elcsendesülnek, s vidám madárcsicsergés tölti be a betonrengeteget (a kabócák feltehetően önvédelemből hallgatnak, nehogy felhívják magukra a "nagyfogyasztók" figyelmét), aztán a szárnyasokkal egyetemben a lámpáknál szóló zene is elhallgat, így a környező épületekben mindenki nyugodtan alhat. Már ha van légkondija otthon - ellenkező esetben egész éjszaka azt forgathatja a fejében, hogy született volna inkább kabócának, hiszen éjféltájt is harminc fokon időzik a hőmérő higanyszála...

Az úszódöntőkre igyekezve egy buszon utaztunk a brazil pólóshölgyekkel, akik húsz percig megállás nélkül danolásztak. A Marine Messe felé haladva el is merengett az ember, lám-lám, akadnak olyan gárdák ezen a vébén, amelyek úgy jönnek, hogy esélyük nincs, ha csak öttel kapnak ki attól, akitől korábban tízzel is volt szerencséjük, már jól érzik magukat, de ha közte tizenkettő a vége, akkor sem dől össze a világ. Fő, hogy itt vannak, világot látnak, kedvük virágos, a mosoly szinte odaragad az ajkukra. A magyarokon bezzeg örökkön ott ül az eredménykényszer, nem csoda, hogy még a szünnapon is pusztán békés duruzsolás hallik a busz fedélzetén, a nótázás, mint olyan, még csak meg sem fordul a taktikai variációkkal telezsúfolt fejekben. Ne döntsük el, melyik sportoló sorsa az irigylésre méltóbb.

CSG, Nemzeti Sport 2001.07.24.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK