FONTOS


 

Hét év után újra a legjobb négy között a magyar lányok
A kazahok is ledudálva

MAGYARORSZÁG-KAZAHSZTÁN 12-5 (5-1, 3-0, 2-1, 2-3)

A mérkőzés osztályzata: 3
Nishi Civic Pool, 300 néző. V: Bottlik I. (szlovák), Hata (japán)
Gól - emberelőnyből: 6/3, ill. 4/2

MAGYARORSZÁG: Szép, PELLE 2, VALKAY E. 2, Sipos 1, Tiba 1, Drávucz 1, VALKAY Á. 2
Csere: Stieber 1, Szremkó 1, Rédei 1, Dancsa, Primász
Szövetségi kapitány: Faragó Tamás

KAZAHSZTÁN: Buravova, Sisova 1, Koroljeva, Galkina, Jakajeva 1, Gubina 1, Ignatyeva 1
Csere: Olhina 1, Zubkova, Mihajlova, Garijeva, Kicsigina
Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Pivovarov

Nem kreált magának felesleges problémákat női együttesünk: legfeljebb a CIA női elitkémjeinek köreiben látható hidegvérrel tették, mit tenniük rendeltetett. Azt ugyanis korábban is sejtettük, hogy Kazahsztán földrajzi, és nem játékosai vízfekvésének köszönhetően járt tavaly a sydneyi olimpián - muszáj volt egy ázsiait is felvonultatni a hat között -, abban viszont csak reménykedtünk, hogy mindez vissza is köszön a negyeddöntőben.

Nos, Pelle Anikó meglehetősen gyorsan vázolta, mi várható az összecsapáson: a huszadik másodpercben leszerelte ellenfelét, végigúszta a medencét, majd besimította a labdát a hosszúba. S hogy az amúgy nyári divattrendbe illő, haloványzöld fürdődresszben pompázó vetélytársaknak végképp ne legyenek illúzióik, arról kisvártatva Sipos (nyolcméteres zsenge) és Valkay Ági (bődületes bomba a szélről) gondoskodott. No meg az egész védelem, elvégre a kazahokat folyvást a dudaszó fosztotta meg a támadási lehetőségtől: a magyar lányok keményen őrizték párjukat, egyszersmind rendkívül szervezetten mozogtak, így az első negyedben mindössze kétszer jutottak lövési lehetőséghez az ázsiaiak. Abból ugyan az egyiknél maga mögé kellett nyúlnia Szépnek, igaz, egy elég szép abstósz után érkezett Jakajeva centerezése. Túlzottan nagy felzúdulást mégsem okozott, elvégre mindez 5-0-nál történt, némi karitatív éllel.

A mérkőzés békés csordogálására mi sem volt jellemzőbb, mint hogy Faragó Tamás egy ízben végigközvetítette Valkay Ági akcióját: "Jó, ott megy az Ági... Add neki hosszan!... Jó, Ági, végig mész, aztán belövöd." S lőn.


Fotó: Reuters
Valkay Ágnes két góllal járult hozzá a sikerhez
A kapitány azt is megengedhette magának, hogy ászait rotációban pihentesse - a csoportmeccseken fantasztikusan védő Sós Ildi például a kispadról szurkolhatta végig a találkozót -, sőt, a meccs előrehaladtával szinte csak azokat hagyja a vízben, akik az igazán éles találkozókon relatíve kevesebb lehetőséget szoktak kapni. Pazar pillanatoknak így sem maradtunk híján, Pelle egyéni alakítása például - a szélen rázta le védőjét, betört a kapu elé, és a vízről épphogy felvett labdát csuklóból a hosszúba ejtette - bízvást kiérdemli a varázslatos jelzőt. Végül, de nem utolsósorban az eddig kissé ellentmondásos produkciót nyújtó Drávucz Rita is betalált, ami a folytatásra nézve jelenthet sokat.

Merthogy hét év után ismét a legjobb négy közé jutottak a lányok a világbajnokságon, ami az Eb-aranyat követően - a perthi hetedik hely és az olimpiai kudarc után - óriási eredmény. Ennél már csak a lökés óriásibb, amit válogatottunk idei produkciója adhat a szakágnak, függetlenül attól, mi jő ezután. Ám tekintettel arra, hogy a kanadaiak több mint egy órán át gy?rték az oroszokat, míg 2-5-ről fordítva, kétszer hárompercnyi hosszabbítás, továbbá egy négyperces hirtelen halál árán kiharcolták a továbbjutást, elődöntőbéli reményeink bízvást rózsásnak minősíthetők. Egy biztos, ha ugyanilyen összeszedetten játszanak a hölgyek, akkor akár párhuzamok is eszünkbe juthatnak a hét éve történtekről.

Ha valaki netán nem emlékezne: 1994-ben világbajnokságot nyert a magyar női válogatott.


Tiba (elöl) harcol egy kazah pólóslánnyal

Mestermérleg

Faragó Tamás: - Kalapot le a lányok előtt, rendkívül profin tették a dolgukat. Az elejétől kezdve magas szinten koncentráltak, egy pillanatig sem hagytak kétséget afelől, ki a jobb. Így a mérkőzés második felében már egyre többet pihenhettek a kulcsemberek, míg a hajrában a második-harmadik vonal teljesítménye alapján azt is látniuk kellett a játékosaimnak, hogy azért nem szállhatunk el teljesen magunktól. Szerintem ennél jobb koreográfiával nem készülhettünk az elődöntőre.

Sztanyiszlav Pivovarov: - Nem várhattunk többet ettől a meccstől, hiszen a magyarok sokkal jobbak nálunk. Reméljük, egyszer mi is az ő szintjükre érünk.

További eredmények

Negyeddöntő: Olaszország-Ausztrália 4-1 (2-0, 0-0, 1-1, 1-0). Gólszerzők: Micceli 2, di Mario, Grego, ill. Higgins. Kanada-Oroszország 9-8 (2-3, 0-1, 2-1, 3-2, 1-1, 0-0, 1-0 - aranygóllal). G: Campbell 3, Salat 2, Dewar, Dow, Begin, Gardiner ill. Szalomova 2, Vasziljeva 2, Sepelina, Kusina, Szmurova, Konukh. Egyesült Államok-Görögország 10-3 (1-1, 3-2, 3-0, 3-0). G: Moody 3, Simmons 2, Lorenz 2, Villa, Dingeldein, Johnson, ill. Aszilian, Oikonomopulu, Moraitidu

A 9-12. helyért

Hollandia-Új-Zéland 14-3 (4-0, 3-1, 3-1, 4-1). G: de Bruijn 6, Koot 2, Oostendorp 2, van den Berg 2, Rodenhuis, Peerenboom, ill. Thomson 3. Japán-Brazília 5-5 (1-1, 0-1, 3-1, 1-2). G: Kakoshi 2, Mimaki 2, Mizuta, ill. Roriz 2, Pedros 2, Fernández

Az állás
1. Hollandia 1 1 - - 14- 3 2
2. Japán 1 - 1 - 5- 5 1
2. Brazília 1 - 1 - 5- 5 1
4. Új-Zéland 1 - - 1 4-13


Vizesmenü

Június 26., csütörtök. A 9-12. helyért: Brazília-Új-Zéland 10 (magyar idő szerint: 3), Japán-Hollandia 11.15 (4.15). Az 5-8. helyért: Görögország-Ausztrália 12.30 (5.30), Oroszország-Kazahsztán 13.45 (6.45). Elődöntő: Egyesült Államok-Olaszország 15 (8), Kanada-Magyarország 16.15 (9.15). Július 27., péntek. A 9-12. helyért: Japán-Új-Zéland 10 (3), Brazília-Hollandia 11.15 (4.15). A 7. helyért: Görögország/Ausztrália vesztese- Oroszország/Kazahsztán vesztese 12.30 (5.30). Az 5. helyért: Görögország/Ausztrália győztese-Oroszország/Kazahsztán győztese 13.45 (6.45). A 3. helyért: Egyesült Államok/Olaszország vesztese-Kanada/Magyarország vesztese 15 (8). Döntő: Egyesült Államok/Olaszország győztese-Kanada/Magyarország győztese 16.15 (9.15)

A csütörtöki ellenfél: Kanada

Centergóllal jöttek

Emlékezhetünk rá, a vb első napján találkozott egymással a két csapat, s akkor 5-4-re a mieink nyertek. "Nagyon jól megfogtuk a balkezesüket, aki nem tudott érvényesülni" - ecsetelte Faragó Tamás, utalva arra, hogy csapatunk egyszer már kihúzta a rivális méregfogát. Campbell semlegesítése ezúttal is kulcskérdés, de tulajdonképpen az összes kanadai játékos veszélyt jelent Sós Ildi kapujára. Tudjuk, hogy fizikálisan a legjobbak közé tartoznak - de reméljük, a hirtelen halálban a javukra eldőlt negyeddöntő (Gardiner az extra ráadás ötödik percében lőtt center-akció gólt!) sokat kivett az erejükből.

Eddigi vb-találkozók ellene:

1986 - 4-9

1991 - 7-8

1994 - 13-7

1998 - 5-7

2001 - 5-4
Össz. vb-mérleg ellene: 5 2 - 3 34-35

CSG, Nemzeti Sport 2001.07.26.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK