FONTOS


 

Különleges izgalmak
Egy megható történet

Nők, elődöntő

MAGYARORSZÁG--KANADA 4--3 (1--1, 1--1, 0--1, 2--0)

A mérkőzés osztályzata: 4
Nishi Civic Pool, 500 néző. V: Keman (holland), Rajevic (jugoszláv)
Gól -- emberelőnyből: 7/3, ill. 7/2
Négyméteresből: --, ill. 1/0

MAGYARORSZÁG: SÓS, TIBA 1, Stieber, Rédei 1, DRÁVUCZ, PELLE, VALKAY Á.
CSERE: SZREMKÓ, Sipos, PRIMÁSZ 2, Valkay E.
Szövetségi kapitány: Faragó Tamás

KANADA: WHINTER, Lize, Arpin, Collins, DOW 1, BEGIN, Dewar
CSERE: Campbell, GARDINER 1, Salat, Dionne 1, Horn Miller
Szövetségi kapitány: Daniel Berthelette

Eltűnt...

Mindenki őt kereste, tévések, rádiósok akarták kamera-, illetve mikrofonvégre kapni, ismerősök, ismeretlenek kezet szorítani vele. Vele, Faragó Tamással, aki amióta átvette a női válogatott karmesteri pálcáját, hihetetlenül szépen, dallamosan, ütemesen, csodálatosan muzsikálnak a lányok.

Pár hete Eb-aranyat nyertek.

Most vb-t nyerhetnek.

Azt, mert 1994 után újra világbajnoki döntős a csapat!

Elképesztő a sorozat. Meccsről meccsre haladtunk előre, s egész egyszerűen nem lehetett megállítani a mieinket. "Vissza fogunk vágni, efelől nincs kétségem" -- hangoztatta az elődöntő előtt a rivális kanadai együttes mestere. Na, ehhez képest...

Pedig Dow eszméletlenül ránk ijesztett ám. Mindjárt az első percben. Egészen elképesztően jól sikerült neki a lövés, rendesen kipókhálózta a jobb felső sarkot. (0--1)

Mindeközben lányaink a centerjátékot erőltették, de Tiba Zsuzsa kis híján belefulladt a kőkemény bekkek mellett a Nishi Civic Pool medencéjébe... Az őt váltó Szremkó Krisztina sem járt sokkal jobban -- de legalább egy kiállítást (és közben pár monoklit...) ki tudott erőszakolni. Ezt sajnos a nevenapját ünneplő Pelle Anikó kapufára vágta, ám hála istennek nem lett nagyobb következménye a bőkezűségnek, mivel Sós Ildi a kapuban ott folytatta, ahol a hollandok ellen abbahagyta.

A csúcson!

A lelátón helyet foglaló olasz hálóőr, Francesca Conti (ő a mi "Manónk" mellett a poszt másik királynője) is elismerően bólogatott -- persze könnyű volt neki, aki ekkor már túl volt a nehezén, aki a döntőbe védte csapatát.

"Tulajdonképpen mindegy, hogy a magyarok vagy a kanadaiak lesznek az ellenfeleink, úgyis nüanszok fognak dönteni" -- magyarázta az őt kérdezőknek Pierluigi Formiconi, az azzurrik kapitánya éppen akkor, amikor Rédei Kata gondolt egyet, s útnak indította a labdát. Úgy hat méterről. Szemben a kapuval. Bátran. Egy-két lövőcsellel. Whynter "megette" ezeket. Elindult balra. A labda pedig jobbra. Magasan, nagyon magasan. Félő volt, "beüti a fejét" a kapufába. De nem. Az ív káprázatos volt, pont célba ért a labda a rendeltetési helyére. Akciógól -- a legjobb fajtából! (1--1)

A forgatókönyv a második negyedre sem változott. Egy gól itt, egy gól ott, csak a sorrend cserélődött fel. A Primász--Pelle--Tiba háromszögelés tökéletesre volt fejlesztve, harmadjára Tiba dúlva-fúlva csak túljárt a kanadai kapus eszén. (2--1). A Dunaújváros bajnokcsapatának csapatkapitánya az első negyed megpróbáltatásai után újra feltöltődött, levegőhöz jutott -- íme az eredménye. Minden találatot meg kellett ám becsülni, ugyanis tisztán látszott, a betonkemény, áttörhetetlen falak, élükön a fantasztikusan védő kapusokkal, szó szerint kiirtják a gólokat. Az ellen azon Gardiner révén egyenlített, aki a negyeddöntőben az oroszokkal vívott csata hirtelen haláljában lőtt aranygóllal írta be magát a póló történelemkönyvébe. (2--2).

A szünetben Faragó tűnt nyugodtabbnak. Higgadtan, tanárian magyarázott, tudta, jól tudja, ennek a csapatnak többet ér a szép szó, a nyugodtság, mint a heves üvöltözés. A találkozó második részének eleje mindazonáltal nem a mieinké volt, s ezt főleg támadásokra tessenek érteni. Semmi sem sikerült, Rédei középre, a kapusba bombázta a fórt, Stieber gyanús körülmények közepette hagyta ki a ziccert, Primász keze is "pihent" még. Dionne belőtte Kanada negyedik emberelőnyös helyzetét (azért Sós sem százkezű lány ugyebár), így fordultak hát a felek az utolsó negyedre. (2--3.)

Amelyben jött Primász Ági!

Emlékeznekű Július 18., szerda. Részlet az egy héttel ezelőtti találkozó másnapi tudósításából:

"A dunaújvárosi hölgy addig nem sokat produkált, ám amikor kellett, amikor a két pont sorsa forgott kockán, amikor már nem szabadott hibázni, nos ő akkor magassabb sebbességi fokozatra kapcsolt. Nem félt, hogy újra "lefullad", beleállt egyszer, beleállt még egyszer, a negyed két emberelőnyös magyar helyzetét őrült magabiztosan váltotta gólra. Egyszersmind a padlóba döngölte Kanada csapatát -- klasszishoz méltó teljesítménnyel."

Hát újra megcsinálta...

Szinte hihetetlen. Az Eb gólkirálynője Kanada réme lett. Nekünk, magyaroknak meg az egyik legnagyobb kedvencünk.

"Jó volt?" -- kérdezte szokása szerint a lefújás utáni örömmámorban mosolyogva, fülig érő szájjal. Hogy jó volt-e? Ági, hát ez maga volt a megtestesült álom!

Szremkó és Tiba "hozta" a fórokat -- az első kapásból a rövid, a második pedig ejtésből a hosszú sarokban landolt. (4--3.) És tudják, mi a legszebb az egészben? Hogy a kettő között volt még egy emberelőnyös magyar szituáció, amelynél pont Primász lövését védte a kapus -- mégsem ment el játékosunk lövőkedve. Minden felelősséget felvállalva cselekedett -- óriási tehetség.

És a többiek. A többiek, akik védekezése ismét világszínvonalú volt. Valkay Ági. Eddig szórta a gólokat. Ezúttal lefogták, így hátul vállalt többet. Jól tette. Juniorkora ellenére már igazi érett játékosnak vallhatja magát. Pelle Anikó és Drávucz Rita. Hosszú kezeik mindenhova odaértek, labdaszerzéseik élményszámba mentek. És Sós Ildi. Sós Ildi, Sós Ildi és megint Sós Ildi. Nem lehet elégszer megemlíteni a nevét.

Hallgassuk csak, hogy emlékezett vissza ő a meccs vége előtt három perccel lezajlott eseménysorra.

"Primász Ágit bevitték centerbe, sajnos jogos volt a négyméteres. Nem izgultam. Bizonyítani akartam. Eldöntöttem, melyik oldalra megyek. Balra. Nem is néztem a kanadai szemét. Tudtam, hogy kivédem!"

Kivédte. Sorsdöntő volt. A többi bravúrral együtt ez is közrejátszott abban, hogy 1994 után újra vb-döntőben játszhat a csapat. Tényleg hihetetlen.

Elég volt a végre előkerült Faragó Tamás szemét nézni. Csillogott. Bár ő mindezt a lefújás utáni vizes edzésnek (elmesélése szerint rögvest a melegítőmedencéhez sietett, úszással levezetni a feszültséget) tudja be. Azt viszont nem tagadta, megható ennek a csapatnak a története.

És még hol a vége...?!

Mestermérleg

Faragó Tamás: -- Én mindig mondtam, amit tényleg elhisznek a nők, azt végre is hajtják. Csodálatosak. Újfent a kitűnő védekezésünknek és briliáns kapusteljesítményünknek köszönhetően nyertünk. Van még egy meccs, aztán megyünk haza. Lesz, ami lesz, emelt fővel és ez a lényeg.

Daniel Berthelette: -- A kezünkben volt a meccs, de sajnos türelmetlenek voltunk, elkapkodtuk a támadásainkat.

***

Elődöntő: Olaszország--Egyesült Államok 8--6 (0--1, 4--2, 2--2, 2--1). Gólszerzők: Micceli 3, Malato 2, Di Mario, Musumeci, Grego, ill. Lorenz 2, Stachowski 2, Simmons 2

Az 5--8. helyért: Ausztrália--Görögország 9--2 (1--1, 2--0, 3--1, 3--0). G: Higgins 3, Mayer 2, Mills 2, Brooks, Fox, ill. Petsali, Kozomboli. Oroszország--Kazahsztán 8--5 (3--1, 2--1, 2--1, 1--2). G: Szmurova 2, Vasziljeva 2, Tolkunova, Salimova, T. Petrova, Linkova, ill. Koroleva 2, Sisova, Galkina, Ignatyeva

A 9--12. helyért, 2. forduló: Japán--Hollandia 4--6 (1--1, 0--3, 2--0, 1--2). G: Mimaki, Kakosi, Hagivara, Hirako, ill. Kappen 2, De Bruijn 2, Oosterndorp, Peerenboom. Brazília--Új-Zéland 11--2 (2--2, 3--0, 2--0, 4--0). G: Pedrosa 4, Roriz 2, Secches 2, Beer, Fleury, Fernández, ill. Roberts, Hillhouse

Az állás
1. Hollandia 2 2 -- -- 20--7 4
2. Brazília 2 1 1 -- 16--7 3
3. Japán 2 -- 1 1 9--11 1
4. Új-Zéland 2 -- -- 2 5--25 0

***

Vizesmenü

Július 27., péntek. A 9--12. helyért, 3. forduló: Japán--Új-Zéland 10 (magyar idő szerint: 3), Brazília--Hollandia 11.15 (4.15). A 7. helyért: Görögország--Kazahsztán 12.30 (5.30). Az 5. helyért: Ausztrália--Oroszország 13.45 (6.45). A 3. helyért: Egyesült Államok--Kanada 15 (8). Döntő: Olaszország--Magyarország 16.15 (9.15)

***

A pénteki ellenfél: Olaszország

Conti Sós színvonalán

Az Eb-döntő visszavágója következik. Budapesten biztosan győzte le őket válogatottunk, de az látszik, Formiconi csapata jobb formában van, mint hazánkban! A végső győzelemre legnagyobb esélyesnek tartott amerikai együttest például 8--6-ra múlta felül az elődöntőben. A kapus, Francesca Conti Sóshoz hasonlóan bombaformában van, de Malato, Micceli, Alucci és a legnagyobb tehetségnek tartott Di Mario is rendkívül jól szerepelt eddig a tornán. Azaz irtó kemény meccs vár a mieinkre. Na de egy döntőn mi másra is számíthatnánk...

Eddigi vb-találkozók. 1994: 7--5. 1998: 11--10
Vb-mérleg: 2 2 -- -- 18--15

***

Döntő -- most még csak szavakban

Faragó Tamás: -- Mindegy volt, hogy Olaszország vagy az Egyesült Államok. A lényeg, hogy akarjuk a sikert. Márpedig nagyon akarjuk. Őket legalább ismerjük. Láttam a meccseiket, s láttam, hogy Continak és Formiconinak köszönhetik a döntőbe jutásukat. Egy kitűnő kapus és egy jó edző. Ha őket felbosszantjuk, nyert ügyünk van.

Pierluigi Formiconi: -- Jól ismerjük a magyarokat, kitűnő együttes. De nem jobb, mint a miénk! Egyébként is, van mit törlesztenünk kollégám csapatával szemben... Mindenképpen vissza kell vágnunk a budapesti vereségért. Akkor nem játszottunk jól, meg is leptek bennünket egy két variációval, ám most kétlem, hogy újat tudnának előhozni. Nyerünk.

Sós Ildikó: -- Eddig nagyon jól ment a védés, végig éreztem, hogy magabiztos vagyok. Ígérem, az olaszok ellen is így lesz. Sokszor játszottam ellenük, tudom, hova lőnek általában, fel vagyok mindenre készülve.

Francesca Conti: -- Láthatja, készülök a fináléra. A magyar--kanadai meccsen az összes lövést feljegyeztem erre a papírra, ki hova helyezkedik emberelőnyben, ki hova lő. Remélem, segít. Két egyforma képességű csapat, a pillanatnyi forma dönt majd.

Rédei Kata: -- Tessék, ennyit a nemzetközi szövetség olimpiai kvalifikációjáról. Két olyan csapat került a döntőbe, amelynek ott lett volna a helye Sydneyben. Mindegy. Mellesleg kemény meccsre számítok, de érzem, hogy nyerünk.

Carmela Alucci: -- Sok barátnőm játszik a magyarok között, de ezen a meccsen ez cseppet sem számít majd. Szeretem őket, de most nem lesz kegyelem. Az Európa-bajnoki döntőért vissza fogunk vágni.

***

Út a döntőig

Olaszország

A-csoport

1. forduló: --Egyesült Államok 8--8

2. forduló: --Új-Zéland 18--1

3. forduló: --Oroszország 6--13

4. forduló: --Kazahsztán 8--6

5. forduló: --Brazília 18--7

Negyeddöntő: --Ausztrália 4--1

Elődöntő: --Egyesült Államok 8--6

Összesen: 7 5 1 1 70--42

Gólszerzők: Micceli 16, Di Mario 13, Malato 10, Bosurgi 8, Alucci 4, Musumeci 4, Grego 4, Sciolti 4, Consoli 4, Araujo 3

Magyarország

B-csoport

1. forduló: --Kanada 5--4

2. forduló: --Görögország 8--5

3. forduló: --Japán 9--3

4. forduló: --Ausztrália 4--3

5. forduló: --Hollandia 9--4

Negyeddöntő: --Kazahsztán 12--5

Elődöntő: --Kanada 4--3

Összesen: 7 7 -- -- 51--27

Gólszerzők: Valkay Á. 10, Pelle 10, Primász 8, Stieber 8, Drávucz 4, Valkay E. 3, Rédei 3, Tiba 2, Sipos 2, Szremkó

CSG, Nemzeti Sport 2001.07.27.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK