FONTOS


 

Fogadott volna, hogy Kovács Ági nyer kétszázon
Caslaru Athénig vállalja

Beatrice Coada néven még Egerszegi Krisztina ellen is úszott. Kevés sikerrel. Már Beatrice Caslaruként viszont egyszer sikerült megtréfálnia Kovács Ágit -- a tavalyi, helsinki Európa-bajnokságon legyőzte kétszáz mellen a Fukuokában világbajnoki címet szerző magyar klasszist.

Nem tegnap kezdte az úszást, tíz éve, az athéni Európa-bajnokságon robbant be az elitbe, ott négy ezüstérmet nyert. Európa-bajnoki második helyből amúgy hetet gyűjtött az elmúlt tíz évben, ám a sydneyi olimpiát tartja a csúcsnak. Kétszáz vegyesen második, négyszáz vegyesen harmadik lett. De visszatérve a helsinki Eb-hez. Nem tagadja, nagyon nagy fegyverténynek tartja Kovács Ági legyőzését.

-- Utólag elárulhatom, nem hittem abban, hogy Helsinkiben megelőzhetem Ágnest, ám a verseny során éreztem, talán egy jó hajrával lehet keresnivalóm -- mondja Beatrice Caslaru. -- Tartottam vele a lépést, aztán a megfelelő pillanatban megnyitottam a hajrát. Szerencsére sikerült.

-- Emlékszik még Egerszegi Krisztinára?

-- Hogyne! Látja, ellene soha sem sikerült nyernem. Egyébként itt Fukuokában szinte biztosra vettem, hogy Kovács Ágnes nyer kétszáz mellen.

-- Most mondja, mi meg magától féltünk. Az elődöntőben úszott 2:25.00 alapján talán lehetett is.

-- Az életem legjobb időeredménye, de már akkor éreztem, a döntőben nem leszek képes javítani. Akkor már túl voltam a négyszáz vegyesen, amit azért még éreztem a lábamban. De visszatérve a fináléhoz: Kovács Ágnes mellett a két kínait és az amerikai Kowalt éreztem jónak a dobogóra. Alapvetően bejött a megérzésem, hiszen Ágnes nyert a két kínai előtt.

-- Az olimpián kétszáz és négyszáz vegyesen is dobogón végzett, Fukuokában ellenben egyikben sem. Csalódott?

-- Nem, várható volt, hogy ez lesz. A sydneyi olimpia után ugyanis sokáig nem úsztam, nagyon meg kellett erőltetnem magam, hogy jól felkészüljek a világbajnokságra.

-- Mit szól hozzá, hogy az amerikai Bowen pénteken kétszáz vegyesen meglepte az évek óta veretlen ukrán olimpiai bajnokot, Jana Klocskovát?

-- A versenyből nem sokat láttam, hiszen a nyolcas pályán úsztam, de sejtettem, hogy így lesz. Klocskova ugyanis mintha elhitte volna,hogy olimpiai bajnokként nem kaphat ki Fukuokában.

-- Tíz éve ott van az elitben, meddig csinálja még?

-- Az athéni olimpiáig, ezt már eldöntöttem. A görög fővárosban értem el az első komoly sikereimet, ott is szeretném befejezni az úszást. Talán az eredményekkel sem maradok adós.

-- Utána pedig jöhetnek a gyerekek?

-- Öt éve mentem feleségül Eduardhoz, aki egyben az edzőm is. Régen megbeszéltük, Athén után mindenképpen szeretnénk gyerekeket.

-- Jelenleg Franciaországban él. Ott is telepednek le?

-- Lyonban élünk, de csak az úszás miatt, hiszen a helyi klub versenyzője vagyok. Ha befejeztem az élsportot, hazaköltözünk. Szeretném, ha a gyerekeim Romániában születnének meg.

***

BEATRICE CASLARU

Született: 1975. augusztus 20., Braila

Állampolgársága: román

Edzője: Eduard Caslaru (a férje)

Klubja: Lyon

Legjobb eredményei: olimpiai 2. hely (200 m vegyes, 2000), olimpiai 3. hely (400 m vegyes, 2000), olimpiai 4. hely (4x200 m gyorsváltó); 2x Európa-bajnok (200 m mell, 4x200 m gyorsváltó, 2000); 7x Európa-bajnoki 2. hely (400 m gyors, 200 m mell, 200 m vegyes, 400 m vegyes, 1991; 200 m vegyes, 400 m vegyes, 1999; 400 m vegyes, 2000), Európa-bajnoki 3. hely (200 m mell, 1999)

Sal, Nemzeti Sport 2001.07.28.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK