FONTOS


 

Csak az utolsó negyedben sikerült kiharcolni a győzelmet
Ezt sem teszük ki az ablakba

MAGYARORSZÁG-EGYESÜLT ÁLLAMOK 9-7 (2-3, 1-1, 2-2, 4-1)

Férfiak, az 5-8. helyért
A mérkőzés osztályzata: 3
Hakata-no-mori, 800 néző. V: Klooper (holland), Keman (holland-antillákbeli)
Gól - emberelőnyből: 6/3, ill. 6/3
Négyméteresből: 1/0, ill. -

MAGYARORSZÁG: Szécsi, Fodor, Kásás 1, STEINMETZ B. 1, Molnár T. 2, Kiss G., BENEDEK 3
CSERE: Székely, Varga I Zs. 1, Varga T. 1, Vári, Biros
Szövetségi kapitány: Kemény Dénes

EGYESÜLT ÁLLAMOK: Kerr, Wigo 1, Pope 1, Schumacher 1, AZEVEDO 2, Klatt, BAILEY
CSERE: Powers 1, Wright 1, Segesman, Beaubien, Kern
Megbízott szövetségi kapitány: Ricardo Azevedo

"Attila! Nyugi! Másfél negyed van hátra, meg kell nyerni a meccset!"

Fentebb idézett mondat Kemény Dénes száját hagyta el a harmadik negyedben, amikor is Vári Attila izzó fejjel, mérgesen ült, egész pontosabban dobta le magát a kispadra.

Ezt is megéltük. Nem elég, hogy csapatunk csak az ötödik helyért szállhat vízbe a világbajnokságon (hét éve óta első ízben), még az alsó ágon is idegeskednünk kellett. A Vasas pólósának nyugtalan állapota jól jellemezte válogatottunkat: akart, akart az együttes, nem mondta azt, hogy "tök mindegy, ötödik vagy nyolcadik", mégis. A játék ugyanúgy, mint az egész tornán, sőt, mondhatjuk, egész évben, akadozott, így a közepesnél kicsit rosszabb játékerőt képvielő amerikaiak is partiban voltak Kásásékkal.

Olyannyira, hogy 3-3 után Pope, Azevedo és Wright góljaival 6-3-ra is vezetett Ratko Rudic gárdája (a horvát állampolgárságú mester ugyebár sydneyi cselekedetérért egyéves eltiltását kapott, ezért nem ülhetett a kispadra - mellesleg meg felettébb elgondolkodtató, hogy mindezek ellenére szerződtették a tengerentúliak).

Érdekes volt látni a mieink kispadját: látszott, leeresztett a társaság, csak ültek játékosaink, néztek a semmibe, gondolataik valószínűleg már otthon jártak. Néhány kivétellel elmaradtak a pacsik, a vállveregetések - hiába no, ezek a fiúk nem ehhez vannak szokva. Talán Székely Bulcsúban volt meg az a tűz, ami mindig is jellemzi (na, és esetleg a mérgelődő Váriban), be-be kiabált a társaknak a vízbe, nem tudott egy helyben maradni. A többieknek viszont továbbra sem ment: Kásás Tamás lőtt, lövöldözött, óriási hibaszázalékkal, mint ahogy Fodor Rajmund és Kiss Gergő sem találta a kaput. Jött Székely is, de ő sem járt sikerrel - egész egyszerűen naggyá tették a nagy termetű, az "igazi", jól helyezett lövésekre mozdulni sem tudó jenki kapust.

Az egy szem legény Benedek Tibor volt a gáton. Kétségkívül elgondolkoztató, hogy a számtalan világversenyt, kudarcokat és sikereket is megélt, korban az átlagnál évekkel idősebb szélsőnek kellett hoznia ezt a meccset...

Mellette még Steinmetz Barnabás teljesítménye emelhető ki: jól tartotta az amerikai centereket, védekezése hasznára volt a csapatnak - más kérdés, a rivális támadásaiban, játékosaiban volt-e egyáltalán erő...?

A záró negyed 4-1-es eredménye fordította válogatottunk javára a találkozót (így a vasárnapi zárónapon az ötödik helyért újra a görögök következnek), amelyet jobb minél hamarabb elfelejteni. Mint ahogy az összes többit...

Mestermérleg

Kemény Dénes: - Világversenyen még nem nagyon mentek el ellenünk három góllal, keményen kellett küzdenünk, hogy fordítsunk. Mindez sokat kivett belőlünk, a lövéseink pontatlanok voltak. Egyáltalán nem hasonlítunk tavalyi önmagunkra.

Ricardo Azevedo: - Nagyon nehéz meccset játszottunk a magyarokkal, akik sokkal inkább hozzá vannak szokva a tétmeccsek légköréhez. Tanulnunk kell a hibáinkból, hiszen ezek miatt veszítettünk az utolsó negyedben.

A vasránapi ellenfél: Görögország

Ők legyőzték az olaszokat...

A horvátok ellen egy felettébb akaratos, keménykedő görög együttes harcolta ki, hogy az ötödik helyért csatázzon. Látszott, Afrudakiszék mindenképpen a lehető legjobb helyet szeretnék elcsípni, azaz nem vár könnyű feladat a mienkre - akik napokkal ezelőtt kínkeserves nehézségek árán nyertek a végén 11-10-re ellenük.

Eddigi vb-találkozók ellene:

1978 - 6-3

1982 - 14-5

1986 - 11-10

1994 - 11-6

2001 - 11-10

Össz. vb-mérleg ellene: 5 5 - - 53-34

VÍZILABDA. Egymás után negyedszer finálézik a spanyol gárda

Döntőt ért az év potyája

Férfiak, elődöntők

Spanyolország-Olaszország 4-2 (0-0, 3-1, 1-1, 0-0)

Hakata-no-mori, 800 néző. V: Illiadisz (görög), Chaney (amerikai)

Spanyolország: ROLLÁN - Hernández, BALLART 2, Marcos, PÉREZ 1, Gómez, Pedrerol. Cs: Sanz, Molina, I. Moro 1, Sánchez-Toril, D. Moro. Szövetségi kapitány: Joan Jané

Olaszország: Tempesti - Felugo, Angelini 1, Binchi, A. CALCATERRA, Silipo, Rath 1. Cs: Buonocore, Mistrangelo, R. Calcaterra, Dicostanzo. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna

Gól - emberelőnyből: 5/1, ill. 9/2

Jugoszlávia-Oroszország 9-8 (4-4, 1-1, 2-2, 2-1)

Hakata-no-mori, 700 néző. V: Margeta (szlovén), Juhász (magyar)

Jugoszlávia: Sostar - Sapics 2, Savics, VUJASZINOVICS 3, JELENICS 1, Csirics, Trbojevics. Cs: Zimonjics, IKODINOVICS 2, Uszkokovics, Vukanics, Pekovics 1. Szövetségi kapitány: Nenad Manojlovics

Oroszország: Szmirnov - ZINNUROV 2, Garbuzov, Kozlov, Csomakidze 1, GORSKOV 2, JERISOV 1. Cs: Jacev, Panfili, Balasov 1, Zakirov, Rekecsinszkij 1. Szövetségi kapitány: Alekszandr Kabanov

Gól - emberelőnyből: 9/4, ill. 8/3

Négyméteresből: -, ill. 1/0

A hispán gárda elképesztő sorozatot produkál: 1991, 1994 és 1998 után zsinórban negyedszer jutott a világbajnoki végjátékba. Az eddig támadásban is jeleskedő ibériaiak ezúttal hátul nyerték meg az olaszok elleni összecsapást: a rendkívül szervezett hátsó alakzaton a taljánok képtelenek voltak áttuszkolni a labdát - annak ellenére, hogy Alessandro Calcaterra remekelt centerben. Hiába szállított azonban nyolc emberelőnyt övéinek, az azzurrik 10, fórban elengedett lövéséből csupán három érkezett a lécek közé, Rollánnak pedig abból is sikerült egyet lehalásznia. A 9/7-es védési mutatóval büszkélkedő spanyol géniusz hárításonként lövöldözte a csókokat a szünetekben kasztanyettát tapsoló szurkolótábor felé, és csupán kétszer kellett végignéznie magát, amint gólt kap a nagy kivetítőn látható lassításon. Amúgy az olaszok sem zártak rosszul, ám az első negyed után edzője által leszúrt Ballart megfogadta a tanácsot, és a második negyedben három perc alatt két hatalmas gólt lőtt távolról, gyönyörűen kiemelkedve. Bár egy ilyen, defenzivitásra alapozott derbibe ez se nagyon fér bele, az azonban végképp nem, hogy a taljánok mind a második, mind a harmadik negyed végén a duda pillanatában kapjanak gólt. Pedig így történt: egy kivédekezett hátrány után Pérez Silipóról is be tudta simítani a labdát centerben (korábban kettőt fölévágott az exkubai óriás), majd a harmadik játékrészben Moro előnyből elengedett bombája kötött ki a felsőben - azaz korábban hiába gyötörtek be két fórt Rathék, esélytelenül vergődtek a spanyol fal ellen.

A második elődöntőben óriási lehetőséget szalasztottak el az oroszok: Sostar ugyanis mindössze egyszer találkozott a labdával (9/1). A jugó kapusnál azonban akadt egy gyengébb produkció:

Szmirnové a túloldalon (10/1). Az első negyedben féktelen tempóban folyt a gólgyártás, szinte nem tudtak hibázni a csapatok. A második periódustól már igen: rögtön az elején Zinnurov kapufára vágott egy négyméterest, amit köszöntek a jugók (5-4), és nem sokkal később el is húzhattak volna, ám Jerisov másfél testhossz hátrányból utolérte Sapicsot, briliánsan leszerelte, majd még ki is állíttatta magáról - az előnyből, ha mázlival is, egyenlítettek az oroszok.

Sapics fórból lőtt gólját Zinnurov egalizálta, aztán Gorskov értékesített szédületes érzékkel egy létszámfölényes helyzetet (6-7). Megzavarodtak a plávik, Sapics kétszer is tévesztett előnyben, szerencséjükre a kettő között Vujaszinovics eltalálta a felső sarkot - 7-7-ről indult hát a záró rész (miután Zinnurovék lövés nélkül fejeztek be egy fórt a harmadik végén). Az utolsó hét percet a jugók indították jobban, Uszkokovics lövése a lécről épp Ikodinovics elé pattant a túloldalon, aki simán kihasználhatta a fórt. Az oroszok minden energiájukat összeszedve próbálkoztak az egyenlítéssel, de a vetélytárs zónája jól szűrt. Mígnem egy megharcolt, ám veszni látszó emberelőny végén Balasov labdáját bevédte Sostar, és 25 másodperccel a duda előtt úgy festett, hosszabbítás következik. A bírók már nem foglalkoztak Sapics és Jelenics fojtogatásával, azaz biztos volt, távoli lövéssel kell kísérletezniük a szerbeknek: épp ezért volt érthetetlen, miért jött ki Szmirnov jó másfél méterre, hogy aztán bávatagon nézze, amint Vujaszinovics két lóba után nyolcról beejti fölötte a labdát - szemből, két másodperccel a vége előtt. Az év potyája volt, de az esetlegességek idényében ez is elég volt a vb-döntőhöz...

További eredmények

Az 5-8. helyért: Görögország-Horvátország 12-11 (4-5, 2-3, 2-2, 4-1). Gólszerzők: Mazisz 3, Ludisz 3, Kalakonasz 2, Hadziteodoru, Afrudakisz, Tomakosz, Skizasz, ill. Barac 3, Oreb 2, Smodlaka 2, Ivanis 2, V. Kobescak, Djogas. A 9-12. helyért: Ausztrália-Szlovákia 7-6 (2-1, 1-1, 2-2, 2-2). G: Thomas 3, Franklin, Neesham, Kovalenko, Boyd, ill. Nizny 2, Mravik 2, Polacik, Gyurcsi. Hollandia-Kazahsztán 9-5 (2-1, 2-1, 3-2, 2-1). G: Van der Meer 3, Silvis 2, Uri 2, Havenga, Boom, ill. Szmolovij 2, Gajdukov, Zacsev, Prokin

Vizesmenü

Július 29., vasárnap. A 11. helyért: Szlovákia-Kazahsztán 9 (2). A 9. helyért: Ausztrália-Hollandia 10.30 (3.30). A 7. helyért: Horvátország-Egyesült Államok 12 (5). Az 5. helyért: Görögország-Magyarország 13.30 (6.30). A 3. helyért: Olaszország-Oroszország 15 (8). Döntő: Spanyolország-Jugoszlávia 16.30 (9.30)

CSG, Nemzeti Sport 2001.07.29.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK