FONTOS


 

Női csapatunk révbe ért, avagy a célját mindenképpen elérte
Ez ám a hajózás!

A harc sikeres volt!

Tizenöt magyar lány június 16-án elindult, hogy szétszakítsa a gátakat, hogy valóra váltsa az álmokat. Hogy mindannyian bebizonyítsák: van létjogosultsága hazánkban is a női vízilabdának!

Hányan, de hányan fanyalogtak előtte, tartották komolytalannak a gyengébbik nem vízi csatáját, hányan, de hányan mondogatták: "Na ne, ezt a játékot a férfiaknak találták ki..."

A tengerentúlon, valamint Európa némely területein (leginkább Hollandiában és Olaszországban) réges-rég rájöttek ennek az ellenkezőjére, hazánkban azonban sokáig rázták a fejüket az emberek.

Mígnem játszani látták Faragó Tamás csapatát. Kétségtelen, hihetetlenül jól jött a női szakágnak, hogy odahaza rendezték az Európa-bajnokságot - felfigyelt a nép rájuk is. Egy csapásra kedvencekké váltak a lányok - ehhez természetesen szépségük mellett szükség volt a szakmai tudásukra is -, akik végül is célba értek.

"A férfiak farvizén hajózgattunk előre, nem is lehetett más a célunk" - mondotta Faragó Tamás.

Ezen a világbajnokságon pedig már ott tartottunk, hogy mindenki őket leste, a hajós példánál maradva: mindenki lehorgonyzott mellettük. A lapunk által közzétett számra tucatszámra érkeztek a faxok, a biztató levelek. Kétségtelen, egy hónap leforgása alatt ismertek lettek a játékosok, Sós Ildi, Drávucz Rita, Primász Ági, Valkay Ági és a többiek, akik itt, Fukuokában is mindent megtettek saját magukért, és sportágukért.

Mentek, lépegettek előre, látszott rajtuk, az Eb-arany nem hatott a természetükre (magyarán nem szálltak el maguktól), csak az önbizalmukat növelte meg annyival, amely elegendő volt ahhoz, hogy a nehéz periódusokban átlendítse őket a holtponton. Akklimatizálódás nélkül, egész napos utazást követően győzték le Kanadát, majd Görögországot, edzéslehetőség hiányában, tréningek nélkül múlták felül az olimpiai bajnok Ausztráliát, s harcolták ki a csoportelsőséget, majd hihetetlen védekezéssel és kapusteljesítménnyel ejtették ki az elődöntőben újfent a juharleveleseket.

A döntő nem sikerült, az olaszok megvédték címüket. Ahogy Faragó fogalmazott: "Mindannyian a saját kis történetükkel voltak elfoglalva. Bármit kiabáltam, nem fogták fel, önfejűek voltak" - mondta, de egy másodpercig sem látszott rajta keserűség. Egyrészt ez a világbajnoki ezüstérem hihetetlenül szép eredmény ("Csodálatosak voltak a lányok!" - szólt Martin Györgytől az elnöki elismerés), másrészt pedig a hibák azért vannak, hogy kijavítsák őket.

A legszebb az egészben, hogy a lefújás után pár perccel szinte mindannyian ugyanazt, Athént emlegették. Az olimpiai, amely a legfájóbb pont a csapat életében (palermói selejtező), s amely egyben a legnagyobb kihívást jelenti számára.

Ha így haladnak, az Akropolisz lábánál a csúcsra juthatnak!

Hogy is van ez?

Felettébb érdekes szituáció alakult ki a női szakágban: az Európa-bajnoki és a világbajnoki döntőben két olyan csapat találkozott, amely nem képviselte magát a sydneyi olimpián.

Két eset lehetséges:

1. A riválisok, a "hatok", Ausztrália, Kanada, Oroszország, Egyesült Államok, Hollandia és Kazahsztán az ötkarikás játékok óta jelentősen meggyengült, leeresztett.

2: Egész egyszerűen mind az olasz, mind a magyar együttesnek ott lett volna a helye Sydneyben - azaz a FINA területi elvein alapuló kvalifikáció úgy rossz, ahogy van.

Természetesen mi, magyarok a másodikra esküszünk... És bízunk abban, hogy Athénban mi is ott leszünk.

Csapatmérleg Faragóval

Egy éve vette át az irányítást. Faragó Tamásnak nem sok ideje volt, keretedzéseket tartott, amelyeken ugyebár a végül kialakult válogatott több mint a fele nem tudott részt venni. Nem, hiszen rengetegen játszanak a csapatból külföldön. Végül az Eb előtt másfél héttel lett teljes a kapitány álltal elképzelt hölgykoszorú, amely a barcelonai bemutatkozás óta tizenhat meccsen szerepelt. Az összesített mérleg egészen parádés! Érdekesség: az első és az utolsó vereséget is az olaszok ellen szenvedték el Stieberék. Mondani sem kell, az utóbbi a fájóbb...

Faragó Tamás kapitánykodása alatti találkozók:

2001., június 8., Barcelona, nemz.torna - Olaszország-Magyarország 10-8

2001., június 9., Barcelona, nemz.torna - Magyarország-Görögország 9-4

2001., június 10., Barcelona, nemz.torna - Spanyolország-Magyarország 2-8

2001., június 16., Budapest, Eb - Magyarország-Spanyolország 14-4

2001., június 17., Budapest, Eb - Magyarország-Hollandia 12-12

2001., június 18., Budapest, Eb - Magyarország-Franciaország 12-3

2001., június 21., Budapest, Eb - Magyarország-Oroszország 7-6

2001., június 23., Budapest, Eb - Magyarország-Olaszország 10-8

2001., július 18., Fukuoka, vb - Magyarország-Kanada 5-4

2001., július 19., Fukuoka, vb - Magyarország-Görögország 8-5

2001., július 21., Fukuoka, vb - Japán-Magyarország 3-9

2001., július 22., Fukuoka, vb - Magyarország-Ausztrália 4-3

2001., július 23., Fukuoka, vb - Magyarország-Hollandia 9-4

2001., július 25., Fukuoka, vb - Magyarország-Kazahsztán 12-5

2001., július 26., Fukuoka, vb - Magyarország-Kanada 4-3

2001., július 27., Fukuoka, vb - Olaszország-Magyarország 7-3

Összesen 16 13 1 2 134-83 84.375%

Az Eb góllövőlistájának végeredménye

Gólkirálynő, 20 gól: Martina Micceli (olasz). 18: Pedrosa (brazil). 15: Kozomboli (görög). 14: Lorenz (amerikai), De Bruijn (holland), Di Mario (olasz). 13: Moody, Villa (amerikaiak). 12: Hagivara (japán), Higgins (ausztrál). 11: Salimova (orosz), Malato (olasz). 10: Konuk (orosz), Pelle, Valkay Á., Dow (kanadai), Vasziljeva (orosz)

Vb-éremtáblázat
A E B
Olaszország 2 - 1
Hollandia 1 3 -
Ausztrália 1 - 1
Magyarország 1 1 -
Kanada - 1 1
Egyesült Államok - - 2

CSG, Nemzeti Sport 2001.07.30.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK