FONTOS


 

Mili a reptéren várta a gazdiját
Megint volt arany a gépen

Megérkeztek. Némileg elgyötörten, de ki lenne fitt, ha letudná a Fukuoka, Szöul, Párizs, Budapest repülőutat. Szóval még hétfőn este, tizenegy óra előtt néhány perccel megérkezett a Ferihegy 2-es repülőtérre a magyar úszóválogatott. Két érmet, hét országos csúcsot hoztak.


Az úszóknak nem kell szégyenkezniük, hiszen két éremmel, több döntős helyezéssel és számos országos csúcssal zárták a világbajnokságot
Risztov Éva volt az első, aki kilépett az érkezési oldalon. Sietett, valaki - persze a rokonokon kívül - már nagyon várta. Nevezetesen Mili, a kétszáz pillangón világbajnoki hatodik tehetség magyar vizslája. Risztovot megismerte a világ. Ennek jele, hogy az ukrán olimpiai bajnok Jana Klocskova például vasárnap neki adta az úszósapkáját. Dedikálva, két puszi kiséretében. Nem mellesleg, Klocskova két perccel korábban az ominózus sapkával a fején nyert világbajnokságot négyszáz gyorson.

Aztán Kovács Ági is megjött. Kezében Pacsapóval, a fukuokai vb kabalafigurájával. Kilépett a váróterembe, hogy aztán eltűnjön a virágcsokrok sűrűjében. Rózsát kapott, az a kedvence. Majd a gratuláló puszik után a fotósok kedvéért az érmek is előkerültek. Aztán jött Zubor Attila (mit művelt a száz gyors fináléjában...), meg a nagy öreg, Güttler Károly, aki, higgyék el, a következő, két év múlva esedékes barcelonai világbajnokságon is ott lesz a váltóban (harmincöt évesen). Megérkezett mindenki. Gáspár Zsolt (országos csúcs ötven pillangón), a fiatal Bodrogi Viktor (kétszáz háton már a hatodik legjobb a világon) és Horváth Péter, aki száz háton szintén döntőbe jutott.

Megjöttek. Kicsit fáradtan, elgyötörten. Most végre pihenhetnek. Egy biztos, megérdemlik...

Gyurta: Reszkess világ!

S. E.

Azt mondják a hozzáértők, Egerszegi és Darnyi nyújtott valami hasonlót ennyi idős korában. A lényeg: Gyurta Dániel ismét életjelt adott magáról. A Jövő SC tizenkét (!) éves tehetsége az egri gyerekbajnokságon - ahol úgymond VIP-vendégként szerepelt a nála két évvel idősebbek között - ismét nagyot alakított kétszáz mellen. Áprilisban, a bécsi nemzetközi versenyen 2 perc 25 másodpercet úszott. Akkor húsz másodperccel tudott jobbat a korosztályánál. Világszinten.

Nos, Egerben - kapaszkodjanak meg! - 2:21.15-el nyert kétszáz mellen (a második 2 perc, 29 másodpercet úszott...) Az eredményről csak annyit, tizenkét éves kora ellenére a tizenöt évesek országos csúcsát is megdöntötte. Szabó József rekordját írta át, aki a 2:21.40-es úszása után négy évvel olimpiai bajnok lett a nyolcvannyolcas szöuli játékokon. De ne szaladjunk ennyire előre, inkább örüljünk annak, gyémántot talált a Jövő SC, pontosabban Széles Sándor és Kovácshegyi Ferenc. Gyurta Dánielnek hívják. Négy hónap alatt négy másodpercet javított az egyéni legjobbján. Hét másodpercre van attól, hogy biztos tagja legyen a felnőtt (!) világversenyek döntőinek. És tízre attól, hogy a legjobb legyen. Három év múlva tizenöt éves lesz. Három év múlva Athénban olimpiát rendeznek. Szabó Joenak egyszer már sikerült...


Egy nem szőke svéd szépség

Sal Endre

Inge de Bruijn kifogott rajta. Nyerni jött, ám két ezüstéremmel zárta a fukuokai napokat. Therese Alshammar. A legjobb és a legszebb svéd úszónő. Két éve egy női magazin a legszebb svéd nőnek választotta. Van némi alapja. Száznyolcvan centi magas, hosszú fekete haj (pedig svéd), világos, már-már halványkék szemek. És úszni is tud. Japánban ötven gyorson és ötven pillangón lett második a már említett holland Inge de Bruijn mögött.

- Előzetesen úgy éreztem, ötven gyorson megelőzhetem Ingét, a döntő során is jól ment az úszás, ám most sajnos így alakult. Persze nem újdonság, az olimpián is ez volt a forgatókönyv, ott ötven és száz gyorson lettem mögötte második. Az ötven pillangón elért világbajnoki ezüstérmemmel viszont boldog vagyok, az ugyanis csupán egy kirándulás volt a részemről. Már azt nagy dolognak tartottam, hogy megelőztem Johanna Sjöberget, aki hosszú évek óta a legjobb svéd pillangós - mondja Therese Alshammar.

- Hisz abban, hogy egyszer legyőzheti a fukuokai vb-n amúgy három aranyéremmel záró De Bruijnt?

- Ha nem hinnék benne, már régen befejeztem volna az úszást. Szerintem akár már jövőre, a berlini Európa-bajnokságon legyőzhetem őt. Fukuokában nem sikerült, de én sem voltam kiugró formában. A sydneyi olimpia után elég sokat kihagytam, komoly energiákat kellett mozgósítanom, hogy megközelítsem a korábbi formámat.

- Más téma: meglepődött, mikor az a bizonyos magazin az év svéd nőjének válaszotta?

- Nagyon, nem számítottam rá.

- Csak azt ne mondja, hogy nincs tisztában a küllemével...

- Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem vagyok elégedett, de én is úgy vagyok, mint a legtöbb nő, mindig eszembe jut, hogy milyen jó lenne, ha ez vagy az másképpen mutatna rajtam.

- Szereti, ha fotózzák?

- Igazán nem.

- Ehhez képest láttam egy német magazint, ahol miniszoknyában feszített - kellemes látvány volt.

- Köszönöm, de még mielőtt megkérdezné, a fotózásnál is van egy határ, amit soha nem lépnék át.

- Hívták már manökennek?

- Igen, de nem vállaltam. Én úszó vagyok, ez teszi ki az életemet, a manökenkedés már nem fér bele.

- Meddig láhatjuk még a medencében?

- Mint sokan mások a mostani elitből, én is a kétezernégyes, athéni olimpiáig tervezem a pályafutásomat. Sokat gondolok arra, milyen szép is lehetne olimpiai aranyéremmel búcsúzni.

- Ehhez csak az kell, hogy Inge de Bruijn Athénig befejezze...

- Én őt akarom legyőzni, más lenne az aranyérem értéke.

- Gondolt már a házasságra, mert, hogy a barátjai gondoltak, abban biztos vagyok...

- Nem tervezem, sőt, egyelőre gyereket sem szeretnék. Huszonnégy éves vagyok, rengeteg időm van még. És ami a legfontosabb: még nem találtam még a nekem rendelt férfit...

THERESE ALSHAMMAR

Született: 1977. augusztus 28., Stockholm

Állampolgársága: svéd

Edzője: Dirk Lange

Klubja: SK Neptun

Legjobb eredményei: 2x olimpiai 2. hely (50 m gyors, 100 m gyors, 2000), olimpiai 3. hely (4x100 m gyorsváltó, 2000); 2xvilágbajnoki 2. hely (50 m gyors, 50 m pillangó, 2001); 3x Európa-bajnok (50 m gyors, 100 m gyors, 4x100 m gyorsváltó, 2000), 4x Európa-bajnoki 2. hely (4x100 m gyorsváltó, 1997; 50 m gyors, 4x100 m gyorsváltó, 4x200 m gyorsváltó, 1999), Európa-bajnoki 3. hely (50 gyors, 1997)

Sal, Nemzeti Sport 2001.08.01.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK