FONTOS


 

A mester optimista
Ligárt szerint nincs ok a szomorúságra

Többet reméltünk. Mi is, ők is. Ligárt Balázs mindamellett nincs elkeseredve. Lengyel Imre és Barta Nóra edzője szerint a fukuokai világbajnoki szereplés nem is olyan vészes, mint ahogyan első látásra tűnik. Ami tény, a legutóbbi, perthi világbajnokságon három méteren negyedik Lengyel Fukuokában három méterről kilencedik lett, egy méteren pedig tizenkettedik. Az ifjúsági világbajnok Barta Nóra ellenben egy méterről és három méterről sem jutott tovább a selejtezőből. Ligárt szerint Lengyelt nem érheti kritika:

"A háromméteres verseny nagyon magas színvonalú volt, megkockáztatom, háromszor olyan erős, mint az olimpián. Imre Sydneyben tizenegyedik lett, most két helyet lépett előre. A programja világszintű, ám az kétségtelen, érződött, hogy az olimpia óta Fukuoka volt a második versenye. Egy méteren nagyon jól ugrott a selejtezőben, ötödikként került be az elődöntőbe, ott azonban valóban elkövetett egy-két hibát. Összességében Imrének nincs oka a szomorkodásra, be fog érni a programja. Tudomásom szerint a félcsavaros ugrások nehézségi pontszámát lejjebb fogják vinni, ami Imrének jelenthet előnyt, hiszen a mezőny nagy részével ellentétben ő nem ugrik félcsavarokat. Azt is tudni kell, hogy későn kezdte az ugrást, a hét évvel ezelőtti, római vb volt az első komoly versenye. Ahhoz pedig idő kell, hogy valaki kész, hullámvölgyektől mentes ugrónak mondhassa magát" -- vélekedett Ligárt.

Mindazonáltal Lengyel Imrénél egyre nehezebb "eladni" egy kilencedik helyezést, hiszen volt már vb-negyedik és Európa-bajnoki ezüstérmes is. Furcsa karrierútvonal az övé. Berobbant a világelitbe, ám a jelek szerint nem megy zökkenők nélkül, hogy ott is maradjon. Barta Nóráé más eset. Ő Fukuokában próbált csatlakozni a legjobbakhoz. Nem járt sikerrel:

"Nóri egy méteren három ugrásig remekelt a selejtezőben, a negyediket viszont sajnos tényleg elrontotta, matematikai esélye sem maradt a továbbjutásra. A háromméteres versenyre összekapta magát, kevés hibát vétett, viszont balszerencséje volt, hiszen egy hellyel maradt le az elődöntőről. Ott pedig a kötelezőket ugrotta a mezőny. Abban pedig már most, ifistaként is a legjobbak közé tartozik. Az ő esetében nagy tanulság, hogy meg kell ismerniük a pontozóknak. Mi a teendő tehát? Sok olyan versenyen kell szerepelnie, ahol a nemzetközi bírói kar pontoz. Mert sajnos Fukuokában is bebizonyosodott, ha dönteni kell, nyugodt szívvel lepontozzák a kis nemzet még ismeretlen versenyzőjét" -- zárta értékelését Ligárt Balázs, aki biztos benne, a jövő évi, berlini Európa-bajnokság sokkal több sikert hoz a magyar műugrásnak. De szép is lenne...

Nemzeti Sport 2001.08.04.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK