FONTOS


 

Alekszandar Sostar a vb-döntővel búcsúzott
A válogatott sapka már szögön

- Láttam, Kásás Zoltánnal beszélgetett. Csak nem a Fradi volt a téma? - szólt a kérdés a hét végi Magyarország-Világválogatott gálameccs után a jugoszlávok olimpiai bajnok kapusához, Alekszandar Sostarhoz, aki könnyen lehet, hazánkban, a Ferencvárosban folytatja a pályafutását. Ha nem hagyja abba a pólót...

- Nem, nem is került szóba. Beszélgettünk, tudja, az utóbbi időben nem sok időnk volt erre.

- A hírek szerint a ferencvárosi vezetők volt klubedzőjén keresztül érdeklődtek ön felől. Tud erről?

ALEKSZANDAR SOSTAR

Született: 1964. január 21., Nis

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (1998), olimpiai 3. hely (2000); világbajnok (1991), vb-2. hely (2001); 2x Európa-bajnok (1991, 2001); 2x Világkupa-győztes (1987, 1989); BL-győztes (2000); jugoszláv, olasz, spanyol bajnok

- Igen, én is hallottam.

- És? Jön a Ferencvárosba?

- Korai a kérdés, még a tárgyalás szintjéig sem jutottunk el. Mindenesetre ha komolyan gondolják, és olyan jövőképet tudnak vázolni, amely megfelel a kívánalmaimnak, akkor lehet, hogy a magyar együttesben folytatom. Bevallom, szívesen játszanék az FTC-ben.

- Az anyagiaktól függ a szerződése?

- Nem igazán. Tudja, lassan harmincnyolc éves leszek, és eddig csak olyan csapatokban szerepeltem, ahol komoly terveket szőttek. Nekem csak így megy. De könnyen lehet, abbahagyom a vízilabdát. Jelen állás szerint vagy befejezem, vagy a Ferencvárosban folytatom.

- Látván mondjuk épp a világválogatottban nyújtott produkcióját - ahogy Benedek ziccerét védte... - nyugodtan elvédhetne még pár évig, nem? Vagy belefáradt?

- Szó sincs arról, hogy belefáradtam volna, csak tisztában vagyok azzal, hogy egyszer mindennek eljön az ideje, egyszer szögre kell akasztani a sapkát. A csontjaim is egyre nehezebben bírják a megterhelést, egy-egy éles meccs után sok idő kell a regenerálódásra, de ha összeszorítanám a fogaimat, lehetne még pár jó évem. Nézze csak meg, Kósz, Rollán, Attolico nem huszonéves tinédzserek, mégis a világ élvonalába tartoznak. Ezen a poszton sokkal, de sokkal többet számít a rutin, mint maga a kor. Ám egyszer mindennek vége.

- Erős a válogatottjuk, ezt itt a Margitszigeten is bizonyították. Azt mondják, ön nélkül sokat gyengülne.

- Hízelgő, de én nem így látom. Tehetséges kapusaink vannak, akik nyugodtan a helyemre léphetnek.

- Ha a Fradiban folytatja, akkor erre még várniuk kell, ugye?

- Nem, azt eldöntöttem, Manojlovics kapitánnyal is közöltem, a válogatott szereplésem végképp befejezem. Átadom a helyem a fiatalabbaknak. Bízom bennük, biztos vagyok abban, hogy velük is olyan eredményeket ér el a jugoszláv válogatott, mint velem.

- Nem lehet túl kellemes vesztes meccsel búcsúzni.

- A fukuokai vb-döntőn sajnos leblokkolt a csapat, de az ezüstérem is szép teljesítmény volt. A nagyok, a spanyolok, az olaszok, a magyarok és mi közöttünk nincsenek nagy különbségek, úgyhogy ez a második helyezés jó eredménynek számít. Különben is, nyertem már olimpiát is, sok aranyérem gazdája vagyok, így inkább ezekre gondolok, nem a vesztes meccsekre.

- Mihez kezd, ha abbahagyja a játékot?

- Na látja, még ezt sem tudom. Egy biztos: a vízilabdától elszakadni semmiféleképpen sem szeretnék. Valahol csak szükség lesz az én tapasztalataimra is.

Fradi: Sostar vagy Jászberényi

A ferencvárosi vezetők egy pillanatra sem tagadják: szóba került az olimpiai bajnok Alekszandar Sostar igazolása. A jugoszláv kapust magyar olimpiai bajnok társa, a Vasashoz távozott Kósz Zoltán helyére szerződtetnék, így újra egy csapatban játszhatna a Becsejjel BL-t nyerő új Fradi-centerrel, Tóth Lászlóval. A Népligetben egyelőre egy kapus, Bíró Ákos készül Gyöngyösi Andrásirányítása alatt.

"Valóban fontolgatjuk Sostar idehozatalát. Ma beszéltünk vele, és nagyon pozitívan állt hozzánk. Úgy érzem, szeretne a Ferencvárosban védeni. Azt persze tudni kell, hogy a lehetőségeink korlátozottak, és egyébként is jól meg kell rágnunk a dolgot. Napokon belül minden eldől, a szakosztály összeül és megtárgyalja a kérdést. Nem tettünk még le az egri tehetség, Jászberényi Gábor szerződtetéséről sem, nagy valószínűséggel kettőjük közül kerül ki Bíró Ákos társa. Bárhogy is lesz, mindenféleképpen szeretném megköszönni Kásás Zoltán segítségét, közvetítését, aki összehozott bennünket Sostarral"-magyarázta a zöld-fehérek szakosztály-igazgatója, Wiesner Tamás.

Vízilabda. Tragédiába torkollhat a víz alatti úszás

Halált hozó mély

CS. G.

Két és fél évvel ezelőtt, egy téli napon Székely Bulcsú kis híján ott maradt a népligeti uszoda medencéjében. Az azóta olimpiai bajnokságot nyert pólós egy víz alatti úszóversenyt készült megnyerni - ehhez képest társai halászták ki a mélyből. Az eset felelevenítésének szörnyű aktualitása: két héttel ezelőtt hasonló körülmények közepette meghalt egy 21 éves úszólány az Egyesült Államokban.

A tragédiáról beszámoló nemzetközi pólós honlapon, a Waterpoloworld.com-on az amerikai vízilabda egyik nagy tekintélyű szakembere, Bruce Wigo azt írja, hogy miután fia, a válogatottban is szereplő Wolf is kis híján áldozatul esett egy ilyen balesetnek, alaposan áttanulmányozta a "shallow water blackout"-nak (sekély vízi kihagyás) nevezett szörnyűséget. Ennek lényege: ha a víz alatti úszás előtt az ember néhány nagy levegőt vesz, majd azt gyorsan kifújja, tüdejében a szén-dioxid-szint drasztikusan csökken. Minthogy a légzési reakciót - ha elmarad a levegővétel, szétrobban a tüdő - a szén-dioxid váltja ki, annak távoztával az agyba nem érkezik üzenet, igaz, egy idő után oxigén sem, és az ember elájul. A víz alatti úszásnál ez azért veszélyes, mert az eszméletvesztést követő másodpercekben az illető még tesz néhány ösztönös mozdulatot, azaz fentről úgy fest, semmi baja. (Emiatt halt most meg Kyle Hurdle is.)

Itthon a különböző csapatoknál most zajlik az alapozás, nem árt, ha pólósaink közül nem csupán Székely Bulcsú tudja (aki érdeklődésünkre közölte: a fenti teóriát vázolta neki annak idején az orvos, és azóta rettenesen vigyáz magára), hogy csúnya véget érhet, ha valaki sok, mély lélegzetvétel után vág neki a nagy kékségnek.

CSG-AZ, Nemzeti Sport 2001.08.28.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK