FONTOS


 

Märcz Tamással szemben Varga Tamás lépéselőnyben a pólósoknál
Középpontban a kapuskérdés


Dr. Kemény Dénes, férfi vízilabda-válogatottunk szövetségi kapitánya kijelölte a hét végi bilbaói tornára utazó 13 fős válogatott keretet. Mivel a csapat jövő csütörtökön már Szöulba repül, a fukuokai világbajnokság előtti ötnapos edzőtáborba, a Baszkföldre indulók valamelyikének nagy bakit kell elkövetnie ahhoz, hogy lecsússzon a vb-ről. És hogy bekerüljön a helyére Märcz Tamás, az egyetlen kimaradó olimpiai bajnok.

A júniusi Európa-bajnokság tizenötös magyar kerete a "tizenhárom olimpiai bajnok plusz Varga Tamás és Kiss Csaba" képlet szerint állt össze. A vb-re azonban csupán tizenhárman utazhatnak, és bár a kapitány csak a bilbaói torna után hirdeti ki a fukuokai névsort, szinte mindent elárul, hogy Spanyolországra a "tizenhárom olimpiai bajnok mínusz Märcz Tamás plusz Varga Tamás" formula érvényes.

Ha Märcz nem hurráoptimista, már az Eb alapján leszűrhette, hogy veszélyben a helye, hiszen a csoportmérkőzéseken epizódszerepeket kapott, gólt egyet sem lőtt, a spanyolok és az olaszok ellen egy jó blokk, a jugoszlávok ellen egy labdaszerzés, a hollandok ellen egy kiharcolt kiállítás volt minden, amit sikerként elkönyvelhetett. A negyeddöntőre és az elődöntőre aztán már nem is nevezték, a bronzmeccset pedig szárazon végigülte a padon.

- Nem állítom, hogy váratlanul ért a döntés, mert néhány napja Dénes felvázolta, hogy milyen szerkezetű csapatot visz a vb-re, és hogy abba még egy hátvédet szeretne beépíteni - felelte tegnapi érdeklődésünkre Märcz. - Inkább azon lepődtem meg, hogy Olaszországból hazatérve, életem legjobb formájában milyen keveset játszhattam az Eb-n.

Kemény azonban állítja, nem csak az Eb alapján döntött:

- Nem öt csoportmérkőzés, hanem az elmúlt két hónap mondatja velem, hogy Varga Tamás most többet tud adni a válogatottnak, mint Märcz. Mert akárhogy ragozzuk, ez a lényeg, a sydneyi csapatból kikerült egy ember, és bekerült egy másik. Ezt a döntést fel kellett vállalnom.

- Märcz itthonról nem játssza be magát a csapatba. De ki és hogyan játszhatja magát ki onnan?

- Hogy ki, arról annyit: például nem a balkezes Benedek. Hogy hogyan? Ha valaki, aki eddig sem volt fantasztikus formában, nagyon rosszul játszik Bilbaóban is.

Az Eb-n a magyar válogatott egyik eddigi legbiztosabb posztja a legbizonytalanabbá vált, hiszen Kósz Zoltán egyszer rosszul lett a bemelegítés alatt, cserét kért, ezért a következő mérkőzést is kihagyta, az utolsó napon pedig kispados sem volt, mert Szécsi kezdett, Kósz a kapitánnyal abban maradt, ő nem cserekapus típus. Bár Szécsi sem brillírozott, Kemény mégis két olimpiai aranyérmesének adott újabb bizalmat, és ezt így indokolja:

- Kulcsproblémává lépett elő a kapuskérdés, ezt kár titkolni. Régen volt egy kapusunk, Kósz, meg egy cserekapusunk, sőt, inkább tartalékkapusunk. A fiatalok aztán egyre jobbak, érettebbek lettek, megközelítették az első kapust, akivel az Eb előtt arra jutottunk, ha nem ő kezd, nem szívesen menne be meccs közben Szécsi helyett. Mivel ennek az ellenkezőjét Kósz később sem mondta, a megállapodásunk június 24-ig érvényben maradt, de az Eb ekkor véget ért.

- Most tehát úgy kalkulál, ha Kósz a kezdőkapus, akkor a Kósz, Szécsi duót viszi a vb-re, ha viszont Szécsi, akkor a Szécsi, Kovács Zoltán kettőst?

- Nem, mert azóta többször beszéltem Kósszal, és az álláspontja megegyezik azzal, aki a másfél szobás lakását akarja elcserélni. Tehát minden megoldás érdekli, ha úgy alakul, beszáll csereként is.

Így Sydney bajnokai közül egyedül Märcz hiányzik Fukuokában. A Kemény-éra korábbi kimaradóinak némelyike bevallotta, képtelen volt szurkolni a már nélküle felálló csapatnak, ezért Märcz Tamástól is megkérdeztük, gondolt-e már arra, milyen lelki állapotban nézi majd a vb-t tévén?

- Most nem utazom, de öt éve részese voltam minden sikernek, úgyhogy nem tudnék a többiek ellen drukkolni. Tiszta szívvel azt kívánom nekik, újra kerüljenek oda, ahová valók. A dobogó tetejére - válaszolta Märcz, szintén nem akármilyen magaslatról.

Märczet nem érte váratlanul a kapitány döntése. Veres Viktor felvétele

Ballai Attila, Népszava 2001.07.04.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK