FONTOS


 

Az úszódöntők is megkezdődtek a "vizes" világbajnokságon - Kovács Ágnes, Risztov Éva, Horváth Péter a mai finálékban
Duplán páros pólógyőzelem Fukuokában


Férfi és női vízilabda-válogatottunk is kettős győzelemmel zárta a hét végét a fukuokai világbajnokságon, így mindkét csapat csoportelső lett. Ennek jutalmaként a lányok a szerdai negyeddöntőben valószínűleg a még szóba jöhető ellenfelek leggyengébbikével, a kazahokkal játszanak, a fiúk pedig keddtől csütörtökig sorrendben a szlovákokkal, a jugoszlávokkal és az olaszokkal "körmérkőznek". E két hír az oka annak, hogy Kovács Ágnes, Risztov Éva és Horváth Péter csak a harmadik mondatba fér bele, pedig mindhárman bejutottak a mai úszófináléba.

"Kívánom, három felesége legyen annak, aki kitalálta, hogy negyvenfokos hőségben, harmincfokos vízben kelljen vízilabdázni" - kezdte e magánjellegű észrevétellel dr. Kemény Dénes, férfi csapatunk csuromizzadt szövetségi kapitánya. Pedig ha viszontagságosan is, de ebben az alul-felül szaunában is lehet pólózni, és ezt a magyarok csoportelsőségükkel igazolták. Szombaton ugyan úgy verték 11-10-re a görögöket, hogy a szorosnak ható eredményt 10-5-ről produkálták, tegnap azonban a németek ellen épp az utolsó negyed lett a legjobb. Igaz, addig kaptak három cudar gólt a fiúk, a görög szövetség előttem ülő elnöke tajtékzott is: "A magyarok csak 2-3 góllal fognak nyerni, mert akkor továbbviszik a németeket. A világ legjobb csapata ilyet nem tehet!" Amikor aztán 14-7-nél (az állás már nem is változott) felszólítottam az urat, hogy kezdjen mentegetőzni, vagy legalább ismerje be, a bunda lehetősége csak hazai tapasztalatai alapján merült fel benne, inkább a visszavonulás gyors és tisztességtelen útját választotta. Ezért nem láthatta, amint a németek magukba roskadva ücsörögnek, és nem hallhatta Kemény Dénest, aki tényszerűen annyit mondott: "Azt se tudtuk, mi lenne jó az ellenfélnek. Azt viszont tudjuk, hogy négy ponttal megyünk be a középdöntőbe, ahol három meccsen még négyet kell szereznünk ahhoz, hogy az elődöntőbe kerüljünk."

A lányoknál számolgatni sem kell. Illetve annyit azért igen, hogy a magyarok a hét végi két győzelemmel a hollandok elleni mai partitól függetlenül már csoportelsők. Dr. Faragó Tamás szövetségi kapitány előzetesen úgy kalkulált, az átállási nehézségek miatti holtpont szombaton jöhet el, és ez a japánok ellen nem tündökletes, de atombiztos 9-3 formájában jelentkezett is. Vasárnap aztán az olimpiai bajnok, illetve annak utánzata volt az ellenfél, de ez a társaság is Ausztrália fedőnéven pólózik, és még mindig Görgényi István a trénere, úgyhogy a vele szembeni 4-3 roppant értékes. Különösen azok után, hogy a mieink mind a nyolc emberelőnyüket kihagyták, és 2-3-ról fordítottak. Ezzel a csoportelsőség tény, és az is erős gyanú, hogy a szerdai negyeddöntőben a kazahokat kell elsepregetni a legjobb négybe jutásért.

Úszásban előbb a 16-ba, aztán a 8-ba jutás a tét. Tegnap Bodrogi Viktor 100 háton az első, Zubor Attila 50 gyorson a második próbánál esett ki, de Kovács Ágnes 100 mellen a második (természetesen kínaié az első), Risztov Éva 200 pillangón a negyedik, Horváth Péter pedig 100 háton az ötödik idővel tempózott be a mai döntőbe, ráadásul Zubor 22.54-gyel és Risztov 2:09.91-gyel megjavította az országos csúcsot.

Ian Thorpe meg 400 gyorson 3:40.17-tel a világrekordot, de ő azt szokta, neki már csak az idő az ellenfele. Fukuoka legnagyobb sztárja, az ausztrál "Torpedó" láttán a lányok sikítoznak, a fiúk hörögnek, tényleg megéri a legjobbnak lenni. Vagy a legrosszabbnak, mert Eric Moussambani az volt Sydneyben - fuldoklása 100 gyorson örök élmény marad -, de így is ajnározta a közönség és elárasztották a szponzorok. Mostanra azonban szerepet tévesztett, picit javult, az 50 gyors első időfutamában például egy karcsapással megelőzött egy 13 éves gyereket, és egy pillanatig sem volt közvetlen életveszélyben. Showmanből, az amatőr szellem reklámjából mára csak pocsék úszó lett, így viszont a kutya se kíváncsi rá.

A tanulságot csupán pályakezdők vonhatják le, a vb-résztvevő magyar úszók közül a legrosszabb már senki sem lehet. A legjobb ellenben igen, akár már ma is...

EREDMÉNYEK

Hosszútávúszás. Férfiak, 25 km: 1. Jurij Kugyinov (orosz) 5:25:32 óra, ... 19. Nagy-Pál Levente 6:00:03, ... 24. Cselényi Balázs 6:37,51. Nők, 25 km: 1. Viola Valli (olasz) 5:56:51. Balázs Eszter nem ért célba.

Szinkronúszás. Csapat: 1. Oroszország 99,267 pont.

Úszás. Férfiak, 400 m gyors: 1. Ian Thorpe (ausztrál) 3:40,17, világcsúcs. 4x100 m gyorsváltó: 1. Ausztrália 3:14,10.

Nők, 400 m vegyes: 1. Jana Klocskova (ukrán) 4:36,98.

Vízilabda. Férfiak. A csoport: Jugoszlávia-Olaszország 3:3, Szlovákia-Brazília 8:5, Olaszország-Szlovákia 11:5, Jugoszlávia-Brazília 13:5. A csoport végeredménye: 1. Olaszország 5, 2. Jugoszlávia 5, 3. Szlovákia 2, 4. Brazília 0. B csoport: Magyarország-Görögország 11:10, Kazahsztán-Németország 6:4, Magyarország-Németország 14:7, Görögország-Kazahsztán 5:4. A csoport végeredménye: 1. Magyarország 6, 2. Görögország 2, 3. Kazahsztán 2, 4. Németország 2. C csoport: Egyesült Államok-Kanada 6:3, Oroszország-Hollandia 9:7, Oroszország-Kanada 14:6, Hollandia-Egyesült Államok 6:5. A csoport végeredménye: 1. Oroszország 6, 2. Hollandia 4, 3. Egyesült Államok 2, 4. Kanada 0. D csoport: Spanyolország-Japán 12:1, Horvátország-Ausztrália 8:6, Ausztrália-Japán 6:5, Spanyolország-Horvátország 6:4. A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 6, 2. Horvátország 4, 3. Ausztrália 2, 4. Japán 0.

Nők. A csoport: Egyesült Államok-Brazília 12:2, Oroszország-Olaszország 13:6, Kazahsztán-Új-Zéland 14:4, Egyesült Államok-Oroszország 2:1, Brazília-Új-Zéland 7:4, Olaszország-Kazahsztán 8:6.

B csoport: Magyarország-Japán 9:3, Kanada-Görögország 7:4, Ausztrália-Hollandia 7:3, Magyarország-Ausztrália 4:3, Kanada-Japán 7:4, Görögország-Hollandia 5:2.

 

Inkább a küzdelem, mint a szép játék jellemezte a magyar-ausztrál meccset. A képen Mills szorongatja Valkay Erzsébetet. MTI-TELEFOTÓ

Ballai Attila, Népszava 2001.07.23.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK