FONTOS


 

A fukuokai vb-n Risztov Éva 200 méteres pillangó-, Horváth Péter 100 méteres hátúszásban egyaránt 6. lett
Kovács Ági a bronznak is örül


Egy dobogós helyezés volt a magyar úszócsapat hivatalos célkitűzése a fukuokai világbajnokságon, most mégis úgy fogalmazhatunk: megvan az első érem. Azért az első, mert Kovács Ágnes gyengébb számában, 100 mellen nyert tegnap bronzot, míg kétszázon ma kezd és holnap zár. Risztov Éva 200 pillangón csalódásként, Horváth Péter 100 háton sikerként élte meg a csak látszólag ugyanazt a hatodik helyet.

A hétfős magyar úszócsapat három döntőst produkált tegnap - ezt jól becsüljük meg, mert Fukuokában feltehetően nem lesz már ilyen napunk. Először Risztov Éva érkezett, méghozzá első felnőtt vb-jéhez illő idegállapotban. Automatikus mozdulatokkal keltette a melegítés látszatát, miközben inkább remegett, amikor bemutatták, arra sem reagált egyetlen gesztussal sem. A hideg víz azonban nyugtatóan hat, ezért száznál már harmadikként fordult, de az utolsó ötvenen nem bírta ki, hogy jobbos légvételeit megtörve ne szemrevételezze a balján tempózókat. Ha ezt csak a célban teszi, talán 5., így viszont 6. lett, és ezt picit magába roskadva vette tudomásul. De semmi oka rá, hiszen nemcsak öten vannak előtte, hanem hatodikként ott a reményteljes jövő is.

Horváth Péter mögött ellenben inkább már a múlt, ezért is nyugtázta elégedetten a maga 6. helyét. Pedig ha bevezetnék a 70 méteres hátúszást, már többszörös vb-érmes lenne, most is e tájon vált le a mezőnytől - hátrafelé. Kovács Ágnes volt tegnap a harmadik magyar, aki féltávnál harmadikként ért falat, de ő meg is őrizte e pozíciót. Két századdal, azaz körülbelül két ujjperccel előzte meg Sarah Poewe-t. "Kicsit szoros volt a befutó" - jegyezte meg kérdés nélkül, majd részletezte, mit látott a versenyből:

- Tudtam, hogy a kínai előttem van, a dél-afrikai meg mögöttem, de azt nem hittem volna, hogy csak ilyen kicsi különbséggel. Nem úsztam olyan jó időt, mint a középdöntőben, de százon ez az első vb-érmem, természetesen nagyon örülök neki. Viszont szépen elfáradtam, megyek is aludni, mert jön a kétszáz, ahol azért mégis olimpiai, világ- és Európa-bajnok vagyok.

Az aktuális kínai, aki berobbant és győzött, a tizenhét esztendős Xuejuan Luo, diadalmas honfitársaihoz képest kedvesen mosolyog és csacsog. De csupán az anyanyelvén, ezért amikor eddigi karrierjéről faggattam, angol kérdésemet előbb japánra, aztán kínaira fordították, majd a válasz ugyanezt az utat járta be. Így be kellett érnem annyival, hogy hétéves kora óta úszik, 1996-ban sorozták be a nemzeti csapatba, '99-ben országos bajnoki címet szerzett, a sydneyi olimpián nyolcadik lett, mostani elsőségének pedig nagyon itt volt már az ideje, és ezentúl mindent szeretne megnyerni.

Sokan vagyunk így ezzel, de többségünknek nem sikerül. Tegnap például két magyar próbálkozóból egy sem jutott be a mai döntőbe, Güttler Károly 100 mellen, Bodrogi Viktor 200 pillangón egyaránt a 12. idővel esett ki. Mellen ráadásul a Güttler által is mindig kétkedve fogadott Roman Szludnov 59,94-gyel világcsúcsot ment, 25 napon belül másodszor javította meg a rekordot.

Ma tehát ingerszegény napunk lesz, mert sem úszásban, sem női pólóban nincs magyar érdekeltség, remélhetőleg a férfi vízilabda magyar-szlovák középdöntője sem kelt különösebb izgalmakat. Mint ahogy tegnap a hollandok elleni női meccs is angyali nyugalomban telt, hiszen a mieink már a kezdés előtt biztos csoportelsők voltak, a sydneyi keretükből két hírmondót megőrző hollandok pedig még biztosabb kiesők. A 9-4-es győzelemmel csapatunk megtartotta nyári veretlenségét, a vb-n még pontot sem vesztett. Dr. Faragó Tamás szövetségi kapitánynak e tény újabb eredeti nyilatkozatra kínált lehetőséget, és ő azt ki is használta:

- A lányok a Budapesten megnyert Eb-n és a vb-n történtek hatására most már elhiszik, hogy jobbak és csinosabbak az ellenfélnél, és a kispadjukon sem ül rosszabb edző, mint a másikon.

A kazahok elleni, holnapi negyeddöntőre vonatkoztatva mindhárom állítás vitathatatlan, a fiúkkal kapcsolatban is csak azt illetően vannak kételyeink, mutatósabbak-e a szlovákoknál.

EREDMÉNYEK

MŰUGRÁS: Nők, 1 m: 1. Wu Min-xia (kínai).

ÚSZÁS: Férfiak, 50 m gyors: 1. Erwin (amerikai) 22,09. 100 m hát: 1. Welsh (ausztrál) 54,31. ... 6. Horváth Péter 55,43. Nők, 200 m pillangó: 1. Thomas (ausztrál) 2:06,73. ... 6. Risztov Éva 2:10,11. 100 m mell: 1. Luo Xue-juan (kínai) 1:07,18. ... 3. Kovács Ágnes 1:08,50. 800 m gyors: 1. Stockbauer (német). 4x100 m gyorsváltó: 1. Németország 3:39,58.

VÍZILABDA. Nők, A csoport: Oroszország-Kazahsztán 10-3, Olaszország-Brazília 19-4, Egyesült Államok-Új-Zéland 15-3. A csoport végeredménye: 1. Egyesült Államok 9 pont, 2. Oroszország 8, 3. Olaszország 7, 4. Kazahsztán 4, 5. Brazília 2, 6. Új-Zéland 0. B csoport: Magyarország-Hollandia 9-4, Ausztrália-Kanada 6-4, Görögország-Japán 5-3. A csoport végeredménye: 1. Magyarország 10, 2. Ausztrália 6, 3. Kanada 6, 4. Görögország 6, 5. Hollandia 2, 6. Japán 0. A negyeddöntő párosítása: Magyarország-Kazahsztán, Kanada-Oroszország, Ausztrália-Olaszország, Görögország-Egyesült Államok.

Az eddigi világbajnokságok zömét vízilabdabarát országokban rendezték - az előző négyből például kettőt Ausztráliában, egyet-egyet Olasz- és Spanyolországban -, Japánban azonban hiába sok a víz és a labda, a kettőt még nem sikerült összepárosítani. Ez meg is látszik a fukuokai pólótornán. Már az sem pontos, hogy fukuokai, hiszen a női mérkőzéseket legalább harminc kilométernyi távolságba száműzték, a férfiak medencéjét pedig beszorították egy teniszstadionba, a "kiserdő" szélére. A hatás nem maradt el: a meccseken a játékvezetőket kivéve nincs semleges néző, sőt olykor ők sem azok.

Az illetékesek érezhették, milyen méltatlanul bánnak a sportággal, ezért hoztak egy imázsjavítónak szánt intézkedést is. A szövetségi kapitányok számára előírták a kispadon a hosszú nadrág viselését, sortok és kisgatyák használata mostantól szigorúan büntetendő. A magyarok színválasztásukkal túl is teljesítették a feladatot, mert Kemény Dénes, a férfiak trénere kék, míg Faragó Tamás, a lányoké piros pantallóban pompázik.

Női edző sajnos nincs a mezőnyben. Pedig egy térden alul érő szoknya még nagyon hiányzik ahhoz, hogy teljes legyen a kép. Vagy inkább a képtelenség.

Szludnov az újabb világrekordját ünnepli. MTI-TELEFOTÓ

Ballai Attila, Népszava 2001.07.24.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK