FONTOS


 

Faragó együttese az első, Kemény csapata az 5-8. helyért játszik a vb-n
Férfias nők, nőies férfiak


"Emblematikusan rossz napunk volt; mindenért, ami történt, én vagyok a felelős; végtelenül sajnálom a szurkolóinkat, akiktől az elmúlt években tengernyi szeretetet kaptunk." Egyebek mellett ezt mondta dr. Kemény Dénes az után, hogy lesétált a Hakata-no-mori uszoda sajtótermébe, és az előtt, hogy besétált játékosaihoz az öltözőbe. Eközben - néhány méterrel odébb - az olaszok egymás nyakában csüngve bravóztak, majd egyikük odalépett a magyar kapitányhoz, és jobbról, balról az orcájára nyomott egy-egy csókot. "Megértők, mert ismerik az érzést, amit most mi élünk át" - mosolyodott el egy pillanatra a tréner, hogy aztán azon nyomban visszaüljön az arcára a méreggel vegyes kiábrándultság.


Fodor: viszlát, dobogó!
Kép:Reuters - Kimimasa Mayama
És akkor a tények. A magyar férfi pólóválogatott 3:2-es vereséget szenvedett az olasz együttestől a fukuokai világbajnokság középdöntőjében. (Ha a futballban létezik vízilabda-eredmény, akkor vízilabdában is előfordulhat a futballeredmény...) Ezzel az olimpiai bajnok csapat csoportjában csupán a harmadik helyen végzett, és szombaton nem az elődöntőben, hanem az 5-8. helyért folytatja szereplését.

A meccsről nem lehet sokat mesélni, azon egyszerű oknál fogva, hogy - enyhén szólva - nem dúskált az eseményekben. Két rossz formában lévő válogatott rossz mérkőzésén a kevésbé rossz győzött, s ami az egészben a legrosszabb: ennek nem feltétlenül kellett volna így történnie. Az ötlettelen és enervált támadójátékot viszonylag rendezett védekezéssel - és Szécsi kapus néhány látványos hárításával - sikerült valamelyest kompenzálni, egészen pontosan annyira, hogy a második negyed végén "csupán" 2:0-ás olasz vezetés állt az eredményjelzőn. Az önmaguk árnyékaként mozgók közül a center, Molnár Tamás több alkalommal is föliratkozhatott volna a táblára, de hitehagyott kísérletei végén a labda egyszer sem jutott túl a képzeletbeli gólvonalon. A szörnyű produkcióról szinte mindent elárul, hogy tizenkilenc percig kellett várni az első magyar gólra (2:1), Biros lövését követően azonban hamar elszállt az amúgy sem felhőtlen öröm: a harmadszor is kiállított Kásás nem folytathatta a játékot.

Mivel az elődöntőbe kerüléshez a döntetlen is elegendő lett volna, Postiglione, majd Varga Tamás gólja után is úgy hangzott a lelátói ima, hogy "egyenlítsünk már ki!", de kiderült, a 3:2 immár a végeredményt jelenti. Noha harminchat másodperccel a lefújás előtt a magyar válogatott vihette föl a labdát, s huszonhárom másodperccel később Kiss Gergely "rászúrta" - elszúrta... A labda - a kapufa fölső részét érintve - fölé-, a magyar válogatott alászállt: a dudaszó azt jelezte, hogy az 1994-es római világbajnokság óta Fukuokában rendeznek először világversenyen elődöntőt a mieink nélkül.

"A budapesti Eb-szereplés csalódás volt, ez a mostani kudarc" - értékelte Kemény az eltelt hetet, hozzátéve: "Irányításommal az eddigi nyolc, komoly tétért zajló eseményen érmet nyertünk, most megszakadt a sorozat. Pedig ennek a csapatnak, ilyen játékosállománnyal kutya kötelessége lett volna itt, Japánban is a négy közé jutnia."

A kapitány ezután lépett be az öltözőajtón.

Nem sokkal később - amikor a társaság már szállingózott el a "tetthelyről" - érkezett az uszoda elé négy magyar pólós lány, akinek, meghallván, mi történt odabenn, arcára fagyott a mosoly. Szegények ahelyett, hogy magukat ünnepelték volna, a fiúkat siratták...

Két órával korábban, a város másik végén az történt tudniillik, hogy a magyar női válogatott az elődöntőben 4:3-ra legyőzte Kanada együttesét! Az eredményből kitetszik, hogy a Nishi Civic Poolban sem "porzott" a háló, sőt mivel Rédei, illetve Tiba góljára a rivális hárommal felelt a harmadik negyed végéig, még csak az sem állítható, hogy a "hölgykoszorú" különösképpen vidámkodhatott volna a záró játékrész előtt. Csakhogy az addig is dicséretesen elszánt csapat éppen akkor emelkedett ki a vízből, amikor az a legfontosabb volt: az utolsó hét percben. Primász előbb laposan a rövid sarokba, aztán a kapust átejtve lőtt gólt, s e két nagyszerű alakítás között Sós megfogta Begin négyméteresét. Az eseménysorból már csak az ölelkezés volt hátra.

Faragó Tamás júniusban Európa-bajnoki címet szerző válogatottja pénteken - ahogyan a Margit-szigeten - az olaszokkal mérkőzik a világbajnoki aranyéremért, de a játékosok nem csupán az egy hónapja történtekből meríthetnek önbizalmat, hanem a fukuokai napokból is. Hét mérkőzés, hét győzelem, kell ennél több? Hát persze: még egy meccs, és még egy siker.

A "sírva vigadás" közben meg ne feledkezzem róla: úszásban csendes nap volt a csütörtöki, az esti döntőkben amúgy nem érdekelt magyarok eredményeitől mégis hangos a Marine Messe uszoda. Zubor Attila például országos csúcsot ért el a sportág klasszikus számában, 100 méter gyorson - a 49,32 kerek egytizeddel jobb a korábbi rekordnál -, de még ennél is nagyobb szenzáció, hogy az elődöntőben a falat a két extraklasszis, a holland Van den Hoogenband és az ausztrál Thorpe után, harmadikként megérintő versenyző egyben a döntős mezőny harmadik idejét tudhatja a magáénak. Akármi lesz is a vége, ez akkora bravúr, hogy ha nem esik nehezünkre, csettintsünk egy hangosabbat! Ugyancsak kijár az elismerés a hazai férfi úszósport legnagyobb reménységének, a négyszeres ifi Európa-bajnok Bodrogi Viktornak, aki igazán felnőtt a "felnőttfeladathoz", és 200 méter háton 1:59,24-gyel - szintén országos csúcsot úszva -, Zuborhoz hasonlóan, a harmadik helyen kvalifikálta magát a fináléba. Miképpen ott lesz az elitnyolcasban a maga leckéjét már szerdán jelesre felmondó, Japánban is világbajnok Kovács Ágnes: a mellúszó-specialista ezúttal a legrövidebb távon, 50 méteren tett ki magáért, amikor a rangsorban a hatodikat illető 2-es pályát harcolta ki magának a döntőre.

Görbítsük fölfelé a szánkat!

EREDMÉNYEK

MŰUGRÁS. Nők. Páros, 3 m: 1. Wu Min-xia, Guo Jing-jing (kínai), 2. Pahalina, Iljina (orosz), 3. Kotzian, Schmalfuss (német).

ÚSZÁS. Férfiak, 100 m pillangó: 1. Lars Frölander (svéd) 52,10, 2. Crocker (amerikai) 52,25, 3. Huegill (ausztrál) 52,36. 200 m mell: 1. Brendan Hansen (amerikai) 2:10,69, 2. Podoprigora (ausztrál) 2:11,09, 3. Kitajima (japán) 2:11,21. 200 m vegyes: 1. Massimiliano Rosolino (olasz) 1:59,71, 2. Wilkens (amerikai) 2:00,73, 3. Norris (ausztrál) 2:00,91.

Nők, 50 m pillangó: 1. Inge de Bruijn (holland) 25,90, 2. Alshammar (svéd) 26,18, 3. Kammerling (svéd) 26,45. 200 m hát: 1. Diana Juliana Mocanu (román) 2:09,94, 2. Komarova (orosz) 2:10,43, 3. Fargus (brit) 2:11,05. 4x200 m gyorsváltó (óvás utáni végeredmény): 1. Nagy-Britannia (Nicola Jackson, Janine Belton, Karen Legg, Karen Pickering) 7:58,69, 2. Németország 8:01,35, 3. Japán 8:02,97.

VÍZILABDA. Férfiak. Középdöntő, A csoport: Olaszország-Magyarország 3:2, Jugoszlávia-Kazahsztán 16:6, Görögország-Szlovákia 4:2. A csoport végeredménye: 1. Jugoszlávia 9 pont, 2. Olaszország 7, 3. Magyarország 6, 4. Görögország 6, 5. Kazahsztán 2, 6. Szlovákia 0. B csoport: Spanyolország-Oroszország 9:8, Horvátország-Egyesült Államok 11:5, Ausztrália-Hollandia 6:5. A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 10, 2. Oroszország 8, 3. Horvátország 6, 4. Egyesült Államok 2, 5. Hollandia 2, 6. Ausztrália 2. A 13-16. helyért: Brazília-Kanada 10:3, Németország-Japán 10:6. A végeredmény: 13. Brazília, 14. Németország, 15. Kanada, 16. Japán. Az elődöntő párosítása: Jugoszlávia-Oroszország, Olaszország-Spanyolország.

Nők. Elődöntő: Magyarország-Kanada 4:3, Olaszország-Egyesült Államok 8:6. Az 5-8. helyért: Oroszország-Kazahsztán 8:5, Ausztrália-Görögország 9:2. A 9-12. helyért: Hollandia-Japán 6:4, Brazília-Új-Zéland 11:2.

Bruckner Gábor, Népszabadság 2001.07.27.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK