FONTOS


 

Vb-ezüstérmes a női pólócsapat, Zubor Attila ötödik száz gyorson
Olaszország: príma donnák


Bár a férfiak 1 méteres műugródöntőjében bizonyos Robin Hood látta el a zsűrielnöki teendőket, Fukuokában nem az új-zélandi illetőségű urat illeti a "tolvajok fejedelme" cím, hanem azt a taxisofőrt, aki négyünkkel - egy magyar és egy francia "párossal" - másfél órán át tekergett a női vízilabdadöntő színhelyétől az úszóversenyeknek otthont adó létesítményig. Bevitt minket az erdőbe, szépen - ha nem is a sherwoodiba... -, úgyhogy éppen csak "beestünk" a Marine Messe uszodába. Pedig ha valamikor, hát most illendő lett volna alaposan rákészülni a programra, elvégre három magyar is érdekelt volt a pénteki finálékban.

Mentségünkre szóljon, hogy onnan jöttünk, ahol tizenhárom magyar szerepelt a döntőben.


Meghajoltak a magyarok
Kép:Reuters - Eriko Sugita
Azt nem állítanám, hogy főszerepelt, ezen a napon ugyanis a rivális olasz csapat vonultatta föl a príma donnákat. Faragó Tamás egy hónapja, Budapesten Európa-bajnoki címet nyert válogatottja borzasztóan kezdett, miközben a Margit-szigeti "aranymeccsen" 10:8-ra legyőzött itáliaiak remekeltek (0:3). Valkay Erzsébet fölső sarkos, majd Stieber "hétméteres-góljával" sikerült ugyan közelíteni, de a folytatásban az egyik oldalon szinte minden, a másikon szinte semmi nem sikerült. Az olaszoké volt az egyik oldal. Különösképpen az összességében négygólos Miceli "viselkedett" tarthatatlanul, de az összképhez hozzátartozik az is, hogy a harmadik negyedben akadt olyan periódus, amelyben egyetlen támadás közben háromszor játszott emberelőnyben a magyar csapat, mindhiába. A vége a legalábbis simának mondható 7:3 lett, az eredménynél is beszédesebb azonban a statisztika, amely azt rögzíti, hogy amíg az olaszok tizenhárom kísérletükből hét gólt értek el, addig a magyarok harminc lövésükből (a mennyiség egy gyorstüzelő-pisztolyos csapatnak is dicséretére válna!) háromszor találtak a kapuba.

Ezzel együtt: el ne pityeregjük magunkat, pláne, hogy a lányok sem tettek ilyet. A legutóbbi, perth-i vb hetedik helyéhez képest nem a szégyen minősített esete a döntőben kikapni a címvédőtől, ráadásul Japánban nemcsak kedves, kifejezetten felkészült csapat benyomását keltette a hét győztes és egyetlen vesztes mérkőzést maga mögött hagyó együttes. "Rém boldogok vagyunk - jelentette ki a játékosok alkalmi szóvivője, Rédei Kata -, az Eb-arany után vb-ezüstöt nyertünk, és a jövő is a miénk, hiszen a minimum öt évvel magasabb átlagéletkorú olaszok többségének valószínűleg ez volt az utolsó világversenye."

Szempontnak ez sem utolsó.

Az pedig hírnek nem az, hogy Zubor Attila - perth-i hatodik helyén tovább javítva - ötödik lett az úszás klasszikus számában, 100 méter gyorson. A jó ideje Gyertyánffy Tamásnál készülő sprinter már-már történelmi eredményt ért el, pedig a nyolc vízbe csobbanó közül a leggyengébben rajtolt. Aztán viszont? Kapaszkodjanak meg, fél távnál - többek között - az ausztrál "aranyhal", Ian Thorpe előtt érintette meg a falat, s ekkor még az a kósza gondolat is fölvetődhetett: hátha érmes lesz... Nem lett, de az eredményjelző először Van den Hoogenband győzelméről és Zubor negyedik helyéről értesítette a közönséget, igen szomorú pillanatokat okozva ezzel a célba elsőként érő amerikai Anthony Erwinnek. Később helyesbített a masina - a gép is ember... -, orrlógatásra azonban semmi ok, sőt: a két napon belül a második országos csúccsal (49,13) megspékelt ötödik hely több mint szép. "Talán, ha nem izgulok annyira a rajtnál..." - kezdett magyarázkodásba Zubor a partra szállást követően, de ez a bizonyítvány aligha igényel kommentárt.

Miképpen a 200 méter háton hatodikként beérkező Bodrogi Viktor is bátran megmutathatja fukuokai ellenőrzőjét a szüleinek: igaz, hogy titkon éremben reménykedett, ám tizennyolc évesen még akkor is elismerést érdemel e teljesítmény, ha tudjuk, hogy a győztes amerikai, Aaron Peirsol egyidős a mi fiunkkal. "A helyezésemmel elégedett vagyok, az 1:59,74-es idővel nem; lesz ez még jobb is" - nyilatkozta felnőtt módra, aztán sietett ő is, rohantunk mi is, mert Kovács Ágnest szólították a rajtkőre.

A teljes "vizes" küldöttség egyetlen aranyérmével büszkélkedő mellúszó ezúttal a legrövidebb táv, az olimpiai műsorban egyelőre nem szereplő ötven méter döntőjére volt hivatalos. Felteszem, nem okozok nagy meglepetést azzal, ha elárulom, hogy a magyar úszósport jelenlegi legnagyobb egyénisége megint katasztrofálisan rajtolt (a leggyorsabban elrugaszkodó kínai Luo Xue-juannál 21 századdal később...), és ekkora hátrányt ilyen rövid szakaszon képtelenség behozni. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Ágit nem is nagyon ambicionálta a dolog, így aztán a nyolcból nyolcadik lett, de ezt könnyen túléljük. Ő maga is nevetve "csöpögött" az öltözőbe menet: "Majd összeesem a fáradtságtól, még szerencse, hogy célba értem."

"A magyarok krónikája" csütörtöki, japán kiadásában adós vagyok még Gáspár Zsolt 50 méter pillangón elért 16. helyével, valamint azzal a hírrel, hogy a műugrók 1 méteres számában Lengyel Imre - némi csalódást okozva - nem került a döntőbe, minek következtében nem találkozhatott személyesen Mr. Robin Hooddal.

Az aktuális világcsúcs természetesen újra a 100-as "egyéniben" negyedik helyezett Thorpe-hoz - és további három társához - kapcsolható: az ausztrálok 4x200 méteres gyorsváltója másfél másodperccel (7:04,66) repesztett sebesebben, mint tavaly szeptemberben, Sydneyben. Az ezüstérmes olasz kvartett Európa-rekorddal (7:10,86) érkezett a célba, s hasonló "duplázás" történt az 50 m-es pillangóúszás középfutamai során, miután az ausztrál Geoff Huegill (23,44) világ-, míg a brit Mark Foster (23,66) Európa-csúcsot ért el.

Számunkra a szombat fő "attrakciója" a férfi pólósok 5-8. helyért vívandó mérkőzése lesz az amerikaiakkal.

Bántóan csendes nap vár ránk.

EREDMÉNYEK

Műugrás. Férfiak, 1 m: 1. Wang Feng (kínai), 2. Wang Tian-ling (kínai), 3. Dobroskok (orosz).

Úszás. Férfiak, 100 m: 1. Anthony Erwin (amerikai) 48,33, 2. Van den Hoogenband (holland) 48,43, 3. Frölander (svéd) 48,79, ...5. Zubor Attila 49,13, országos csúcs. 200 m hát: 1. Aaron Peirsol (amerikai) 1:57,13, 2. Rogan (ausztrál) 1:58,07, 3. Arnarson (izlandi) 1:58,37, ...6. Bodrogi Viktor 1:59,74. 4x200 m gyorsváltó: 1. Ausztrália (Grant Hackett, Michael Klim, William Kirby, Ian Thorpe) 7:04,66, világcsúcs, 2. Olaszország 7:10,86, Európa-csúcs, 3. Egyesült Államok 7:13,69.

Nők, 200 m gyors: 1. Giaan Rooney (ausztrál) 1:58,57, 2. Yang Yu (kínai) 1:58,78, 3. Potec (román) 1:58,85. 50 m mell: 1. Luo Xue-juan (kínai) 30,84, 2. Kowal (amerikai) 31,37, 3. Baker (brit) 31,40, ...8. Kovács Ágnes 32,05. 200 m vegyes: 1. Martha Bowen 2:11,93, 2. Klocskova (ukrán) 2:12,30, 3. Qi Hui (kínai) 2:12,46.

Vízilabda. Nők. Döntő: Olaszország-Magyarország 7:3. A 3. helyért: Kanada-Egyesült Államok 6:5. Az 5. helyért: Ausztrália-Oroszország 8:6. A 7. helyért: Görögország-Kazahsztán 7:2. A 9. helyért: Hollandia-Brazília 5:4. A 11. helyért: Japán-Új-Zéland 6:5.

Bruckner Gábor, Népszabadság 2001.07.28.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK