FONTOS


 

A magyar női pólóválogatott 2., Zubor 5., Bodrogi 6., Kovács Ági ezúttal 8. lett a fukuokai vb-n
Amikor az ezüstérem nem kudarc


Anno Rajki Béla, az 1952-es és 56-os olimpiai bajnokcsapat szövetségi kapitánya kijelentette, hogy a magyar vízilabda számára az ezüstérem kudarc, ám akkor a női póló még nem is létezett. Ha viszont Béla bácsi megérte és látta volna a tegnapi fukuokai világbajnoki döntőt vagy mégis inkább az addig vezető utat, biztosan felülvizsgálja véleményét.

Túlságosan a lányok sem bánkódtak az olaszoktól elszenvedett 7-3-as vereség miatt, egyrészt mert ezúttal pillanatnyi esélyük sem volt, másrészt mert ígérik, ezektől a "vénasszonyoktól" nem kapnak ki többé. "Mondtam a csapatnak, hogy egy világbajnoki döntőt nem túlélni kell, hanem megélni" - szögezte le a meccs előtt szokásos filozofikus elmélyültségével dr. Faragó Tamás szövetségi kapitány, és a feladatot mindenki teljesítette. Az első lépés ezzel megvan, a következő finálé előtti intelem pedig talán úgy szólhat majd: "Egy vb-döntőt nem megélni, hanem megnyerni kell." Mert ezt a mostanit még nem sikerült.

Azt sem állíthatjuk, hogy a mieink elfogódottan vagy riadtan kezdtek volna, a tegnapi derbi nem rajtuk múlott. A vb-címvédő remek zónavédekezést állított fel, amely mögött ott tudhatta a földkerekség legjobb kapusát, Contit. Aki ráadásul nemcsak ragyogó képességeiből él, hanem a magyar-kanadai elődöntőn minden szóba jöhető ellenfél lövőskáláját részletesen kijegyzetelte, terjedelmében legalább kisregényt alkotva. Támadásban a játékvezetői felfogás ezúttal különösen kedvezett Malatónak, a "Tonna Donna" méretű centernek; sorban szórták ki róla a védőket, mindkét állóbekkünk, Rédei, majd Sipos is kipontozódott. Az emberelőnyöket aztán a mezőny legvirtuózabb kezű játékosa, Miceli férfias löketekkel váltotta gólra, ellenünk négyszer talált be, a vb során éppen hússzor.

Ennyi klasszis teljesítmény szinte mindig elég egy vízilabda-mérkőzés megnyeréséhez, ez most is így volt. Bár a 0-3-as első negyed után Valkay Erzsébet és Stieber Mercedes góljával egyszer 2-3-nál még felcsillant a remény, de következő, egyben utolsó gólunkat Szremkó 2-7-nél szerezte, beállítva a 3-7-es végeredményt. A két fél lövőstatisztikája döbbenetes differenciát mutat: az olaszok 13 kísérletből 7-szer találtak be, a magyarok 30-ból háromszor. E tízszázalékos hatékonyság persze nem azt jelenti, hogy válogatottunk pont a vb-döntő napján oltatta be magát testületileg gól ellen, hanem azt, hogy az ellenfél tökéletes védekezése előkészítetlen, kényszerdobóhelyzetekbe hajszolta bele játékosainkat.

Az átmeneti borongást ezzel befejezhetjük, mint ahogy a lányok is rögvest a duda megszólalása után értékelték az ezüstérmet és a júniusi Eb-arany, valamint a Fukuokában kivívott hét győzelem alkotta sorozatot. "Először elsírtam magam, mert mégiscsak világbajnoki döntőt veszítettünk - kezdte Valkay Erzsébet -, de Rédei Kata azt mondta, nézzek végig az olaszokon, 30 év felett van az átlagéletkoruk, most nyertek ellenünk utoljára. Ennek ellenére sem igaz, hogy a jövő csapata vagyunk, mert az Eb-győzelem és a vb-ezüst a jelen." Sőt a mai, rohanó világban már a múlt, nem véletlen, hogy egyesek még az eredményhirdetés előtt arról beszéltek, innentől készülnek az athéni olimpiára, ahol senkinek sem adnak esélyt.

A női mérkőzést a helyszínen végignéző férfiválogatottunk viszont nem léphet még túl Fukuokán, mától az 5-8. helyért folytatja. Olimpiai bajnok számára nincs nagyobb nyűg, mint méltatlan pozícióért küzdeni roppant nehéz ellenfelekkel - szombaton az amerikaiakkal, vasárnap a horvátokkal vagy a görögökkel -, amikor a győzelem nem könnyű, mégsem érdem, a vereség viszont nem kizárt, és csak fokozhatja az átélt keserveket.

Úszócsapatunk ellenben vidám, még akkor is, ha a tegnapra titokban betervezett érem nem jött össze. Bodrogi Viktor 6. lett 200 háton, amit úgy kommentált, elégedettnek kell lennie, hiszen a vb-n úszta élete legjobbját, és bekerült a döntőbe. Maradéktalanul elégedett persze akkor lenne, ha kiegészítő megjegyzések nélkül elcsípett volna egy bravúrbronzot. Kovács Ágnes 50 mellen úgy lett 8., hogy 21 századmásodperccel maradt el az elsőtől, Luótól. Csakhogy a kínai reakcióideje épp ezzel a 21 századdal volt jobb a rajtnál Ágiénál, aki a többiekhez képest ismét beragadt. 200-on persze mindent be lehet hozni, 50-en viszont semmit. A 200 mell arany és a 100 bronzának birtokosa így is széles jókedvvel fogadta, hogy ezennel befejezte fukuokai versenyzését: "Nyolcadik hely? Ha-ha. Annak is örülök, hogy egyáltalán célba értem, úgy elfáradtam. De érthető, hat nap alatt kilenc futamon indultam."

A nap és a vb magyar szenzációját jelentette volna, ha Zubor Attila felfér a 100 gyors dobogójára. Laikus számára felfoghatatlan tett, hogy a harmadik idővel került a klasszikus szám döntőjébe, és ottani 5. helyét is úgy jellemezhetjük legszemléletesebben, hogy eggyel végzett a már csak félig földi halandónak számító - tegnap a 4x200-as ausztrál gyorsváltónak gyakorlatilag egyedül világcsúcsot úszó - Ian Thorpe mögött. Zubor utóbb elárulta, nagyon izgult, valószínűleg ezért rontotta el a rajtját is, de formájára jellemző, hogy 26 évesen 26 órán belül második országos csúcsát úszta, most 49.13-ra faragta a rekordot.

További tegnapi szereplőinkről anynyit, hogy Gáspár Zsolt 16. lett az 50 pillangó középdöntőjében, így úszásban nincs ma egyéni magyar finalista, az egyméteres műugrásban pedig Lengyel Imre a tegnapi döntőről maradt le. Kovács Ágnesnek és a női pólósoknak köszönhetően tehát a magyar éremtábla egy aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot mutat, és a hátralévő két nap esélyei alapján ezt kőbe is véshetjük. Ha mégis változtatni kellene, a legavatottabb kezű mesterrel javíttatnánk az egyik egyest kettesre.

Eredmények

Vízilabda. Nők, a 7. helyért: Görögország-Kazahsztán 7-2, az 5. helyért: Ausztrália-Oroszország 8-6, a 3. helyért: Kanada-Egyesült Államok 6-5, döntő: Olaszország-Magyarország 7-3. Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Magyarország (Sós Ildikó, Szép Brigitta, Tiba Zsuzsanna, Sipos Edit, Dancsa Katalin, Stieber Mercedes, Rédei Kata, Drávucz Rita, Valkay Erzsébet, Szremkó Krisztina, Pelle Anikó, Valkay Ágnes, Primász Ágnes), 3. Kanada.

Úszás. Férfiak, 100 m gyors: 1. Anthony Ervin (amerikai) 48.33 mp ... 5. Zubor Attila 49.13 - országos csúcs; 200 m hát: 1. Aaron Peirsol (amerikai) 1:57.13 p ... 6. Bodrogi Viktor 1:59.74; 4x200 m gyorsváltó: 1. Ausztrália (Hackett, Klim, Kirby, Thorpe) 7:04.66 p - világcsúcs. Nők, 50 m mell: 1. Luo Hszüe-csüan (kínai) 30.84 mp ... 8. Kovács Ágnes 32.05; 200 m gyors: 1. Giaan Rooney (ausztrál) 1:58.57 p; 200 m vegyes: 1. Maggie Bowen (amerikai) 2:11.93 p.

Műugrás. Férfiak, 1 m: 1. Vang Feng (kínai) 444.03 pont ... 12. Lengyel Imre 295.44.

A fehér sapkás Tania Di Mario és Pelle Anikó "műúszógyakorlata". Nem véletlenül az olasz lány van elöl... MTI-TELEFOTÓ

Ballai Attila, Népszava 2001.07.28.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK