FONTOS


 

25. úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb
Jani otthon lehet Jani


Jóllehet az úszó Európa-bajnokság csak július 3-án rajtol a Mäkelänrinne uszodában, úton útfélen mindenki az esélyeket latolgatja. A finn tippmixen badarság lenne a helyi kedvenc, Jani Sievinen győzelmére tenni. Nem hozna profitot, hiszen nincs ember, aki ne venné biztosra diadalmenetét. Sievinen sincs ezzel másképp. A labdarúgó Litmanen "vizes változata" (ugyanúgy tisztelik, van miért), eleddig húsz érmet nyert a világversenyeken, nem mellesleg ebből tizenegyet öntöttek aranyból. Jani nyerni akar, és édesapja szerint nyerni is fog. Sievinen papa amúgy nem kibic, a finn Polgár-módszernek megfelelően több mint húsz éve Jani edzője. A Sievinen csemete 200 vegyesen vár biztos első helyet, amire tán esélye is van. Elég, ha azt vesszük, hiányzik a riválisok közül az az ember, aki a legnagyobb mélyütést helyezte el a finn testén. Négy éve Atlantában - ahol Sievinen volt a favorit - Czene Attila alaposan megtréfálta. Helsinkiben nem fogja, hiszen az immár 25. Európa-bajnokság helyett a tengerentúlon, Phoenixben készül az olimpiára.

A magyar úszóknak amúgy jó a sajtójuk. Az Európai Úszó Liga hivatalos kiadványában a női mellúszás esélyeit ecsetelve a cikk írója csupán egy nevet említ: Kovács Ágnesét. Majd felteszi a kérdést: lehet, hogy a fiatal magyar ismét meghódítja Európát? A jós szóljon belőle. A gyorsúszó Zubor Attila is elégedett lehet. Bár aranyra csak az orosz Popovot és a holland Van den Hoogenbandot látja esélyesnek a kiadvány, a magyar sprintert - többek között a svéd Frölander, az olasz Vismara és a brit Foster társaságában - is a dobogó környékére várja.

A m?ugró Lengyel Imre sem panaszkodhat, a tavalyi, isztambuli Eb-ezüst a jelek szerint megmaradt a fejekben. A tengerentúlon tanuló és készülő magyart potenciális éremesélyesnek véli a kiadvány. A nevezési listát böngészve kit?nik, egy méteren kellemesebb a mezőny, a háromméteres ugrásra ellenben szinte az összes európai klasszis benevezett. A sportág világnagysága, az orosz Dmitrij Szautyin, valamint a tavalyi Eb-győztes, a brit Ali is a mélybe veti magát.

A m?úszómezőny is teljes, eljött az aktuális orosz sztár, Olga Brusznyikina is, aki az isztambuli Eb-n mindent bezsebelt, egyéniben, párosban Kiszeljevával és az orosz csapattal is nyert. Szerdán, az Európa-bajnokság nyitónapján is csak a m?úszók szerepeltek, a párosok kötelező programját mutatták be. Ott volt a medencében, a már olimpiai résztvevő magyar Marschalkó Petra, Hámori Zsuzsanna kettős is, amely a döntős helyezés reményében ruccant át Helsinkibe. Nos, a magyar duó a tizenkettes finálé közvetlen közelébe ért, szó szerint, hiszen apróbb hibák után a 13. helyen végzett. A magyar kettős egy jó szabadonválasztott programmal továbbléphet, ami viszont szinte most borítékolható, orosz arany lesz a párosoknál. A már említett Brusznyikina, Kiszeljeva páros bemutatója nem egy tízpontost csalt ki a pontozókból.

Vízcseppek

A tizenötmillió magyarból Finnországba is jutott. Tapasztalat. Az első finn, akivel Helsinki földjén találkoztunk, természetesen magyar volt. Erdélyben született, a filozófia kandidátusa, a finn fővárosban pedig taxis. Lukácsfy Kristófnak hívják. Borravalót sem kért.

*

"Szép a finn nyár, de rövid" - mondják a finnek. Találó. A szóbeszéd szerint volt olyan nyár, amely kedd délután két órakor kezdődőtt, és még aznap ötkor véget is ért... Idén jobban jártak, nem lehet panasz a napsütésre. Legalábbis Helsinkiben. Persze itt is a hideghez szoktak, volt, hogy télen mínusz harminc fokot mutatott a hőmérő. A csúcshideget amúgy Sodankyläben mérték: mínusz 49 fokot. Szerencsére nem mostanában, 1912 februárjában.

*

A finn televízión nem múlik az Európa-bajnokság sikeressége, tizenhárom kamerával pásztázzák a Mäkelänrinne uszoda medencéjét. Természetesen víz alatti kamerát is felszereltek, és nem hiányoznak majd a szuperlassítások sem a képernyőről. Reméljük, Kovács Ágit is kikockázzák majd, amint az aktuális győzelme után a levegőbe csap...

Műúszás

Páros. Kötelező: 1. Brusznyikina, Kiszeljeva (orosz) 34.650, 2. Dedieu, Lignot (francia) 33.908, 3. Lucchini, Cecconi (olasz) 33.250, ...13. Marschalkó Petra, Hámori Zsuzsanna (magyar) 29.162

"Vizes" menü

Július 29. (csütörtök), Műúszás. 8 óra: Egyéni kötelező (Ökrös Anna). 14: Csapat kötelező.

Sal Endre helyszíni jelentése, Nemzeti Sport 2000.06.29

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Helsinki EB