FONTOS


 

25. úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb
Aranyérmet szerzett Batházi István az úszó Európa-bajnokságon


Magyar győzelemmel zárult Helsinkiben vasárnap a 25. úszó Európa-bajnokság. Batházi István, a Bp. Spartacus 22 éves vegyesúszója ugyanis meglepetésre aranyérmes lett 400 m-en. A győzelemről nem csak Batházi edzője, Kiss László, de még maga a versenyző sem álmodozott.

Batházi eleinte a mezőny második felében tempózott, de jól tartotta magát a szoros küzdelemben. A pillangó, a hát és mell után már éremesélyesként kezdte meg a gyorsot. Az utolsó 100-on még mozgósítani tudta erőtartalékait, 350-nél a második helyen fordult a román Badita mögött, de aztán az utolsó hosszon lehajrázta riválisát. Alaposan megjavította eddigi, 4:20.28-as egyéni csúcsát, és rendkívül kellemes meglepetést okozott győzelmével.

''Most, hogy lekászálódtam a dobogó tetejéről, s kezemben van a virágcsokor, nyakamban az érem, kezdem elhinni, hogy Európa-bajnok lettem'' - mondta Batházi István közvetlenül a 400 m vegyes eredményhirdetése után. Az újdonsült bajnok elmondása szerint a verseny alatt azt érezte, hogy az élbolyban van, azonban azt hitte a harmadik-negyedik helyen úszik. Mivel állítása szerint nem készült az Eb-re, ezért nem várt magától ilyen jó eredményt.

Ugyancsak meglepetéssel vette az úszó remek teljesítményét Kiss László szövetségi kapitány, Batházi edzője is. ''A második-ötödik helyre vártam. Abban ugyan bíztam, hogy megjavítja az egyéni csúcsát, de nem számítottam győzelemre'' - nyilatkozta a mester.

férfiak:

400 m vegyes, Európa-bajnok:
Batházi István (Magyarország) 4:18.51
2. Cezar Badita (Románia) 4:19.42
3. Johann Le Bihan (Franciaország) 4:20.50
4. Halika (Izrael) 4:20.89
5. Boggiatto (Olaszország) 4:22.61
6. Böhm (Németország) 4:24.30

[origo], , 2000.07.09.

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Helsinki EB