FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb 1999
Csütörtöktől Isztambul a vizek városa

Fokozott készültség Isztambulban
Kevesebb lesz a városnézés

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke lesz az isztambuli úszócsapat vezetője. Nem lesz könnyű dolga. Habár a jelentések arról szólnak, hogy huszonkétezer rendőr vigyáz majd a versenyzők biztonságára, a török kormány sem tagadja: tartanak attól, hogy robbantások zavarják meg az Európa-bajnokságot. Gyárfás arra a kérdésre, hogy a 22 ezer rendőr jelenléte megnyugtató vagy éppen rémisztő-e, a következőket válaszolta:

- Mi a versenyre koncentrálunk, a rendezők meg a rendezésre. Ha a versenyzők arra gondolnak, hogy a biztonságuk veszélyben van, akkor nem várhatunk tőlük jó teljesítményt. Abban reménykedem, hogy garantálják a biztonságunkat. Az uszoda várhatóan lokalizálva lesz, és bár felnőtt emberekről van szó, kevesebb lesz a városnézés, diszkóba pedig a győztesek sem mehetnek. Persze ehhez az kell, hogy legyenek győztesek.

Knézy helyett Somogyi Diána

Idejét sem tudja, mikor fordult elő legutóbb, hogy nem közvetített "vizes" világversenyről. Most nem fog, Knézy Jenő ugyanis nem lesz ott Isztambulban. Azért így is "beköszön", hiszen ő lesz az osztrák és a német Forma--1-es futam kommentátora. A Telesport első embere elmondta: újoncot avatnak a török városban, Somonyi Diána jelentkezik be nap mint nap Isztambulból -- a műugrás és műúszás kommentátora pedig a budapesti rsg vb-n debütáló Balogh Anikó lesz. A Magyar Televízió amúgy a hagyományoknak megfelelően végigköveti a "vizes" Európa-bajnokságot, az első közvetítés pénteken lesz, akkor az egyéni szinkronúszás döntőjét kisérhetik figyelemmel a nézők. Az úszódöntőket természetesen élőben közvetítik (15 óra 30 perces kezdéssel).

Bár a jegyek is szépen fogynak, már most tudjuk, hogy huszonkétezer "nézője" biztosan lesz a 24. úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Európa-bajnokságnak (az eseményre 42 ország ezer versenyzője nevezett!). A török hatóságok ugyanis ennyi rendőrt vezényeltek ki az esemény felügyeletére. A fokozott készültség oka: a török kormány attól tart, a halálra ítélt kurd vezér, Abdullah Öcalan hívei megpróbálnak robbantásos merényleteket végrehajtani az esemény ideje alatt. Legutóbb tavaly decemberben, a Galatasaray--Juventus Bajnokok Ligája labdarúgó-mérkőzés alkalmával volt ekkora "mozgasítás". Akkor is a kurdoktól tartottak a hatóságok, félő volt ugyanis, hogy az olasz csapaton vesznek elégtételt azért, mert Olaszország nem fogadta be a menekülő Öcalant. Isztambulban tehát lépni sem lehet majd a rendőröktől; nem nehéz kiszámolni: egy versenyzőre huszonkét rendőr jut majd...

Az Európa-bajnokság fő attrakciója, azaz az úszók vetélkedése csak hétfőn kezdődik el (a magyar úszócsapat szombaton kel útra), ám már csütörtökön megtelhetnek a lelátók. Reggel kilenc órától tartják ugyanis a műúszók egyéni selejtezőjét (pontosabban a kötelező programot). Ebben a számban a sportág nagyasszonya, Olga Szedakova a címvédő, aki nem csupán két évvel ezelőtt, a sevillai Eb-n nyert, de a legutóbi, tavalyi perth-i világbajnokságon is diadalmaskodott. Az egyéni versenynek nincs magyar résztvevője (Marschalkó Petra és Hámori Zsuzsanna párosban indul), így az Eb második napjáig kell várni a magyarok bemutatkozására. Pénteken rendezik ugyanis a női hosszútávúszás 5 km-es számát, két magyar résztvevővel, Balázs Eszterrel és Kasparik Edittel. A szakemberek szerint "összeúszhatnak" egy érmet a lányok, akiknek nem kisebb egyéniséget kell pótolniuk, mint Kovács Ritát, aki két éve, Sevillában aranyérmet nyert a hosszabbik távon, azaz 25 km-en.

A műúszók, a hosszútávúszók és a műugrók -- itt Lengyel Imréértizgulhatunk majd -- hamarabb "ébrednek", ám gyanítható, a hétfőn kezdődő úszó Eb miatt lesz zsúfolt az isztambuli uszoda.

Az Eb legnagyobb sztárja -- hosszú évek óta -- az orosz Alekszandr Popov lehet. Mindent megnyert már a zseniális sprinter, várhatóan Isztambulban is ő lesz az ötven- és a százméteres gyorsúszás sztárja. Mondani sem kell: mindkét számban ő vezeti a világranglistát, csupán a holland Pieter van Hoogenband tartja vele a lépést. Nem lepődnénk meg, ha Popov -- csakúgy, mint Sevillában -- duplázna. Sevillában a férfiaknál rajta kívül az olasz Brembilla (400 és 1500 m gyors), a fehérorosz Gukov (100 és 200 m mell) és a holland Wouda (200 és 400 m vegyes) nyert két egyéni számban. A nagy négyesből már akkor is Gukov lógott ki -- a semmiből nyert kétszer... --, nagy meglepetés lenne, ha Isztambulban is jól szerepelne.

A hölgyekről szólva: Sevillában csupán ketten dupláztak, Kovács ágnes (100 és 200 m mell), valamint az ír Michelle de Bruin. Nos, az utóbbi biztosan nem lesz ott a hétfőn kezdődő Eb-n, mivel doppingbotrányba keveredett. Egyáltalán nem szomorkodunk, hogy a szeplős ír szépség nem indulhat. A magyar szépség -- Kovács ágnes -- viszont ott lesz a vízben, sőt, immár a triplázásra is van esélye, hiszen bevezették az ötvenméteres mellúszást is. Százon és kétszázon a világranglista alapján nincs félnivalója -- a legjobbak közül csupán Kovács ági az egyetlen európai --, ötvenen ellenben néhány héttel ezelőtt nagy riválisra akadt. Az ellenfél brit, Zoé Bakernek hívják és immár ő a legrövidebb táv Európa-rekordere.

A sevillai Európa-bajnokság egyébként nem volt kiemelkedő verseny (világcsúcs sem született...). Az isztambuli esemény viszont a török--kurd ellentét árnyékában is színvonalasnak ígérkezik. A hírek szerint szinte mindenki ott lesz, aki számít az európai úszósportban, és a magyar úszócsapat is teljes. Nem mellékesen, elindul a Sevillát kihagyó két olimpiai bajnok, Rózsa Norbert és Czene Attila is. Legutóbb négy éve, a bécsi Eb-n szerepeltek. Ha pedig ők valahol elindulnak...

A két évvel ezelőtti úszó Európa-bajnokság két magyar aranyat hozott. Isztambulban ennél többet várunk. A szakemberek szerint még az sem elképzelhetetlen, hogy öt aranyat nyer a magyar válogatott.

Mi nem vagyunk telhetetlenek.

Megelégednénk néggyel is...

Sal Endre Nemzeti Sport 1999. július 22.

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK