FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb 1999
Kasparik nézőből versenyző lett

Van amikor az is baj ha az ember elindulhat az Európa-bajnokságon... A példa magyar, főszereplője a hosszútávúszó Kasparik Edit. A szombathelyi hölgy - edzőjével egyetemben - egészen péntek reggelig úgy tudta, csak vasárnap, akkor is 25 km-en indul. Talán el is tervezték, hogy egy jeges narancslé társaságában szemlélik majd a péntek délelőtti 5 km-es futamot, amikor is kiderült, valaki, pontosabban az úszócsapat menedzsere a rövidebb távra is benevezte Kasparikot. Nem adminisztrációs bakiról van szó, csupán arról, hogy a főnök úgy gondolta, ha már itt van Kasparik, akkor ússzon kétszer, bár az rejtély, hogy a főszereplő miért csak a futam reggelén tudta meg, hogy indulnia kell...

Egyszóval Kasparik vízbe ment. Isztambultól negyven kilométerre, Kumburgaz (tengerparti fürdőváros) partja mentén. Az előzményeknek megfelelő lett a rááhangolódás nélküli úszkálás (23. hely, gyenge idő). Kasparik amúgy azért vállalta, hogy indul 5 km-en, mert attól félt, ha visszalép, nem szerepelhet 25-ön.

Érdekes megközelítés...

A jelek szerint a másik magyar hosszútávúszó hölgynek, Balázs Eszternek időben szóltak arról, hogy úszni fog, mert sokáig az élen tempózó hat-hét fős csapattal tartott, ám a táv felétől már nem bírta a lépést a többiekkel (az sem használt neki, hogy úszás közben felváltva állon, vagy mellen rúgták), végül a 16. helyen zárt.

- Sokáig ott voltam az élbolyban, bosszant, hogy a táv második felében lemaradtam - mondta a futam után nem túlságosan boldogan Balázs.

Persze, ne legyünk igazságtalanok. A magyar hosszútávúszók (nem kellemes hagyomány) Isztambulba is saját pénzükön érkeztek, egy-egy versenyző átlagosan száz-százötvenezer forintot áldozott arra, hogy itt lehessen.

Persze ettől még nem árt ha mindenki tudja, mely számokban indul...

A mieink nem örültek, a német Peggy Büchse annál inkább, hiszen megvédte Európa-bajnoki címét (ő az Eb első bajnoka). Két éve ehhez a mi Kovács Ritánkat kellett lehajráznia, most viszont nem volt magyar az élbolyban.

Kár.

Büchse amúgy - német precizitás - a laza öt kilométeres úszás levezetéseként még úszott néhány hosszt a parti medencében, majd nyilatkozott: "Kemény verseny volt, örülök, hogy sikerült lehajráznom az olasz Vallit."

Szó, ami szó, alig több mint egy másodpercnyi különbséggel értek célba.

A magyar hosszútávúszók tehát nem kerültek a legjobbak közé, ugyanez igaz a Hámori, Marschalkó műúszó párosra is. Ôk a pénteki kötelező után a 13. helyen állnak. Mivel a fináléba tizenkét egység kerülhet be, egy mutatósabb szabadonválasztott gyakorlattal még döntös is lehet a magyar kettős. A műúszó párosok szombaton folytatják, az egyéni verseny viszont pénteken véget ért. Sevillában az orosz Olga Szedakova nyert, most egy másik Olga, Olga Brusnyikina volt a legjobb.

Tegyük hozzá, a világklasszis Szedakova távollétében.

Sal Endre Nemzeti Sport 1999. július 24.

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK