FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb 1999
Rózsa és Güttler is bemutatkozik
Edzés a Palatinuson -- hétfőtől élesben

Orosz hármak

MűúSZáS

Ez már csak így megy. Egyéniben, párosban, majd vasárnap csapatban is Oroszország lett az Európa-bajnok. Nem kaptak hajba a pontozók a döntéshozatal közben. Az oroszok tarolása megérdemelt, a csapatdöntő során is ők mutatták be a legkáprázatosabb előadást. Persze, könnyű nekik, sohasem fogynak ki a tehetségekből. Eddig volt egy Olga Szedakovájuk (ő visszavonult), most van egy Olga Brusnyikinájuk. Nem kevesebb, mint három elsőséget szerzett Isztambulban, egyéniben, párosban Kiszeljova oldalán és vasárnap csapatban is első lett.

Műúszó éremtáblázat
(egyéni, páros, csapat)
Oroszország 3 -- --
Francaország -- 3 --
Olaszország -- -- 3



Vera: viktória!

MűUGRáS

Szombaton Szautyin nyert toronyból, vasárnap Vera Iljina lett Európa-bajnok 3 méteren. Nem tudnak hibázni az orosz műugrók. Ez persze csak félig igaz, hiszen bár Iljina vasárnap kiválóan ugrott, a másik rutinos orosz, Lasko bűn rosszul kezdett. Pedig volt ő már szinte minden, Európa-bajnok, világbajnok, ennek ellenére csak a tizedik helyen jutott a döntőbe. Ott aztán hozta a megszokott formáját, ám ez csak az ezüstérmhez volt elég. Iljina elsősége nem volt veszélyben. Amúgy ő sem most kezdte a műugrást, két éve Sevillában is nyert. Igaz ott 1 méterről, ám biztosan állítható, nem boldogtalan azért, hogy most 3 méterről lett Európa-bajnok. Különben is, az 1 méteres szám még hátra van.



Kár érte...

HOSSZúTáVúSZáS

Bosszankodhatunk... Kovács Rita két éve, Sevillában 5 óra 21 perc 58 másodperccel nyert Európa-bajnokságot. Isztambulban az orosz Guszeva -- kapaszkodjanak meg! -- 5 óra 58 perc 28 másodperccel lett első. Rita gondolkozott azon, hogy elindul Isztambulban, ám aztán úgy döntött: nem. Kár volt, ezt a mezőny kis túlzással csak lábtempóval is legyőzte volna... Nyert tehát Guszeva, a két magyar résztvevő, Balázs Eszter és Kasparik Edit pedig a mezőny második felében végzett.

Mint a Palatinuson. Csak a főtt kukorica és a rántott hal hiányzik. A medence partján kétszázan, a vízben ugyanannyian. Popov oldalba rúgja Kellert, majd Keller csapja orron Buschschultét. Nem haragszanak ők egymásra, csak edzeni szeretnének. Itt pedig azt nem lehet. Majd Kovács ági szeretne úszni egy-két tempót, ám tíz méternél tovább nem jut. Falba ütközik, élő falba.

-- Ez is bizonyítja, hogy az európai szövetség urainak csak az a fontos, hogy a VIP-páholyban legyen whisky-- mondja kissé ingerülten dr. Tóth Ákos, aki amúgy a görög válogatott szövetségi kapitánya. Vasárnap reggel még azt hitte, edzést tarthat a versenyzőinek. Rosszul hitte. A szervezők által kijelölt uszodában mindent lehetett, csak edzeni nem. és hogy mi folyt ez idő alatt az olimpiai uszodában? A műúszó hölgyek csapatversenye. Erre jegyezte meg Tóth, hogy szépek, csinosak, de azért annyira nem, hogy az úszók kárára billegessék a lábukat.

A magyar úszócsapat sem járt jobban. Pedig kellemesen indult a nap, az Ataköy Marina Holiday Inn parkolójában beültek a bérelt autókba (hat kocsi kell a mamutcsapanak), hogy aztán röpke öt perc alatt az uszodához érjenek. Bocsánat, a Palatinusra...

-- Itt úgysem lehet rendesen edzeni, addig maradunk amíg a versenyzők akarják -- konstatálja a helyzetet Kiss László, a női válogatott szövetségi kapitánya, majd egy viszonylag üres sávot nézett ki Kovács áginak. -- Egyébként minden a legnagyobb rendben, a szálloda kényelmes, az étkezés tűrhető, autóval járhatunk... Csak hétfőn is minden rendben menjen.

Kiss László egyébként a hétfői nyitónapon Güttler Károly révén lesz érdekelt. Hat éve, a sheffieldi Eb-n Güttler nyerte meg a 100 m mellet. Isztambulban már nem ő az esélyes.

-- Ezzel tisztában vagyok, ennek ellenére ott akarok lenni a keddi döntőben -- mondja Güttler, majd továbbáll, hiszen régi ismerős közeledik, a német Mark Warnecke, aki Karcsi korosztályába tartozik. Maradjunk abban, hogy egyikük sem tizenéves. Később Güttler azt is elárulja, hogy miről cseverészett a némettel.

-- Inkább ő beszélt, azt mondta, jól megy neki az ötven mell, ám százon is döntős akar lenni. Mondtam, hogy én is. Ebben maradtunk.

Kovács Ági előbb Popovval parolázik -- a klasszisok tartsanak össze! --, majd úszik egy keveset.

-- Eddig csak a belga Becue-t láttam az ellenfelek közül, de nem is csoda, annyian vannak a vízben... -- mondja a medencéből jövet Ágnes.

Világbajnokunk egyébként hétfőn még nem úszik (kedden 100 m mellen kezd), edzeni fog, már ha lesz hol...

Rózsa Norbert is bent van a vízben. ő nem teketóriázik, szó szerint utat tör magának. Nincs mese, edzeni kell, hétfőn 100 m mellen ő is debütál az Európa-bajnokságon.

-- Kedden, a döntőben is ott akarok lenni. Ez az alap -- mondja, majd edzője, Nagy József érkezik a rajtlistával.

-- Norbikám, egy percen belül senki sem tud, egy perc egy másodperc körül többen. Dolgozni kell... -- szól az edzői intelem. és Rózsa dolgozik, újabb hosszt vállal az embertömegben.

Czene Attila a szokásos menetfelszerelésben érkezik. Lazán, kismagnóval. A startlistát ő is átböngészte már.

-- Itt van Jani is -- szól a sokatmondó helyzetértékelés. és ebben minden benne van. A kétszáz méteres vegyesúszás ugyanis 1993-tól jobbára a Jani Sievinen--Czene versengést jelenti. Kilencvenháromban, a sheffieldi Eb-n Sievinen nyert, Czene második. A kilencvennégyes római vb-n: 1. Sievinen, 3. Czene. Kilencvenöt, Bécs, Európa-bajnokság: győz Sievinen, ezüstérmes a mi Czene Attilánk. Aztán az atlantai olimpián fordul a kocka. Igen, Czene a nyerő, Sievinennek marad a második hely. A legutóbbi, a sevillai Eb-n Czene el sem indul, és a tavalyi perth-ii világbajnokságon sem remekel. Csakúgy, mint Jani Sievinen. Most Isztambulban ismét összefutnak, ugyanis kedden reggel rendezik a 200 m vegyes selejtezőjét. Meglátjuk...

Az edzés még tart, három megszeppent kislány viszont már befejezte, a sarokban téblábolnak. Még nem jártak felnőtt világversenyen. Kovács Krisztináról, Kovács Kornéliáról és Ferenczy Orsolyáról van szó. ők szinte a moszkvai ifi Eb-ről estek be Isztambulba. A két Kovács két-két aranyat nyert, de a hétfőn 50 m pillangón debütáló Ferenczy Orsolya is hozott érmeket.

-- Már láttam a lengyel lányt, aki az ifi Eb-n megelőzött -- mondja kissé bánatosan Ferenczy, aki azért így is döntőbe várja magát.

Közben megérkeznek a titkos fegyverek, az Eb-re kreált teshez simuló, fekete fürdődresszek. Batházi István nyomban ki is próbálja. Neki még tetszik is, Güttler viszont nem kér belőle.

-- Hordd te -- mondja Batházinak --, ez úgyis a jövő fürdőnadrágja.

A palatinusos edzés is véget ér egyszer, ám a magyar csapat még nem pattan autóba, a versenymedencét is szemügyre veszi. A vízben éppen a francia műúszócsapat előadása tart. De ez most -- elnézést, műúszórajongók -- senkit sem érdekel. Az annál inkább, hogy hol üthet tábort a csapat. Hogy hol lesz a gyúrópad, hol lehet meditálni a soros futam előtt. Nem árt az óvatosság. Kilencvenötben, a bécsi Eb-n Czene majdnem lekéste a 200 m gyors rajtját. Már a bemutatáson is túl voltak, amikor árkon-bokron át loholva megérkezett. Futás közben vetkőzött, futás közben kapta fel az úszószemüveget. Istenem, elfelejtették felébreszteni. Nem ő tehetett róla. Neki azt mondták, akár el is aludhat a gyúrópadon, majd idejében szólnak. Nem szóltak. Nos, Isztambulban -- remélhetőleg -- nem lesz ilyen malőr. A stáb sem ugyanaz, a medence is közelebb van a bázishoz.

Egyszóval hétfőn reggel, magyar idő szerint nyolc órakor, a négyszáz méteres gyorsúszás első előfutamával elkezdődik a 24. úszó Európa-bajnokság. Egy biztos, régen volt ennyire teljes a magyar válogatott. Sevillában, ugye, nem indult Rózsa és Czene, előtte Bécsbe felkészületlenül utazott ki a menők egy része, Sheffieldben megint hiányos volt a csapat -- Rózsa éppen Ausztráliában honolt.

Az előjelek nem rosszak, Széchy Tamás (a férfiválogatott szövetségi kapitánya) és Kiss László például egymás mellett ült a Budapest--Isztambul repülőúton. és nem csak ültek, beszélgettek. A szemtanúk szerint a két mogul elszívta a békepipát. Nagy dolog ez, hiszen a tavalyi perth-i vb két hete alatt nem beszélgettek annyit egymással, mint ezen a bizonyos Malév-gépen.

Akkor hidegháború" volt.

Most csönd van, nyugalom.

Ugye, eredmények is lesznek?

Sal Endre Nemzeti Sport 1999. július 26.

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK