FONTOS


 

Ez is, az is

Az orosz Gyenisz Pankratov is rajthoz áll Isztambulban. Az ő esete valóban nem mindennapi. Három éve még ünnepelt sztárja volt az úszósportnak, 100 és 200 pillangón is olimpiát nyert Atlantában. Azóta viszont sehol sincs... Sokan tudni vélik, a látványos hanyatlás mögött valami stikli lehet, van, aki a pirulákat emlegeti. Most azt hallani, az utóbbi hetekben a volgogradi kórház lakója volt, mert allergiás rohamai miatt légzési nehézségekkel bajlódott. Ráadásul a kezelések során doppingszereket tartalmazó gyógyszerekkel kezelték, ám az orvosok szerint az Eb rajtjáig "tiszta" lesz a volt olimpiai bajnok. Ami bizonyos, ha Pankratov jól szerepel Isztambulban, az Isten sem mossa le róla, hogy a volgogradi "edzőtábornak" köszönheti a jó szereplést... Mert a világ már csak ilyen: gyanakszik. Talán nem véletlenül.

Ülsz az újságírók buszában, este van, mennél már vissza a szállodába. A busz ugyanaz, a sofőr viszont egy kreol bőrű, bajuszos ember. Sohasem láttad még. A busz ugyanaz, de a szokásos rendőrmotoros sehol sincs. Ülsz a buszban egy cseh, egy belga és öt német újságíró társaságában, és azt látod, hogy a sohasem látott kreol bőrű nem a megszokott útvonalon megy, sőt, éppen ellenkező irányba. Vagy húsz perce tart már a máskor tízperces út, amikor összenézel a belga tollforgatóval. Egyre gondolsz vele. Nem érted. Más sofőr, más útvonal és motoros rendőr sincs. És kezdesz aggódni. Címlapokat látsz, amelyek túszul ejtett újságírókról szólnak, híradókat, ahol bemondják, továbbra sincs hír az este elrabolt tollforgatókról. Aztán arra eszmélsz, hogy a kreol bőrű, sohasem látott sofőr beletapos a fékbe.

Csupán eltévedtünk...
Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb 1999

Véget ért a tíz évig tartó sikersztori

Nem ezt képzeltük. Egyáltalán nem.



Kezdjük egy történelmi ténnyel, pontosan tíz éve esett meg utoljára az a csúfság, hogy világversenyen nem került magyar a 100 m-es férfi mellúszás döntőjébe (Bonn, Európa-bajnokság). És még egy statisztikai adat: Güttler Károly hét éve minden Európa-bajnokságon, világbajnokságon és olimpián ott volt a százas döntőben. Jelentem, július huszonhatodikán, egy mellesleg napfényes hétfői napon, bekövetkezett, amit nem hittünk volna, sem Güttler, sem Rózsa nem került be a nyolcas fináléba.

Gyászmise?

Egy perces néma vigyázállás?

Azt azért nem. De szokni kell...

Pedig hétfőn reggel, a selejtező során még azt hittük, nem szakad meg a mámoros sorozat. Güttler, a "vén csataló" (elhangzott...) elképesztő lendülettel harapta a vizet. Az előfutam összesített végeredménye: 1. Fioravanti 1:02.01, 2. Güttler 1:02.71. Rózsa, mondjuk, aggasztóan úszott -- sem a technika, sem a tempó nem volt tökéletes --, ám "becsússzant" a középfutamba, ahol aztán délután Güttler és Rózsa egy futamba soroltatott. Hét éve, Barcelonában ugyanígy volt. Akkor egymásra figyeltek, nem a többiekre. Rózsa nyolcadik lett, Güttler kilencedik. Most nem volt mód a "kémkedésre", Güttler a négyesen rajtolt, Rózsa az egyesen. A szomorú sporttörténelmi futam vége: 3. Güttler, 8. Rózsa.

Lehangoló.

Főleg, hogy a következőben --nem tévedés -- hatan úsztak jobbat Karcsinál. Kilencedik lett, ugyanúgy, mint a barcelonai olimpián, amikor utoljára maradt le a fináléról. Pech. Az ő esetében az.

-- Úgy látszik, első és nyolcadik nem lehetek, csak második vagy kilencedik... -- mondta letörten a futam után -- Ezért hívnak Güttlernek. Mert a Güttlernek nem lehet szerencséje! Persze, nem csak ezen múlt. Gyorsabban kellett volna úsznom, legalábbis jobban, mint délelőtt.

Rózsa külön történet. Az előfutamban szenvedett, de attól Rózsa Norbert, hogy aztán "megegye" a mezőnyt.

Nem ette meg.

A középdöntőben nyolcadik, összesítésben tizenhatodik. Kínos. Ami vigasztaló, három éve az atlantai olimpián pontosan így szúrta el a száz mellet. Aztán kétszázon olimpiai bajnok lett. Csak ne kellene mindig a múlt sikereiben keresni a reményt...

-- Az előfutam során a mozgásom is rossz volt, meg az időeredmény is, délután a tempóimmal már nem volt gond, de az idő nagyon gyenge. Nem tudom, mi történt. Még nem tudom...-- mondta letörten.

-- Jobbat vártam Norbitól, persze, hogy jobbat vártam -- így Nagy József, Rózsa edzője. -- Lassú volt, erőtlen, nem az igazi. A kétszáz mellig össze kell szednie magát.

Hogy valami jót is írjunk. Nyíry Anna bejutott az 50 m-es pillangóúszás keddi döntőjébe. A negyedik legjobb idővel került tovább a középfutamba, ahol végül is a hatodik helyen kvalifikálta magát a fináléba. Nehéz leírni, ő lesz a keddi nap egyetlen magyar döntőse.

-- Én is csodálkoztam azon, hogy Rózsa és Güttler lemaradt a döntőről, szerencsére én nem -- nyilatkozta Nyíry a középfutam után. -- És ha még jobb lett volna a benyúlásom... Mindegy, ott vagyok a döntőben, ahol 27.20 körül szeretnék úszni. Azzal bármit elérhetek.

Mindez nem adatik meg Gáspár Zsoltnak, aki az előfutamból még tovább került 50 m pillangón, a döntő viszont már sok volt neki.

Nem volt jó napunk.

Ráadásul az előfutamok során búcsúzókat még nem is soroltuk. Például Szilágyi Zoltán (400 m gyors). Egész évben erre a négy percre készült, sőt, azt is vállalta, hogy a pénztárcájába nyúljon. A szintidőt ugyanis nem úszta meg. Csak úgy jöhetett, ha lerakja a pénzt az asztalra.

Megérte? Nem érte meg?

A valóság viszont, hogy lassan, nagyon lassan kezdett, nem tartotta a lépést a futam menőivel. A hetedik helyen zárt, összesítésben pedig a huszadikon. Négy perc, nyolcvanegy századmásodperc -- ennyi ideig tartott számára az Európa-bajnokság...

Egy koki, aztán következett még egy.

A rövid pályán Világkupa-győztes Kiss Annamária ugyanis nem jutott tovább, a vert seregben végzett 200 m háton (közel nyolc másodperccel úszott gyengébben annál, mint amit tud). Nem lépett tovább az 50 m pillangó selejtezőjéből a fiatal Ferenczy Orsolya sem, a jelek szerint ami az ifi Eb-n elég, a felnőttek között még kevés.

Ennyi a mérlege az első napnak. Amely egyébként hozott egy Európa-csúcsot -- a győztes holland férfi 4x100 m-es gyorsváltó produkálta -- és örömet, másoknak. A hollandok mellett örülhettek a britek (Palmer lehajrázta Brembillát a 400 m gyors döntőjében), boldogok lehetnek az ukránok (Klocskova a papírformának megfelelően megnyerte a 400 m vegyest) és pezsgőzhetnek a németek is, hiszen a női 4x100 m-es gyorsváltójuk verhetetlennek bizonyult.

Azért így is volt magyar Európa-bajnoka a napnak, a kilencven óta német állampolgárságú Szalai Szilvia ugyanis az előfutamok során helyet kapott a német gyorsváltóban. Ô is Eb-győztesnek vallhatja magát.

Persze, erre mondják: sovány vigasz...

Sal Endre Nemzeti Sport 1999. július 27.

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK