FONTOS


 


Oda vannak maguktól a törökök, szinte minden újság fényképpel tálalja a legjobbjuk, Derya Büyükuncu produkcióját. Mit nekik az, hogy a svéd Kammerling világcsúcsot úszott, a középpontban Büyükuncu áll, a hős, a hérosz, a legjobb. Hogy mit tett a török nép legszebb fia? A 100 m-es férfi hátúszás során a tizenötödik helyen végzett...

Ági csak a félbevágott Himnusz miatt bánatos

Nyert. Megint nyert. Immár háromszoros Európa-bajnok. Jó leírni. Kovács Ági Isztambulban ott folytatta, ahol Sevillában abbahagyta, ott is első lett, meg itt is. A kettő közös nevezője pedig az ukrán Szvetlana Bondarenko. Az "ezüstlány", aki lassan beletörődhet a megváltoztathatatlanba: ezüstéremesnél nem lehet jobb az Európa-bajnokságokon. Ági amúgy az eredményhirdetés után kiosztott vagy húsz autogramot, majd az interjúszobába siesett - ott viszont senki sem volt, a jelek szerint az újságírók a lelátón "felejtették" magukat - , hogy aztán közöljék vele, doppingellenőrzésre kell mennie. Már megszokta, mindig mennie kell. Persze a doppingkontroll előtt volt annyi ideje, hogy aranyéremmel a nyakában, és egy piros-fehér-zöld színekben pompázó virágcsokorral a kezében nyilatkozatot adjon.

- Meglehetősen erősen kezdtem az első ötven métert, éppen ezért a második már nehezebben ment - mondta az immár háromszoros Európa-bajnok. - Elmaradtam a középfutamban úszott időmtől, de ez egyáltalán nem zavar. A győzelem volt a fontos, az, hogy ismét Európa-bajnok legyek száz mellen.

- Utólag elárulhatja, tartott egyáltalán valakitől?

- Természetesen figyeltem a többiekre, de leginkább az ukrán Bondarenkóra. Már az előfutamban és a középfutamban is látszott, jó formában van, nem lepődtem meg tehát, hogy ő volt a legveszélyesebb ellenfelem. De attól nem féltem, hogy a hajrá során megelőz.

- A kérdés banális, hogy érezte magát a dobogón?

- Jól, a Himnuszt hallgatni mindig csodálatos érzés. Csak az bántott, hogy a felénél befejezték. Hallgattam volna még... Egyébként nem volt zökkenőmentes az eredményhirdetés, még én szóltam, hogy ne a fehérorosz zászlót húzzák fel a rúdra - azt akarták -, udvariasan csak annyit mondtam nekik, hogy az nem az enyém...

- Az első ötvenen úszott 31.97 nagyon jó előjel az ötven méteres számot tekintve, elég ha csak azt vesszük, az Eb-csúcs 31.58...

- Az ötvenem valóban erős volt, alig-alig maradtam el az országos csúcstól. Természetesen a csütörtöki ötvenméteres előfutamban ott szeretném folytatni, ahol szerdán befejeztem. Jó időt kell úsznom, szeretnék a legrövidebb távon is Európa-bajnok lenni. Mondjuk, nem lesz könnyű, ott van a mezőnyben a brit Európa-csúcstartó Zoé Baker, aki bár százon nem remekelt, ki tudja...

- A kérdés kötelező: lesz ünneplés a szállodában?

- Ünnepelni? Isten ments, majd vasárnap este.

- És mikor fog végre pihenni?

- Az Európa-bajnokság után megint megyek az Egyesült Államokba - nyelvet tanulni, pihenni - és az is biztos, hogy a tengerentúli út előtt még lemegyek egy-két hétre a Balatonhoz. Számomra az is felér Amerikával...



Tempók és pontok

Iljina tripla

MŰUGRÁS


Ha egy bolt egyszer beindul... A női 3 m-es szám után Vera Iljina az 1 m-es műugrást is megnyerte Isztambulban. Itt sem volt kérdéses a győzelme, gond nélkül szerezte meg zsinórban a harmadik Európa-bajnoki címét ebben a számban. Nem tévedés, kilencvenötben Bécsben és kilencvenhétben Sevillában is az orosz műugró diadalmaskodott. Persze, ami neki jó, az másnak szenvedés. Irina Laskóról van szó, aki szerdán - nem elírás - a negyedik (!) Eb-ezüstérmét nyerte 3 m-en. Pedig jól indult a karrierje, nyolcvankilencben, a bonni Európa-bajnokságon ő nyerte az első ízben kiírt számot, azóta viszont aranyat csak a másik nyakában látott. Most is így történt. Ráaásul 3 m-en is Iljina előzte meg. A dobogó harmadik fokán egy nagy visszatérő, a német Schmalfuss "landolt", ő a szerdait megelőzően utoljára nyolc éve, az athéni Eb-n végzett bronzérmes helyen. Kivárta...
Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb 1999
Sevilla után Isztambul is Ágnesnek tapsol

Öt évvel ezelőtt történt. Feltűnt egy csöppnyi lányka a Budapest-bajnokságon. Esetlen volt, pici, elveszett a nagyok sűrűjében. Az időeredménye viszont... Legyen elég annyi, kilencvenötben kivitték az ifjúsági Európa-bajnokságra.

Nyert.

Majd a bécsi felnőtt Eb-re is meghívót kapott. Úgy mozgott, mint most a másik Kovács, Krisztina. Kis túlzással azt sem tudta, hol van. Bocsánat, tudta, bronzérmes lett száz mellen. És a világ elkezdte tanulgatni az "Ágnesz Kováksz" nevet.

Immár véglegesen megtanulták.

A tizennyolc éves zseni mérlege lenyűgöző. Világbajnok, és háromszoros Európa-bajnok. De lássuk a harmadik arany (persze, mind egyaránt kedves) történetét.

Kedden kezdődött a mese, amikor is Ági az előfutam után a középfutamot is hallatlan fölénnyel nyerte. A középfutamos ideje láttán (1:08.42) már sejteni lehetett, nem lesz vita szerdán, csak az lesz a kérdés, mennyivel veri meg a mezőnyt.

Megverte.

Nagyon megverte.

Pedig - reméljük nem szentségtörés ha leírjuk - benne maradt még egy-két, vagy akkár annál is több tized. Ám így is fricskát mutatott Európának. A második Bondarenkónak - Sevillában is ő végzett Ági mögött - esélye sem volt a győzelemre. Mert: 1. Kovács Ágnes 1:08.75, 2. Bondarenko 1:09.33.

- Fantasztikus ez a lány, nagy öröm, hogy ismét Európa-bajnok, immár háromszoros Európa-bajnok - mondta Kiss László. - Nyert és ez a fontos, még az is belefért, hogy a második ötvenen kapkodott egy picit. Csodás nap ez a mai...

Az eredményhirdetés azért már nem sikerült ennyire csodásra. Kezdve azzal, hogy a magyar zászló helyett a fehéroroszt akarták felhúzni a szervezők. Ági szólt, hogy ugyan már, keressék ki a magyar lobogót. Folytatódott azzal, hogy az elektromos táblára Kovács Krisztina nevét írták ki Talán egyszer a fiatal honvédos tini is nyer Eb-t, ám az isztambulit Ági nyerte. A harmadik baki, a Himnuszt is félbevágták. No mindegy...

A lényeg, hogy Kovács Ági ott folytatta, ahol Sevillában - vagy éppen a tavalyi perthi vb-n, hiszen ott 200 mellen lett világbajnok - abbahagyta. És nincs vége a mesének... Még két számban, ötvenen és kétszázon úszik. Ne kiabáljuk el, de akár ötszörös Európa-bajnokként is felszállhat a Budapestre induló gépre. Bár csak ott tartanánk. És ha már Kovács Krisztina szóba került. Az ifi Eb-győztes az első felnőtt világversenyén nem csak hogy döntőbe jutott, a hatodik helyen végzett (1:11.31). Természetesen - végre! - már mosolyogni is tudott.

- Végül is elégedett vagyok, az edzőm, Nagy József is azt mondta a futam előtt, ha hatodik vagyok, az már jó. Az vagyok és az időeredményemre sincs panaszom - mondta Kovács Krisztina, aki nem titkolja, várja már az Eb végét, hogy végre pihenhessen egy kicsit. A program: balatoni nyaralás. De ez még odébb van, csütörtökön például az 50 m mell előfutamában indul.

És akkor a többiekről. Például a nagy visszatérő Czene Attiláról. Aki Atlantában nyert, a sevillai Eb-t kihagyta, a tavalyi perthi vb-n pedig nem került döntőbe kétszáz vegyesen. Elbizonytalanodott, még az is megfordult a fejében, hogy befejezi. Szerencsére nem tette. Itt volt Isztambulban, döntőbe is került kétszáz vegyesen, sőt, ötven méterre volt az éremtől. A pillangó után hatodik volt, a hát után harmadik, sőt, a mellúszás végén is bronzos helyen állt. Az utolsó hosszra, azaz a gyorsúszásra viszont sajnos nem maradt elég municiója. De halljuk tőle az okát!

- Nyerni akartam, ezért nagyon belekezdtem - kezdte Czene. - Jól is ment, a mellúszást viszont túlságosan erősre vettem, ez ütött vissza a gyorsnál. Bosszant, mert nem sok hiányzott az éremhez. Jó volt látni, hogy a mellettem úszó Sievinen - aki aztán sokmindent nyert már - mennyire tud örülni a bronzéremnek. Én is örültem volna neki, de ez most elmaradt.

A döntőt - nem meglepetés - a holland Marcel Wouda nyerte, aki ezzel már háromszoros Európa-bajnok kétszáz vegyesen.

Czene hatodik lett, Zubor pedig hetedik száz gyorson. Szomorú volt a döntő után, de nincs rá oka. A száz gyors az, ami az atlétikában a százméteres síkfutás. Klasszikus szám, aki ott nyer, az bevonul a történelembe. És Zubor a tavalyi vb után most az Eb-n is ott volt az elitben, a fináléban. Ahol sporttörténelmet írt a holland Pieter van den Hoogenband (az Eb egyik legnagyobb sztárja) hiszen legyőzte az olimpiai és világbajnok, címvédő Alekszandr Popovot. Elképesztő bravúr! De vissza Zuborhoz:

- Azt terveztem, hogy ötven másodpercen belül úszom, nem sikerült. Helyezésben is jobban gondolkoztam, éppen ezért egy kicsit tényleg szomorú vagyok - nyilatkozta a döntő után Zubor Attila. Nincs miért szomorkodnia, tényleg nincs miért.

Neki nincs... Rózsa Norbertnek ellenben van miért. Az olimpiai bajnok (minden idők legeredményesebb mellúszója) a száz után kétszázon sem került döntőbe. Délelőtt sem úszott jól, és délután is jócskán elmaradt attól, amit tudott, tud.

Érthetetlen.

Pedig azt hittük, a bajnok ismét régi fényében tündököl majd. Nem így történt. A gyengélkedés okát egyelőre ő is keresi. Beszélni sem akart a középfutam után. Meg lehet érteni. Neki most idő kell. Fel kell dolgoznia a történteket. Nagy József, Rózsa edzője sem tudott megoldást adni.

- Egyelőre én sem tudom az okát annak, hogy miért nem ment Norbinak az úszás - mondta Nagy. - Mindkettőnknek magunkba kell szállnunk, mert meg kell találni a kivezető utat. Egyelőre én sem tudok többet mondani...

Rózsa gyengélkedését tényleg nehéz megmagyarázni. Pedig amikor tavaly, a perthi vb után elhagyta korábbi edzőjét Széchy Tamást és elszegődött Nagy Józsefhez, úgy nyilatkozott, ismét érzi a motivációt, ismét élvezi az edzéseket. A kettős első próbája nem volt sikeres. Bízzunk benne, hogy nem így ér véget a mellúszólegenda pályafutása.

Bessenyei Tamásnak ellenben jó napja volt (persze önmagához képest). A fiatal szentesi úszó a legjobb idővel került tovább az előfutamból és a középfutamban is megállta a helyét, összesítésben a tizedik helyen végzett.

- Délelőtt közel három másodperccel megjavítottam az egyéni csúcsomat, ha délután csak megközelítem azt az időt, akkor most döntős lehetnék. De nem baj, végül is a kétszáz csak az ötven mell főpróbája volt - nyilatkozta mosolyogva Bessenyei.

Horváth Péter sem került döntőbe 200 m pillangón - összesítésben a tizenkettedik helyen végzett - ám nem is volt könnyű dolga. A férfi pillangóúszás évek óta kőkemény úszásnem, a döntőbe jutáshoz is bravúr kell. Ez Horváth esetében most elmaradt. Ugyancsak nem lesz ott a 800 m gyors fináléjában a harmadik Kovács, Kovács Kornélia, aki az előfutamban - itt nem rendeznek középfutamot - csak a tizenharmadik időt úszta, ráadásul jócskán elmaradt a ifi Eb-n nyújtott produkciójától.

És akkor essék szó a nem magyar érdekeltségű szerdai döntőről, vagyis a női százméteres gyorsúszásról. Amelynek kérdése előzetesen az volt, a holland de Bruijn vagy a német Völker nyeri-e az aranyat. Egyikük sem nyert: a befutó a brit Sue Rolph! (Nem mellékesen a nagy Franziska van Almsick csupán a nyolcadik lett.)

Ennyi volt a mozgalmas szerda története.

Hogy milyen napunk volt?

Jobb is lehetett volna...

De ez semmit nem von le Kovács Ági produkciójából. Aki újfent bebizonyította, száz mellen Európában verhetetlen. Ötvenen és kétszázon is az lehet. Az olasz Luca Sacchi - volt remek olasz vegyes úszó, immár újságíró - két éve Sevillában azt mondta Ágiról: ő az új Egerszegi.

Most mást mondott.

Csak annyit: ez a lány tökéletes.

Nem kell kommentár.

Eb is, az is

Mr. Ákoszt imába foglalják a görögök. Nem véletlenül, bár érmet még nem nyertek - nem is fognak... - több úszójuk is bekerült az A-döntőbe. Nagy dolog ez, főleg ha azt vesszük, hosszú éveken keresztül mindez nem sikerült nekik. Hogy ki az imába foglalt Mr. Ákosz? Nos, dr. Tóth Ákos a becsületes neve, jelenleg ő a görög úszóválogatott szövetségi kapitánya. A görög Szarakacaninak duplán kijut a magyarokból, dr. Tóth Ákos ugyebár a kapitány, az edzője pedig a magyar női kapitány, Kiss László. Talán nem véletlen, hogy a vegyes úszó hölgy a döntőbe került...

Sal Endre Nemzeti Sport 1999. július 29.

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK