FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb 1999
Kovács és Van den Hoogenband: éljen a királyi pár!

- Arattak a hollandok (kilenc győzelem), nem szereztek aranyérmet az oroszok
- Pieter van den Hoogenband egymaga annyit nyert, mint az Eb-k története során a holland férfiúszók
- Az újhullám tagjai: Ukrajna, Svédország, Románia
- Kovács Ági a hátán cipeli a magyar úszósportot


Pieter van den Hoogenband és Kovács Ágnes.
Avagy a királyi pár.
Általános nézet, hogy a 24. úszó Európa-bajnokságnak a fentebb említett kettős volt a hőse. Ezt a számok is igazolják. Hoogenband négy egyéni számban "söpörte le a padlást" - 50, 100, 200 m gyors és 50 m pillangó - és a hollandok Európa-bajnok 4x100 m-es vegyes váltójában is ott volt. Legutóbb hasonló tarolást, még a 93-as sheffieldi Eb-n a német Franziska van Almsick végzett, ő is hat aranyat nyert, de abba három váltós elsőség is került. Hoogenband berobbanása némiképp meglepő, hiszen korábban egyéni számban még érmet sem nyert az Európa-bajnokságokon. Erre Isztambulban szerzett hatot. De nem csak Hoogenband, az egész holland válogatott ámulatba ejtette a világot (a németek szereplése a hagyományok alapján nem meglepetés). A tulipánosok, a legutóbbi sevillai Eb-n két aranyérmet nyertek - most kilencet! Az Európa-bajnokságok 1926 óta íródó történetében Isztambul előtt összesen négy (!) aranyérmet szereztek a holland férfiúszók. Hoogenband egymaga összeúszta a 73 év termését.

A szakemberek is keresik az okát a nagy felfordulásnak. Mert Sevillához képest nagy volt az átrendeződés. Akkor például az oroszok hét aranyérmet nyertek. Isztambulban egy darabot sem. Két éve Popov könnyedén nyert, ahol elindult, most nincs Eb-győzelme. A hollandok mellett feltűnő az ukránok előretörése. Sevillában nekik sem volt aranyuk, Isztambulban három is lett. Az ukránokhoz hasonlóan kapaszkodnak a svédek, és ismét megjelentek a porondon a románok, akik hosszú évekig sehol sem voltak. Sevillában egy árva bronzérmük volt, Isztambulban kilenc (!) érmet nyertek.

A magyar úszósport nem csatlakozott a nagy előretörőkhöz. A sevillai mutatónk: két arany, egy ezüst, egy bronz. Az isztambuli: három arany, egy bronz. Akkor is, most is csak Kovács Ágnes nyert aranyat. Sőt, a tavalyi, perth-i világbajnokságon is csak ő lett első. Az atlantai olimpia óta egymaga cipeli a hátán a magyar úszósportot.
Kiváló esernyő ...
Arany van, tehát lehet továbbra is ígérgetni, hogy majd legközelebb, meg őgyis csak az olimpia számít. Lehet mondogatni, hogy az Európa-bajnokság csupán "kis" kontinensverseny. Amíg elhiszik, amíg elfogadják, addig lehet.

Van den Hoogenband úszás holland 6 4
Kovács Ágnes úszás magyar 3 3
Völker úszás német 3 2
Brisznyikina műúszás orosz 3 1
Wouda úszás holland 3 1
De Bruijn úszás holland 2 2
Klocskova úszás ukrán 2 2
Iljina műugrás orosz 2 2
Potec úszás román 2 2
Theloke úszás német 2 2
Akatyev hosszútávúszás orosz 2 1
Bezrucsenko hosszútávúszás orosz 2 1
Guszeva hosszútávúszás orosz 2 1
Stockbauer úszás német 2 1
Zsupina műugrás ukrán 2 1
Kiszeljova műúszás orosz 2 0
Van Almsick úszás német 2 0
Szalai úszás német 2 0
aranyérmek száma ^
ebből egyéni győzelmek száma ^

Sevillában Kiss László tanítványai két aranyat és egy ezüstöt nyertek. A harmadik dobogós Szabados Béla, dr. Sós Csaba tanítványa. Isztambulban csak Kiss úszói álltak a dobogón. A mérlege: három arany, egy bronz. A Kiss-Széchy rivalizálásról mindenki tud. Régóta tart. Az isztambuli partit Kiss nyerte.
A megszerzett pontok alapján magasan: 26:3-ra.

A termés: négy érem. Olimpiai számban viszont csak kettő (100, 200 mell, aranyérmes Kovács Ágnes). Mert, hogy az 50 mell ott nincs a műsoron. Persze, ettől még meseszép, hogy Ági megnyerte, Güttler pedig bronzérmes lett. Az országos csúcsokkal is ez a helyzet. Öt született. Kettőt-kettőt úszott Kovács és Güttler (50 m mell), egyet Nyíry Anna (50 m pillangó). Csúcsok, de nem olimpiai számokban.
Nem rózsás a kép.
Közeleg a sydneyi olimpia, és érdemes felidézni, hogy legutóbb Atlantában három bajnokunk volt. Egerszegi Krisztina már régen befejezte az úszást. Rózsa - bár tavaly, a perth-i vb-n bronzérmes lett 200 m mellen - az olimpia óta nem találja a formáját. Isztambulban döntőbe sem jutott. Nem jó előjel. Czene sem villog Atlanta óta: Sevillában nem indult, Perth-ben nem került döntőbe, Isztambulban hatodik lett. A biztos pont: Kovács Ágnes.

Atlantában három aranyunk volt, és Széchy Tamás a török városban kijelentette, Sydneyben újra lesz annyi. Széchyről tudjuk, zsenije a szakmájának. A barcelonai olimpia előtt szinte századra megmondta, hogy ki mennyit fog úszni, ki hányadik lesz. Bejött neki. Atlanta előtt már nem jósolt, de tanítványai ismét aranyakat nyertek. Úgy látszik, most is biztos a dolgában. Pedig csak egy világszinten is magasan jegyzett úszója maradt. A még most is bizonytalan Czene Attila.

Sal Endre Nemzeti Sport 1999. augusztus 3.

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK