FONTOS


 

3. rövid pályás Európa-bajnokság, Lisszabon
Hat elsőségnél járnak a svédek
Görcsoldó aranyra várva



Alshammar receptje: minden napra egy világcsúcs

Szexis világcsúcstartó: Alshammar: "Hihetetlen!"

Az egyik svéd magazin tavaly a legszebb (pontosabban legszexisebb) svéd hölgynek választotta. Igaz ami igaz, nem csúnya jelenség, ám nem is ezért jött Lisszabonba. Péntek óta ő áll a középpontban, hiszen száz gyorson megdöntötte a kínai Lo Csing-ji hat éve, a Palma de Mallorca-i rövid pályás világbajnokságon úszott világrekordját. A kínai 53.01-es idején nem kevesebb mint huszonegy századot faragott (52.80). Ő a stockholmi születésű Therese Alshammar, akit száz gyorson már most a jövő évi olimpia első számú esélyesévé kiáltottak ki.

-- Hihetetlen, álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen időeredményre leszek képes -- monda a döntő után a huszonkét éves versenyző, aki amúgy Stockholmban él és az SK Neptun nevű klubot boldogítja. -- Az elődöntő után tökéletesen kipihentem magam, ez rengeteget segített, de a világrekord meg sem fordult a fejemben. Csak győzni akartam, az idő nem érdekelt.

Alshammart természetesen a kínaiakról is kikérdezték. Nem véletlenül, elég ha csak azt vesszük, a korábbi világcsúcstartó, Lo Csing-ji is a keleti országból származik. A svéd hölgy a kínaiakat körüllengő doppingváddal kapcsolatban kitérő választ adott:

-- Nem tudom mi az igazság, csak az érdekel, hogy a sydneyi olimpián csodálatos svéd úszósikerek szülessenek.

Alshammarnak -- többek között -- a százméteres női gyorsúszás legidősebb élő Európa-bajnoka is gratulált. A kilencvennégy éves holland Marie Smit-Vierdag, aki 1927-ben, a bolognai Eb-n nyert, szinte elsőként szorongatta meg Therese kezét.

-- Kedves volt, aranyos, örülök, hogy találkozhattam vele -- mondta a randevúról szólva Alshammar.

Gyanítható, Marie Smit-Vierdag sem volt szomorú, hogy találkozhatott a "néhány perces" világcsúcstartóval. Alshammar szombaton este is gondoskodott arról, hogy ne unatkozzanak az újságírók, mint ismeretes, a "változatosság kedvéért", ötven gyorson döntötte meg a kínai Lo Csing-ji világcsúcsát.

Röviden

Miniszteri szinten foglalkoznak a magyar úszócsapattal. Pénteken este ugyanis Lisszabonba érkezett Pepó Pál környezetvédelmi miniszter, a Magyar Úszószövetség társelnöke. Kovács Ági pénteki, kétszáz melles fináléját még nem láthatta, a vasárnapi, százas döntőt pedig már nem láthatja, hiszen az úszódöntők ideje alatt indul a repülőgépe. Erre mondják: villámlátogatás...

Az isztambuli nagypályás Európa-bajnokságon a hollandok robbantottak -- soha nem látott produkcióval álltak elő, kilenc (!) aranyérmet nyertek -- Lisszabonban pedig a svédek rukkoltak elő átlagon felüli produkcióval. Alshammar, Kammerling, Frölander, Sjöberg, Isaksson. Márkás nevek. Szerintük amúgy nincs titok, jókor és jó helyen kell csúcsformában lenni. Ha az olyan egyszerű lenne...

Nem tesz jót a hangulatnak, ha olyan országban rendeznek úszó világversenyt, ahol nincs nívós uszósport. Mostanság volt rá egy-két példa. Elég ha csak az idei isztambuli nagypályás Eb-t említjük. A legjobb török eredményt Derya Buyukuncu érte el. Ő sem került döntőbe, összesítésben a kilencedik lett ötven háton. A portugálok sem állnak sokkal jobban (nekik leglalább van egy Couto nevű mellúszójuk), a szombat délelőtti előfutamok során a legnagyobb örömöt az jelentette a publikumnak, hogy ha az imádott úszó nem végzett az utolsó helyen a futamában. Na, ilyen is a hangulat. De, hogy valami jót is írjunk, jövő nyáron Finnországban, pontosabban Helsinkiben lesz az ötven méteres Európa-bajnoság. Nekik nem Buyukuncujuk van, hanem Sievinenük... Nagy különbség.

"Vizes" menü

December 12 (vasárnap). Férfiak. Előfutamok (9.30). 50 m pillangó. 200 m mell, 200 m vegyes (Batházi István), 4x50 m vegyes, 1500 m gyors (két időfutam). Elődöntő (16). 50 m pillangó. Döntők (16). 100 m gyors, 100 m hát, 200 m mell, 200 m vegyes, 200 m pillangó, 4x50 m vegyes, 1500 m gyors (harmadik időfutam). Nők. Előfutamok (9.30). 200 m vegyes, 200 m hát, 200 m gyors, 4x50 m vegyes. Döntők (16). 200 m vegyes, 100 m mell (Kovács Ágnes), 100 m pillangó, 200 m hát, 200 m gyors, 4x50 m vegyes
Érem(l)eső
Svédország6 4--
Németország4 97
Nagy-Britannia33 5
Ukrajna31 2
Spanyolország2 1--
Hollandia11 2
Olaszország11 1
Horvátország1 1--
Dánia1-- 1
Oroszország1-- 1
Izland1-- --
Szlovákia1-- --
MAGYARORSZáG-- 2--
Szlovénia--1 1
Fehérorszország-- 1--
Svájc--1 --
Belgium---- 1
Csehország---- 1
Izrael---- 1
Portugália---- 1
(Megjegyzés: női 50 m pillangón holtverseny miatt két ezüstérmet adtak át.)
Nehéz ügy. Azt még hamar megemésztettük, hogy ötven mellen Kovács Ági elé került a brit Zoe Baker -- kilenc század döntött --, ám azt már nehezebb elfogadni, hogy kétszáz mellen sem ő az Európa-bajnok. Ott, ahol ötven méteres medencében világbajnok és ötszörös Európa-bajnok. És itt a lényeg! A jelek szerint tudomásul kell vennünk, a rövid pálya nem Ági műfaja. Maradjon meg a specialistáknak. Mint Baker, mint a kétszázon győző német Poleska.

Ági kirobbanó formában úszott az Eb-t megelőző ciprusi edzőtáborban. Hiszik vagy sem, rendszeresen világcsúcson belül tempózott, még az edzések végén is. Nagypályán. A rövid pálya pedig elvileg három--négy másodperc pluszt jelent. És mégis...

Kiss László, világbajnokunk edzője is keresi a magyarázatot. Tény, hogy az edzőtábor után Ági több napig betegeskedett. Egy civil számára a megfázás semmit nem jelent. Egy úszó számára tizedeket, akár másodperceket is. Ági ráadásul gyomorfertőzéssel küszködött, volt, hogy edzés közben jött ki a medencéből görcsöktől összerándulva. Ha egészéges, biztosan másképp alakul. Viszont az is igaz, hogy a rövid pálya -- egyelőre vagy sem, az idő eldönti -- nem az ő műfaja. Turi György, Kiss László jobbkeze tökéletesen rávilágított a lényegre.

-- Ági a víz felett úszik, kivételes a technikával, hiába másolják, képtelenek utánozni. Siklik a vizen, élmény nézni. De ez a technika a jelek szerint nem kamatoztatható rövid pályán, ahol látni kell, mindenki a fordulókból és utána, a víz alatti úszásból él. Ági úszik -- szó szerint -- ám az energiájának jelentős része azzal megy el, hogy a fordulók után ismét megszerezze a leadott előnyt. Nézze meg a svéd Igelströmöt., aki a második legjobb időt úszta a száz mell elődöntőjében. Tömör, csupaizom lány. Úgy látszik, itt ez kell -- összegzett Turi.

Fura helyzet. Kovács Ági két ezüstéremnél jár Lisszabonban, a közönség a bemutatásoknál kivételes tapssal köszönti, tisztelik, elismerik. És mégis. A magyar csapat gondterhelt. Pedig azért lenne minek örülni. Például annak, hogy szombaton, a száz mell előfutamát, majd délután a szám középfutamát is könnyedén nyerte, azaz a legjobb idővel (1:08.09) került a vasárnapi döntőbe. Viszont Kiss László szerint -- aki döntött: a rövid pályából egy ideig elég -- továbbra sincs "egyben". Ágnes azért az elődöntő után már mosolyogni is tudott:

-- A legjobb idővel kerültem a döntőbe, a négyes pályán úszhatok, ez jó. Azt viszont nem tudom megmondani, hogy vasárnap képes leszek-e javítani a szombati időeredményemen -- mondta és már ment is egy közös fotózásra Pepó Pál környezetvédelmi miniszterrel, aki -- hivatalosan szólva -- gesztus értékű látogatást tett Lisszabonban. Ő ugyanis, nem mellesleg, az úszószövetség társelnöke is.

Szombaton Kovács Ági mellett Kovács Kornélia is vízbe ment négyszáz gyorson. Hiába tett meg mindent a fináléért, összesítésben csak a tizedik helyen végzett. Szentesi Szabolcsnak száz háton Kovács Kornéliánál is kevesebb esélye volt a döntős tagságra, nem is jutott tovább az előfutamból, a huszonharmadik helyen zárta a versenyt.

Nekünk Kovács Ági két ezüstje ellenére sincs jó kedvünk, a svédek viszont magukhoz ölelnék a világot. A pénteki öt aranyhoz még egyet "illesztettek", nem is akármilyen köritéssel. A jelek szerint Therese Alshammar lesz a lisszaboni Európa-bajnokság első számú hőse, a módfelett csinos svéd hölgy ugyanis szombaton is világcsúcsot úszott. Az ötven gyors rekordja lett az újabb "áldozat" -- pénteken száz gyorson úszott világrekordot --, az esti döntőben hallatlan magabiztossággal múlta felül a kínai Lo Csing-ji hatéves csúcsát. Az új rekord: 24.09. Azt, hogy Alshammar képes lehet a világcsúcsra, nem csak a pénteki produkciója sejtette, hiszen az ötven gyors elődöntőjében is csúcsot úszott, akkor még csak az Európa-rekord "adta meg magát". A 24.27 mp-es időből alig egy óra elteltével 24.09 mp-es világcsúcsot varázsolt.

A svédek tehát hat aranyéremnél járnak -- vezetik is az éremtáblázatot -- mi pedig azon imádkozunk, hogy az az egy meglegyen. Mert rövid pálya ide, vagy oda, gyógyír lenne a sebekre, ha Ági vasárnap megnyerné a százméteres mellúszást. Kár is lenne tagadni, az utóbbi napokban megcsappant az önbizalma. Nem kellene sok ahhoz, hogy kicsit helyre billenjen a lelkivilága.

Csupán egy arany.


Tempóról tempóra

Férfiak

100 m gyors. 1. előfutam:
1. Bitzakisz (görög) 52.40. 2. előfutam: 1. Lagun (fehérorosz) 49.61. 3. előfutam: 1. Wouters (belga) 49.14. 4. előfutam: 1. Van den Hoogenband (holland) 48.65. 5. előfutam: 1. Frölander (svéd) 47.97. 1. elődöntő: 1. Van den Hoogenband 47.88. 2. elődöntő: 1. Frölander 47.16

100 m hát. 1. előfutam: 1. Aljosin (orosz) 54.09. 2. előfutam: 1. Halgasch (német) 54.18, ...7. Szentesi Szabolcs 57.64. 3. előfutam: 1. Nikolajcsuk (ukrán) 53.47. 4. előfutam: 1. Buyukuncu (török) 54.08 -- Szentesi (23.) kiesett. 1. elődöntő: 1. Arnarson 53.30 2. elődöntő: 1. Nikolajcsuk 53.13

100 m mell. Döntő. Eb: Roman Szludnyov (Oroszország) 58.85, 2. Patrik Isaksson (Svédország) 59.32, 3. José Couto (Portugália) 59.70, 4. O. Lisogor (Ukrajna) 59.71, 5. D. Fioravanti (Olaszország) 1:00.23, 6. D. Málek (Csehország) 1:00.57

200 m pillangó. 1. előfutam: 1. Szilantev (ukrán) 57.93. 2. előfutam: 1. Rupprath (német) 1:55.65. 3. előfutam: 1. Hickman (brit) 1:53.65. Döntő. Eb: James Hickman (Nagy-Britannia) 1:53.52, 2. Thomas Rupprath (Németország) 1:54.43, 3. Denisz Szilantev (Ukrajna) 1:54.86, 4. S. Aartsen (Hollandia) 1:55.94, 5. V. Hanski (Finnország) 1:58.10, 6. D. Galics (Horvátország) 1:58.59

100 m vegyes. Döntő. Eb: Jens Kruppa (Németország) 53.93, 2. Peter Mankoc (Szlovénia) 54.27, 3. Marcel Wouda (Hollandia) 54.38, 4. J. Hickman (Nagy-Britannia) 55.01, 5. M. Rosolino (Olaszország) 55.33, 6. V. Hanski (Finnország) 55.85

Nők

50 m gyors. 1. előfutam:
1. Sheppard (brit) 25.33. 2. előfutam: 1. Moravcová (szlovák) 25.34. 3. előfutam: 1. Rolph (brit) 25.02. 1. elődöntő: 1. Meissner (német) 25.34. 2. elődöntő: 1. Alshammar (svéd) 24.27 -- új Európa-csúcs, régi: de Bruijn (holland) 24.28 -- 1999. Döntő. Eb: Therese Alshammar (Svédország) 24.09 -- új világcsúcs, régi: Lo Csing-ji (kínai) 24.23 --1993., 2. Anna-Karin Kammerling (Svédország) és Sue Rolph (Svédország) 24.90--24.90, 4. K. Meissner (Németország) 24.93, 5. A. Sheppard (Nagy-Britannia) 25.00, 6. J. Draxler (Ausztria) 25.47

400 m gyors. 1. előfutam: 1. Klocskova (ukrán) 4:10.65, ...5. Kovács Kornélia 4:14.08. 2. előfutam: 1. Lillhage (svéd) 4:10.51. 3. előfutam: 1. Baravovszkaja (fehérorosz) 4:09.35 -- Kovács K. (10.) kiesett

Döntő. Eb: Jana Klocskova (Ukrajna) 4:05.12, 2. Natalja Baravovszkaja (Fehéroroszország) 4:06.13, 3. Szalai Szilvia (Németország) 4:06.48, 4. J. Lillhage (Svédország) 4:07.50, 5. J. Pecanová (Csehország) 4:10.40, 6. K. Legg (Nagy-Britannia) 4:10.78, ...10. Kovács Kornélia (Magyarország) 4:14.08

50 m hát. 1. előfutam: 1. Kopatcsena (fehérorosz) 29.22. 2. előfutam: 1. Zsivanyevszkaja (spanyol) 28.39. 3. előfutam: 1. Völker (német) 28.84. 1. elődöntő: 1. Völker 28.06. 2. elődöntő: 1. Zsivanyevszkaja 28.43. Döntő. Eb: Sandra Völker (Németország) 27.31, 2. Nyina Zsivanyevszkaja (Spanyolország) 28.24, 3. Antje Buschschulte (Németország) 28.35, 4. M. Santos (Portugália) 28.71, 5. I. Hlavacková (Csehország) 28.81, 6. A. Kopatcsena (Fehéroroszország) 28.93

100 m mell. 1. előfutam: 1. Fischer (osztrák) 1:12.66. 2. előfutam: 1. Pulfrich (német) 1:09.14. 3. előfutam: 1. Becue (belga) 1:09.47. 4. előfutam: 1. Kovács Ágnes 1:08.92 -- Kovács Á (1.) továbbjutott. 1. elődöntő: 1. Pulfrich 1:08.63. 2. elődöntő: 1. Kovács Á 1:08.09 -- Kovács Á. (1) továbbjutott

100 m pillangó. 1. előfutam: 1. Jacobsen (dán) 1:01.16. 2. előfutam: 1. Jedrzejczak (lengyel) 1:00.70. 3. előfutam: 1. Sjöberg (svéd) 1:00.54. 1. elődöntő: 1. Jacobsen 59.46. 2. elődöntő: 1. Sjöberg 59.08

100 m vegyes. Döntő. Eb: Martina Moravcová (Szlovákia) 1:00.78, 2. Annika Mehlhorn (Németország) 1:01.82, 3. Natasa Kejzar (Szlovénia) 1:02.16, 4. Sarah Whewell (Nagy-Britannia) 1:02.47, 5. A. Kejzar (Szlovénia) 1:03.05, 6. I. Hlavacková (Csehország) 1:04.67

Sal Endre helyszíni jelentése Nemzeti Sport 1999. december 12.

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK