FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb 1999
Kezdődik

Negyvenhárom ország 995 versenyzőjének részvételével pénteken Isztambulban megkezdik a 24. úszó, műúszó, műugró és hosszútávúszó Európa-bajnokságot, amelyen a magyarok is minden sportágban képviseltetik magukat. A törökországi esemény további érdekessége, hogy a rendet 22 000 rendőr vigyázza majd.

Az Európa-bajnokság logójaA rendkívüli készültségre a halálra ítélt kurd vezető, Abdullah Öcalan híveitől való félelem az oka. A török kormány ugyanis attól tart, hogy Öcalan hívei merényleteket követnek el a rendezvény ideje alatt.

Az uszodai sportágak Eb-jéről első alkalommal hiányoznak a vízilabdázók, akik idén már külön kontinesviadalon szerepelnek szeptemberben, Firenzében. Az első kontinensviadalt 1926-ban - magyar kezdeményezésre - Budapesten rendezték.

Isztambuli uszoda
Az isztambuli uszoda rajzolt képe
Noha a vízilabdásaink nem hozhatnak érmeket Isztambulból, a magyar csapat kilátásai mégis egyértelműen jobbak, mint az előző, sevillai Eb-n. Sevillában hét érmet szereztek a mieink (4 arany, 1 ezüst, 2 bronz megoszlásban), ám akkor el sem utazott a küzdelmekre Rózsa Norbert, Czene Attila és edzőjük, Széchy Tamás sem.

A csütörtöki megnyitó ünnepség után pénteken a műúszás egyéni döntőjét (magyar érdekeltség nélkül) és a női hosszútávúszók 5 km-es versenyét rendezik. Utóbbi számban két magyar is indul, Balázs Eszter és Kasparik Edit a szakemberek szerint akár érmet is szerezhet. A magyar szempontból legnagyobb érdeklődéssel várt úszóversenyek hétfőn kezdődnek.

A magyar női úszóválogatott (balról jobbra) Nyíri Anna, Ferenczy Orsolya, Kiss Annamária, Kovács Ágnes, Kovács Krisztina, Csapó Krisztina és Kovács Kornélia egységes csapat benyomását keltette
Három aranyéremre is esélyes Kovács Ágnes, a jelenlegi legnagyobb magyar klasszis. Kovács Ágitól a 200 és a 100 méteres mellúszás aranyérmét remélhetjük, de rajthoz áll 50 méter mellen is. Ez utóbbi új versenyszám, így nem igazán lehet tippelni a győztesre. Kovács Ágnes mindenesetre ott lesz a rajtnál, legnagyobb ellenfele Zoe Baker, az Európa-csúcs tartó brit hölgy lehet.

Három versenyzőnk (Rózsa Norbert, Kovács Krisztina és Ferenczy Orsolya) azzal a Nagy Józseffel készül, aki egykor Mike Barrowman trénere volt. Barrowman akkor 200 méter mellen világcsúccsal lett olimpiai bajnok, Nagy József azonban - mint mindig - most is visszafogott, ha három tanítványa isztambuli esélyeiről kérdezik.

A végleges adatok szerint 43 ország 995 versenyzője vesz részt a "vizes" Európa-bajnokságon. Harminc országban látható majd rövidebb-hosszabb közvetítés az eseményről -- a Magyar Televízióban is --, amelynek a jóslatok szerint 200 és 300 millió nézője lesz.

Hosszútávúszás
Azánger optimista
Éremben reménykednek
Finiséhez érkezett a hosszútávúszó-válogatott felkészülése, július 23-án a női 5 km-es versennyel rajtol ugyanis az isztambuli Európa-bajnokság. Azánger Sándor, a hosszútávúszók menedzsere szerint nem a nyitónapon lesz éremesélye a magyar küldöttségnek (a női 5 km-en és a férfiak 25 km-es számában a tisztes helytállás a cél), hanem július 25-én, ekkor rendezik ugyanis a nők 25 km-es számát.
- A női 25, és a férfi 5 km-en minden elképzelhető, bízunk benne, hogy legalább egy érmet nyernek a versenyzőink - mondja Azánger.

Műúszás
Tengg Csilla aggódik
Ugye, párosan szép?
Az orosz szinkronúszó válogatott gyakorol
A magyar műúszó-válogatott tagjai július 20-án utaznak Isztambulba, a nyári Európa-bajnokság színhelyére, ám nem tudják, hogy mi vár rájuk. A felkészülésükkel nem volt gond, az isztambuli szállással azonban még lehet ...
- Szövetségünk kasszájában mindössze 400 ezer Ft van. Úgy gondoltuk, ebből fedezni tudjuk repülőjegyünk, szállásunk és kinntartózkodásunk költségeit. A baj csak az, hogy a rendezők a szolgáltatásért 700 ezer forintot kérnek ... A rendelkezésünkre álló összegből olcsóbb szállást foglaltam, de nem tudom, mi vár ránk, milyen körülmények közé kerülünk. Egy kicsit félek az isztambuli kalandtól - mondta Tengg Csilla szövetségi edző.
Tengg egyébként - a szállás minőségétől függetlenül - döntős helyezést vár a magyar párostól.

[origo] 1999. július 22.

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK