FONTOS


 

Szautyin az aranyéremmel


A szombati nap eredményei:

Férfi toronyugrás:
1. Szautyin (Oroszország) 435.87 pont
2. Meyer (Németország) 426.16
3. Volodkov (Ukrajna) 416.52

Hosszútávúszás, férfiak, 25 km, Európa-bajnok:
1. Akatyijev (Oroszország) 5:11:06.8 óra
2. Szanacsev (Oroszország) 5:11:59.7
3. Wilde (Németország) 5:12:40.8
17. Csendes Norbert 6:05:58.7
18. Magyar Sándor 6:08:41.2
Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb 1999
Orosz aranyérmek szombaton az úszó Eb-n

Az isztambuli úszó Európa-bajnokság harmadik napján két orosz aranyérem született: Dmitrij Szautyin megnyerte a férfi toronyugrás döntőjét, míg Alekszej Akatyijev a hosszútávúszásban végzett az élen. Legalább ekkora visszhangot keltett azonban az, hogy a rendező Törökország úszószövetsége bojkottot helyezett kilátásba az egyik főszponzor, a Speedo sportszergyártó cég ellen, mivel a cég biztonsági okokra hivatkozva nem engedte el két munkatársát az Eb-re.

A toronyugrók viadalában a címvédő Szautyin - aki a szám atlantai olimpiai bajnoka is egyben - az elődöntő 2. helye után a fináléban már magabiztosan előzte meg a német Heiko Meyert. A 25 éves versenyző sikerének értékét növeli, hogy tavaly novemberben a hátában egy gyulladás keletkezett, amit műtéti beavatkozással kellett orvosolni.

Közben kiderült, hogy Nick Shackell, a 100 m-es gyorsúszás brit csúcstartója a londoni indulás előtti pillanatokban mégis a távolmaradás mellett döntött. A nemrég nősült versenyző hazatelefonált a repülőtérről, és végül felesége aggódásának hatására elállt az utazástól.

Nem ment el Isztambulba a Speedo két munkatársa sem. Ahogy a cég egy közelmúltbeli közleménye fogalmazott, a vállalat hagyományos politikájának az az egyik alapelve, hogy nem teszi ki szükségtelenül veszélynek az alkalmazottait. Egy újabb, szombati kommüniké szerint az érintett két személy maga állt el az úttól, viszont a Speedo az Európa-bajnokságot továbbra is teljes mértékban támogatni kívánja.

A Török Olimpiai Bizottság részéről Togay Bayatli úgy reagált, hogy a barátságtalan lépés miatt az ország úszócsapata bojkottálni fogja a sportszergyártó cég termékeit. A főtitkár szerint egyébként a média - és különösen az utóbbi fél évben a politikai újságírók - hazugságai festenek rossz képet a török közállapotokról. - Azt sugallják, hogy nálunk nincs rend - fejtette ki Bayatli. - Isztambul azonban éppolyan biztonságos hely, mint bármely európai nagyváros. Az elmúlt hat hónapban 65 különböző sporteseményre került sor Törökországban, minden probléma nélkül. Az utóbbi fél évben nagyon keményen dolgoztunk, ezért a sport területén tevékenykedőknek nem kellene összekeverniük a politikát a sporttal.

Csendes Norbert a 17., Magyar Sándor pedig a 18. helyen végzett a hosszútávúszók nehezebbik számában, a 25 km-es távon. Mindketten majdnem egy órányival elmaradtak a 19 fős mezőny legjobbjának bizonyuló orosz Alekszej Akatyijevtől. A 25 éves győztes 5 és 25 km-en is világ- és kontinensbajnokként érkezett az Eb-re.

[origo] 1999. július 24.

Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb 1999
Újabb orosz érmek az Úszó Eb-n

Az orosz Vera Iljina nyerte vasárnap a nők 3 méteres műugrószámát az isztambuli úszó-, műúszó- és műugró Európa-bajnokságon.


Vera Iljina és Julija Pahalina (bj)
Iljina, aki az 1997-es sevillai Eb-n honfitársa Julija Pahalina mögött a második helyen végzett, ezúttal nagy fölénnyel, majdnem 20 pontos különbséggel bizonyult a legjobbnak. A második és harmadik helyen végző orosz Irina Lasko és a német Conny Schmalfuss viszont szoros versenyt vívott.

Nők, műugrás, 3 m:
1. Iljina (Oroszország) 312.39 pont
2. Lasko (Oroszország) 293.67
3. Schmalfuss (Németország) 293.55

[origo], 1999. július 25.

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK