FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb 1999
Nyíry az egyetlen döntősünk

Hét magyar induló közül egyedül Nyíry Anna jutott a döntőbe az isztambuli úszó Európa-bajnokság hétfőn rendezett futamain. A legkeserűbb csalódás a két világklasszis mellúszó Rózsa Norbert és Güttler Károly kiesése. A 4x100 méteres férfi gyorsváltó döntőjében a holland négyes 3:16.27 perccel új Európa-csúcsot ért el.

A magyar úszósport egyik legerősebb számának, a 100 méteres férfi mellúszásnak a középdöntőjéből Rózsa Norbert és Güttler Károly is kiesett. Rózsa - délelőtti gyenge idejének köszönhetően - csak az 1-es pályán indulhatott, és végig sereghajtóként tempózva utolsó, 16. lett az összesítésben (1.03.97).

Ugyanebben a futamban Güttler ugyan a 3. helyen ért célba (1:03.01) , de végül egyetlen hellyel lemaradt a fináléról - ahonnan a barcelonai olimpia óta a világversenyeket tekintve először fog hiányozni 100 méteren -, mivel a sokkal erősebb másik középdöntő futam hatodikja is jobb időt ért el nála. A 1993-as sheffieldi Eb aranyérmese, amennyiben megússza délelőtti 1:02.71 perces idejét, döntőbe került volna, így viszont 5 század hiányzott a fináléhoz.

- Nem tudtam igazán felpörögni a 100 méterre, nem voltam elég gyors ehhez a rövidebb távhoz - mondta Rózsa Norbert. - Most az a lényeg, hogy nem szabad elkeserednem, 200 méteren még lesz javítási lehetőségem.

Nagy József, Rózsa edzője is jobbat várt a versenyzőjétől: - A 100 méter számomra zsákbamacska volt: ha bejut a döntőbe, az pozitív értelemben lep meg, így viszont sokkal kellemetlenebb a meglepetés. A délelőtthöz képest jobban úszott, de a mozgása így sem volt megfelelő, és elég gyors a 100 méterhez. Egyelőre nem tudom megmondani, sikerül-e talpraállnia a 200 méter rajtjáig.

- A Güttler név mellé valahol oda van írva az a két szám: 2. és 9. - nyilatkozta Güttler Károly. - Hol az aranyéremről maradok le egyetlen egy hellyel, hol a fináléról, mint ezúttal. Összességében elvileg elégedettnek kell lennem, hiszen jó időt értem el, főleg délelőtt. Kár, hogy az előfutamban teljesítettem a maximumot, pedig fordítva kellett volna. A középdöntő rajtjánál azt hittem, hogy kiugrottam, ezért az első négy-öt tempó alatt teljesen bizonytalan voltam, és 100 méteren minden kis apróság eldöntheti a továbbjutást.

Az úszóversenyek hétfő délutáni programjában két magyar is szerepelt az 50 m pillangó középdöntőjében. Nyíry Anna futamában - a délelőtti selejtezőhöz hasonlóan - ismét harmadik lett, de a másik csoportból ezúttal egy helyett három vetélytárs is jobb időt ért el nála, így most a 6. helyen lépett tovább, és kvalifikálta magát a keddi fináléba.

- A benyúlásommal nem vagyok megelégedve, az pedig valószínűleg a nagy forróság miatt fordult elő, hogy az előfutamokhoz képest rosszabb, vagy csak alig jobb eredmények születtek - magyarázta a szám magyar csúcstartója, aki 27.81 másodpercet úszva lett finalista. Vele egy futamban úszott a moszkvai ifi Eb-n néhány nappal ezelőtt ezüstérmes Ferenczy Orsolya is, de ő nem tudta kvalifikálni magát a 16-os középdöntőbe, mert a 28.28 mp-s ideje csak a 20. helyhez volt elegendő.

Mivel Gáspár Zsolt nem jutott a férfi 50 m pillangó döntőjébe, meglepetésre Nyíry volt hétfőn az egyetlen, aki a magyarok közül a legjobb nyolc közé tudott kerülni. Gáspár egyébként előfutambeli idejénél 6 századdal jobbat úszott (24.87 mp), de ismét csak a 11. lett, vagyis nem folytathatja. Ha még további 9 századot javult volna, éppen befért volna a finálé mezőnyébe, amelynek nyolcadikként a svéd Carlsson lett tagja (24.79).

A veterán, 32 éves Szilágyi Zoltán 400 m gyorson a 20. helyig jutott (4:00.81), pedig ő - persze csak jóval jobb (minimum 3:54.71) teljesítmény esetén - egyből fináléba kerülhetett volna. Nála is
nagyobb csalódást okozott az álmosan versenyző Kiss Annamária, akit a 7. legjobb idővel (2:15.01) neveztek, ennek ellenére csupán 21. lett 200 m háton (2:23.02).

Az Eb úszóversenyeinek nyitó napján négy számban hirdettek győztest, és a 4x100 méteres férfi gyorsváltó döntőjében a holland négyes (Kenkhuis, Veens, Wouda, Van Den Hoogenband) 3:16.27 perccel új Európa-csúcsot ért el. A régit - az előző, 1997-es kontinensbajnokság óta - az ezúttal Popovval együtt is jócskán lemaradva ezüstérmes oroszok tartották 3:16.85-tel.

A nők hasonló stafétájában a németek (Meissner, Buschschulte, Van Almsick, Völker) magabiztosan diadalmaskodtak, sorozatban negyedszer. Ezúttal mindössze 3 tizeddel maradtak el (3:40.87) az NDK stafétájának 1986-os Európa-rekordjától (3:40.57).

A német váltóhoz hasonlóan Európa-bajnoki csúccsal győzött 400 m vegyesen Jana Klocskova is, aki végig biztosan vezetett. A sevillai Eb-n ezüstérmes ukrán úszónő sikeréhez az is hozzájárult, hogy két évvel ezelőtti legyőzője, az ír Michelle Smith-de Bruijn azóta doppingügyéből kifolyólag eltiltását tölti.

Az Eb első aranyérmét a brit Paul Palmer úgy szerezte meg, hogy 400 m gyorson visszavágott a címvédő olasz Brembillának. A komoly versenyeken sokszoros dobogós Palmer nem könnyen jutott élete első nagy győzelméhez, hiszen - bár 50 méternél elsőként fordult - a 3. helyről kellett a végén visszakapaszkodnia az élre.

Miután szombaton 25 km-en megvédte Európa-bajnoki címét, ugyanez volt a célja hétfőn 5 km-en is az orosz Alekszej Akatyevnek. A két évvel ezelőtti, sevillai duplázás megismétlése azonban nem sikerült: a honfitárs Jevgenyij Bezucsenko viszonylag simán, 5 mp-es előnnyel győzött előtte.

[origo], 1999. július 26.

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK