FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb 1999
Öt magyar úszó a keddi középdöntőkben

Hat magyar induló közül öt jutott tovább a délelőtti előfutamokból az isztambuli Európa-bajnokság úszóversenyeinek második napján. Délután a középdöntők mellett az 50 méteres női pillangó fináléját is megrendezik, ahol ott lesz Nyíry Anna is.

Kovács Ágnes magasan a legjobb idővel kvalifikálta magát a középdöntőbe 100 méter mellen. Ugyanezen számban Kovács Krisztina, míg 200 méter vegyesen Kerékjártó Tamás és Czene Attila, 100 méter gyorson pedig Zubor Attila folytathatja délután. Ebben a számban Szabados Béla kevéssel maradt le a még továbbjutást jelentő 16. helyről, így kiesett.

Kovács Ágnes és Kovács Krisztina a 100 méter mell harmadik - utolsó - előfutamában egymás mellett úszott, és a címvédő nagy fölénnyel, végig vezetve nyert (1:09.31). Kovács Krisztina féltávnál 4. volt, végül egy helyet javított, és 1:11.62 perces eredménye a 7. legjobbnak bizonyult összesítésben. Az idők alapján mindkét magyar egyből a fináléba kerülhetett volna, ha nincsenek az új rendszer szerinti középdöntők, ráadásul Kovács Ágnes 1.09 másodpercet vert a 2. helyezett ukrán Szvetlana Bondarenkóra, a legutóbbi négy Eb ezüstérmesére.

Az olimpiai bajnok Czene Attila 200 méter vegyesen 2:05.25 perccel 4. lett futamában, ami összesítésben a 13. helyet jelentette számára. A pillangó után 7. volt, majd a hátat követően harmadikként fordult, a mell végén ötödiknek írták ki, és innen javított egy pozíciót. Végül egy századdal maradt el a kétszeres Európa-bajnok, atlantai ezüstérmes finn Sievinentől, aki ezúttal a 12. helyen zárt. A két csoporttal előbb rajthoz álló, önköltségesként nevező Kerékjártó Tamás viszont futamában harmadik, a teljes rangsort tekintve 9. lett 2:04.58-cal.

Szintén folytathatja Zubor Attila, aki a hatalmas mezőnyt felvonultató 100 méter gyorson 50.73 mp-cel a 11. helyet vívta ki. Az ő fordulóját követően a hétfőn váltóban Európa-csúcsot elérő holland Van den Hoogenband 49.50-nel a selejtező legjobbját teljesítette. A zárófutamban Szabados Béla - aki a 3. helyen továbbjutó sokszoros bajnok orosz Popov (49.86) oldalán szállt vízbe - hetedik lett 51.16-tal, így tizenhetedikként kiesett. A 16., középdöntős pozíciót az izraeli Bruck 50.95-tel szerezte meg.

(MTI)

Lezárultak az úszó Eb keddi selejtezői

A délutáni középdöntők öt magyar indulójából négyen bejutottak a szerdai fináléba az isztambuli úszó Eb-n: Kovács Ágnes a legjobb idővel, Kovács Krisztina hetedikként 100 m mellen, míg Czene Attila 200 m vegyesen, Zubor Attila pedig100 m gyorson.

Kovács Ágnes tovább javult délelőtthöz képest, és ezúttal is magabiztosan nyert. Kellemes meglepetésként az Európa-bajnoknő névrokona, a nemrégiben kétszeres ifjúsági Eb-győztes Kovács Krisztina is döntős lett. Ő a futam során negyedik helyen ért célba, és ez összesítésben a hetedik pozíciót jelentette számára.

Czene látványosan gyorsult az előfutamához képest, és bár csak a harmadik helyen csapott célba, a másik mezőny gyengébbnek bizonyult, így az olimpiai bajnok végül negyedikként lett döntős. Az eggyel beljebb, a kettes pályán úszó Kerékjártó Tamás a kétszer nyolcfős középdöntő 15. helyéig jutott. Délelőtti idejéhez képest 18 századot rontott, de előző produkcióját megismételve sem került volna előrébb.

A csapat nagy örömére zárásként Zubor Attila is finalista lett 100 m gyorson. A legjobb magyar gyorsúszó viszonylag gyengén kezdett, de jól hajrázva futamának negyedik helyén végzett, az összesítésben pedig a 6. időt érte el.

A magyar csapat tagjai elégedetten nyilatkoztak a keddi napot követően. Kovács Ágnes elmondta: - Jobbat úsztam a délelőtti időmnél, ezért elégedett vagyok. Ha a szerdai döntőben sikerül még javítanom, akkor meglesz a végső győzelem.

Társainál valamivel hosszabban értékelt Czene Attila: - Egyértelműen jobban ment, mint az előfutamban. Szerencsés volt, hogy az egyes pályán Kerékjártó Tamás mellett úszhattam, hozzá viszonyíthattam magam, a többiekkel pedig nem kellett foglalkoznom. Tudtam, hogy 2:04-en belül kell teljesítenem, ez meg is lett. Nem tudom, mi lesz a döntőben, a holland Wouda nagyon jó, a német Keler szintén, és az olasz Rosolino is veszélyes.

Zubor Attila a következőt nyilatkozta: - A délelőtt nagyon fáradtságos, nyűglődésszerű volt, ahhoz képest a mostani úszásommal elégedettebb vagyok. Egyáltalán nem zavar, hogy féltávnál még rosszul állok, én ugyanis szeretek másokra ráúszni, hátrányból felzárkózni.

Az Európa-bajnokság szerdai versenynapján öt magyar száll vízbe a délelőtti előfutamok során, és közülük hárman - Horváth Péter, Bessenyei Tamás és Kovács Kornélia - ekkor tartanak Eb-premiert, utóbbi kettő újonc is. Ők kivívhatják a délutáni középdöntőbeli szereplést, míg a döntőkben négyen indulhatnak keddi teljesítményük alapján.

[origo], 1999. július 27.

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK