FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb 1999
Négy továbbjutó a csütörtöki előfutamokon

Az isztambuli úszó-Eb csütörtöki versenynapján a délelőtti előfutamokban hatan próbálkoztak, és négyen tovább is jutottak: ketten (Güttler Károly, Ferenczy Orsolya) alig, ketten (Szabados Béla, Bessenyei Tamás) viszont magabiztosan.

Szabados, az előző Eb 200 méteren bronzérmes gyorsúszója fő számában ezúttal is kiválóan teljesített, hiszen futamában 1:50.96 perccel 3. lett az olasz Rosolino és a német Pohl mögött. A következő mezőny gyengébbnek bizonyult, így egyedül az eddigi napok során háromszoros aranyérmes holland Van den Hoogenband került elé. Szabados tehát negyedikként folytathatja, a címvédő brit Palmer viszont a 17. helyen zárt, vagyis hajszállal kiesett.

A 19 éves Bessenyei Tamás 50 méter mellen ugyanúgy kiválóan szerepelt és egyéni csúcsot úszott (28.70), mint szerdán délelőtt a 200 méter első fordulójában. Futamában harmadik, összesítésben ötödik lett. Régi legjobbja egyébként a június végi országos bajnokság óta 28.87 volt. A magyar rekorder Güttler Károly 29.13-mal előzőleg hatodikként csapott célba, így őt összesítésben a 14. helyre rangsorolták. Az utolsó futam hozta a nap selejtezőinek legkiugróbb eredményét, hiszen a nagy esélyes német Warnecke csupán két századdal maradt el az ukrán Dzsaburija 1996-ból származó 27.61-es világcsúcsától.

A negyedik magyar továbbjutó Ferenczy Orsolya, aki 100 méter pillangón 1:01.94 perccel futamában 6., összesítésben pedig - még éppen hogy megfelelő helyen végezve - a 16. lett. Az 50 méteren előzőleg Eb-ötödik Nyíry Anna 1:02.10-zel csak a 19. helyig jutott. A másik kieső Kiss Annamária, aki a 200 méter után 100 háton sem élte túl az első kört. Ezúttal 1:05.43 perccel futamában utolsó, az egész mezőnyt tekintve a 23. lett.

Kovács Ágnes és Kovács Krisztina, a szerdai 100-as döntő két résztvevője 50 méter mellen csak délután kezd, mivel a kevés nevező miatt ebben a számban már az első lépcsőben középdöntőket rendeznek. Rajtuk kívül a négy délelőtti továbbjutó is rajthoz áll még csütörtökön.

Újabb négy magyar döntős az úszó Eb-n

A csütörtöki úszóversenyek délutáni első középdöntőjében, 50 m mellen mindkét magyar induló remek idővel kvalifikálta magát a pénteki fináléba. Güttler Károly megnyerte az első futamot, összesítésben pedig harmadik lett, ráadásul 28.38 mp-cel új országos csúcsot ért el.

Bessenyei Tamás a jóval erősebb második futamban a negyedik helyen végzett, így ötödik legjobb idővel rangsorolták a döntő nyolcas mezőnyén belül. Az első két helyen a német Mark Warnecke és a 100 m mellen már aranyérmes olasz Domenico Fioravanti várhatja a folytatást.

A női 100 m-es pillangóúszás középdöntőjében a holland Inge de Bruijn 58.92 mp-cel új Európa-rekordot ért el. A korábbit - az NDK-beli Kristin Otto 11 éves csúcsát megdöntve - az a svéd Johanna Sjöberg tartotta, aki most éppen de Bruijn mögött jutott be másodikként a pénteki fináléba.

Ferenczy Orsolya a Sjöberg-féle első futamban úszott, és délelőtti idejét 32 századdal túlszárnyalva összesítésben a 13. lett, és ezzel kiesett.

Kovács Ágnes az 50 m mell első középdöntőjét 31.89 mp-es új országos csúccsal nyerte, de
összesítésben csak a 2. helyen került be a pénteki fináléba, mivel a második futamban a brit Zoe Baker saját - mindössze három hetes - 31.52 mp-es világrekordját újabb 9 századdal, 31.43-ra javította.

A névrokon világ- és Európa-bajnokkal egy mezőnyben úszó Kovács Krisztina a hetedikként ért célba, de mivel összesítésben csupán a 10. helyre rangsorolták, kiesett. Szabados Béla a 200 m férfi gyors középdöntőjéből a hatodik helyen bejutott a döntőbe. Az előző Eb magyar bronzérmese az első futamban féltávnál még csak hetedikként fordult, de azután a célig három helyet javítani tudott.

A 16 fős mezőny legjobbját az isztambuli Európa-bajnokság eddigi legnagyobb egyénisége, a máris háromszoros aranyérmes holland Van den Hoogenband érte el 1:47.79 perccel, míg mögötte a sevillai ezüstérmes olasz Rosolino következett. A harmadik helyen azt a címvédő brit Palmert rangsorolták, aki az előfutamban csak a 17. volt, ám a litván Savickas visszalépésével mégis rajthoz állhatott a második körben.

[origo], 1999. július 29.

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK