FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb 1999
Kovács Ágnes a legjobb idővel jutott tovább

Az isztambuli Eb pénteki napján hat úszódöntő, az eddigi legtöbb került programba, a műugrók pedig a férfiak páros versenyére készülhettek 3 méteren. A finálékba magyar részről négyen kerültek be a csütörtöki középdöntőkből: Szabados Béla (200 m gyors), Kovács Ágnes, illetve Güttler Károly és Bessenyei Tamás (50 m mell).

A délelőtti előfutamokban is négyen voltak érdekeltek, és mindannyian tovább is jutottak. A nap során két különböző távon összesen háromszor vízbe szálló Kovács Ágnes, valamint Kovács Krisztina 200 m mellen, továbbá Horváth Péter és Gáspár Zsolt 100 m pillangón.

A két Kovácsot a rendkívül kis létszámú, mindössze 18 fős mezőny tagjaként a harmadik előfutamban szólították rajthoz. A világ- és Európa-bajnok Ágnes féltávnál még csupán második volt az előzőleg mindkét vegyesúszó számban ezüstérmes román Beatrice Caslaru mögött, de azután lehajrázta ellenfelét és nyert, míg Caslaru összesítésben is második lett.

A futamelső névrokon másik oldalán tempózó Kovács Krisztina ötödikként ért célba, és végül 13-nak rangsorolták. Továbbjutása nem forgott veszélyben, hiszen csupán ketten estek ki az első kör után.

Gáspár Zsolt és Horváth Péter a 43 versenyzőt felvonultató 100 m pillangón egyaránt az utolsó előtti előfutamba került. Az utóbbi nagyon erősen kezdett, féltávnál vezetett is, ám a célban már csak negyedik volt. Egy hellyel megelőzte őt Gáspár is, összesítésben pedig a 11. és 12. legjobb idővel léptek tovább.

A hosszabb távon már kontinensbajnok francia Esposito lett a futam második helyezettje, de a győztes német Keller is csak harmadik lett az egész mezőnyt tekintve, mivel a brit Hickman és a svéd Frölander jobbat úszott.

A négy-négy magyar továbbjutó és döntős délután versenyez ismét.

Kovács Ágnes újabb aranyérmet, Güttler bronzérmet szerzett

Kovács Ágnes aranyérmet nyert pénteken az isztambuli úszó Európa-bajnokság 50 méteres mellúszó számában. A magyar versenyző 31.44 másodperces ideje új magyar csúcs, és mindössze 1 századdal rosszabb az Európa-rekordnál. Güttler Károly bronzérmet nyert 50 méteres mellúszásban, és 28.29 másodperccel új magyar csúcsot állított fel. A döntő másik magyar résztvevője, Bessenyei Tamás az 5. helyen végzett.

Kovács Ágnes 50 m mellen hatalmas egyéni és országos csúccsal, Zoe Baker Európa-rekordjától mindössze egyetlen századdal elmaradva nyerte meg saját maga és a csapat második isztambuli aranyérmét. Az Eb programjába most először kerülő szám nagy esélyesének tartott, öt évvel idősebb brit vetélytárs ezúttal csak második lett, mivel előző napi kontinens-csúcsától most egy tizeddel elmaradt (31.53).

A magyar győztes sikerének értékét növeli, hogy Bakerrel, a szám specialistájával ellentétben nem készül külön erre a számra, alig valamivel a finálé előtt a 200 m mell középdöntőjéből jutott tovább, onnan is magasan a legjobb idővel.

Kovács Ágnes: - Rendkívül boldog vagyok, nem számítottam erre a győzelemre, különösen, mert előtte nem sokkal 200 méteren úsztam. Az most jól jött nekem, hogy ezúttal senki sem elsősorban rám figyelt. A döntő folyamán nem tudtam hogyan állok, s a célban sem tudtam mi a helyzet. De mikor megláttam az első helyezést a nevem mellett kiírva, nagyon megörültem. Holnap következik a 200 m, remélem, fogok tudni aludni előtte.

Kiss László (Kovács Ágnes edzője): - Számomra is nagy meglepetés a győzelem, én sem számítottam rá. Fantasztikus az állóképessége ennek a lánynak! Ilyet még sosem próbáltunk, hogy egymás után kétszer ilyen kis időkülönbséggel kelljen úsznia. Az 50 m-t el kell felejteni, hiszen nem olimpiai szám.

Güttler Károly két nap alatt másodszor is megdöntötte a férfi 50 m-es mellúszás magyar csúcsát, csütörtöki rekordján újabb 9 századot javítva 28.29 mp-et úszott, ami a bronzérem megszerzéséhez volt elég.

Ez volt a magyar küldöttség harmadik isztambuli érme, és egyben az első, amely nem arany. A Güttlernél 12 évvel fiatalabb Eb-újonc Bessenyei Tamás is jobbat ért el az előző napig érvényes országos csúcsnál, 28.46 mp-es ideje az ötödik helyet jelentette számára a döntőben.

A számot magabiztosan nyerte a fő esélyesnek tarott Mark Warnecke (27.95), aki azonban nem tudta megismételni csütörtöki teljesítményét, amikor az előfutamban mindössze 2 századdal maradt el az érvényes világcsúcstól (27.61). Második az ukrán Liszogor lett (28.21), míg a két magyar közé negyedikként a 100 m-en Európa-bajnok olasz Fioravanti (28.33) ékelődött be.

Szabados Béla egy századot javított a legutóbbi Eb-n számára bronzérmet jelentő idején, ám a 200 m gyors döntőjében elért 1:49.97 perc ezúttal csak a hetedik helyhez volt elegendő. Féltávig jól tartotta magát, a negyedik helyen állt, ám azután visszaesett.

A győzelmet az Európa-bajnokság kiemelkedő egyénisége, a már négy elsőségnél járó holland Pieter van den Hoogenband szerezte meg (1:47.09 p), mögötte pedig az előző kontinens-vetélkedő első két helyezettje végzett: a 400-on Isztambulban már győztes brit Palmer, illetve az olasz Rosolino.

Güttler Károly: - Nagyon örülök a harmadik helynek. A 1998-as perth-i vb óta eltelt másfél évben nem volt ideális a felkészülésem, azóta edzőtáborban sem voltam, s csak nemrégen határoztam el, hogy újra komolyan nekigyürkőzöm. Megragadom az alkalmat, megköszönöm edzőimnek, Kiss Lászlónak, valamint Túri Györgynek a 12 évi munkát, azt, hogy jóban rosszban összetartottunk. Ez a siker nagy lendületet ad, így méginkább az a célom, hogy jövőre ott legyek a helsinki Eb-n, majd lehetőleg a sydneyi olimpián is.

Kiss László: - Karcsi nagyon komoly sportember, igazán le a kalappal előtte. 31 évesen nyert most érmet, nem kevesebb, mint 11 évvel azután, hogy a szöuli olimpián ezüstérmes lett.

Bessenyei Tamás: - Kicsit csalódott vagyok, mivel titokban éremben reménykedtem. Azért így is nagyon örülök a jó helyezésnek és annak hogy, két nap alatt összesen 41 századot javítottam az egyéni csúcsomon.

A pénteki döntők közül az utolsóban, 100 m női pillangón a holland Inge de Bruijn - aki hazájának már a hatodik isztambuli elsőséget szerezte - Európa-csúccsal (58.49 mp) diadalmaskodott. A korábbi rekordot csütörtöktől szintén ő tartotta 58.92 mp-cel.

A nap során a magyar úszók az arany- és bronzérem mellett egy-egy ötödik és hetedik helyezést szereztek. A középdöntőkből a két Kovácson kívül (200 mell) Gáspár Zsolt (100 m pillangó) jutott tovább.

- Tudtam, hogy 54 mp alá kell menni a döntőhöz, és a kitűzött idő egy század híján sikerült is. Mindenesetre egyéni csúcsot értem el - mondta Gáspár. - Az előfutambeli 11. hely után a korábbinál már kevésbé reméltem a legjobb nyolc közé jutást. Nagyon erős futam volt, hatan léptünk tovább. Szombati esélyeimről inkább nem mondok semmit, de ha tényleg 54 mp-n belülre tudok kerülni, akkor elégedett leszek.

1500 m-en az ukrán Igor Sznitko ugyan csak a második legjobb idővel került a fináléba, ám a négyes pályán úszó Filipec ezúttal még az érmek elosztásába sem tudott beleszólni, így Sznitko gond nélkül nyert. A második helyen a 400 m bronzérméhez képest egy hellyel előrelépő, mindössze 19 esztendős román Coman végzett.

100 m-es női hátúszásban a váltó után már második aranyérmét szerző német Sandra Völker nyert, megelőzve a spanyol színekben induló Zsivanyevszkaját, illetve a 200-on isztambuli bajnok francia Maracineanut.

[origo], 1999. július 30.

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK