FONTOS


 

Kovács Ágnes 200 vegyesen, Cseh László 200 pillangón lemaradt a dobogóról
Bodor Richárd jubileumi bronzérme

------------------------------------------------------------
forrás: Salánki Miklós, Magyar Nemzet 2004.05.14
------------------------------------------------------------


Az úszók negyedik versenynapján versenyzőink három döntőben is éremeséllyel rajtolhattak Madridban. Az olimpiai bajnok mellúszó Kovács Ági negyedik lett 200 vegyesen, a vegyesúszó Cseh László ötödik lett 200 pillangón, viszont a mellúszó Bodor Richárd harmadik lett 200 mellen, s ezzel a magyar úszósport 150. Eb-érmét szerezte.


Olimpiai bajnokunkat, Kovács Ágnest román vetélytársa sajnos lehajrázta gyorson
Az ötszörös Európa-bajnoki ezüstérmes Risztov Éva valószínűleg rosszul taktikázott, amikor kihagyta a 800 méteres gyorsúszást, mert nagy riválisa, a német Stockbauer nem jött el Madridba, így a Spartacus kitűnőségének jó esélye lett volna végre aranyérmet nyerni. Persze, Turi György tanítványa előre nem tudhatta, hogy néhány német úszó az olimpia miatt kihagyja a kontinensbajnokságot. Így aztán Risztov a hétfői és a vasárnapi fő versenyszámai között a 100 méteres pillangót választotta, amelynek a tegnap délelőtti előfutamában fürdött egy, ami a 23. helyhez volt elegendő. Gyorsabban úszott nála a fiatal csillaghegyi tehetség, Boulsaevicz Beatrix, aki 1:00,82 perccel elődöntős lett. Éppen hogy továbbjutott Kerékjártó Tamás 200 gyorson, a 16. idővel lett középdöntős. Az esti 200 mellúszás fináléjában érdekelt Bodor Richárd csak bemelegített az 50 méter előfutamában. A tizenhét éves Szepesi Nikolett 100 háton a tizedik idővel lett elődöntős, tehát megmaradt az esélye a javításra. Ugyancsak tizedik lett Barsi Klaudia, aki viszont már nem javíthat – persze ez lehetetlen is lenne a tíz kilométeres távúszásban. Kovács Ágnes első kívánsága teljesült, mert végre napsütésben rendezhették meg a döntőket, amelyek során viszont a magyar éremremények egyre-egyre fogytak. A női 200 méter vegyes fináléjában a címvédő ukrán Klocskova verhetetlennek tűnt, viszont a második legjobb idővel döntőbe jutó Kovács Áginak esélye volt az ezüstéremre. Az Egyesült Államokban tanuló olimpiai, világ- és Európa-bajnok mellen ugyan feljött a harmadik helyre, de a befejező gyorsúszásban a 29 éves román Caslaru lehajrázta. Sokkal gyorsabb volt Kovács a vegyes zónában, ahol nem állt meg nyilatkozni – igaz, mit is mondhatott volna…
Ugyan Jakabos Zsuzsa is elmaradt legjobbjától, de a 15 éves pécsi tehetség már a döntőbe jutással is felülmúlta a várakozást, ahol hatodikként ért célba. Az utolsó helyről próbált felúszni a dobogóra Cseh László a 200 pillangó döntőjében, de csak az ötödik helyig jutott. „Hát nem így képzeltem – mondta Cseh László a verseny után. – Már a rajtnál bevágtam a kezem, utána pedig nem tudtam a saját ritmusomat úszni. Erőlködtem, erőlködtem, s a végén nem tudtam hajrázni. Ennek ellenére nem bántam meg, hogy a 200 hát helyett a pillangót választottam, mert ott sem érhettem volna el jobb helyezést.”
Harmadik esélyesünk, Bodor Richárd jól taktikázva, nagy csatában vívta ki pályafutása harmadik Eb-bronzérmét, ami egyben a magyar úszósport 150. érme lett.
„Az elődöntőben gyorsan kezdtem, s a végére kissé meghaltam – magyarázta a bronzérmes úszó. – Kiss László szövetségi kapitánnyal a döntőre más taktikát dolgoztunk ki. Azt, hogy a táv elején az élmezőnyben maradjak, majd a végén hajrázzak. Jólesett Rózsa Norbert üzenete is, aki azt írta: szedd össze magad.” A ma esti döntőkbe a magyarok közül Boulsaevicz Beatrix bejutott – a 17 éves úszó országos csúcsát megjavítva a 100 méter pillangó elődöntőjében ötödik lett. A magyar úszósport egy újabb ígérete ezzel letette a névjegyét Madridban. Egy megüresedés következtében a középdöntőben kilencedikként végzett Szepesi Nikolett is ott lehet a fináléban.
Eközben a műugrók női 3 méteres számában Barta Nóra a döntőbe jutott, ahol az előkelő hatodik helyet szerezte meg.
Férfiak. 200 m pillangó, Európa-bajnok: Gyenyisz Szilantyev (Ukrajna) 1:56.71 perc, …5. Cseh László 1:58.33. 200 m mell, Eb: Paolo Bossini (Olaszország) 2:11.73 p, …3. Bodor Richárd 2:13.27. 50 m hát, Eb: Stev Theloke (Németország) 25.61 mp. Nők. 200 m vegyes, Eb: Jana Klocskova (Ukrajna) 2:12.56 p, …4. Kovács Ágnes 2:16.11, …6. Jakabos Zsuzsanna 2:17.69. Hosszútávúszás. Nők, 10 km, Eb: Britta Kamrau (Németország) 1:54:24.0 óra, … 10. Barsi Klaudia. Férfiak, 5 km, Eb: Fario Venturini (Olaszország) 51:41.4 p. Műugrás. Nők, 3 m, Eb: Julija Pacsalina (Oroszország) 575.94 pont, …6. Barta Nóra 505.11.
Kovács Ágnes
VERSENY

LINKEK

  Madrid 2004