FONTOS


 

Az olimpiai bajnok holland Hoogenband 200 gyorson vigasztalódott
Szepesi Nikolett közelít a dobogóhoz

------------------------------------------------------------
forrás: Salánki Miklós, Magyar Nemzet 2004.05.15
------------------------------------------------------------


Kiss László szövetségi kapitány szerint a magyar válogatott már az Európa-bajnokság első négy napján teljesítette a négy- érmes célkitűzést, amely vitathatatlan. Fiatal úszóink folytatták jó szereplésüket, a 17 éves Szepesi Nikolett kellemes meglepetésre negyedik lett a 100 hát döntőjében, Boulsevicz Beatrix pedig hatodikként ért célba a 100 pillangó fináléjában.


A francia Laure Manadou nyerte a 100 m-es női hátúszást
Fotó: AFP
Két nap ugyan előttünk van még az Európa-bajnokságból, de tegnap már szó esett a 2006-os budapesti kontinensviadalról is, mert a szponzorok huszonöt fős csapata megérkezett Madridba. Sőt, a tervek szerint ma este Gyurcsány Ferenc sportminiszter is befut, aki egy éve úszósapkában jelentette be, hogy a kormány 7,6 milliárd forintot szán az Eb-vel kapcsolatos létesítmények megépítésére, amiből aztán csak a margitszigeti uszoda felújítása maradt… Mindez azért lett téma Madridban, mert a hét eleji irreális időjárás miatt az Európai Úszószövetség vezetői elhatározták, hogy a világbajnokságokhoz hasonlóan a jövőben a kontinensbajnokságot is csak fedett létesítményben lehet megrendezni. Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke, a 2006-os Eb szervezőbizottságának a vezetője elmondta, hogy már egyeztetett az Európai Úszószövetség elnökével, Bartolo Consolóval, s így a budapesti kontinensbajnokság megrendezése nem forog veszélyben. Felvetésünkre, hogy a magyar szövetség vezetői legalább reklamálhattak volna, amikor a Draskovics-csomag elvitte az új budapesti uszodát, amely egyedüli maradandó haszna lett volna az Eb-nek, Gyárfás azt válaszolta: „A hadakozás helyett fontosabb volt, hogy biztosítva legyen az Európa-bajnokság tökéletes lebonyolítása, amely a Hajós Alfréd uszodában megoldható.”
Volt időnk a jövővel is foglalkozni, mert a selejtezők magyar szempontból nem voltak érdekesek. Gáspár Zsolt, a nyolcadik idővel jutott 100 pillangón az elődöntőbe. A sajtóközpontban a kollégák között közvélemény-kutatást rendeztem, de senki sem emlékezett arra, hogy Kovács Ágnes mikor úszott 200 mellen 2:32,89 perces eredményt, amellyel olimpiai bajnokunk hatodikként jutott a középdöntőbe.
Minden elismerésem a hosszútávúszóké, de a férfi 1500 méter nem igazán közönségszám, amely végén itt az orosz Jurij Priljukov örülhetett, de csak a győzelmének, mert eredményével éppen fél perccel maradt el a világcsúcstól. A nap második döntője már sokkal izgalmasabb versenyt hozott, ráadásul telt ház előtt zajlott, mert éremesélylyel rajtolt a spanyol színekben versenyző Zsivanevszkaja. A hazai szurkolók kissé csalódottan vették tudomásul, hogy világbajnokuk csak harmadik lett, a francia Manaudou biztosan nyert, igaz, Egerszegi 13 éves bajnoki csúcsát nem tudta megjavítani. Egyre jobban közelít viszont az élmezőnyhöz Szepesi Nikolett, aki az elődöntőben ugyan a 9. időt érte el, de visszalépés miatt indulhatott a döntőben. Turi György tanítványa élt a lehetőséggel, és negyedikként ért célba.
– Örültem, hogy indulhattam a döntőben, mert így kijavíthattam a tegnapi gyengébb úszásomat – mondta a Spartacus úszója. – Az egyéni csúcsomtól kissé elmaradtam, de egyre közelebb kerülök a dobogóhoz.
A holland gyorsúszókirály, Hoogenband 100 méteren vereséget szenvedett, 200 gyorson viszont nem adott esélyt fiatalabb riválisainak, s nagy fölénnyel nyert. Kovács Ági egykori kedvenc és sikeres távján, 200 mellen javított a délelőtti eredményén, az elődöntőből 2:30,55-tel negyedikként lett döntős. Az utolsó fináléban rajtolt a Római SE nagy reménysége, Boulsevicz Beatrix 100 pillangón. A 17 éves versenyző ugyan az érmek elosztásába még nem tudott beleszólni, de országos csúcsát (59,70) beállítva hatodik lett. A befejező napon tovább gyarapodhat az éremgyűjtemény, hiszen Cseh 400 vegyesen, Risztov 200 pillangón az esélyesek közé tartozik.
Eredmények. Férfiak. 1500 m gyors: 1. Jurij Priljukov (Oroszország) 15:04,35. 50 m mell: 1. Oleg Liszogor (Ukrajna) 27,55. 200 m gyors: 1. Pieter van den Hoogenband (Hollandia) 1:47,05. Nők. 100 m hát: 1. Laure Manadou (Franciaország) 1:00,93, …4. Szepesi Nikolett (Magyarország) 1:02,79. 50 m mell: 1. Maria Östling (Svédország) 31,68, 100 m pillangó: Martina Moravcova (Szlovákia) 58.05,…6. Boulsevicz Beatrix (Magyarország) 59.70.



SZÉLESEDIK AZ ÉLMEZŐNY. A Magyar Úszószövetség tegnap délutáni sajtótájékoztatóján Kiss László szövetségi kapitány az olimpia szemszögéből is értékelte a magyar csapat eddigi madridi szereplését: „Az élmezőny szélesedett, amit bizonyít, hogy tizenegy úszónkból eddig tíz döntős lett. Az Athénben éremesélyes úszóink közül Cseh László fejlődését a száz háton nyert aranyérme is jelzi, s a fő versenyszáma a négyszáz vegyes még hátravan. Risztov Éva a rossz időjárási körülmények miatt négyszáz vegyesen elmaradt a legjobbjától. Ezért várom kíváncsian, hogy vasárnap kétszáz pillangón vajon mire lesz képes. A tavalyi ifjúsági Eb érmesei közül Jakabos Zsuzsa, Szepesi Nikolett és Boulsevicz Beatrix jelentős fejlődését jelzi, hogy a felnőttek között is döntősök lettek itt Madridban. Az előzetes célkitűzést – a négy érmet és a harmincnégy pontot – a csapat már teljesítette.”
Kovács Ágnes
VERSENY

LINKEK

  Madrid 2004